За лудите и ненормалните

– Абе Григоре, гледам те, че маски и такива работи не ги ебаваш. Изобщо лекарите сте доста безотговорни към здравето – и своето, и на околните…

– Абе как да ти кажа…

– Кажи, кажи! Любопитен съм какво ще отговориш, да те видя.

– Добре. – Щом си го просиш изрично. – Да носиш маска е малко като да носиш каска.

– Тоест? Не виждам приликата.

– Ами, ако си в рискова ситуация, си струва. Примерно ако си на война. Или ако работиш на строеж. Или ако гасиш пожар… Само че ако всеки път, когато излезеш до супермаркета или до мола си слагаш каска да не ти падне нещо на главата… абе… как да ти кажа…

– Ааа, не! Не е едно и също! Вирусът е друго нещо!

– Същото е. Ако си прекалено възрастен, или с тежки заболявания, или имунокомпрометиран, е направо задължително. Или ако контактуваш с човек, който е такъв. Но ако си млад и здрав, да носиш задължително маска и ръкавици, даже когато си сам в колата… абе… как да ти кажа…

– Нищо общо няма! Вирусът е реален, от него мрат сума ти хора! Гледай какво става в Италия и Испания! И в САЩ!

– Същото като у нас. Двама мои лични познати умряха от грип, и още няколко едвам оцеляха. А от коронавируса нямам умрял или тежко изкарал го личен познат. Нито пък имам личен познат, на който е умрял или го е изкарал тежко личен познат. Ти имаш ли?

– Не, ама в западните страни умряха от него стотици хиляди хора!

– Имаш ли лични познати, които да са умрели от него, или да са го изкарали тежко?

– Нямам, защото тук взехме мерки! Затова се опазихме!

– А от грип имаш ли умрели лични познати, или изкарали го тежко?

– Мммм… де да знам? Не съм се интересувал.

– Аз съм, и знам. Очевидно от грип се мре доста по-често. Ходиш ли заради грип задължително с маска и ръкавици?

– Не, не е същото! Коронавирусът е пандемия! Всички медии пишат за него! Професори твърдят, че е опасен! Ти какъв си, че да знаеш повече от тях? Човек, ти си луд. Иди се лекувай.

Тоест, какво твърдят медийните и Фейсбук професори е по-важно за него от какво виждат очите му. И е готов да обяви за луд който вярва на очите си вместо на медиите…

… Имам един познат, брилянтен химик, който казва: „Аз не съм луд. Аз съм ненормален. Има разлика.“

Той не слуша чалга. Не се интересува как да забогатее бързо от лотарията или някоя измама. Не го вълнува идеята да се насвини в кръчмата, да цака белот по цяла вечер, да крадне откъдето колкото може. Нито дори да виси във фейса, за да се псува с когото намери там дошъл за същото. (И като млад е ходил на мач за да гледа играта, а не за да се бие след това.) И не може да разбере философията „я не сакам я да съм добре, сакам Вуте да е зле“.

Вместо това той чете Киркегор и Кант. (И разсъждава върху тях.) Харесва Равел, Карл Дженкинс, Гершуин, Куин. (А и Джон Уилиамс и Ханс Зимер.) Изкарва си парите с работа, която би сгънала на четири човек на една трета от неговите години. Пийва вечер по една двайсет и пет грамка уиски, когато може да си го позволи. Има само теоретична представа от игри на карти, през живота си не е откраднал, няма Фейсбук акаунт. Но имаш ли нужда от помощ, винаги ще е насреща.

Той е изключение сред народ, състоящ се предимно от първия тип. А нормата я задава мнозинството. Така че той няма как да е „нормален“. За щастие.

… Та, мисля си – не, не съм луд. Ненормален съм.

Напоследък – именно понеже не съм луд.

33 thoughts on “За лудите и ненормалните

  1. Веско

    Вторият любим виц от детските ми години (със сигурност го знаете) беше:

    Един човек върви из София и ръси пясък.
    – Защо ръсиш пясък? – питат го.
    – За да няма крокодили.
    – Но в София няма крокодили?!
    – Ами да, защото аз ръся пясък!

    (Първият любим беше за зайчето, което го питат защо не носи шапка).

    Reply
  2. Виктор

    Щом е така, ето и един, който помня от дете, даже не го намерих на първо търсене през Гугъл. Изписали един човек от лудницата, а той налял един леген вода и седнал до него пред входа. Натопил си пръста във водата и чака. Минава санитар и го пита какво прави.
    –Дай един лев и ще ти кажа.
    Дал му.
    – Ловя риба.
    Луд човек, помислил си санитарят, защо ли са го изписали…
    Минава после сестра, от любопитство и тя дава два лева и научава, че човекът лови риба. Така не помня още колко персонал, накрая главният лекар:
    – Какво правиш тука?
    – Дай десет лева и ще ти кажа.
    Дал му.
    – Ловя риба.
    – Ама как така ловиш риба?
    – Ами така, ти си най-едрата.

    Reply
  3. Делян

    Риболова се развива: сега например рибарите ползват масмедиите, облъчват робите с внушения, за това колко страшни неща се случват, и робите сами си отнемат базовите свободи, плащат си заемите, че даже пращат и СМСи…

    Опа… имах предвид рибите по-горе.

    Reply
  4. Виктор

    Деляне, някои емотикони съм ги именувал, та ми казва говорилката какво са, ама твоите не. Приемам, че са одобрение или нещо такова. И продължавам с много стар виц.
    Изпуснали някак санитарите един луд, а той като погнал главния лекар по болницата, по стаи, по коридори, през мазета и проходи, до тавана, там по едни греди, прахоляк, прилепи и прочее, докато на лекаря му свършили силите, облегнал се той на една греда и си рекъл, да става каквото ще, да ме прави каквото иска.
    Лудият го догонил, пипнал го с пръст и викнал:
    – Шиш, ти гониш!
    Така се викаше едно време, когато играехме на гоненица, сега питам по-млад човек, не знае какво е „шиш“. И лудият побягнал на свой ред.

    Reply
  5. Виктор

    Ааа, те емотиконите били от Григор. Като им слушам кодовете, май са като моите двоеточие и дясна скоба, но явно софтуерът ги преправя на картинки. За първи път ги видях в бибиеса на Григор, тогава даже май и минус слагахме между двоеточието и скобата, сиреч нос. Сега може да добавим и един знак за подчертаване, за хирургическа маска. Май и на маските едно време само така казвахме, хирургически. Някои неща бавно изчезват, например днеска чух по някакво радио звук на дайълъп модем, някаква там как се казва не знам, заставка ли, аудиоспот ли, но вече доста големи деца, може би и абитуриенти не са чували такова нещо и не знаят какво е. Аз пък съм си го сложил така да ми звъни телефонът, ето, след второто позвъняване бибиесът вдига:
    http://bezmonitor.com/temp/modem.mp3

    Reply
  6. Габо

    За жалост, Григоре, тези с маските, каските и смазките, са същите, дето чакат брифинга на работна група, (наречена ЩАБ за да тежи повече шамандурата), за да знаят какво да мислят…. пак така маршово зомбирани от екрана ще гласуват за Женаралът…. който ги пази…..
    неам думи….

    Reply
  7. Виктор

    Ооо, Габриел, здрасти, чат-пат си слушам твоята СтихосБирка. А според мене бедата ни е в 24 май. Имаме си празник на просветата, ама просвета си нямаме. Други народи си нямат такъв празник, пък просвета си имат и те така.

    Reply
  8. Григор Post author

    @Виктор: Нещо ми са се скапали емотиконите на уърдпреса, ама все не стигам дотам да ги оправя.

    @Габо: В Щатите съм чувал един много тъжен, ама много точен израз: „Е, и какво като имаме служба за еди-какво си, имаме ли го това еди-какво си? А пък българите си имат министерство на културата…“

    Reply
  9. Иван

    @Григор, може ли в прав текст да обясниш твоето становище за пандемията с covid19.

    От нещата които пишеш подразбирам, че го считаш за измама, че вирусът не е толкова заразен, не е толкова смъртоносен, че едва ли не няма такъв вирус и всичко е само медийна психоза и че няма нужда от никакви мерки за ограничаването му.

    Reply
  10. Делян

    @Виктор – не съм съгласен за 24ти май. За мен, празниците са, за да почетем героите, които тачим, и идеалите към които се стремим колективно. Просветата, културата и науката са процеси, а не фиксирани жалони които могат да се достигнат еднократно и да кажеш – а, вече съм просветен, културен и знам всичко което има да се знае. Народ, който ги цени, и има празник посветен на стремежа към тях, е достоен за уважение.

    Връщайки се на темата на поста на Григор, ето някои от моите любими сентенции свързани с лудоста (макар и вероятно не с клиничното и проявление):
    “Залудо работи, залудо не стой!”
    “Луд умора нема – само се поти.”
    “Лудите, лудите – те да са живи!”

    Заменяйки “луд” с “ненормален” в тях, някак си не ми звучи добре.

    Reply
  11. Виктор

    Не знам, Деляне, не знам… Бая време празнувахме и 9 септември, 7 ноември, пък едни герои тачихме, едни идеали…
    А иначе по повод втората ти част ето една сентенция, която помня от баба ми: Луд, та му лесно. Другата, която пак от нея помня я написах по-горе някъде. 🙂

    Reply
  12. Виктор

    Еее, не е тука другата сентенция, под предишната статия е май. Но да не ме разбереш погрешно. 24 май ми е най-любимият празник. Но все ми се иска просветата и културата да е повече в училищата и университетите, че и по медиите, а и навсякъде.

    Reply
  13. Григор Post author

    @Иван: Вече съм обяснил в прав текст мнението си за епидемията навсякъде. Да го е разбрал някой както аз съм го написал (примерно понеже му е обърнал каквото и да е внимание), а не както той иска да го види, не съм видял.

    Затова и вече не обяснявам нищо на никого. Който иска, ще разбере какво ми е становището, на прекалено много места го има. Който вместо това иска да види страховете или заблудите си, нищо на света не може да го спре. Лудостта е болест и се побеждава не чрез приказки, а чрез лекуване.

    @Делян: Да, не звучи добре, ама съответства на реалността.

    Reply
  14. Иван

    @Григор,
    Ако никой не разбира това което си написал, явно не е нито ясно, нито еднозначно. И определено не е в прав текст.
    Дори самият ти отговор не е ясен и еднозначен.

    Не можеш да ми дадеш директен отговор защото позицията ти, твърдо те поставя във влака на откачени антиваксери и конспиратори, на които толкова обичаш да се подиграваш.

    За твое добро се надявам наистина да се лекуваш. Имаш сериозна нужда.
    Знаеш каква диагноза са ти поставили, знаеш какви лекарства трябва да пиеш. И не, не са сгрешили, нямаш ADHD.

    Reply
  15. Делян

    @Иван – защо толкова те дразнят “откачените антиваксъри и конспиратори”?
    Да не би случайно да се притесняваш, че е има мъничка вероятност, да са отчасти прави?

    Reply
  16. Делян

    @Иван – интересно ми е, според теб, носенето на маски на обществени места *от здрави хора*, полезно ли е за тях, и за околните?

    Reply
  17. Григор Post author

    @Делян: Носенето на маски на обществени места от здрави хора е нещо като носенето на каски (срещу падащи предмети) от хора, когато отиват до магазина в нормални условия. Формално погледнато, не е вредно нито за тях, нито за околните. Реално обаче издава обезпокоително състояние на психично здраве… Същото важи за конспироманите.

    А антиваксърите са реална опасност за своето и на околните здраве. Към този момент загиналите от зарази, понеже не са били ваксинирани заради антиваксърска пропаганда и идиоти родители, са десетки хиляди. Трайно инвалидизираните са стотици хиляди. За илюстрация, жертвите на Брайвик – надявам се да го помниш – са само седемдесетина. Логично и редно е антиваксърите да бъдат третирани като Брайвик на стероиди.

    Reply
  18. Делян

    @Григор, не питах теб, а Иван. Любопитно ми е да видя каква ли е рационализацията му, за тази наложена мярка…

    Reply
  19. Иван

    @Делян,
    Големият проблем при Covid19 е големият период при който човек е силно заразен, но няма никакви симптоми. В този смисъл, няма как да знаеш дали си здрав или си Тифозната Мери.

    Маската спира капчиците слюнка, които разнасят вируса. Маските ограничават скоростта на издишания въздух, с което ограничават и разпространението на аерозолите до два метра.

    Носенето на маска предпазва другите от теб повече, отколкото предпазва теб от другите.

    В този смисъл, носенето на маска е точно като ваксинацията. То е обществена отговорност.
    Само дето маските не предизвикват аутизъм.

    Напоследък не е модерно, но е напълно нормално човек да носи шапка.
    Напълно нормално е човек да носи гащи и(ли) панталони. Някога да сте се замисляли за хигиенната функция на тези текстилни аксесоари?

    Reply
  20. Иван

    @Григор,
    “Още един…” какво?
    Доизкажи се бе човек, нищо не ти се разбира.

    Reply
  21. Иван

    @Григор,
    Ясно, завоалирана обида.

    Което напълно точно се вписва в профила ти.

    Reply
  22. Делян

    @Иван, благодаря за отговора. От дадения отговор, разбирам,
    че маските са изключително социално полезно изобретение,
    дори и да я нямаше сегашната псевдо пандемия.
    Бихте ли продължили да носите маски, дори и след като тя свърши?

    Имам и още един въпрос: носещите маски в затворени пространства, като например коли,
    в които са *сами*, също ли проявяват обществена отговорност (или просто обикновен идиотизъм и хипохондрия)?

    Благодаря предварително за отговорите и на тези въпроси.

    Reply
  23. Иван

    Дори след като епидемията отмине (а в България тя тепърва набира скорост), аз бих носил маска например при обявяване на грипна епидемия. Маската е по-ефективна и безопасна от ежегодните грипни ваксини.
    В страни като Япония, носенето на хирургически маски е нещо нормално и почти всички имаха такива, още преди сегашната пандемия. Провери сам как се справя Япония с пандемията.

    За ръкавиците и маската в колата… Ти самият виждал ли си го това? Имаш ли снимки? Защото Григор обича не само да преувеличава, но и да измисля сламени плашила.

    По мои наблюдения, ръкавици носят продавачи, касиери, и др. които са в постоянен контакт с различни хора и пари.

    Колкото за маската. Ако си чел или гледал някакви инструкции за това как се ползват безопасно от лекари, ще знаеш че маската не трябва да се пипа, и не трябва да се сваля и слага отново. Не виждам нищо чудно хората да следват инструкциите, особено в началото когато се смяташе че контакта със замърсена повърхност е основния начин за заразяване.
    Това е все едно да си сваляш обувките като влизаш в колата. Като ги свалиш къде ще ги сложиш, за да не цапат нищо с кал?
    Затова, ако някой е с маска в колата, това е по-скоро за удобство, отколкото за предпазване.

    Reply
  24. Григор Post author

    @Делян: Не бих казал, че пандемията е псевдо. Напълно реална си е, и жертвите ѝ са реални. Доста от бомбастиката около нея е именно бомбастика и нищо друго, и доста от българските мерки срещу нея (а и тези в някои други страни) са идиотски, понякога дори противопоказани. Но това не я прави по-малко истинска.

    Вече писах в записа – носенето на маска е като носенето на каска. В някои условия е проява на идиотизъм. В други е проява на здрав разум. Ако някой смята, че то е идиотизъм или пък здрав разум при всякакви условия, значи той е от тези хора, които или биха ходили с каска и до магазина, или не биха я сложили дори когато са войници на огневата линия. И в двата случая с такива е безсмислено да се спори, всеки лекар ще ти го каже.

    Reply
  25. Делян

    @Иван – за ръкавици, не съм виждал, или не ми е правило достатъчно впечатление, че да го запомня.

    Носещи маски в коли, макар да са сами, съм виждал лично обаче многократно – всеки път, когато съм ходил до някой от близките градове.

    Любопитен факт е, че в селото ми, такива идиоти не съм виждал.

    Reply
  26. Делян

    > Имаш ли снимки?

    Не. Не обичам да ме снимат, съответно и не обичам да снимам други хора => нямам как да ти докажа обективно че съм виждал такива; ще трябва да приемеш думите ми на доверие, съжалявам.

    Reply
  27. Делян

    @Иван – аз лично нямам нищо против, щом искаш, да носиш маска по всяко време – както писах и преди, така улесняваш хората като мен да те разпознават, и да те избягват, което е полезно и за двете страни. Имам много против обаче, твоята микробофобия да се узакони и да носенето на маски да стане задължително.

    Ако се замислиш, мисля, че и ти би се съгласил – носенето на маска от микробофоб, е много по-вероятно да предпази останалите от потенциалните му болести, отколкото от човек, за който това е досадна формалност, и който примерно си е свалял маската неколкократно без стриктно да е спазвал нужните протоколи за безопасно третиране на биологични отпадъци…

    Reply
  28. Делян

    Освен това, ако носенето на маска не е задължително, носещите маски, ще можете да сте социално дистанцирани заедно :-), без да се притеснявате, че някой примат, дето има нужда да диша въздух богат на кислород, а не собствения си въглероден двуокис часове наред, ще се е промъкнал под прикритието на маската да ви се пречка.

    Reply
  29. Делян

    Връщайки се на темата на поста, поздрав към всички:
    YT: NRB8F7N2Syo
    (AVI MC – Нормалните не оцеляват (видео БНТ 1993))

    🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *