За живеенето във виртуални реалности

– Ще го бъде ли тоя компютър? Че цяла сутрин се мотае ужасно, едвам работя.

– Ще го бъде. Просто е малко овирусен.

– Ауууу! Вчера пишеше във фейса, че напоследък вирусите ти открадват всичката информация, и те карат да си платиш с биткойни, за да ти я върнат.

– Ами… има нещо такова. Само че този тук… по-скоро ТЕЗИ тук не са такива. Ей сега ще ги изчистя.

– Много ли ще отнеме?

– Към половин час. Само за момент… Готово, чистенето върви.

– А… Докато се чисти, може ли да те питам нещо? Вие ИТ-тата нали разбирате от виртуални реалности? Такива като във филмите? Дето чак не можеш да познаеш това наоколо истинско ли е, или е виртуално… Те не са ли много опасни?

– Не чак толкова. В края на краищата, там няма как да те убият истински и прочее.

– За друго питам. Дали когато се появят, няма много хора да си прекарват цялото време там? Това не е ли опасно?

– Защо да е опасно?

– Ами, живееш в свят, дето не е истински. Аз никога няма да мога така. Ама ме е страх, че много хора ще живеят така.

– Е, и? Това си е тяхна работа. Ако имат от какво да се издържат…

– Да, ама представи си около теб все едни с разни празни погледи, дето изобщо не са тук. И нямат понятие каква е реалността, нито я помнят, нито ги интересува. Все едно нашествие на зомбита. Няма ли да ти е ужасно да живееш в такъв свят? Тръпки ме побиват… Абе я дай да говорим за нещо друго! Докъде стигна чистенето?

– Още е в началото си, трябва му към половин час.

– А да те питам още нещо! Ти сигурно хакваш разни места из Интернет? Я кажи, глобалистите съвсем всичко ли са хванали?

– Глобалистите ли?!

– Ами да! Големите банки, там Ротшилд, Рокфелер, сещаш се. Дето управляват света и държат всички политици. И Бойко също, даже той е специално техен човек, понеже сме много умен народ и е трудно да ни лъжат и мачкат. Само Путин не могат, той е много силен, и Русия е специална страна, не е като западните… Много ли са хванали и Интернет? Фейсбук, такива работи? Цукърбърг, той нали е евреин, няма как да не е от тях?

– Рокфелер да е голяма банка? И Цукърбърг, понеже е евреин…?

– Разбира се! Не си ли чел за световната еврейска конспирация? Всичките големи банки са на евреи, просто някои не си казват, че са. И всичко друго останало също. И заговорничат да управляват и притежават света. Пък Цукърбърг не го е срам даже, казва си открито, че е евреин. Добре, че Фейсбук е много голям, та не успява да го следи целия. Иначе кой ще ни предупреди за ваксините?

– Ваксините?!

– Аха! Че са пълни с живак и ГМО! Да тровят хората, за да нямат деца и да са послушни! Преди сто години рак имало ли е? Нямало е. И инфекциозни болести също. Измислили са ги големите фарми, че да плашат хората.

– Ама в учебниците по история пише, че ги е имало. Цели нации са измирали от болести, или са оцелявали наполовина…

– Не е вярно! Това са фалшификати на големите фарми. Всъщност заразните болести, тея с уж ваксините срещу тях, изобщо не съществуват. От време на време агенти на фармата тровят хора, разболяват ги, и платени лекари слагат диагнози за зарази. И им слагат ваксини, уж да им мине. Пък агентите спират да ги тровят, и болестта изчезва, и нас ни лъжат, че е минала от ваксините…

– Ох… И от антибиотиците сигурно?

– Точно така! Аз за нищо на света няма да си дам ваксини на децата, като ги имам един ден. И антибиотици също. Не съм толкова наивна, няма да се хвана на лъжите на глобалистите. Добре че е Фейсбук, че да научи човек истината… А, ти нали беше учил за лекар? Я да те питам, майчиното мляко води ли се животинска храна, или не? Че с приятеля ми смятаме да се женим, и после като дойдат децата, да знам.

– Веганка ли си?

– Разбира се! Всеки нормален човек задължително е веган! Месото трови хората, затова глобалистите го пробутват навсякъде! Слагат го във всякакви храни. Затова е много важно като си купуваш зеленчуци, да са задължително био. Иначе са пръскани с екстракт от месо, по нареждане на глобалистите в Европейския съюз.

– … Зеленчуците са пръскани с екстракт от месо?! По нареждане на ЕС?!

– Ей, това ИТ-тата сте много непросветени! Толкова информация ви е в ръцете, и не се интересувате да я прочетете, да се просветите малко, да не сте такива зомбита като останалите!… А, само пак да те попитам. Това с виртуалните реалности скоро ли се очаква да дойде? В смисъл, много хора да живеят в измислени светове?

– Мммм…. Като се замисля, то и сега доста хора живеят в измислени светове. Толкова измислени и далече от реалността, че направо няма как повече.

– А, да! Гледам по улиците, всеки забол нос в смартфона и върви, без да гледа накъде! Без капка интерес към истинския свят! Особено тинейджърите. Дето сме на повече от двайсет, още имаме акъл и се ориентираме. Ама те са тъжна и скръбна картинка. Живеят си в съчинени светове, вътре в смартфоните… Та, майчиното мляко животинска храна ли е?

– А… ъъъъ… Не, разбира се. Човешка е. Хората не сме животни, нали? Имаме там душа, и всякакви други разлики. Затова на децата спокойно може да се дава майчино мляко, то е специална храна, идеалната за кърмачета. Бабите ни на село все са си кърмели децата, затова сме умен народ. Пишат го и Иван Вазов, и Елин Пелин, и Йордан Йовков. Те са си наши родни български писатели, не са агенти на голямата фарма, може да им се вярва…

39 thoughts on “За живеенето във виртуални реалности

  1. Виктор

    Здрасти, Григор, радвам се, че отново пишеш, по едно време беше попрестанал. Да ти носи 2020 година здраве и други хубави работи, както на тебе, така и на тези около тебе, включително четящите тука. Като си поменал Елин Пелин, да знаят хората, че писаното от него вече не е със специални защити от закона срещу публикуване. Всеки вече може да си публикува произведения на Елин Пелин. 🙂
    И друг път аз, пък и други четящи тука са се съмнявали, че наистина има такива хора, за каквито пишеш, като например такива с питане кърмата животинска храна ли е…
    Обаче като попрочитам и аз напоследък разни работи от фейсбук, вече ти вярвам напълно. Ужас.

    Reply
  2. Виктор

    Ааа, да, и Путин също е евреин. А и ти няма как да не си, като разбираш от компютри, литература, пък си и един такъв висок. Аз като си пипна носа, същи еврейски!

    Reply
  3. Григор

    @Виктор: Абсолютно всичките такива сме евреи. И сме част от световната глобалистка конспирация. Ти примерно, да те издам, всъщност изобщо не си незрящ, напротив. Просто се правиш на сляп, че да шпионираш спокойно хората наоколо в полза на еврейската конспирация. А пък аз го знам, понеже предаваш на мен изшпионираното. Чрез една специална инсталация за предаване на мисли, направена от илюминатите. Същата като тези, дето с тях промиват масово мозъците на хората…

    Така че дръж се – разконспирирахме се! 🙂

    @gezatop: Абсолютно прекалено абсурдна е. Само дето е не карикатура, а реален разговор, който проведох преди няколко дни. И направо се гордея, че се сетих да кажа на девойката, че млякото е човешка храна, а не животинска. Обикновено добрата идея не ми идва наум толкова бързо..

    Reply
  4. Григор Post author

    @Симеон: За съжаление живеенето във виртуални реалности често не се лекува с лекарства.

    Reply
  5. Делян

    Лекува се успешно със спиране на телевизията, интернета, тока, може и водата.

    В България, както се наблюдава напоследък, се работи усилено за излекуването на все по-голяма част от населението от илюзиите им.

    Хвала на далновидността на управляващите 😉 !

    Reply
  6. Делян

    Между другото, четенето на прекалено много книги също може да доведе до “виртуализиране” и вкарване на множество товарещи мемове в съзнанието на човек, но пък изисква хем повече време, хем активното внимание на читателя, затова аз лично смятам, че не е толкова опасно за повечето хора.

    Reply
  7. Djgeorgie

    За съжаление в последните 10-15 години, подобните му теории на конспирацията, антиваксърство и т.н. растат прогресивно и изобщо не му се вижда края. Ей онзи ден дори 4 годишно момченце е починало, защото майка му, вместо да послуша лекарите и да му дава лекарства, послушала някаква антиваксърска група във Facebook, и ето го резултата… тъжна история…
    Всеки ден на път за работа минавам покрай една от сградите на Trump и на първият етаж има Duane Reade / Walgreens и преди 2-3 седмици се учудих като започнаха всекидневни протести точно срещу входа на сградата. Първоначално си помислих, че хората протестират я срещу Тръмп, я срещу нещо свързано със Ню Йоркската фондова борса, която е отсреща. Нищо подобно! Оказа се, че протестирали срещу… задължителното детско ваксиниране в Ню Йорк Сити…

    Reply
  8. Григор Post author

    @Делян: Където е дефектен антивирусът, положението е трудно за спасяване.

    @Djgeorgie: Нямаше ли някой да им раздаде Дарвинови награди?

    Reply
  9. Делян

    > За съжаление в последните 10-15 години, подобните му теории на конспирацията, антиваксърство и т.н. растат прогресивно и изобщо не му се вижда края.

    Края ще бъде, когато спрат лъжите на психопатите – т.е. едва ли ще е скоро.

    Reply
  10. Делян

    И най-вече на психопатите в разните правителства, трибуквени организации и тайни общества…

    Reply
  11. Григор Post author

    @Делян: Не е луд който яде чуждия зелник. Лъжите на психопатите ще спрат, когато достатъчно хора спрат да им вярват и започнат да вземат достатъчно демотивиращи мерки срещу лъжците.

    Психопатите в правителствата ги пращаме там ние – спирането на това е част от спирането на вярването им. А психопатите в трибуквени организации и тайни общества обикновено се решават като проблем с един или друг вид лечение на конспиромания.

    Reply
  12. Djgeorgie

    @Делян благодаря за подсещането – въобще ми изскочи от ума, че имам Let’s Encrypt Certificate на домейна. Сега ще го обновя. 🙂

    Reply
  13. Григор Post author

    @Делян: Съгласен – с уговорката, че трябва да се осмиват не само лъжците, а и тези, които им вярват.

    Преценката ни дали някой е лъжец е вътрешно ограничена – завършва с нас. Докато преценката ни дали имаме авторитет в очите на околните не е вътрешно ограничена, тя включва мненията на околните и е важна за нас. Затова тя е много по-надежден инструмент за въздействие. Първата можем да я кривим според емоциите и нуждите си. Втората – не, освен ако не сме клинично луди. Ако някой е смешен за Х, това изобщо не е проблем да не е смешен за нас – можем лесно да обявим за смешен за нас Х. Ако обаче ние сме смешни за много хора, това вече е неприятен проблем, който ни кара да почнем да се осъзнаваме.

    Reply
  14. Делян

    Риторичен въпрос – какво да мислим за хора, които са осмивани от доказани лъжци, и които продължават въпреки осмиването, заплахите и заканите?
    a) глупаци
    б) фанатици
    в) убедени в истинноста на позицията си, до степен да пренебрегнат негативите от отлъчването им от обществото, водено от лъжците и спада на социалния им статус
    г) друго ?

    Reply
  15. Делян

    Иначе казано, съществува ли метод за избягването на живеене в бляновете, илюзиите и виртуалните реалности, създадени от къде по-малко, къде по-изкусни лъжци и “вълшебници”, работещи за понякога неясни цели, но често просто за набъбването на собствения им джоб и социален статус?

    Кой налага ценностите (Ламборгини, Ламборгини … стига се цупи, кажи на бати кво да ти купи) в дадено общество, кой подбира “успелите” и “известните” в масмедиитеq и с каква цел?

    Вярването, че всичко става на база на обективните умения на “успяващите” не е ли вид самозаблуда?

    Reply
  16. gezatop

    @Делян

    “Риторичен въпрос – какво да мислим за хора, които са осмивани от доказани лъжци, и които продължават въпреки осмиването, заплахите и заканите?
    a) глупаци
    б) фанатици
    в) убедени в истинноста на позицията си, до степен да пренебрегнат негативите от отлъчването им от обществото, водено от лъжците и спада на социалния им статус
    г) друго ?”

    Името което ми хрумна е Солженицин. Спад в социалния статус може би е малко блед израз за разходка в сибир…

    Reply
  17. Григор Post author

    @Делян: Въпросът наистина е риторичен. Първите три определено са верни и трите, за другото – според другото.

    За метода за избягването на лъжите – борбата с тях е вариант на борбата между щита и меча. Край няма да има никога, и може би за добро. Така човечеството поумнява.

    Успелите в едно общество ги подбира неговият „обществен договор“. Иначе казано, с какво са съгласни хората в него, демонстрирано чрез какво приемат и какво търпят. (Какво говорят е просто шум.)

    Съответно, между различните общества настъпва конкуренция. Успяват, забогатяват и се налагат тези с по-успешния обществен договор. Останалите приемат техния обществен договор или загиват като общества. Точно както с биологичната еволюция – с тази разлика, че ако едно общество има достатъчно акъл, може да приеме обществения договор на по-успешния. (Друг е проблемът, че ако то имаше как да има достатъчно акъл, неговият обществен договор щеше да е успешен…)

    Reply
  18. Делян

    @Григор – изгледай (ако можеш) до край YT Hash: tlZAHkb7n2Y ( Tyler, The Creator – Earfquake & New Magic Wand (LIVE) | GRAMMY AWARDS )
    или например YT Hash: VtJFb_P2j48 ( My Sex Junk – Rachel Bloom – Bill Nye Saves The World )

    Още един риторичен въпрос:
    Какви ли са били клаузите в “обществените договори”, сключени, за да се достигнат такива “висоти” в “изкуството”?

    Reply
  19. Григор Post author

    @Делян: Първото видео е private. Второто го изгледах… и?

    Според мен е много просто. Поне второто видео си е рап. Простащината е неговият път в живота – не се учудвам.

    Въпросът е дали правим разлика между просташко изкуство и просташко послание. По сходен начин може да се формулират и изпеят примерно любовните думи на Ромео към Жулиета, и ще звучат също толкова просташки. Значи ли това, че любовта е простащина? Не, разбира се. Значи, че може да бъде казана по просташки начин, както всичко на света. (Ако темата за любовта не ти харесва, можеш да я замениш с уравненията на Айнщайн, силогизмите на Кант и т.н.)

    Има ли в смисъла на това послание нещо просташко? Според мен – не. То просто казва, че всеки може да решава за себе си, включително да избере нещо различно от това, с което е роден. Примерно ти можеш да избереш да емигрираш и да станеш американец / британец / германец / руснак / какъвто там, въпреки че си роден българин. Това простащина и недопустимо ли е, или е свобода? (Дали конкретно ти би го направил е съвсем друг въпрос.)

    (Когато говорим за избор в секса и пола, в картинката се намесва още един важен момент. Много от малцинствата по въпроса – гейове, транссексуали и прочее – са такива не по избор, а по рождение. Някои от тях могат да го променят, най-често на цената на огромни усилия – те обикновено го правят, така че излизат от категорията. Други не могат, независимо от положените усилия или лечения. При тях въпросът е не на свобода на избора, а на разрешаване на здравен проблем, който често е опасен за живота. Така че те са съвсем друга тема.)

    Но да се върнем към свободата на избора. Предлагам ти да тестваш себе си, за да разбереш какво всъщност движи мисленето ти. Тестът е прост: Минали са 30-40-50 години, технологиите са напреднали, вече можеш да си купиш колкото щеш нови тела от магазина и да се местиш от едно в друго когато ти скимне. Смяташ ли, че ще е редно да се забрани да ползваш тела, които не са от оригиналния ти пол? Ако да, защо – ако не, защо?… И се замисли какво в теб насочва мисленето ти към точно тези мотиви.

    (Преди няколко години един мой познат, акъл и остроумец, ме сблъска с идеята за подобен избор. Обсъждахме The Identity Matrix на Чокър, и той ме попита дали бих си сменил пола. Аз подскочих половин метър и отговорих, че по-скоро ще умра. Той се ухили и каза: „Добре. Представи си, че си на сто години и умираш от рак. Идва някакъв учен и казва, че може да те прехвърли в ново, младо и здраво тяло. Само че единственото тяло на разположение е женско. Ще предпочетеш ли да умреш?“ В първия момент щях пак да го отрежа, но като се замислих, установих, че май ще предпочета да съм жив…)

    Reply
  20. Делян

    @Григор – първото също е хм … “рап” (“какафония” е според мен доста по-точно описание).
    “Създателя” му Тайлър е спечелил Grammy за най-добър рап албум за 2020, а клипа е от самата церемония за награждаването.
    ( https://www.grammy.com/grammys/news/2020-grammy-awards-complete-winners-list , https://url4e.com/gyazo/images/9b039c94.png )

    —————————————-

    There’s no time for us
    There’s no place for us

    What is this thing that builds our dreams
    Yet slips away from us?

    Who wants to live forever?
    Who wants to live forever?

    There’s no chance for us
    It’s all decided for us
    This world has only one
    Sweet moment set aside for us

    Who wants to live forever?
    Who wants to live forever?
    Who?
    Who dares to love forever

    Oh, when love must die?
    But touch my tears with your lips
    Touch my world with your fingertips

    And we can have forever
    And we can love forever

    Forever is our today

    Who wants to live forever?
    Who wants to live forever?

    Forever is our today

    Who waits forever anyway?

    Brian May

    —–

    Връщайки се на темата на поста ти – свободата на избора има смисъл в реалността, в която има последици за направения избор.
    Във хипотетичните бъдещи виртуални реалности, които ми предлагаш да разгледам е безсмислена (мога да играя Марио и без да съм италиански водопроводчик, също както мога да бъда и Пакман, без да имам уста голяма колкото тялото ми)… Избора ми да играя или не, и като какъв ще играя, няма последици в реалността, освен може би загубеното време.

    Ако доживеем време, в което телата ни ще могат да се модифицират и подменят/променят колкото лесно се променят дрехите ни днес, забраната (или пък натрапения “избор”) ще е абсурдна, също както днес би било абсурдно да се забранят примерно зелените панталони.

    > И се замисли какво в теб насочва мисленето ти към точно тези мотиви.
    Замислих се. Установих, че не нещо в мен ме насочва към тези мотиви, а че ми се налагат отвън, от бездарни създатели на виртуални реалности, които не смогват да направят творенията си привлекателни на база на вътрешната им красота и истинност, а вместо това разчитат на скандализиране и шокиране като методи за привличане на внимание и реклама…

    Reply
  21. Григор Post author

    @Делян: Въпросът ми е по-скоро какво те насочва към именно тези проблеми. Защо става така, че попадаш на точно такива видеота, а не примерно на видеота за обезлесяването на Амазония или ползата от шуслеровите соли, видеоуроци по древния Рим или пък на пропаганда на плоската Земя?… Да, сигурно попадаш и на много други видеота, но защо точно тези са придобили важност за теб? Ако аз бях попаднал на тях, щях просто да ги отпиша като пример на бездарие и да ги забравя до няколко минути – бездарието е твърде много, за да има смисъл да се помни, и на други места не е по-малко от на тези. Ти очевидно си ги запомнил и ги смяташ за по-важни и значими от други примери за бездарие. Какви биха могли да са мотивите ти за тази избирателност?

    Биха могли да са много и различни – за някой изключително елементарен човек бих се наел да гадая, но за теб не. А и е по-важно не какво аз си мисля, правилно или не, а доколко добре ти познаваш себе си. Затова и отговора по никакъв начин не го дължиш на мен, да настоявам за него би било воайорство, да не кажа нещо по-остро. Но на себе си мисля, че го дължиш – потърси го. Може да греша, но към момента мисля, че е важно да си наясно с този момент за себе си.

    Reply
  22. Делян

    Попадам на много неща, но давам за пример тези, защото мисля, че доста добре илюстрират как ценностната система която се налага в масовите медии, е структурирана да цени не обективното качество, дори не и количеството на продадените продукти/стоки, както някои смятат, а други техни особенности…

    Който има уши да чуе, и очи да види, ще го направи.
    Който не – няма.

    Светът е широк, и място има за всички.

    Reply
  23. Делян

    Колкото до “пропаганда на плоската Земя” – Youtube взе мерки и вече цензурира много силно видео клиповете на тази конкретна тема, което само по себе си е интересен фактоид…

    Reply
  24. Григор Post author

    @Делян: Доброто на широкия свят е, че в него има място за всички. Лошото му е същото.

    Цитат от Тери Пратчет, по памет:

    „Много хора идваха в големия град, за да направят по някоя пара. Лошото е, че и други хора идваха там за същото.“

    (след като главният герой, дошъл в града да става музикант, бива обран)

    Reply
  25. Делян

    “Светът на Диска, който е плосък и се носи върху гърбовете на четири гигантски слона, стъпили здраво върху черупката на огромната звездна костенурка — Великата А’Туин, и е опасан от водопад, който безспирно се излива в пространството.

    Учените са изчислили, че вероятността нещо толкова явно абсурдно да съществува, е едно на милион.

    Но магьосниците пък са изчислили, че шансът едно на милион се пада девет от всеки десет пъти.

    от началото на “Морт”,
    сър Тери Пратчет

    Вероятността за нашия свят каква ли е 🙂 ?

    Reply
  26. Делян

    Благодаря за линка към есето. Прочетох го. За мое съжаление мисля, че не е задоволително обяснение. В днешното време на свободно печатане на пари (https://en.wikipedia.org/wiki/Quantitative_easing) и стремеж към власт чрез манипулиране на информацията и дори откровенни лъжи, свободния пазар на идеи/култура е доста изкривен, и печелят не най-добрите или най-полезните, нито дори най-приятните и забавни, а вместо това – най-тиражираните идеи, а те пък се определят от собствениците на печатните преси/радиа/телевизии/социални медии.

    > Но какво означава цивилизация на зрелището? Това е цивилизация на един свят, в чиято ценностна система първото място се пада на развлечението, а веселието и бягството от скуката са всеобща страст.
    > Културата е забава и ако нещо не е забавно, то не е култура.

    Дадените от мен примери не са особенно зрелищни, нито развлекателни или весели (поне за мен не бяха, имайки предвид посланията заложени в тях).
    Дадох ги просто като илюстрации, че твърдението на Григор:
    “Успелите в едно общество ги подбира неговият „обществен договор“. Иначе казано, с какво са съгласни хората в него, демонстрирано чрез какво приемат и какво търпят.”
    не е пълно и не описва наблюдаваните явления и процеси според мен.

    Според мен, успелите в медиите (в обобщение и в коя да е виртуална реалност) се определят от собствениците на медиите и от тяхната ценностна система, а не от ценностната система на облъчваните с медиите (играчите във виртуалната реалност). Ако собствениците решат да пускат и налагат Моцарт, облъчваните ще слушат Моцарт. Ако вместо това пускат и лансират Tyler, The Creator, ще се слуша той масово. Който не иска и се дразни на наложения default, е свободен да положи допълнителни усилия и да слуша каквото си поиска, просто ще трябва да заплати с времето си за тази своя свобода на избора.

    Reply
  27. Григор Post author

    @Делян: Ако съответната медия е част от някой велик конспиративен заговор, сигурно ще е така.

    В реалния свят повечето медии са бизнеси, точно както е бизнес примерно един завод за дрехи. Заводът за дрехи произвежда не каквото ще лиши от свобода носещите дрехите, а каквото те биха купили. Иначе друг производител на дрехи ще ги надконкурира и фалира.

    Точно същото е с медията – тя предлага каквото се търси. Иначе друга медия ще ги надконкурира и фалира. А днес това е по-лесно отвсякога. Интернет е достатъчно разпространен и в него има достатъчно свободно съдържание на всякакви теми, за да може човек с няколко свободни часа на ден да спретне много прилична медия. Ако за такава има търсене, ще се намери и модел за монетизиране. (В България – по-трудно, ако не си „чичов“, но не е невъзможно.) Започне ли монетизирането, пътят е нагоре… Проблемът ти не е в конспирацията, а в липсата на интерес от хората към истинските неща.

    Reply
  28. Делян

    https://www.cnbc.com/2019/04/30/youtube-algorithm-changes-negatively-impact-google-ad-revenue.html
    > Alphabet had more than $70 billion in market cap wiped out, and it says YouTube is one of the problems
    > Alphabet’s CFO said changes to the YouTube algorithm caused lower engagement and ad revenue growth on the site.
    > Ruth Porat was probably referring to changes YouTube made to curb the spread of fake news and conspiracy theories. It shows YouTube is willing to forego some short-term ad revenue for the long-term health of the company.

    Ръководството на компанията не се е водило от чистите финансови резултати, за да вземе подобно решение да промени алгоритмите в Youtube, дори и в ущърб на чисто капиталистическия им интерес за по-голяма печалба…

    Reply
  29. Делян

    > Проблемът ти не е в конспирацията, а в липсата на интерес от хората към истинските неща.

    Аз лично нямам проблем – наблюдаваните от мен явления се вписват в моя модел за нещата. А вписват ли се във вашите?

    Reply
  30. Христо

    Вписват се. Няма нужда от конспирация за да бъдат нещата прецакани! В примера на гугал е пак бизнес, по ниския engagement, времето прекарано “в сайта”, води директно до по малък брой показани реклами, т.е. тази и други социалки са в пряк интерес да продължават да ти показват интересни за теб неща. Ако не е така то ще си коригират алгоритама рано или късно. Всичко това ти е известно. Но освен алгоритъма тунингован конкретно за твоите интереси върви също и този на масата, ти си част от статистиката плюс лек нюанс за твоето балонче на интереси.
    Свободата ни е само в това да се опитваме да разширим балончето около нас, или изобщо да не бъдем част от “социалката” (аз например нямам фейс и никога не съм имал).
    По тежката ни задача, ако наистина искаме да не сме добитък, е да се опитваме непрекъснато да отворим очите на другите защото иначе поединично сме обречени да станем част от стадото неминуемо.

    За това спри да пускаш линкове като горните защото всеки един от тях е пирон в ковчега. Всеки лайк, всяко пре предаване води до по голямо разпостранение.
    Непрекъснато ми се налага да казвам това на хора които се имат за “широко скроени”, в това число журналисти или бивши такива. Обичайната реакция е “какво толкова, харесването което щракнах таку що е просто така, не ангажиращо, то нищо няма да прамени”. На поредното забавно клипче или поредната песен на Шакира или там както се казват българските еквиваленти които пусна, трябва да се реагира с игнориране. Трябва да обясниш на другите защо, иначе ще те сметнат за сух сноб (вероятно така или иначе ще го направят), но поне си избрал да не си част от играта. Всеки ден сме изправени пред множество безобидни избори, те сами по себе си са такива и от теб нищо не зависи наистина, но ще зависи когато и другите действат така.

    Reply
  31. Григор Post author

    @Делян: Според мен ръководството на Alphabet просто е мислело в малко по-дългосрочен план. Ако сайтовете им си създадат слава на места за конспирации и глупости, печалбите също ще започнат да спадат – и хем ще е повече, хем няма да има възстановяване.

    @Христо: Ако станеш отшелник и заживееш в пещера, със сигурност няма вече да си част от стадото. Но все си мисля, че има и по-добри, включително по-ползотворни начини да не бъдеш част от него.

    Reply
  32. Делян

    @Христо > За това спри да пускаш линкове като горните защото всеки един от тях е пирон в ковчега.
    Не съм сигурен, че разбирам – пирон в ковчега на кого?
    Може ли да развиеш малко тази мисъл? Ако не се обосновавам с линкове, то с какво? Само с преводи, цитати и мисли, но без да давам източници, за да не подсилвам сайтовете на медиите? Мислиш ли, че това ще е по-ефективно за да докажа твърдението ми, че големите компании не се ръководят от чисто икономически съображения?

    Reply
  33. Делян

    Ако пък става дума за youtube hash-вете – системата на Григор не поддържа линкове към youtube (или по-скоро ги класифицира като спам), затова и давам само хешове. От една страна, това е по-неудобно за четящите, но пък от друга – не се налива вода в мелницата на google, лол.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *