Великденска молба

Надали сте чували за мен. Но имам към вас молба.

Този Великден е насред епидемия. Мъдрите старци от Светия Синод се изказаха, че е безопасно да целувате иконите и приемате причастие от една и съща лъжичка един след друг – светите тайнства не пренасяли болести. Лекарите обаче знаят, че пренасят. Историята е пълна с епидемии, разнесени от свети символи – и с жертви на тези епидемии.

Защо се получава това противоречие – не зная. Може би защото и бацилите също са Божии творения. Или пък може би защото и най-мъдрите свещеници са все пак простосмъртни и правят грешки – знаете кой единствен не прави… Каквато и да е причината, молбата ми към вас е – не се заразявайте! Особено ако сте възрастни и/или болни. Няма човек на този свят, който да не е скъп и нужен някому. И вие сте. Заради всички, които са щастливи, че ви има – моля ви, не се заразявайте!

Не вярвайте, когато ви казват, че ако вярата ви е силна, болестта няма да ви порази. И Христос бе изкушен да докаже, че е син Божи, като демонстрира силата на Бога – но отказа, и това бе победата Му над изкусителя. Победете и вие заблудените, които ви изкушават – защото всеки смъртен може да бъде заблуден, дори ако носи расо. Имайте мъдростта на Христос – не искайте от Бог да свърши чудо за вас лично. Той постига целите си без демонстрации на могъщество, точно както истински силният не бие всеки попаднал му – няма нужда от това. И предупреждението Му ще стигне до които имат уши да слушат.

Не е ли дезинфекцирана иконата преди вас, този едничък път пропуснете да я целунете. Дават ли ви причастието със същата лъжичка, с която и на тези преди вас, този едничък път го пропуснете. Бог е всезнаещ и всемилостив – ако Го носите в сърцето си, ще ви разбере и прости. Самоубийството е, което Той не прощава – а да се заразите с опасна болест, въпреки че сте били предупредени, не е нищо друго… А погрижили ли са се да дезинфекцират иконата преди всеки богомолец, и да ви дадат причастието с индивидуална лъжичка – покажете вярата си без страх, и им благодарете.

Ако сте възрастни и/или болни, останете този Великден у дома. Помолете се оттам – ако някой ви каже, че Бог стои единствено в храма, а отвън го няма и не ви чува, не му вярвайте. Не мислете, че ако животът е вече зад вас, сте без стойност за околните – мъдростта на старите е велика сила. Употребете я за добро, и Бог ще ви върне добро. Та кой родител не е най-щастлив, когато децата му се грижат едно за друго? Пазете се, за да може да ви има и да се погрижите за другите в труден час.

И, моля ви – предупредете и другите. Нека този Великден, едничък път, се опазят от заразата. Дори ако във вашите очи са безполезни или направо вредни и зли хора. Няма човек, който да заслужава да умира бавно от задушаване. Или да ангажира грижи и оборудване, които биха могли да спасяват в този момент друг. Бъдете мъдри и силни, помогнете да спасим хората. Вие, вярващите, трябва да знаете най-добре чий дар е животът, и колко скъпоценен е. Нека не го пилеем без време. Нека той си тръгне когато му дойде времето. Не преди това. Бог е премъдър и всеблаг – няма да ви се разсърди, ако се опазите, за да помагате на другите Му деца.

Благодаря ви.

7 thoughts on “Великденска молба

  1. gezatop

    Всъщност лекарите според мен грешат – никоя себеуважаваща се болест не би разчитала на светите тайнства за собственото си оцеляване.

    Апропо, лъжички за еднкратна употреба се продават във всеки супермаркет и струват стотинки. Мога само да се надявам че някой по-предприемчив свещеник се е сетил. Щото който е готов да даде 1-2 лева за свещ (което всъщност е големия зор на синода), все ще даде и лев за лъжичка. Ако беше хрумнало на някой в синода можеха даже да обяват че ще отказват причестяване без да си си купил (осветена, благословена или нещо такова) лъжичка, ама де толко акъл…

    Reply
  2. Виктор

    Акъл не ми го побира това по време на епидемия пълнолетен, грамотен човек с всичкия си да поднася една и съща лъжичка на различни хора. И преди епидемията съм се чудил, сега още повече. Да са толкова прости свещениците, все не ми се вярва. Пък да не говорим, че Христос на Тайната вечеря е направил това с чаша, а не с лъжица, но вероятно виното ни е малко сега. 🙂 Който иска да е най-близо до установяването на това тайнство, да прочете, с чаша трябва, с чаша. 🙂
    27. И като взе чашата и благодари, даде им и рече: пийте от нея всички;
    28. защото това е Моята кръв на новия завет, която за мнозина се пролива за опрощаване на грехове.
    Често съм чувал, че тези, имащи се за мюсюлмани нито са чели Корана, нито знаят нещо от него. За съжаление според мене това важи и за повечето християни, особено пък нашенци, защото ако бяха чели, щяха да знаят.

    Reply
  3. Виктор

    Според мен угодно Богу ще бъде едно причастие с еднократни чашки. Сериозно го мисля това, защото ще е както е било, както Христос го е направил, с чаша. А още по-угодно Богу би било да се прочете и Библията, или поне Евангелието. Но разбира се за повечето хора са по-важни яйцата и особено агнешкото. Пък какво означават, знаят вероятно един на сто или хиляда.

    Reply
  4. Григор Post author

    @gezatop: И аз съм любопитен за тези неща.

    @Виктор: По-тихичко, че да не те анатемосат. Сигурно не си забравил какво се случваше преди промените на тези младежи, дето се оправдаваха, че носят бради, понеже Маркс, Енгелс и Ленин също са носели…

    Reply
  5. Иван

    Мъдри свещеници – какъв прекрасен … оксиморон!

    Мъдър е били този, чиито дела са описвани от светиите. Светиите не са били толкова мъдри, а свещениците … те са просто рецитатори на чужди мъдрости. Което не ги прави мъдри, така както Колин Фаръл не е велик понеже е изиграл ролята на Александър Велики.

    Reply
  6. Делян

    Подкрушие, вариант 2020
    ——————————
    Хей ръчички, хей ги две,
    те ме слушат най-добре.

    Едната мие другата,
    а пък двете – лицето.

    Песни, басни, вицове,
    пак ще си разказваме…

    Кеф ти бате PGP.
    Кеф ти keybase.
    Кеф ти три.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *