Гласуване

Честичко преди избори пиша за кого смятам да гласувам, и защо. Ще го направя и този път, за изборите за евродепутати.

Към момента няма партия, която да е спечелила доверието ми дори в начален стадий. Във всяка има хора, които еднозначно отменят идеята да гласувам за нея. Има обаче кандидати, които бих подкрепил като личности.

Един от тях е Емил Георгиев. Познавам го лично и смятам, че той напълно има нужните качества за евродепутат. Сериозен и делови момък с принципи, чувство за достойнство и привързаност към истината. Не помня случай да се е показал като не-читав. Мисля, че е подходящ човек. Дали политиката няма да го промени – няма как да зная, кой би могъл да даде гаранция? Но засега оценката ми е такава.

Друга добра кандидатура за мен е Мария Спирова. Не я познавам лично, но няколко души, на които вярвам, я познават и твърдят, че на нея може да се разчита по същия начин. Така че също бих я подкрепил.

Само че този път няма да гласувам за никой от двамата. Ще подкрепя Десислава Иванчева – бюлетина 11.

Не я познавам лично. Чувал съм за нея различни мнения – и добри, и не толкова. Не зная как ще се държи тя като евродепутат.

Защо тогава нея ли?

Когато я избраха за кмет, тя се съобразяваше с интересите и желанията на гражданите. Да, това не винаги е добра идея, колкото и скандално да звучи, гражданите понякога са наивни като деца. Но в държава, управлявана – всъщност притежавана – от една ненаситна мафия, това е единствено правилният подход. Нашата мафия вижда съществуването си като zero-sum game – за нея единственият начин тя да печели е ние да губим. Затова противопоставянето между нас и нея, не по наша вина или избор, е диаметрално – за да спечелим ние, тя трябва да изгуби… Иванчева избра нас пред мафията. И мафията ѝ скалъпи обвинение, подхвърли „доказателства“ и вкара в затвора за 20 години. На дело, достойно за Северна Корея, с достоен за там съд. (Някой да знае имената на съдебния състав? Такива неща е полезно да се знаят.) За наказание, че е посмяла да служи на избирателите си вместо на капотата.

Какво ще стане утре с Емил или Мария, ако бъдат избрани? Още при първата ситуация, която касае България, ще им се наложи да избират. Дали да работят за нас и срещу мафията, или обратното… И когато работата за мафията ще означава апартаментчета и други привилегийки, а работата за нас – 20 години затвор, изборът е предрешен. Никой нормален, земен човек не избира 20 години затвор пред лукса и привилегиите. А дори те двамата да са способни да се опънат, аз не бих искал да ги поставя пред такъв избор. Най-първо заради тях самите.

Има само един начин да премахнем тази ситуация. И той е да провалим опитите на мафията да пъха непослушните в затвора за десетилетия. Знаят ли Емил, Мария и другите честни хора в политиката, че няма да ги оставим в лапите на мафията, ще имат смелостта и силата да работят за нас и срещу нея. Иначе – не, няма как.

А ще ни повярват ли те, че няма да ги предадем? Да, ако им го докажем. Думите, дори най-силните, са шум – от значение са делата. А начинът да докажем на дело, че не оставяме честните хора да гният в затвора, е да подкрепим сега Иванчева. Именно за да могат утре такива като Емил и Мария да ни представят достойно и според съвестта си. Да, не я познавам, възможно е да не е напълно читав човек – но случилото се с нея я превърна във възможност да покажем колко струваме ние, и дали заслужаваме представители, които да работят за нас и срещу мафията, която ни съсипва. Да, не мога да преценя как Иванчева ще се държи като евродепутат – но каузата на противопоставянето на мафията и силата срещу нея в България е несравнимо по-важна от поведението на кой да е един евродепутат.

(Неволно правя паралел с Джулиан Асанж. Мнението ми за него като човек не е никак добро, и някои от нещата, които върши, са за мен най-малкото спорни. Но в сегашната ситуация той е в ролята на каузата на журнализма и свободата на словото по целия свят срещу престъпленията на всяка власт – и тази кауза е несравнимо по-голяма от личните му недостатъци. Затова го подкрепям без колебание.)

Така че бих призовал всеки – ако искате да видите България свободна от всичко това, което наричаме „мафия“, „#КОЙ“ и с още десетки други подобни имена, гласувайте за Иванчева. Тя самата може да не отговаря на възгледите ни, може дори да ни изложи в Европарламента – но гласът за нея е глас за възможността утре кандидати, които съответстват на възгледите ни и не искат да ни изложат, да служат на нас вместо на мафията.

Възможно ли е тя да не бъде избрана, и гласовете ни да се разпилеят по партии, които най-малко бихме искали да ги получат? Напълно. Подозирам, че „важно е не кой как гласува, а кой брои гласовете“ ще се погрижат гласовете за Иванчева да се окажат недостатъчно. (Първите стъпки към това вече са направени – застъпниците ѝ бяха блокирани от участие в изборните комисии, в пряко нарушение на Изборния кодекс.) Но дори тогава посланието ще е изпратено, и ще е много по-ценно от един дори истински добър кандидат за евродепутат. Както мафията, така и честните кандидати утре ще знаят – ние стоим зад тези, които работят за нас, не ги предаваме. А щом сме способни да застанем зад тях с гласовете си, ще успеем да ги защитим и иначе. Или ако влязат в затвора, не много време след това пак ще ги вкараме я в парламента, я в Министерския съвет, я в Президенството. На мястото на тези, които са ги опандизвали.

Така че си струва да я подкрепим.

7 thoughts on “Гласуване

  1. Дончо

    Още един разпилян глас.
    Целта на тези зад Иванчева – постигната.

    Следващите избори да гласуваш за Слави Трифонов!

    Reply
  2. Веско

    @Божо
    Сравнението е уместно – гласовете на по-разумните избиратели се разпиляват за пореден път. Аз ще гласувам за ДА!България така, както преди винаги съм гласувал в яркосиньо.

    До голяма степен споменът за това как Григор се надяваше ГЕРБ като мафия да изместят комунистическата мафия и затова гласува за тях, ме кара да не се доверявам вече на такива завъртяни планове от типа “Ако направим еди-какво си, то ще има върху мафията еди-какъв ефект”. Твърде умните хора често се хващат в капана на собствения си ум.

    Въпреки това агитирам аполитичните си приятели за Иванчева, защото поне е агитация, която са в състояние да разберат и има някакъв шанс да пробие цинизма им. Но не вярвам, че нито прагматично, нито морално, това е най-добрия ход.

    Reply
  3. Божо

    @Веско – всъщносто не е разпиляване, а обединяване. Ето сега и двамата с Григор и още хора, които познавам ще гласуваме за Иванчева.
    Иначе аз щях да гласувам за Радан, Григор за Емил Георгиев или за Мария Спирова, другите мои познати всеки за някой различен 😉

    Reply
  4. Svetlana

    Напълно съм съгласна с аргументите на Гришата и Божо! Аз също смятам да гласувам за Иванчева. Родена съм в Младост, когато такова нещо нямаше и зная защо хората я избраха за кмет. Младост израстна пред очите ми заедно с проблемите и трудностите, които хората срещат там. На младежите там им е дошло до гуша. Създадоха този инициативен комитет, с цел да се борят с легални средства, а не да стоят и да се примиряват, също не и да избягат от там. Познавам тези младежи, също знам и какво им струваше да да устоят на партийните напъни да превземат тяхното влияние. ЕДИНСТВЕНИЯТ човек, който се нае да ги представлява и да рискува живота си, както се оказа, бе Иванчева. Както се вижда не се отказва да се бори. Само това е достатъчно да ме спечели.

    Агитирах познатите си и роднините си да гласуват за нея на кметските избори, тъй като не живея вече там и не можех лично да гласувам. Сега няма нужда да агитирам. Те сами виждат за кого.

    Благодаря на тези, които решат да я подкрепят, въпреки, че не живеят в Младост и въпреки, че не я познават лично!

    Reply
  5. Григор Post author

    Към казаното дотук ще добавя само едно нещо:

    Десислава Иванчева е единствената, която се опъна на корупцията на дело. Всички други партии бяха „за гъби“, когато корупционери трябваше да бъдат спрени. Включително съставните части на нови коалиции от типа на „ДА!България“. Оттам нататък, кои гласове са разпилени, си решавайте вие.

    Останалото съм го казал тук.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *