Активизъм, тюлени, спорт…

Не обичам активизма във вид на крещящи уеб-страници, вербуващи за какви ли не каузи. Нахално и натрапливо е.

Тази обаче ме привлече въпреки това. Всичко трябва да има мярка. Особено убийствата.
А да мълчиш означава също да си виновен. Писал съм го и преди. И дано да продължавам да го пиша и за в бъдеще.

Затова – не знам какво точно да направя, за да спре този позор. Но не искам да мълча. Ако някой има свястна идея – да се обади. Ще я подкрепя с удоволствие.

20 thoughts on “Активизъм, тюлени, спорт…

  1. Таня

    Това, за което се сещам сега веднага, е да се разпространят тези снимки, което аз самата ще направя веднага. Другото е по-скоро въпрос – този сайт в оригинал на български ли е? Ако не е, би могло да се преведе на всички възможни езици и пак да се разпространи.

    Reply
  2. Таня

    И понеже веднага получих реакция по пощата за аналогията с котетата в буркани, да не би и това да е подобно социологическо проучване?

    Reply
  3. Иван Ангелов

    Да, не е измишльотина. Изглежда, съвсем реално е, за съжаление…

    Ето какво получих в допълнение с tuleni.hit.bg: http://www.stopthesealhunt.ca/site/pp.asp?c=dhKPI1PFIqE&b=1477703

    Недоумявам защо авторите на българската страничка не са включили някой такъв линк към място, където можеш поне да си сложиш името под някоя петиция в защита на тези животинки. Явно просто са си поставили за цел да разпространяват мълвата, което не е малко, де… Явно добре се справят, щом за 2 дена са направили 85 000 уникални посещения.

    Reply
  4. Веселин Власакиев

    Да. Информацията се разпространява бързо.

    Снощи една приятелка ми прати този адрес за тюлените. Подразних се, защото тези hit.bg-style обявлението са си просто гавра. Не виждам явно желание някой да се справя с проблема. А и не е за първи път подобно нещо. Да, да, да. Информацията е хубаво нещо. Но по този начин? За какво са им броячи? Сериозно ли ви се струва?

    Проблемът наистина си същества. Има и други страници с подобна информация, дори има и петиция http://www.thepetitionsite.com/takeaction/236982184?z00m=11359&z00m=11359&ltl=1157907070 (на познатото ни място).

    Знам, че това нещо е ужасно. Знам, че трябва да се спре. Но начинът е просто уникално …. ‘Авторът’ никак не се е постарал. Както отбеляза и Иван Ангелов, няма никакви странични връзки. Просто така. Да се тюхкат хората. Не съм съгласен. Не го приемам.

    Reply
  5. Григор Post author

    @Veselin Vlasakiev: Не мога да оспоря, че авторите на този сайт не са си пипнали нещата професионално, дори по най-хлабави критерии. Но съм склонен да им простя, защото поне са надигнали глас. Грешни, криви, несъвършени – но са протестирали.

    Reply
  6. alvin

    Е, това ми скапа настроението. Замислям се колко гаври има по света и аз (всеки?) се заблуждавам, че не съществуват, защото никой не ми ги е показал. Кървави, истински, болезнени.

    Тва канадците са по-малко от тюлените бе, няма ли кой да научи животните как се хапят северноамериканци?!

    Reply
  7. Eneya

    Оо, божеее, как ми е писнало от този вид спам.
    Аз не видях никъде да пише:
    Помогнете ни, като направите това и това.
    Да, популяризирането на проблема е важно. Обаче аз не виждам да се прави нещо повече.
    Едини милион души казват “ууу, колко тъжно”, препращат го и… за съжаление, забравят за това.
    До следващият път.

    Reply
  8. Божо

    Не е измишльотина за съжаление. Само дето не е “спорт” а търговия. Кожите на тюленчетата имали някави свойства, които се губели при възрастните животни. А ги избиват с колове, за да не им повреждат кожите със сачми. Още Джек Лондон е писал за тази варварщина. За съжаление, от негово време нещата не са се променили.

    Reply
  9. Таня

    Ами ако ти и аз не се сещаме, какво може да се направи, някой по веригата все пак може да измисли нещо. Ето Вени след това дори е изпратила пари, което мисля и аз да последвам. Значи все пак има някакъв резултат.

    Освен това самото разпространение на гадните снимки оказва влияние върху това, ние човеците да не си мислим, че наистина сме венецът на природата, след като сме способни на подобно извращение.

    Аз поне за това се сетих, че може да се направи.

    А ти освен отегчено да изохкаш “писнало ми е” и да приравняваш това на върховните мантри за любов, щастие и късмет, помръдна ли си пръста изобщо или то беше само за да изкажеш дълбокомисленото си мнение? Поредният, който дава акъл и сочи другите с пръст от височината на своя единствен и неповторим и велик “аз” и с това се изчерпва приносът му към световния прогрес. Е, благодаря, можеше и без…

    Reply
  10. Григор Post author

    @Таня: Не, не съм направил нищо друго, освен да протестирам. Ако смяташ, че това е нищо, и че “може и без”, повече няма да го правя. Или, ако го направя, ще те помоля да не му обръщаш внимание.

    А ти какво ще отговориш, когато някой ти заяви: “Ти отиде ли в Канада и Норвегия, протестира ли пред министерствата им, прави ли гладни стачки? Или само прати отегчено по някоя пара, и с това ти се изчерпва приносът? Е, благодаря, можеше и без…”?

    Reply
  11. Дончо

    @Григор: честно казано, съгласен съм с тебе. И затова нищо няма да направя, защото няма смисъл.

    Това, както правилно се каза по-горе, е бизнес. И докато има хора, които да дават пари, за да строшат някоя тюлентска глава с тояга, до тогава този бизнес ще го има.

    Честно казано, светът си има много по-големи грижи от тази за горките тюлени. Картинката наистина е грозна, но къде картината на насилствената смърт не е такава?

    Някой замислил ли се е колко деца умират годишно в света поради каквито и да е други проблеми? Обзалагам се, че повече от броят на тези невинни тюленчета..

    Reply
  12. Pingback: “Застрашени грозни неща” « The Land Under the Shadow

  13. Таня

    Григи, съжалявам, че грешно си ме разбрал, но отговорът ми не беше за теб, а за Енейа /или както там се чете/. Ако не се бях развълнувала от това, което си написал, нямаше да го препратя и нямаше да изпонапиша толкова коментари по този повод.

    Reply
  14. Victor

    Vnimavayte, priyateli! 🙂 Kogato mnogo se razvalnuvate v nechia zashtita, posle nyakoi go vikat v militsiata. :-)) Da ne stane kato v Odesa :-))
    SY, Victor

    Reply
  15. Вени

    @ Eneya

    Можеш да направиш нещо. Това е адресът на петицията, можеш да се подпишеш и също така да я пратиш на друг по мейла (след като се подпишеш, ти се отваря страничка за пращане на друг) – [url]http://www.hsus.org/protect_seals.html[/url]. Не е много, но e по-добре от нищо. Ако искаш да провериш, тръгни от линка на Григор и ще намериш страничката за тюлените. На нея има адреси и всичко, за да се убедиш, че е манипулация.

    Може би благоварение на много хора, които са направили такива малки неща на 6 септември Европейският парламент прие резолюция до Европейската комисия за забрана на лова на тюлени. Ако четеш английски – [url]http://www.hsus.org/marine_mammals/marine_mammals_news/eu_seal_ban.html[/url]

    Reply
  16. Kristina

    Няма снимки …цифри и факти , които показват , че всичко това е само една касапница .

    Колко тюлени се избиват годишно ?

    През 2005 , квотата на канадското правителство е 320 000 тюлени предназначени за избиване , а през 2006 се увеличава с 5000 . Канадското правителство смята , че популацията на тюлените е в разцвет . Учените са съгласни , че правителството не е взело под внимание промяната в околната среда , като хранена , замърсяване , глобално затопляне ( което , ще засегне тюлените , защото те се размножават върху ледените плочи в северен океан ) , когато е е определена ловната квота .,,,,,,,,,,,,,http://www.hsus.org/protect_seals.html

    Reply
  17. antonia cherkezova

    bqh 4ula za problema predi okolo godina no ne se interesovah……. stoeiki si dnes na kompa vidqh mukata na sladkite jivotinki nemoje6ti da izbqgat,nqma6ti za6tita i mole6tite im se o4i4ki az sum na 17 i se radvam 4e me vulnuvat problemite koito mogat da susipqt bude6teto ni..neznam kakvo moje da bude napraveno za opazvaneto na tiolen4etata no ako moga da pomogna 6te buda dovolna…..

    Reply
  18. Григор Post author

    Можем да направим нещо.

    Можем да пишем в блоговете си (ако ги нямаме – в коментари там, където ги има).

    Можем да подкрепяме (или започваме), и популяризираме онлайн инициативи и петиции в защита на тюлените.

    Можем да пращаме възмутени писма до хората, които разрешават подобни неща. Подписани не само от нас. И до нашето правителство, с молба да заеме позиция, ако иска да получи гласовете ни на следващите избори. (Ако не я заеме – да казваме преди изборите открито: “Няма да гласувам за тях, защото така и така – не гласувайте за тях и вие, ако не одобрявате тези действия!”.)

    И най-вече можем да помагаме на околните да осъзнаят, че това е зверство. Че търпенето му, да не говорим за извършването, е позорно. Че протестът срещу него е въпрос както на позиции в обществото, така и още повече на собствено усещане за достойнство и ценност, и място в този свят.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *