За проповядването на религията

Попадна ми ето тази изключително полезна статия:

https://www.boredpanda.com/religious-people-converting-rejection-brainwashing-technique/

За тези, които не четат английски – историята е следната:

Някой задава на Quora въпрос – как да разпространява религиозно послание, без да ядосва хората:

Защо хората се ядосват, когато се опитам да споделя словото на Бог с тях? Правя го единствено защото съм дълбоко загрижен за тях и не искам те да свършат в ада. Имам усещането, че някои хора ме избягват заради това. Има ли някакъв начин да стигна до тях?

Едно от обясненията е на Дъг Робъртсън, студент в University of Maine:

Този процес не е за каквото го смятате.

Той е измислен нарочно да бъде некомфортен за човека отсреща, понеже целта не е да го спечелите за религията си. Целта му е да манипулира вас, за да не я напуснете вие.

Ако тази процедура целеше спечелване на хора за религия, тя щеше да бъде абсолютен провал. Тя не печели никого освен тези, които вече търсят да се присъединят към нея. Продажбата на сладки е несравнимо по-успешна стратегия.

Тя обаче е изключително ефективна в създаването на силна племенна връзка между вършещите я.

Отхвърлянето, което те получават, е несравнимо по-важно от единиците, които те успяват да спечелят за религията. То ги кара да се чувстват дискомфортно в присъствието на хората, които се опитват да агитират. Усещат ги като „различни“. Това чувство на дискомфорт изчезва, когато те се върнат обратно в конгрегацията си, при „племето“.

Ако се вгледате внимателно в процеса, това става доста очевидно. В повечето случаи религиозните проповедници тръгват от своята собствена група, която ги окуражава и подкрепя. След това те навлизат в един суров свят, където хората постоянно ги отхвърлят. До голяма степен защото те са обучени да са всъщност досадни.

Смелите проповедници след това се връща от суровия свят в конгрегацията си, където ги третират като герои. Връзката помежду им се засилва, докато споделят помежду си как са се опитвали да просветят безбожниците и да ги приобщят към истината. И как са усещали тях и себе си като различни типове хора.

Отново и отново те получават потвърждение, че единственото място, където те биват приемани, е сред хората, които мислят като тях. Че да напуснат групата не е безопасно. Че светът е твой враг, а ние те обичаме.

Този цикъл на болка и награда е често използвана техника за промиване на мозъци. Участниците с времето започват все повече и повече да се чувстват зависими от „племето“, тъй като все повече се убеждават, че „различните“ ги отхвърлят.

Прибавете към това малко ритуални песни, и вероятно известно количество монотонно повтаряне на инструкции. Добавете също и страх да не бъдете съдени от невидимо, но всевиждащо и всемогъщо същество, което ви обича, ако правите каквото ви се нарежда. Ще получите доста силнодействаща комбинация.

Съжалявам, но аз нямам абсолютно никакво желание да участвам в нечий ритуал за промиване на мозъци.

Няма да се учудя, ако от този момък излезе нещо голямо.

8 thoughts on “За проповядването на религията

  1. gezatop

    Хм..

    “studied at University of Maine” бих го превел като “учил в университета на Мейн”, без задължително да се е дипломирал, и във всички случаи в минало време.

    “студент в University of Maine” предполага че учи в момента.

    Reply
  2. Делян

    Повечето хора са конформисти, и не променят религията си (а и мирогледа си) на база на това, какво е казал някой случаен мисионер/проповедник. Възгледите им се определят до голяма степен от средата в която са възпитани от деца.

    => най-ефективния начин за разпространението на една религия/учение, е ако изповядващите го, имат колкото се може повече деца, които да възпитат в него.

    Reply
  3. Григор Post author

    @Петър Петров: И аз – и на тези, които ми го посочиха, и на тези, които го прочетоха.

    @gezatop: Предположих, че става дума, че Дъг е учел в University of Maine към момента, в който е написал отговора. Затова го преведох така.

    @Делян: Доста религии го проповядват много активно сред своите. Evangelical от Щатите на възраст над 35 често не го зачитат особено в църквата, ако няма поне 4-5 деца. Доста мюсюлмански клонове са подобни, ултраортодоксалните евреи пък съвсем.

    Reply
  4. Gg

    Гяури, може да си измислите още 1000 причини за глупостите, които вършите. Несъзнателно водите човечеството към гибел.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *