“Седмична поща”… и предупреждение.

Сигурно и вие сутрин намирате в пощенската си кутия рекламни вестничета, листовки, обяви? И ги изхвърляте, без дори да ги погледнете?

Веднъж, когато посягах да изхвърля поредното, погледът ми случайно попадна върху статия. Привлече ме името на Джордж Карлин – известен комик от 70-те.

Зачетох се. Статията беше озаглавена “Истинските неща в живота”, и беше едно от най-силните неща, които съм чел някога. Можете да я намерите къде ли не из Мрежата, ако потърсите по тези ключови думи… А аз започнах, преди да изхвърля следващите броеве на това вестниче, да хвърлям око – дали няма да има някоя друга интересна статия. И не сбърках – твърде често намирах там по нещо, което си струваше.

Покрай историята с Виктор и КК “Труд” реших да се обърна и към тях за съдействие за оповестяване на грозната новина. Съдействието, което срещнах, надхвърли очакванията ми. Отне ни малко време, докато подготвим материал, но в броя на “Седмична поща” от вторник този материал излезе.

Днес отидох до редакцията да видя вестника – по някаква причина не бях го получил в пощата си, нито у дома, нито в офиса. Намерих вътре статията, която бяхме уговорили, придружена с чудесен коментар от редакцията.

И, което е още по-интересно, намерих втора, огромна статия, пламенно подкрепяща позициите ни, и подписана от… мен! Краткото разследване из редакцията откри причината – дребна, но улучила точно подписа техническа грешка. Екипът на “Седмична поща” бяха смутени от недоразумението, аз – още повече (тъй де, откраднал нечий чужд труд)…

В интерес на истината, твърде патриотичният патос не е много типичен за мен – но под казаното по съдържание вътре охотно бих се подписал с две ръце. Така че грешката е донякъде вярна… Също, извинявам се искрено на неизвестния ми достоен човек, чието име съм ограбил неволно – и му дължа една почерпка, или каквото друго пожелае като компенсация.

Цялата редакция на “Седмична поща” беше застанала зад нашата позиция, без колебание. “Въпрос на морал и човешко достойнство е”, каза управителката на вестника. Оказа се, че в следващите няколко броя те подготвят форум по темата, с материали, взети от Интернет. Насочих ги към коментарите в protest.bloghub.org и моя блог. Така че темата няма да замлъкне скоро, колкото и да се иска това на някои хора – напротив!

Не зная откъде можете да вземете “Седмична поща”, освен да го пуснат в пощенската ви кутия – той се разпространява безплатно, по домовете, и го няма по РЕП-овете. Ако има повишен интерес към него, ще се опитам да говоря с издателите на вестника, и да се опитаме да измислим нещо…

И, за тези, които мислят, че темата отзвучава, едно ново и интересно развитие:

Някакво лице от КК “Труд” отново е звъняло на Виктор, и му е поставяло ултиматуми да направи нещо, за да се реши проблемът. (Не знам на какво отгоре – нали той е свалил въпросните текстове? Не знам и защо на него – да не би той да е започнал тази кампания, или да е в състояние да я спре, дори ако поиска? И, най-вече, не знам какво им е припарило на “Труд” – дали случайно вие не можете да отгатнете? 🙂 )

Пак бил вдигал гири, че на наследниците на тези автори това им било прехраната. (Чия прехрана е, вече дъвкахме – ама ако бях на мястото на тези наследници, щях да дам г-на от “Труд” под съд, за клевета, че нищо не работели.)

Пак бил заявил, че твърдо смятали да изолират тези текстове само на znam.bg. (Как ще го постигне – не знам. А че има проблем с усвояването на нови развития и реалности…) И че щял да говори с някой си Георги Гечев. (Не познавам такъв, а вие? Ако случайно вместо това попадне на мен, за мен ще е удоволствие, но за него – надали.)

И най-сетне – работата била стигнала много далече, до Министерство на културата и НСБОП. (Което вече ме радва. Министерство на културата е време да се замисли над факта, че частен издател монополизира класици, които се изучават задължително в училище. А НСБОП – да провери един сигнал. Че някакво издателство преследва и тормози инвалид – първо с искания, които нарушават закона (ЗАПСП, чл. 24, ал. 9 и 10), и не спира тормоза, дори след като той е изпълнил тези искания.)

Досега имахме гьонсуратлък към инвалиди. Аморален, безчовечен, но не незаконен. Сега вече имаме тормоз над инвалид – а това вече е престъпление. Мисля си – не наближава ли време за белезници, съд и присъда над някои самозабравили се?

Декларирам официално – при следващ опит на КК “Труд” да тормози когото и да било, и най-вече Виктор, ще изляза с официален призив към който адвокат в България пожелае, да ги даде под съд за противозаконните им действия, и да им потърси финансова и наказателна отговорност. 50% от обезщетението ще бъде за негов хонорар; ако успее да издейства на отговорните за тормоза лица от КК “Труд” затвор, за всяка година ще получи още 5%. А ако издейства решение на съда в смисъл, че понятието “общодостъпни библиотеки” от ЗАПСП, чл. 24, ал. 9 покрива и електронните библиотеки (те СА общодостъпни, нали?), ще организирам набиране на средства по негова сметка от цялата страна, като благодарност от потребителите. (А и от немалко автори.)

Чакам желаещи юристи да поемат нещата – ако познавате такива, предложете им идеята.

Чакам и следващата грешка на “Труд”, за да дам ход на предложението си.

18 thoughts on ““Седмична поща”… и предупреждение.

  1. Ikew

    Изпратих го на приятел, който е не само особено добър адвокат, но и един от най-добрите живи бг писатели, поне по моето скромно мнение 🙂
    Да видим дали ще си влезе в кюто тия седмици

    Reply
  2. Вени

    На първо мислене се сещам за Вени Марковски. Той е юрист по образование и е доста напред с прохождащото у нас Интернет право. Ти ли ще се обърнеш към него, тъй като си повече в час с развитието на историята, или аз? Мисля, че е по-добре ти да го питаш би ли се ангажирал с юридическо становище.
    Пък аз продължавам да мисля за други юристи.

    Reply
  3. Victor

    Eee, Grigor, chovekat ot IK “Trud” se obadi, vyarno, no se opitvashe da e lyubezen, ne e dosazhdal. Spomena za NSBOP, da, no se opitvashe da se durzhi s men priyatelski. Ne moga da mu se sardia, yavno izobshto ne razbirashe ot kompyutri, literatura, kultura. Mozhe bi i toy si ima nachalnitsi, kakvo da pravi, mozhe da se opitva nay-iskreno da napravi neshto dobro… SY, Victor

    Reply
  4. komata

    Наистина, нищо чудно да е някой стар кадър, който е имал добри намерения, но не е бил много в час с материала. Две неща обаче не са ми ясни – кое откъде било трябвало да се сваля и кой, по дяволите, е тази тъмна личност Георги Гечев :-)?
    Кофти е да се изказваш неподготвен, от собствен опит го знам.

    Reply
  5. komata

    Колкото до прехраната на наследниците – горкинките, живи да ги ожалиш. За духовни рентиери досега не бях чувала…

    Reply
  6. Дончо

    А ако издейства решение на съда в смисъл, че понятието “общодостъпни библиотеки” от ЗАПСП, чл. 24, ал. 9 покрива и електронните библиотеки (те СА общодостъпни, нали?), ще организирам набиране на средства по негова сметка от цялата страна, като благодарност от потребителите.

    Ако това се случи, аз заявявам най-отговорно, че ще се включа в дарителската сметка с трицифрена сума в лв (в зависимост от благосъстоянето ми в момента на набирането).

    Колкото до останалото, ТРУП надминават всякакви граници. Моралните ги минаха отдавна (както казва Джоуи, “толкоз си я преминал, че границата за тебе вече е само точка”). Сега минават криминални, ако описаното по-горе е вярно!

    Reply
  7. Anna Ananieva

    Сърдзечни поздравления на Григор и всички, които участват в сагата срещу наглеците.
    Искам само да кажа, че разпращам развитието на случая – статиите на Григор – всеки ден сред стотина свои ученика от 10 клас и разглеждаме случая като казус от програмата по етика и право – темата ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО.
    Благодаря за всичко – и ако мога да бъда полезна с нещо, например бърз превод на събитията на английски – with pleasure! 🙂

    Reply
  8. Anna Ananieva

    А, да и контакт – anananieva в gmail точка com

    (От Григор: Отредактирах малко е-майла, за да не попадне лесно при спамерите.)

    Reply
  9. turin

    Доколко такова обаждане е автентично…? Всмисъл може някой да се е обадил от името на издателството, но да няма нищо общо с него. Не зная каква полза може да има, но е възможно. Ако искат нещо, нека изпратят писмо с изходящ номер. Какви са тия обаждания? Всичко казано по телефона е все едно разговор между приятели. Дори и в съд не може да издържи собственоръчен запис на разговора (ако не се лъжа).
    Това не значи, че историята не е грозна. Просто се чудя кой е този, дето ще заплашва (макар и любезно) по телефона. Че това си е телефонен тормоз, то може човек да се оплаче в полицията за такова нещо.

    За апела към правистите – готина идея, присъединявам се. ако някой стигне третото ниво в тая игра, страшна pr-кампания ще му спретнем, само дори със споменаването му във всичките ни сайтове ще излиза на първо място при търсене на адвокат в гугъл 🙂

    Reply
  10. Zoya

    Уважаеми Григор Гочев,
    искам да Ви благодаря за всичко, което направихте за Виктор.
    Аз много го харесвам и се гордея, че познавам такъв човек. Много зрящи са далеч по-слепи от него.
    Благодаря още веднъж и можете да разчитате на моята подкрепа в тази битка, колкото и некомпетентна да съм в компютърните техологии.
    Зоя Каменова

    Reply
  11. z

    аз нямам какво да допълня към сагата с ик “труд”. нещата са доста грозни.
    само исках да спомена, че се учудих като видях името на джордж корлин. не е известен само 70те 🙂 човекът не е спирал да работи. мисля, че най-новото му hbo special “life is worth losing” може да се намери из бг мрежата. определено си струва, а е ненамеряемо по друг начин…

    Reply
  12. Victor

    Zoya naposledak e strashno zaeta… chesto barka “o” s “a”…. No e trepach inache. Pitashe me po e-mail-a kakvo pravia, ta y kazah za tia neshta tuk. 🙂 Imam nad 400 knigi da redia… Tsial chuval. Skanirali bili horata i to mnogo… Az gledam da ima pri men katalog, che da ne skanirat nyakolko dushi edno i sashto. Ama ne smogvamm… ponyakoga dvama-ttrima edno i sashto skanirali :-))

    Reply
  13. А

    #1 Особено добър адвокат? Да не си го гледал в съдебната зала? Хаха, сатира.

    Reply
  14. MiCRoPhoBIC

    Имам около 15-20 екземпляра на точно този брой на ‘Седмична поща’, ако му трябват на някой да свирка,

    Reply
  15. Reader

    Във връзка с “Декларирам официално – при следващ опит на КК “Труд” да тормози когото и да било…”: току-що прочетох, че ИК “Труд” са погнали следващата библиотека: http://borislav.free.fr/mylib/. Подробности – във форума на сайта.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *