За опасността от коронавируса… и отвъд нея

Споровете опасен ли е SARS-CoV-2 („коронавирусът“) горят. Някои пищят, че е смърт. Някои – че е измислица. С целия спектър между тези двете. А къде е истината?

Къде е тя ще се знае до максимум няколко месеца. Ще сме наясно точно колко трябва да треперим от този вирус.

Но след ден или десетилетие ще се появи друг вирус. Или бактерий. Или глобално затопляне, астероид, полети до Марс, възможност да се живее вечно и т.н., впишете тук любимото си плашило или анти-плашило. И споровете отново ще горят, по същия начин. Защото ще сме научили колко да се боим от SARS-CoV-2, но не и как да спорим и да разбираме опонента си. И изобщо спора като механизъм.

Нека се опитам да обясня какво имам предвид.

Нормално е примерно икономист да е на позицията, че SARS-CoV-2 е дреболия, и не бива да се разрушава икономиката заради него. Той играе своята роля и реализира ползата от себе си по този начин. Това не значи, че трябва да бъде приеман 100% на вяра

Нормално е пък примерно вирусолог да е на позицията, че SARS-CoV-2 е ужасен и опасен. Той пък играе ролята си и реализира ползата от себе си именно по този начин. И също не бива да бъде приеман 100% на вяра. Дори въпреки че е специалист по вирусите, за разлика от икономиста.

Проблемът в конкретно тази светлина, която обсъждам, не е че единият или другият говори неверни неща или е некомпетентен – не е така. Мога да обясня нещата по-точно с пример.

Един автомобил има както двигател, така и спирачки. Двете си противоречат пряко. Двигателят с всяко свое усилие ускорява колата. Спирачките с всяко свое усилия я забавят. Наглед са непримирими и взаимноизключващи се врагове. Но на практика всеки шофьор знае, че всъщност са сътрудници, и че колата може да се придвижва безопасно единствено благодарение на съчетанието на двете.

Обществото е като лека кола, в на практика всяко отношение. Включително на тема вируси. Задължително трябва да имаш и хора-двигатели, и хора-спирачки – изгуби ли се балансът между тях, надделеят ли решително едните, или няма да тръгнеш, или няма да успееш да спреш.

А най-задължително е да има хора-шофьори. Такива, които знаят, че са нужни и двигателите, и спирачките, и могат да преценят кога за кое е време. Добре се движи кола, в която шофьорът е много по-силен и от двигателя, и от спирачките, и им определя кое кога и колко да се задейства. И с обществото е така – функционира правилно, ефективно и безопасно, когато хората-шофьори са повече и по-силни и от хората-двигатели, и от хората-спирачки. И когато с тази си сила и брой са в състояние да определят дали обществото ще даде приоритет в дадения момент на двигателя, или на спирачките.

Не знам прав ли съм, но имам усещането, че в момента имаме доста хора-двигатели и хора-спирачки, но малко хора-шофьори. Затова ми се иска повече хора да придобиват нужните познания и мъдрост, за да играят ролята на шофьори в обществото ни.

И го пожелавам на всички, които четат това.

42 thoughts on “За опасността от коронавируса… и отвъд нея

  1. Делян

    Ако оприличим едно общество на машина (кола), то логичния извод е, че ще е най-добре, ако има само един шофьор в една кола, който да поеме цялата отговорност за управлението и. В противен случай, става малко като в онзи виц с малкото индианци и многото вождове, или като в другия за орела, рака и щуката.

    В човешките общества, абсолютизирането на властта и даването и в ръцете на философи-крале, знаещи най-добре кое е най-добро за всички, не знам защо, но от това дето съм чел от достъпната история, води до тирания и забатачване.

    Изводи?

    (Моят извод засега е, че тази аналогия, не е добре приложима за обществата…)

    Reply
  2. Григор Post author

    @Делян: Просто в началото на логиката има ключова грешка. А именно – че ще е най-добре, ако има само един шофьор в кола. Шофьорството работи в обществото, когато е баланс между много хора. Просто някои шофьори имат наклонности на двигатели, други на спирачки. (Без да броим тези, които не могат да шофират, но са готови на всичко, за да командват останалите пътници.)

    Reply
  3. Делян

    Колкото до главната тема – мисля, че е по-важен въпроса, доколко са опасни съвременните масови медии. За мен, последните 3-4 месеца дадоха ужасяващо неоспорим отговор.

    Reply
  4. Kalin Nenov

    Гри, какво мислиш за витаещата идея:

    1) да се разработи „ваксина“ срещу SARS-CoV-2;

    2) тя да стане задължителна за всички?

    (Аз съм на етап „думи немам“… но в тия объркани времена почвам да се чудя дали нещо не бъркам…)

    Reply
  5. Светлана

    А какво да кажем за системите за проследяване на болните. СЕГА ведно с Епъл и Гугъл…

    Reply
  6. Григор Post author

    @Делян: Разликата между обществото и колата е, че колата не се състои от части със собствена воля и права.

    За медиите – продава се каквото се купува. Иначе казано, ужасяващо опасни ги е направила нашата глупост, паникьорство, глупост, идиотизъм, глупост… споменах ли глупост?

    @Kalin Nenov: SARS-CoV-2 е само повод да се прояви един ужасен недостатък на съвременното общество (виж отговора ми на Делян, и познай кое от двете). Не отстраним ли този недостатък, ще решаваме проблемите на парче и трудно още много дълго време.

    А най-лошото е, че този недостатък е грозната страна на монета, която е необходимост за това човечеството да има бъдеще. Ако срещу него бъде направено твърде много (под въпрос е дали е възможно, но все пак), може пък да съсипем бъдещето си…

    @Светлана: И там разговорът е много тъжен. Без тях – зле (при този вирус не е толкова страшно, но при други може да бъде). С тях – потенциалът за злоупотреба е колосален…

    Но като се замислиш, че реално всеки с телефон бива непрекъснато следен и тази информация се продава на всеки, който си плати, всъщност нищо ново. (TruePosition, anyone?) Тази инициатива дори ме безпокои по-малко, защото се очаква да е държавно въведена и в белите страни да бъде контролирана до степен злоупотребата с нея да е доста по-трудна от тази, която правят мобилните оператори и фирми като TruePosition.

    Reply
  7. Кал

    Моят въпрос беше чисто медицински: съществува ли такова жУвотно като „ваксина“ против вирусно заболяване? Аз ли нищо не помня от основните си уроци по биология?

    Reply
  8. Кал

    Самообразовах се с „Капитал“:

    Придобива ли имунитет онзи, който е прекарал болестта?

    За момента не е ясно. Според специалисти по имунология обаче е много малко вероятно да се стигне до реинфектиране, тъй като човешкото тяло създава антитела на вируса, които са активни поне за известно време. Например братовчедът на настоящия коронавирус – стария SARS, генерира антитела за период от 3 до 5 години – тоест човек има имунитет за 3-5 години.

    Вероятно ваксина ще бъде разработена до 8-10 месеца – съществува fast track процедура и достатъчно голям интерес от страна на компаниите, като някои от тях вече са започнали клинични тестове с хора. По принцип това е рискован подход, тъй като експерименталните ваксини може да имат негативни странични ефекти, но скоростта на разпространението на заразата вероятно ще оправдае риска.

    (https://www.capital.bg/moiat_capital/how_to/2020/03/16/4041793_koronavirusut_-_nai-vajnite_vuprosi_i_otgovori/)

    Приемам, че въпросната ваксина ще работи на принципа „вкарваме малка доза от вируса (или нещо достатъчно подобно), за да стимулираме създаването на антитела“. (И оценявам честната позиция „още не знаем ще работи ли това наистина“.)

    Ако бъркам, моля да ме поправяш. Достатъчно дезинформация се изля бездруго… да не допринасям и аз. 😀

    Reply
  9. e-mil

    @Кал
    Аз не помня много от уроците по биология, но пък то и по мое време тия неща май не се учеха от учебник, а от живота или от тогавашното сп. “Космос”. Разбира се, че има ваксини за вирусни заболявания. И всяка ваксина работи по точно този начин – вкарва се малко от врага и имунната система се научава да го бие. Тази позиция, която си чел – „още не знаем ще работи ли това наистина“ не се отнася за ваксините изобщо, а само за новия още непознат вирус. Просто още не знаем колко бързо мутира.

    А ваксините са доказани многократно.
    Едрата и дребната шарка са вирусни болести. По мое време едрата шарка беше страшно нещо. Имало ваксина още от началото на 20 век (дали не беше и от по-рано), но бяха измряли няколкостотин милиона, само защото ваксината не се прилагаше. Не преувеличавам – наистина става дума за стотици милиони в рамките на 100 години. Докато един ден СЗО се хвана и през 60-те и 70-те за десетина години ваксинира масово из цял свят. И я приключиха. По изкореняване на дребната все още работят.
    Варицелата, рубеолата и полиомиелитът са вирусни и също епидемиите успешно се предотвратяват с ваксина от десетилетия насам.
    Много от хепатитите също са вирусни – и те вече не се смятат за епидемични именно заради ваксините, макар да е много сериозно заболяване.
    И един куп други заболявания – сещам се само най-известните, без да забравяме грипа.

    Ваксините работят, но досега на някои места по света имаше политически пречки пред прилагането им, което попречи на изкореняването на още няколко болести. То изкореняване е силно казано, защото след приключване на епидемиите пак пламват огнища сред неимунизирани или недоимунизирани групи както срещу вируси, така и срещу бактерии. Например годишно все още измират между 500 и 700 души от чума, въпреки че я смятаме за отдавнашно историческо минало. Но поне броят на новите болни е смален до много-много ниски нива.

    А напоследък като се нароиха и много анти-ваксъри, които доверчиво вярват на Фейсбук съвсем се омаза положението. Онзи ден четох, че вече надигат глава и срещу бъдещите ваксинации за сегашния вирус.

    Reply
  10. Божо

    @Кал
    “съществува ли такова жУвотно като „ваксина“ против вирусно заболяване?”

    Съществува разбира се. Например против една от най-страшните болести – полиомиелита.

    Reply
  11. Кал

    e-mil и Божо: Това, което ме обърка, бяха „ваксините“ против грип. За работеща такава чували ли сте? 🙂

    Reply
  12. Божо

    Да. Може би зависи от конкретния организъм, но специално за мен са важни. Преди не пропусках грип. Колкото грипа да минеха, все намираха начин да се закачат за мен.
    От както почнах да се ваксинирам – десетина години съм хващал 2-3 пъти грип. Даже бах спрял ваксините и около 4 години ми “държаха”, но после започна да се губи ефектът и тази година се ваксинирах наново.
    Знам, че покриват само няколко щама, но казват, че помагат и за другите да се преодолеят по-леко и явно при мен действа.
    Виж жена ми и дъщеря ми не боледуват така от грип, като мен и могат и без ваксини.
    Може би има хора, при които не действат, или пък те смятат, че не действат, щото са чели в Интернет, не знам.

    Reply
  13. Божо

    Иначе срещу корона вирусите, поне срещу тези, които досега са познати май е много трудно да се направи ваксина, а за сегашния дали ще може, ще видим.

    Reply
  14. Кал

    Благодаря, Божо!

    Моята спътница Ани преди е била мениджър в голяма компания. В един момент компанията е отпуснала безплатни грипни ваксини на всичките си служители (по желание). Наблюденията на Ани са, че около половината от служителите са се възползвали от възможността; и че впоследствие не е имало осезаема (т.е. статистически значима) разлика в процента грипясали от ваксинираната и от неваксинираната група. Това си е емпирична проверка. 🙂

    Reply
  15. Делян

    @Григор:
    >продава се каквото се купува

    Това е така, само ако пазара е свободен.
    Когато не е, се продава, каквото е разрешено да се продава, и все още е в наличност.
    Останалото – на многократно завишени цени, на черния пазар.
    Изглежда, че скоро ни предстои да научим наново този урок, а вероятно и още доста други.
    Ха да ни са честити “новите” нанотерористи: по-невидими и по-страшни от предишните…

    А по повод на следенето… Поздрав с една стара песен на
    The Police – Every Breath You Take ( YT: OMOGaugKpzs ) 😉

    Reply
  16. Делян

    @Кал – “емпирична проверка” –

    Въх… Това е мръсна фраза за съвременната на́ука…

    То си трябва теория/теории, модели, компютърни симулации, и публикации в престижни научни журнали, а както и одобрение от светии като Neil deGrasse Tyson, Michio Kaku, и т.н.

    Reply
  17. Божо

    От фейсбук:
    “Връзката м/у SARS-CoV-2 и SARS-CoV е доказана, но четейки това: “…Понастоящем няма специфични антивирусни лекарства или одобрени ваксини за борба със SARS и пандемията от SARS през 2002 г. и 2003 г. най-накрая беше спряна от конвенционални мерки за контрол, включително ограничения за пътуване и изолация на пациента… “, се замислям, защо не сме разработили ваксината за SARS-CoV, която по всичко личи, че щеше да се окаже ефективна и днес. Човечеството е разполагало с 18 години за да се подготви.”
    И самата статия:
    https://covidresource-bg.org/proteazen-inhibitor/?fbclid=IwAR39zbC7eNY2ALDg82c8A1oGHWy-i_6_axc6JL2kd2pxAYcaaX6q2pGnbo4

    Мда. Имало е време да се разработи ваксина, ама по-важно е да се правят бомби.

    Reply
  18. Григор Post author

    @Kal: Да, ваксина срещу вируси съществува. Първата е създадена още от Луи Пастьор – ваксината срещу бяса, базирана на селекционирания от него „вирус фикс“. Спасените от нея човешки животи… не е известно колко са, милиони вероятно е занижен диапазон. (Използването на кравешка едра шарка като ваксина срещу човешката от Едуард Дженър е по-рано, но той само я е използвал, не я е създал. Спасените от нея нищо чудно да са в диапазона на милиард.) Ако прибавим тук ваксините срещу други вируси – детски паралич, морбили, варицела, рубеола, хепатит, грип и т.н. и т.н. – сметката става трудно изчислима.

    Има различни варианти за ваксини. Някои – най-ефективните засега – предлагат жив вирус, който по някаква причина е безопасен за човека (селекциониран да е отслабен, или твърде подобен братовчед…). Други предлагат убит вирус. Трети – селекционирани имуногенни частици от вируса. Качествено направените ваксини работят: да се каже за тях „не се знае дали ще работи“ е горе-долу все едно Фолксваген да кажат „ще направим нов модел Пасат, ама не знаем дали ще върви“. Не е честно – подигравка с определен вид хора е. Добре е двете да не се бъркат, че става смешно (издава от кой вид е бъркащият ги).

    Ваксините срещу грип са малко особен момент. Причината е, че вирусът непрекъснато мутира и новите му щамове се различават имунно от старите. Създателите на ваксини се опитват да се справят с проблема, като създават поливалентни ваксини – една съдържа имуногени от повече от един щам грипни вируси. За съжаление от колкото повече различни щамове съдържа имуногени една ваксина, толкова по-сложна и скъпа е за правене. Съответно, няма как да има гаранция, че щамът, нападнал конкретния човек, е някой от тези във ваксината, която човекът си е сложил. Отделно, има и ваксини-ментета, които се опитват да обяснят липсата на полза от тях с този ефект. (Представи си ваксината за грип като швейцарско ножче. С него не можеш да отсечеш столетен дъб или да го яхнеш и да се возиш на него, но това не го прави безполезно. И има ментета на тези ножчета, които са боклук, но това също не прави оригиналното швейцарско ножче боклук.)

    @e-mil: Чумата специално е сложен проблем, защото е по начало зооноза. Тя си има природен резервоар – гризачите в Средна Азия. Дори ако човечеството бъде 100% ваксинирано срещу нея, тя ще остане в този резервоар и ще очаква момента антиваксерите или други кандидати за Дарвинова награда да надделеят някъде.

    @Делян: Колкото и да е странно, проверките понякога не са очевидни и лесни за правене. Преди години един мой колега правеше изследване на наследствеността при късогледство. Една от девойките, които той проучваше, понеже имаха по 5-6 диоптъра, на въпроса има ли роднини с късогледство, беше отговорила абсолютно категорично, че няма и това е доказано… Просто по усет, той ѝ беше предложил да изследва майка си, която ѝ гостувала за зимата – иначе живеела на село. Майката пристигна, отрече най-категорично да има късогледство, и каза че никога в живота си не е имала проблем със зрението… Оказа се, че има 13 диоптъра. И когато ѝ беше сложена подходяща комбинация от лещи (докторът нямаше единична 13 диоптъра), беше изумена от това как е възможно да вижда човек…

    Иначе казано – ако некомпентеността е убедена, че е некомпетентна, това не я прави компетентна. Прави я пример за ефект на Дунинг-Крюгер. Точно както ако една конспиромания не разбира, че е психичен проблем, това не я прави здравомислие – прави я лудост.

    @Божо: Уви, бомбите винаги са по-важни. И най-страшното е, че наистина са. В свят, в който има Саддамовци, Путиновци и подобни, важи правилото „който не храни и въоръжава своята армия, ще храни и въоръжава чужда“. И на мен много ми се иска да не е така, ама…

    Reply
  19. Кал

    Понеже вече двама души ме апострофирахте ;), пояснявам: „още не знаем ще работи ли това наистина“ се отнасяше за потенциалната ваксина срещу SARS-CoV-2. И е взето от статията в „Капитал“, която продължавам да препоръчвам.

    Гри, мерси и на теб за отговора! Мисля, че общата картина ми се изясни. Грипните ваксини явно са „печели – не печели“. На Божо са му помогнали, на други хора – не. Аз съм принципно издръжлив на грипове, така че ще се въздържа от тях.

    Reply
  20. Иван

    @Божо, Всъщност ваксина срещу sars-cov-1 е създадена още преди 4 години. Но парите са свършили и никой не е искал да финансира клиничните изпитания. Идеална демонстрация на капиталистическия пазар в действие.
    Scientists were close to a coronavirus vaccine years ago. Then the money dried up.

    Иначе, чувам че вече има няколко разработени ваксини за sars-cov-2. Една от тях е разработена буквално за 2 месеца, като за основа е използвана ваксина срещу Zika. Проблемът сега е тестването на ваксините за безопасност, което може да отнеме около година.

    Reply
  21. Григор Post author

    @Кал: Принципно ако някой сериозен, примерно голяма фирма за ваксини, направи ваксина срещу вирус, няма „не знаем ще работи ли“. Ще работи. Вероятността да я направят и да не работи е от порядъка на тази да не потрябва, понеже на Господ му е писнало и е дръпнал тази нощ шалтера на Вселената. Прекалено отработена и изпробвана технология е, за да е реално да има как да не работи.

    Reply
  22. Делян

    @Григор:
    > Прекалено отработена и изпробвана технология е, за да е реално да има как да не работи.
    Струва ми се, че подценяваш човешката глупост и алчност.

    Reply
  23. Иван

    @Делян, ябълки и портокали. В статията твърдят че IFR е към 0,2% , но грипа има CFR=0,2% .
    Case fatality rate

    CFR брои смъртността измежду тези които са потърсили лекарска помощ. Тези които са придобили имунитет без изобщо да развият симптоми, няма как да бъдат преброени, в нормални условия.

    В статията се споменава за 1000 заразени и 32 починали, но не се споменава колко са излекуваните. Напълно възможно е голяма част от тези 1000 човека все още да се лекуват.
    Все пак, тази информация ни дава моментна стойност от CFR=3,2% .

    Отделно, споменатия тест е за антитела срещу всички корона вируси, което е доста голямо семейство. С други думи, той ще даде положителен резултат ако си изкарал каквато и да е настинка… А ако се чудиш защо диапазона на положителните случаи е [48000-81000] , това е защото самият производител дава 60% надеждност на теста. (Българският щаб беше обявил, че според техните наблюдения надеждността му е по-скоро 40%. Хвърлянето на монета ще ти даде 50% вероятност.)

    Reply
  24. Григор Post author

    @Делян: За смъртността – 0.2% ми се струва малко ниска, бих бил склонен да мисля по-скоро за смъртност между 0.3% (Израел, Япония, Германия…) и 2% (Сомалия, Екваториална Гвинея, България…).

    За човешката глупост и алчност – какво става, когато се разчуе, че някой CEO е наредил да се пуснат кофти тестове заради печалба, и от това има загинали хора? Почти всички такива CEO-та живеят в бели държави, където съдът няма да ги погали с перце заради парите им.

    @Иван: Информацията от българския щаб е в една и съща категория на достоверност с тази на Северна Корея и Таджикистан. Причините са различни (крепене на власт там, избягване на отговорност за мега-кражби тук), лъжите са също твърде близо до 100%.

    Reply
  25. Иван

    @Григор,
    Какво общо има теста с мега кражби тук? Това което си написал няма абсолютно никакъв смисъл или логика. Изобщо какви конспирации ти се въртят в главата, че да пишеш подобни глупости?

    Reply
  26. Григор Post author

    @Иван: Може би просто знам мъничко повече от теб. Ще се опитам да поясня, без да казвам каквото не искам да кажа публично:

    1. Българският щаб по мои впечатление е загрижен основно не за опазване на здравето на гражданите, а за предотвратяване на техни протести. Срещу особено крупни кражби на управляващите, извършени под прикритието на „борба с епидемията“. В размер, превишаващ „несъществувалите“ преди години 213 000 „неконфискувани“ биткойна (чието конфискуване от българските власти беше потвърдено от Европол на страницата им). Вземаните мерки, изнасяната информация – включително за тестове и резултатите им – и т.н. се съобразяват с втората цел, вместо с първата.

    2. Доколкото знам, към момента на територията на България се признават официално резултатите от само едни тестове. Въпросните тестове са внесени от бизнесмен с инициали О.Д., и около произхода им има, да го кажем учтиво, някои неясноти. Които пък пораждат определени съмнения в надеждността на резултатите им.

    Надявам се да съм бил достатъчно ясен.

    Reply
  27. Кал

    Майко мила… тъкмо си кажа „Абе явно поне ТОЗИ път няма да е толкова зле, колкото предишните“ – и се появи тоя тип вътрешна информация, и светът ми пак залитне да пада…

    Първата ми мисъл, като обявиха карантината, беше „А депутатите?! Те ще излязат ли в отпуск? За да не могат да мизерят, докато ние не можем да се събираме за протести?“. Е… не излязоха. 🙁

    После обаче следях внимателно, доколкото ми стигат силите – и единствената по-голяма мизерия, на която попаднах лично, беше тоя напън за община Царево (и нелошата „виртуална реакция“ към него):

    https://www.zelenizakoni.com/novini/nad-1100-grazhdani-izpratiha-stanovishcha-za-da-sprat-zastroyavaneto-na-nay-yuzhnoto

    Общественото обсъждане там беше отложено – докъм 27 април трябва да получим информация за кога и в каква форма.

    Но сега виждам, че стават „красоти“ със заменките…

    Поука: Не си градете твърде стабилен светоглед. Илюзорно е. :/

    Reply
  28. Кал

    А току-що ме стигна и този призив на Програма „Достъп до информация“:

    https://www.aip-bg.org/news/%D0%9D%D0%B5_%D0%BF%D0%B8%D0%BF%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5_%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B0_%D0%B7%D0%B0_%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF_%D0%B4%D0%BE_%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0_%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F/20200417000849/

    :///

    Срокът за подписване е ДНЕС. Давайте!

    Reply
  29. Иван

    @Григор,
    Напълно си ми ясен. Или имаш висока температура и бълнуваш несвързано, или фейсбука съвсем те е побъркал.

    Reply
  30. Григор Post author

    @Делян: Трета опция няма и няма как да има. То че има втора вече е странно. Има един ефект, кръстен на двама психолози, дето отговаря за този феномен…

    Reply
  31. Иван

    @Делян, Добре, ти ако разбираш какво иска да каже Григор, моля ти се обясни ми го.

    Защото третата опция е, че Земята е плоска и а Григор притежава абсолютното познание. Което е невъзможно.

    Reply
  32. e-mil

    @Иван

    Григор не каза, че притежава “абсолютното познание”, а че просто има вътрешна информация. Защо ти се струва невъзможно?

    Reply
  33. Иван

    @e-mil, Всъщност, той не той не е казал нищо за вътрешна информация, това е твоята интерпретация. Той казва само че знае повече, но не казва откъде, не предоставя източници, дори не предоставя конкретна информация която може да бъде проверена. Той знае всичко, защото знае всичко.

    И преди съм спорил с него. Григор обича да си измисля.

    Погледни критично това което е написал и ще се убедиш сам, че то няма смисъл.

    Reply
  34. Добри Божилов

    Демокрацията изначално не предполага издигане на достатъчно умни хора (шофьорът), защото тя издига нещо на средното ниво на интелекта на избирателите. Т.е. обречени сме на грешни решения, доколкото самото управление изисква доста по-висок ценз.

    Reply
  35. Григор Post author

    @e-mil: Като чета някои коментари, наистина ми се струва, че може би имам температура и бълнувам…

    @Добри Божилов: Въпрос на избиратели. В някои страни те са достатъчно умни, за да избират хора с интелект над средното ниво. (Всъщност, такава стратегия не изисква кой знае колко ум – изисква просто избирателят да не е пълен идиот.)

    Reply
  36. Делян

    Някои цитати от героя Шерлок Холмс, на Сър Артър Игнейшъс Конан Дойл:

    „Всички смъртни са уязвими!”
    „Човек винаги се нуждае от малко – късче хляб, глътка вода, топъл и сух подслон. И малко сигурност. Всичко останало е стремеж към доминация и власт.”
    „Всяко разследване изисква факти, а не легенди, митове и слухове. Успехът винаги е ужасно капризен.”
    „Колкото по-глупаво, очевидно и саморазбиращо се е нещо, толкова повече внимание изисква. Очевидното често е неистинно.”
    „Моя стара максима е, че като изключиш невъзможното, онова, което остава, е истината, колкото и невероятна да изглежда.”

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *