Welcome to Bulgaria

Не от вчера вече по блогове и форуми се обсъжда историята с bezmonitor.com и претенциите на КК “Труд” към Виктор Кирилов. И колкото повече време минава, толкова по-ясно лъсват нещата – че “Труд” най-вероятно нямат ексклузивни издателски права върху всичките автори, за които претендират, нищо чудно дори за никой от тях да нямат. Но пък имат връзки с НСБОП АД, и наглостта да плашат обикновените потребители и инвалидите.

Да бяха само те… Наглостта е навсякъде наоколо. Пред паметника на Васил Левски вече от месеци стоят табелки с надпис “Един проект на ЕДИН ЛЕВ ИНС” – ако някой не знае кой е съградил паметника, да знаете! Оня ден пък гледам – посреща влизащите в София по Цариградското шосе огромен плакат: “Welcome to Sofia – the city of Sopharma!” Тъй де, да знаем софиянци с какво да се гордеем…

Даже няма нужда от плакати. Велинград само дето официално не са го прекръстили още на Беевград. Кюстендил и в Нова Зеландия да го споменеш, и там ще се сетят: “Ааа, свърталището на Галевци!”… Накъдето и да се обърнеш, всеки град, село, местност, каквото щете, е на някой. А какво представлява този някой обикновено няма нужда от описване.

Едно време имаше един виц за Владко Живков – гледат го двама западняци как безгрижно губи милиони на рулетката в Монако, и си говорят:

– Този откъде има такива пари?!

– Баща му бил много богат. Имал осем милиона овце…

И Владко, и таткото вече не се наблюдават наоколо. Но овцете сме си тук. Такива, дето да ни доят, стрижат, дерат, колят – също колкото щеш. Интересно – овце ли има, защото има овчари, или има овчари, защото има овце?

А ние седим и обясняваме защо сме толкова зле. Виновен ни е хан Аспарух, дето бил ни основал държавата на кръстопът. Виновни са ни Кирил и Методий, че не пишем на латиница. Турското робство, дето ни удържало от прогреса. Съюзите с Германия. Комунизмът. Сушата, кишата и четирите годишни времена…

Точно така е, драги сънародници. Понеже хан Аспарух ни е основал държавата на кръстопът, затова Калчев гушеше рушвети от този и онзи, а Филчев псува пред медиите, и не му пука. Градовете ни ги владеят мутри, защото пишем на кирилица – ако пишехме на латиница, мутрите нямаше да посмеят да се покажат! За подкупността и продажността на медиите ни, разбира се, е виновно турското робство – без него щяха да са кристални борци за истината. На Асан циганина не му дирят сметка за кражбите на ток заради комунизма – иначе нямаше дебелогъзи политици да си правят сметката, че гласове на избори се купуват с кебапчета по-лесно, отколкото с изпълнение на обещания. А пък наркодилърите господаруват из училищните дворове, и шефове на РПУ-та ги пазят от родителите, единствено заради съюза ни с Германия през световните войни.

Как иначе? Още малко, и ще каже някой, че ние не сме си свършили работата – да си притиснем политиците и клептократите! Аааа! На какво прилича това – нас да изкарват виновни! Още малко, и да гласуваме ще ни накарат! Я да си… Какво сме виновни ние? Ние не можем! Ние не умеем!… Мърша ли? Помооощ, обиждат ни!

… Ядни размисли. Ама и на не-чак-Петко Славейковците понякога им идва много.

11 thoughts on “Welcome to Bulgaria

  1. Victor

    Grigor, to na tova komentari sa izlishni may… Ama da si spodelia… Slusham dneska novinite po televiziata (bez da iskam) ne moga da poviarvam, che govori ministar, prokuror, prezident… sram me prosto. Slozhih si slushalkite i si pohodih po bgwikipedia.org 🙂 mnogo se radvam na tova neshto, prosto me uspokoyava i me kara da mislia, che ima nadezhda. Pratih dneska na Komata edna malka mp3-oyka. Da vidim dali shte mi ya prevede 🙂 Izteglil sam ya edno vreme ot “Sore” BBS. Bogomil Aleksandrov koy ne go znae? 🙂
    SY, Victor

    Reply
  2. growchie

    Еми не само нашите политици са продажни и тъпи. Не само българските градове са собственост на някого, а някой са въобще неграмотни въпреки, че би трябвало да пишат на латиница. Заради кръстопътя ли зарази какво всичките злини точно тук се смесват по особено приятен за окото начин…

    Reply
  3. growchie

    Ама може и по-зле да е! Така, че е хубаво да има малко оптимизъм дори и на дъното на душевната пропаст.

    Reply
  4. Люси

    “Градовете ни ги владеят мутри, защото пишем на кирилица – ако пишехме на латиница, мутрите нямаше да посмеят да се покажат!”

    И тъй като нямам кон, щях да говоря на български само на кучето си 🙂

    Reply
  5. Таня

    Григи,
    ще използвам тук чужда мисъл, надявайки се, че притежателят й /или неговите наследници/ няма да искат да им плащам пари за това, та:

    “Всеки народ заслужава управниците си!”, респективно: …това, което му се случва!

    От друга страна: “Това, което се случва, не е случайно!”, което важи не само за обикновения човешки живот, но и за съществуването на цял народ.

    И трето: преди години се запознах с един човек, когото не срещнах повече, но който беше обиколил доста свят и имаше богат житейски опит. От него чух следното, в която правота започнах да се убеждавам напоследък: “Днешните бандюги, натрупвайки състояние, ще искат в един момент да получат и обществено признание. Ако се замислиш – всички крале в Европа /разбирай – аристократи/ някога са били по-силните, по-мошенгиите, по-хитрите. В даден момент, след като са натрупали състояние от своите грабежи върху по-слабите и по-немощните, това няма да им е достатъчно и те ще искат да получат респект за това! Хубаво, ама за тази цел трябва да направят нещо именно за тези, които може би техните праотци са ограбили – с други думи ще трябва да се занимята с благотворителност и обществено признание. Те ще искат децата им да учат в добри училища и да получат добро образование. Ще искат съседите им да ги уважават, а не – нападат и убиват!”
    Чисто и просто – преразпределение на благата.
    Нека не забравяме вековната народна мъдрост – не е виновен този, който яде баницата!

    Та, в този смисъл – всичко е предопределено според мен, но тънкият момент е в това, че има такива като теб – които се явяват катализатори на процесите. Което е въпрос на избор, разбира се.

    Reply
  6. Виктор

    Днес отидохме с щерка ми и жена ми до зоопарка. Купихме си три билета, но като влязохме, аз леко се препънах и касиерката разбра, че не виждам. Настигна ни, взе ни билетите и ни върна парите въпреки протестите ни. На излизане мислех да оставим поне един лев, щото и щерка ми и жена ми си виждат, но някак не се получи, касиерката ни пожела приятен ден, а преди това приятна разходка 🙂
    Видяхме вътре кои животни са осиновени от “Нощен труд”. Мисля тия дни да предложа на Съюза на слепите да осинови ако има нещо къртици, бухал… 🙂 Все една къртица можем да изхраним, я.
    В зоопарка е най-интересно да се гледат хората. Дори си представям, че съм в една клетка, седя си, и хората като минат пред клетката… Е, да можех да им видя физиономиите. Ама после го прочетох това от Кърт Вонегът, та излезе, че не съм се сетил първи. Едни много малки патета има сега в езерото, хранихме ги малко със солетки. Ама едното било с криво краченце, сума народ го съжаляваше. Ама на него нищо му няма, щом успява да излезе през една дупка, дето майка му не може, че да грабне солетка. Интегрира се успешно и без Масларова.
    Ама какво исках да кажа… Ааа, и тигъра хранеха, а едни хора, с колебание пиша “хора”, застанали пред клетката на тигъра, ама близо, и той ръмжи, щото се храни … човекът…
    А те се хилят, демек, не бой се, няма да ти вземем храната.
    Ако за половин секунда клетката изчезне…
    Е, всъщност исках да кажа за касиерката, която ни върна парите за билетите… Ми да е жива и здрава… ама май наруши някакви правила тая жена, барем за съпругата ми трябваше да вземе едното левче.
    А пък щерка ми вика: Ми тате, нали все пак хранихме патетата със солетки…

    Reply
  7. Григор Post author

    @Виктор: Има и такива хора. И те поразреждат малко горчилката от останалите…

    Reply
  8. bi

    На мен не ми звучи като “разреждане на горчилката”. Подобно снизходително отношение ми се вижда малко обидно, макар че жената най – вероятно го е направила с най-добри чувства. Все пак да те пуснат да разглеждаш животните без пари не е точно като да ти помогнат да пресечеш улицата например…

    Reply
  9. Victor

    Daaa… Bi, taka e to… lesno nEma… Nali tochno tova govoria… Edin ot mnogo energichnite kultur-takova edno vreme kazvashe za slepite: Ni da gi takovash, ni da gi ostavish. 🙂

    Reply
  10. Pingback: Пещерата на неандерталеца » Blog Archive » Виновни сме

  11. Pingback: Пещерата на неандерталеца » Blog Archive » Срам

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *