“Ясновидци”

Из лога на чата ми:

hidden: Абе, откъде ги съчини тия образи в разказа? (“Ясновидци” – бел. моя – Григор)
grigor: Дълго е. Ако имам време, може да си го драсна в блога. 🙂

Какво откъде се взе в този разказ:

Общата идея – за деленето на две на прогнозите при големи числа – е пробвана вече от мошениците в Интернет, с отличен “успех”. За щастие, твърде малко. Иначе нищо чудно да се хванеха съвсем всякакви. Бих очаквал нейни клиенти да са от Джордж Буш до най-тъпия и изпаднал ислямски фундаменталист.

(Двамата имат и други общи черти, според мен.)

Героят, от чието име се води разказът – Васил – е кръстен на един мой познат, по-известен като Маниакс. (Който, доколкото ми е известно, никога не се е занимавал със спам или интернет мошеничества, и сигурно би платил сто и двайсет бона рушвет за удоволствието да удуши спамер със собствените си ръце.) Пак от него е взел и компютърната си кадърност. Бавното съобразяване обаче му е по наследство от мен. Нищо чудно, че не му е ясно как все вървят в комплект с Пенко, и как така му дава дял дори от изцяло своите начинания.

Състудентът му Пенко не знам откъде се взе такъв. (Такива винаги успяват да се вземат отнякъде, особено когато най не ти трябват.) Реален прототип няма, за щастие на човечеството – подобна акула като нищо ще вземе да стане господар на света, и без да е ясновидец. И може и така даже да не е късно – докато аз си мечтая пипето ми да сече като неговото, той вече крои планове за цял цикъл продължения на разказа. И ако му отпусна юздите, нищо чудно да намери и начин да се измъкне в реалния свят. Примерно като ми предложи сечене на пипето срещу това да възприема малко от неговата личност – тъй де, едното върви с другото, нали?… Че може и рушвет да изкрънка пътем даже, ако не внимавам.

Основният антагонист – фамозният Сам Гунпин – можете да го намерите на висок пост във всяка агенция за сигурност. Всъщност, той хич не е много различен от Пенко, само дето кариеризмът му в същото време му е и капаци, та е по-малко опасен. И за него може да се каже доста повече, отколкото за двамата ни юнаци, нищо че не е главният герой.

Като начало, дали наистина вярва, че двамата ни юнаци са ясновидци, или не – и аз не знам, китайският му самоконтрол го скрива напълно. Май-май обаче просто крои интрига чрез тях, за да се докопа до заветния пост. Нищо чудно да е подсигурил това те да са познали накъде ще тръгне подводницата, като е фалшифицирал или какво са казали (нали не ги подслушват, всъщност само той го знае), или данните накъде тя е тръгнала всъщност. Може почти всички “убедени от доказателствата му” просто да са негови връзки, които търсят повод да го подкрепят, или които е изнудил да играят за него…

По един въпрос са единодушни с Пенко – за продължението. Но имат абсолютно различни идеи за сюжета. Проблемът на Сам тук е, че вече наистина е на нова длъжност, но не тази, която е искал, а друга, с доста по-малко правомощия. Но вече крои планове кого да изманипулира да ги хване, как да го прецака, и най-вече какви ползи да извлече от това.

Той има обаче и друг проблем – тая с плановете могат да я играят и повече играчи. Вече го е усетил на гърба си, ама май още не го е разбрал – такива като него, ако ще да са живи дяволи, това не го разбират и в гроба. Тези, дето Сам ще ги манипулира, си имат свои планове. Свои си има и този, дето е изместил Сам. Да не говорим, че и нашите двама юнаци си имат свои… А, най-сетне, свои си имам и аз. 🙂

Не знам кога времето ще ми позволи продължение, но нищо чудно то да е интересно – ако не за читателите, то поне за героите си. Интересно по китайски…

2 thoughts on ““Ясновидци”

  1. Мордред

    http://mordred.niama.net/blog/?p=15
    Един тип е правил подобна игра с “вероятности” още в началото на 20ти век, не съм сигурен дали това е първия документиран случай, но идеята със сигурност е доста отпреди спамърите 😉

    Разказът е приятен, чете се с нарастващ ентусиазъм при непрекъснато ескалиращото напрежение. Многослойното планиране е изпълнено в добрите традиции на дневната и нощната стража, да видим какво ще се заплете в продължението ;))

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *