Великденско предупреждение

По повод разпространението на коронавируса ни наложиха някои мерки, които да ни опазят от него. Примерно право на милицията (пардон, полицията) да ни подслушва неограничено и за неограничено време напред. За да чуе, ако коронавирусът ни нападне и запищим, и да ни се притече на помощ. Или пък вечерен час – да не би коронавирусът да ни издебне по тъмното. Задължителните маски, които няма откъде да се купят, но за излизане без тях глобата е 5000 лева, няма да ги коментирам, тази заповед я отмениха (естествено, временно). Обсъждането да въведат излизане от къщи само след пускане на SMS в стил „синя зона“ – също. (Вероятно не особено евтин – разбира се, за да се обезкуражи безцелното излизане и да се опазва здравето на хората, да не си помислите, че е за да си пълни някой джобовете от вашите! Прогонете тази мисъл, както я прогонихте за зоните за паркиране.) Или пък задължителното инсталиране на софтуер за следене на телефоните ви, което обмисля извънредният щаб – то е, за да ви пази от коронавируса, не си и помисляйте да се съмнявате!

Сега обаче идва нещо ново. Църквите по Великден ще са отворени за събиране в тях на хора. Най-вече на възрастни и болни. Те са свети места и в тях коронавирусът не заразява, лично Светият Синод го каза. Затова в тях няма да има нужда да се спазва социална дистанция, да се носят маски и прочее. И ще може всички богомолци да целуват една и съща икона и да приемат причастие от една и съща лъжичка. (Свещениците и особено Светият Синод – не, разбира се. Те са претоварени с това да раздават причастието и предлагат иконите, нямат време да ги приемат и целуват, горките.) Лично генерал Мутафчийски по телевизията си свали маската и целуна иконата, да ни даде пример!

В тази връзка, бързам да ви предупредя:

Наплив след Великден в болниците на заразени с Covid-19 няма да има. Ако случайно някой почне да твърди, че има, това е лъжец и светотатник. Веднага го предайте на Светия Синод, или дори направо на милицията (пак пардон, полицията), да му запушат устата. Не се бойте, ще намерят за какво и как. Особено задължително го направете, ако е лекар, който лекува такива болни. Той не само лъже, че ги има, а и издава тяхна лична тайна – две престъпления в едно.

Бъдете бдителни за хора, които ви казват, че целта на извънредното положение е нещо различно от това да ви опазят здравето. Това са хора, които искат да ви разболеят и да умрете от ужасния коронавирус! Особено бъдете бдителни за хора, които твърдят, че целта на извънредното положение е едни хора във властта, и/или „близки до тях“ фирми да си напълнят джобовете от вашите. Или да фалират дребните бизнеси, за да бъдат после прилапани по модела „Lafka“ – такъв модел и изобщо нещо с такова име не съществува и никога не е съществувало. Който твърди такова нещо, е сред най-злите врагове на здравето ви – запушете му устата на всяка цена, веднага, без да подбирате средствата. Историята ще ви оправдае. Съдът – с наша помощ – също, вервайте ни!

Да живее българската демокрация, която ден и нощ бди над здравето на обикновените българи като вас! Подкрепете я! Не забравяйте думите на Светия Синод – коронавирусът поразява само тези със слаба вяра! Нали не искате да порази вас? Нека вярата ви в нас бъде силна!

22 thoughts on “Великденско предупреждение

  1. Тома Петров

    Писано е от тежко неграмотен и озлобен човек. Никой не твърди, че в църковната сграда не можеш да се заразиш, а свещениците се причастяват задължително на всяка литургия. Разбирам, че мразите вярата ни, но поне не разпространявайте лъжи и не борете сламени човеци. Не е почтено.

    Reply
  2. Виктор

    Прочее, позволете, моля, да копирам думи на самия Иисус Христос. Със сигурност нашите свещеници ги знаят, ама…
    „5. И кога се молиш, не бъди като лицемерците, които обичат да се спират по синагоги и по кръстопътища да се молят, за да се покажат пред човеците. Истина ви казвам, те вече получават своята награда.
    6. А ти, кога се молиш, влез в скришната си стая и, като си заключиш вратата, помоли се на твоя Отец, Който е на тайно; и твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве.“
    И никъде не е казал, че трябва да кусаме с лъжичка вино, нито пък да се фукаме със скъпи часовници като кой беше, май пловдивския епископ.

    Reply
  3. Boris Marinov

    >Наплив след Великден в болниците на заразени с Covid-19 няма да има.

    Това е защото дезинфекцират със светена вода

    Reply
  4. Божо

    Милицията е много важно да подслушва телефоните, за да знае, ако бабите от Банишора да речем решат да си направят седянка пред блока, тутакси да може да реагира да ги разгони с бухалки, кучета и водни струи.

    Reply
  5. Григор Post author

    @Тома Петров: Вероятно Патриархът на БПЦ е никой? Ето тази статия привежда факсимиле от разпореждането му от 10 март тази година:

    https://offnews.bg/obshtestvo/tcarkvata-niama-da-zatvaria-hramovete-zaradi-koronavirusa-svetite-taj-723703.html

    Цитирам част от разпореждането му:

    „Богослуженията да не прекъсват, както и всеки желаещ да пристъпи към Свето Причастие с Тялото и Кръвта Христови, да не му бъдат отказвани под предлог от страх за заразяване с коронавирус. Светите Тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно изцеление и здраве.“

    Да, по-нататък разпореждането призовава за някаква минимална хигиена – очевидно авторът му е частично адекватен. Проблемът е, че ако кусаш от лъжичка и/или целуваш икона, заразени от този преди теб, дезинфекцията на пода е без значение. Когато после закарат тези богомолци в интензивното, с въпрос в очите „Ама защо Господ ми прати това?!“, ще дойдете ли да им обясните, че не са заразени? Или че не е било в църквата?

    Така че не, не мразя вярата ви – мразя идиотизма ви. Защото с него убивате не само себе си, но и наивниците, които ви вярват.

    @Boris Marinov: И не само. Както казва лично Патриархът, Светите Тайни не могат да бъдат преносители на зараза…

    @Божо: Ами разбира се! Какво друго правят бабите на тези седянки, освен да заговорничат срещу реда и закона? Ама ха!

    Reply
  6. Иван

    Григор, очаквах да напишеш нещо смислено и информативно, но вече във втори твой пост пишеш само за чуждите глупости.

    Не бъди като президента, само да критикуваш. Направи/напиши нещо полезно. Кой знае, може поне един човек да те послуша и да се спаси.

    Аз лично смятам, че трябва да се въведе задължително носене на маска, или дори просто кърпа или шал пред лицето. Вероятно няма да те спаси от летящи вируси, но ако всички носят такива, няма да има летящи капчици слюнка с вирус.

    Reply
  7. Григор Post author

    @Иван: Да те спаси няма, да. Да спре летящите капчици слюнка с вирус – няма да стане, кърпите далеч не задържат всичко. Може би ще понамали малко заразяванията. Добро решение би било носене на сериозна маска, която реално спира всичко или почти всичко (и за съжаление струва стотици), около всички от рискови групи. Или, алтернативно, от тях самите – което ми се струва най-работещото решение, ако имаме достатъчно такива маски.

    Reply
  8. Делян

    Ето такива маски трябват на хипохондриците и истериците, лол:
    https://url4e.com/gyazo/images/c38ba7f7.png

    Няма летящи капчици-мапчици, а и тоалетната хартия, с която сте се презапасили ще намери допълнително приложение 🙂 …

    Reply
  9. Иван

    Наскоро гледах видео, как за консерваторите въпросът винаги е всичко или нищо.Те просто не могат да разберат концепцията за постепенно подобрение, намаляване и контролиране на риска…
    Youtube: “The Alt-Right Playbook: I Hate Mondays”

    Няма маска която спира всичко. N95 спира 95% от частиците, което в момента е златния стандарт.

    Спирането на всичко може да стане само със затворен кислороден апарат, както и надуваем костюм с повишено налягане, така че ако някъде има пролука, външният въздух да не може да проникне вътре.

    Колкото за това какъв е риска.

    В щатите хор от 60 човека се събират да репетират, всички се чувстват здрави, на влизане ползват дезинфектант за ръцете, стоят на метър разстояние. След няколко седмици 45 са болни, 3 постъпват в болница и 2 умират.
    2 dead, 45 infected after socially distant choir practice

    Историята не е много по-различна от тази на Пациент №31 в Южна Корея. Само мащаба е малко по-голям.

    Reply
  10. Григор Post author

    @Иван: Виждал съм маска, която спира на практика 100% дори от вирусите извън пръски. Само че струваше 1800 долара (преди кризата, и със сериозна отстъпка). Адски високотехнологично изделие, и надали е възможно да се произвежда ултра-масово. Така че да, реалното масово решение, което отговаря на това условие, би било оборудване за биологична защита.

    За хора – аз още не съм 100% убеден, че са се заразили тогава, от 1 човек. Ако вирусът беше толкова заразен, епидемията вече щеше да е свършила – щяхме да сме изпозаразени и преболедували (или умрели) всички. Седмица-две би била достатъчно време за пълното обхващане на държава като България. Очевидно информацията нещо куца. (Малко изчисления на тема R-фактор го показват категорично, и не са сложни.)

    Reply
  11. Григор Post author

    @Делян: Ужас! Колко страшно е, че има свобода на словото и можеш да осмееш някоя религия. Веднага да се забрани!

    (Не знам дали забелязваш, че нашият скъп кризисен щаб е на път.)

    Какво върши въпросната религия в България няма да коментирам. Подозирам, че бая възрастни вярващи ще получат възможност да влязат в рая.

    А най-много подозирам, че пратилите ги там няма да понесат никакви последствия. Ако аз съм болен и наплюя хиляда-две хиляди възрастни хора, в резултат от което няколко десетки умрат, ще съм за доживотен затвор, с пълно основание. За какво са светите отци, които пращат на смърт хиляди? И храмовите им съучастници?

    … Имам предложение за теб. Интересува ли те дали свещеникът в местния ти храм е редно да бъде съден за непредумишлено убийство, или за предумишлено? Помоли го да целуне иконата и да кусне от лъжичката след всички богомолци, а не преди тях…

    Reply
  12. Делян

    Забраната на религиите има парадоксален ефект, проявяван многократно.
    Особенно на тази. Забравили сте го. Нищо, ще се научите наново 🙂 …

    Reply
  13. Григор Post author

    @Делян: Напоследък въпросната религия е на път да има само един ефект от забраната ѝ: биологично оцеляване на хората където тя е забранена. Язък за наследството на толкова велики умове…

    За снимката – очаква ли се тя да е с нещо не най-обикновена шега, че да има нужда от мой коментар по нея?

    Reply
  14. Делян

    @Григор:
    Според мен, не е обикновена шега.
    Напълно умишлена е, и е направена много старателно.
    Разбира се, обаче, може просто моите филтри да са намерили поредното теле под вол.

    Reply
  15. Григор Post author

    @Делян: А все пак какво те фрустрира в нея? Извинявам се, ако въпросът ми звучи глупаво – наистина не разбирам.

    Reply
  16. Делян

    @Григор:
    Вариант А: направена е от медици, със странно чувство за хумор, и добро познаване на картината на Леонардо да Винчи.
    По време на пандемия. В която уж медицинските системи на целия свят са подложени на изпитание/претоварване, хора мрат като мухи и т.н. страшни събития…

    Вариант Б: направена е от трупа актьори, преструващи се на медици. В подкрепа на това, мога да ти линкна сума ти видео материали с танцуващи “сестри”, “лекари” и “пациенти” (!). Пак повтарям – по време на пандемия…

    Вариант В: нещо прозаично, което обаче на мен не ми хрумва?

    Reply
  17. Григор Post author

    @Делян: В първите два варианта не виждам нищо фрустриращо. А третия не го разбирам – в смисъл, не ти хрумва какво те фрустрира, или…?

    Reply
  18. Делян

    Казват, че някога Диоген посред бял ден ходел с факла в ръка, и като го питали какво прави, отговарял “Търся един нормален човек”.

    В наши дни, маскирани обикалят ( https://url4e.com/gyazo/images/01897339.png ) и също търсят нещо… Не знам какво обаче…

    Reply
  19. Григор Post author

    @Делян: Абе важното е те да знаят какво търсят. Че много често и те не го знаят…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *