ОпънФест 2006 – организирането

Малко преди Новата година се проведе първата среща. Мислех да пиша за нея, но забравих. Втората беше преди седмица – и пак щях да забравя. За бой съм.

Добре, де. Идеята е, че този път за ОпънФест се почва подготовка малко по-навреме – тоест, почти веднага след предишния. Което според мен е похвален напредък… И смятам, че е полезно към нея да се приобщят всички желаещи и интересуващи се. Затова и ви досаждам с това описание. 🙂

Бяхме предимно хора от организацията на феста от 2005 – Мариан, Хриси, Йовко, Маниакс, Пейо, Тони Райжеков, Сале, Алекс, Васил Бадев и аз. (С пълна гаранция съм изпуснал някого.) Имаме идея да поканим и още хора – всеки, който би желал да хвърли сума ти време и труд за тази благородна кауза, е добре дошъл. А според мен и колкото повече хора работим по нещата, толкова по-добър ще бъде резултатът.

(Имаме едно дребно ограничение – заседателната стая на ОпънИнтегра, където засега правим сбирките, трудно побира повече от 10-12 души. Но и на двете сбирки досега спокойно са можели да седнат и по още двама-трима, така че засега има капацитет.)

На последната сбирка обсъждахме основно няколко теми:

1. Спонсори

Набелязахме като цяло три големи групи възможни спонсори:

– ИТ фирми

– традиционни големи рекламодатели (мобилни оператори, питиепроизводители, банки…)

– нефирмени спонсори (общини, министерства, неправителствени организации…)

Бяха направени списъци за който се сетихме от трите групи. За някои от възможните спонсори имаме контакти, или идея откъде да ги търсим. За други нямаме. А сигурно и не сме се сетили за всички възможни спонсори. Така че всяка идея, и всеки контакт са добре дошли.

Спонсорирането е възможно да става по какви ли не линии. Още от миналата година ОпънФест вече не е само техническа конференция – имаме си ОпънАртКон. Имахме и бизнес-поток, който се надявам тази година да бъде много по-сериозен и интересен. Така че вече имаме много повече начини, по които да търсим финансиране за него – и сигурно, ако достатъчно глави помислят, ще измислим и още! 🙂

2. Място на провеждане

Сериозен като размер спонсор би изисквал от нас да осигурим голям човекопоток, за да имат смисъл дадените от него за реклама повечко пари. А това трудно може да бъде осигурено от ИЕЦ. Новите зали може би могат да дадат нужната ни повече площ, но отдалечеността му е проблем. През почивните дни до него почти няма градски транспорт. Все още не сме го отписали напълно, но оглеждаме и за други възможности.

(Изгода от повече хора имаме и ние. Ако това ще е празник на свободния софтуер, се очаква да го покажем и на хора, които не са запознати. Сега само негови запалени поклонници са мотивирани да пътуват чак до ИЕЦ…)

Това изискване постеснява доста броя на възможните места. Обсъждахме НДК, Кемпински, хотел “Москва”, Военния клуб… Някакво по-оформено решение обаче може да има чак когато вече имаме подробности, уговорки, цени. (А и бих бил щастлив, ако някой се сети за още някоя подходяща възможност.)

Идеалният вариант би бил една голяма зала, която да може бързо и удобно да се раздели след това на 3 малки (за по примерно 200 души). Другият вариант са 3-4 зали за по 200-250 души. Във всички случаи вероятно ще трябват и още поне една-две по-малки залички.

3. Гости на феста

Вече две години провеждаме феста без голям чуждестранен гост – крайно време е да поканим някого.

Възможните предложения са много. Под въпрос е по-скоро възможността да финансираме идването и престоя на някой – по-големите рядко идват на свои разноски, иначе твърде бързо биха се разорили. Това обаче не пречи на този етап да се опитаме да разберем кои от тях биха дошли, ако ги поканим.

Друга възможност е да проучим кои от тях ще се намират около времето на феста близо до България, за да излезе идването им дотук по-евтино. Ако ли пък успеем да убедим някой от тях да поеме част от разноските си, ще бъде чудесно – България има какво да му предложи и покаже, сигурно за много хора би си струвало да съчетаят възможностите и да дойдат и посетят такава красива страна.

Трета възможност е провеждането на телеконференция. Може да не е съвсем като присъствие на живо, но все пак е… почти. 🙂 По този начин бихме могли да приобщим доста гости. Което, естествено, не бива да пречи да се опитаме да ги поканим да дойдат съвсем на живо.

Това е, в общи линии, каквото се сещам в момента от обсъждането. Надявам се следващите разговори да ги отразявам по-рано, и по-пълно и точно.

А още повече се надявам и други хора да се запалят от идеята, и да дойдат да помагат. 🙂

4 thoughts on “ОпънФест 2006 – организирането

  1. Nick Angelow

    в последните една-две-три години и хотел ‘Хилтън’ се открои като място за провеждане на конгреси, конференции, семинари etc. може би е добра идея да го включите и него в списъка за проучване на условията, които предлага.

    Reply
  2. Григор Post author

    Чувал съм, че е ужасно скъп – но задължително ще го проверим. Благодаря за идеята! 🙂

    Reply
  3. veni markovski

    Да, скъп е.
    Но резиденция “Бояна” не е скъпа. Има и хотел към нея, освен няколко зали, които вероятно ще са напълно достатъчни. Имат и Интернет, а и място за паркиране колкото искаш.

    Reply
  4. Григор Post author

    Може да е добра идея – поемам ангажимента да го проверя.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *