Загърбихме ги – поне засега!

По предварителна информация, законът за софтуерните патенти в Европа е вече с на практика предрешено бъдеще – секира. Очаква се да бъде писан изцяло наново.

Официалната позиция на поддръжниците на този закон засега е, че няма да отстъпят нито на крачка. Сигурно ще се пробват до последно. Сигурно ще пуснат в ход и още средства. Вече се разбра, че от “Майкрософт” са изнудвали Дания и Полша да се откажат от съпротивата си – обещавали са закриване на работни места във фирми, тяхно притежание. (Как да не си припомни човек клетвената декларация на Стив Балмър, че наложат ли му да се съобразява с антимонополното законодателство, той ще спре продаването на Уиндоус?)

Само че вече алтернатива на Уиндоус има, и потребителите знаят за нея. Вероятно държавите ще се сетят, че и на работодателството на “Майкрософт” също има алтернативи – тези, които щяха да бъдат погубени от патентите, и които дават хляб на много повече хора. Така че на любителите на софтуерните патенти реално ще им се наложи да направят отстъпки в новия проект – а дори в сегашния си вид законът беше по-поносим от американския.

На всички поддръжници на свободата – честито! 🙂

3 thoughts on “Загърбихме ги – поне засега!

  1. Wankata

    Не бих искал да спирам ентусиазма ти, но не прибързваш ли малко? Аз не обичам да слагам рибата в тигана, преди да съм я хванал. А в съюза бюрокрацията е огромна. Има много хора, които ги решават тези работи независимо. И ако от комисията изготвят подходящ за Свободните хора проект, но се намерят идиоти от Парламента, на които не са им стигали парите и са решили да приемат малко дарения, може пак да го върнат и така да си го прехвърлят до края на дните ни… Това разбира се е най-песимистичната картинка, но аз лично предпочитам да си трая относно какво ще стане със закона и да осведомявам приятелите си, какво би станало ако се приеме подобен проект, което е по-важно, защото едното зависи от мен, а другото – не…
    Но все пак съм с всички палци в кюпа! Както преди малко написах в блога на Йовко – Съюзът трябва да е пример и стимул за един нов обединен и свободен свят и не трябва да допуска подобна гавра…
    От известно време се чудя нещо, което в някаква степен е свързано с темата. Поразгледах сайта на Creative Commons и видях, че техните лицензи не фигурират официално в България. Но хора като теб, Йовко и много други ги ползват…. И малко се озадачих, даже доста… В крайна сметка лиценза, под който се публикува блога ти сега важи ли официално или е просто фиктивно обявяване на Свободната ти позиция?
    А защо не се позамислим какво е нужно да се направи, за да цъфне и знаменцето на България на техния сайт?
    Усещам как на следващата Свободна Бира – Варна ще възбудя дискусийката:)
    Хубавото е, че нямаме избор – Свободните хора ще победят! Може би по-рано, а може и по-късно, но еволюцията е необратима!
    Ааааааааайде стига толкова:), че по-дълъг от поста ти стана тоя коментар:)

    Reply
  2. Григор

    Според мен проектът, който реално ще се приеме, няма да е толкова свободен, колкото би се искало на, да заема твоя израз, Свободните хора. Но няма да е и толкова олигархичен, колкото би се искало на противниците им – а това вече е успех. Бъдат ли сериозно отслабени позициите им в една толкова голяма част от световната икономика, каквато е ЕС, победата ще стане по-скоро, и по-гладко, отколкото иначе.

    Колкото до лицензите на Creative Commons – доколкото зная, има проект, който движи превеждането им на български език; с него се занимава Вени Марковски. Процедурата е доста сложничка, защото преводите им на български трябва да бъдат утвърдени от централата на СС, а за тази цел (абсурдно, но факт) трябва да бъдат преведени обратно на английски… Но ще стане.

    А колкото до дължината на коментара – ако е полезен, тя е само похвална 🙂

    Reply
  3. Wankata

    хаха, това определено е абсурдно!
    Но важното е, че се движат нещата. Заслужава си! Желая успех на всички, които работят за инициативата.
    ” ако е полезен, тя е само похвална ” – а полезен ли е?;) :)))))

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *