Кмете, кмете…

От няколко седмици “Янко Сакъзов” и “Мадрид” са затворени за ремонт. Подменят трамвайните релси. Заедно с основата им – или плочите с канали не се оказаха трайно решение, или някоя братчедска фирма е уредила начин да оскъпи ремонта. Но не за това ми е думата.

По “Янко Сакъзов” доскоро едното платно беше отворено, и това донякъде облекчаваше инфарктния трафик в района. Защо беше затворено другото е загадка за мен – то на практика не се използваше и от строителните машини. Да де, сипваха от време на време асфалт или строителни материали направо насред него, вместо на кое да е по-закътано място, ама поне на теория имаха оправдание да го затворят.

От днес е затворено и другото платно на “Янко Сакъзов”. Защо – никой не ти казва. Сам също не можеш да разбереш: не се наблюдават никакви видими причини или нужди да е затворено… По “Мадрид” пък активността от самото начало е нулева, освен че изкъртиха релсите и плочите им. Нови вече не знам коя седмица не се полагат, каквато и да е друга строителна работа също не се върши. Затвореното му платно си стои празно. За удобство на гражданите и транспорта.

Кмете, кмете… Къде гледаш? Това ли ти е улеснението за софиянци – да им затвориш улиците, на които те разчитат, заради работа, дето нито има голяма нужда от тези улици, нито изобщо се върши кой знае колко? Ако ли пък нямаш време да погледнеш – кметско е – човек поне нямаш ли си, който да го забележи вместо теб? На маймуни ни направи.

А може би заради друго нямаш време. Партия строиш. За избори се гласиш. Депутатин, па и министър ще ставаш. На целия народ да служиш, не само на един град.

Ама ако ще служиш на целия народ както сега служиш на града, по-добре ни партии строй, ни министър ставай. Достатъчно сме ги имали такива, дето уж все пътища нанякъде строят, пък всичките ни пътища все затворени, и си киснем където сме. Избрахме те за да си различен, а ти май си същият. Благодарим много, ама по-добре недей. Иди си обратно да охраняваш разните царе, и да забавляваш народа като герой от вицове. За това поне доказано ставаш.

Защото денят се познава по заранта, а министърът – по кметуването.

17 thoughts on “Кмете, кмете…

  1. dzver

    Ул. Житница, която е критична за Овча Купел вече може би 10 дена е разфасована (стеснена и се минава през бабуни). Минавал съм във всички възможни часове на деня – не съм виждал работник да работи там нито 1 път. Просто направиха едно тежко задръстване още по-тежко.

    Reply
  2. Вени Марковски

    Григоре,
    нали не се съмняваш защо го прави? За да може утре да каже, че заради правителството, президента, парламента, общинския съвет (нужното се подчертава) – заради тях не може да свърши с ремонтите.
    Нали знаеш как е у нас – никога никой за нищо не е виновен…

    Reply
  3. Ikew

    keine Scheisse?

    На странно място си тръгнал да търсиш етика и професионализъм 🙂

    Най-абсурдното е, че от двамата души, с които съм говорил за това, единият (интелигентен човек, но може би твърде млад) убедено твърдеше, че всичките тия ремонти значат щото на кмета му пука и се грижи за нас и значи е добър…

    Като нищо може да се измъкне любимата ни мутра… 🙂

    Reply
  4. Емо

    Винаги съм се подсмихвал на теориите за конспирация но се сещам и още една причина в полза на това –
    ако оправи улицата веднага, така и няма да разберем че се труди да подобри живота ни. Обикновено
    ремонта не е качествен и бързо се стига до старото състояние. Ако постоянните ремонти ни бъркат в очите,
    няма и за миг да забравим колко е загрижен за ремонта на улиците

    Reply
  5. LeeAnn

    Вдигнаха ми колата от място, за което бях готова да се закълна, че е “синя зона”… Може би защото нямат пари за свестни табели… 🙁

    Reply
  6. Анна Ананиева

    Само да попитам – колко трудно беше тези ремонти да започнат през май-юни и да обхванат летния период, когато: 100 000 софийски ученици и 2000 учители нямаше да пътуват с градския транспорт, както и още не-знам-точно-колко студенти и преподаватели! Плюс другите хора, които са в почивка, отпуска…

    И още – защо ми се струва, пък и таксиметровите шофьори, които с ужас съм принудена да ползвам втори месец за да ида на работа в училище – твърдят, че се ремонтират представителни части от столичните пътища, които почни не се нуждаят от ремонти, а тежките платна със страшни дупки остават встрани от вниманието на ремонтиращите.

    И ние така като едни граждани нищо ли не можем да направим за да променим този безумен ремонт – поне да вземе някакви по-разумни посоки?

    Reply
  7. Вени Г.

    @Анна Ананиева
    Не можеше май-юниь защото тогава нямаше пари. Чак пред юли беше уреден кредитът, забравих от коя банка, за ремонта.

    @Гриша
    Живея точно до “Янко Сакъзов” е се поинтересувах специално за всички тия глупотевини, които си забелязал. Оказа се, че това била най-добрата ремотна фирма. Представи си какви са недобрите. И кметът не може да им накриви капата, защото е сключил договор с параметри, а те си ги спазват – краен срок и качество. С което искам да кажа, че нерядко с българския бизнес е така – и кмет да си, не те ебават за слива.

    Reply
  8. Zoran

    Все още имам спомен за предишния кмет – Софиянски. Беше способен, направи доста за града, но май повече за себе си. Е все пак доказа, че е способен да върши работа – обществена и лична. Ако припомним за предшественика му Янчулев ще можем да си отдъхнем за сегашното положение. И сега има дупки, задръствания, но причината за това е, че се строи.
    Харесвам Бойко Борисов и му имам доверие или поне към него имам повече от, който и да било друг към момента. Това е моя избор и явно на много други хора. Затова са изборите и демокрацията – ще изберем по достоен, може би…

    Reply
  9. daf

    Вени, а не мислиш ли, че тогава има нещо гнило с въпросните параметри?
    Ясно, че всичко е уредено да е законно и никой да не може да ги пипне, но нас това не ни топли много.
    След като такива ремонти се влачат толкова много време и както някой по-горе каза – почти не се виждат
    хора да работят. А после въпросните фирми прибират десетки милиони за тази си работа.
    Или не можеш да приемеш, че любимият ти Бойко Б. не е от добрите?

    Reply
  10. Weis

    Е поне някой да каже крайният срок, защото и на мен ми се налга да минавам почти всеки ден по тези улици…по специално ползвам(ползвах) трамвай 22. А сега няма начин да се стигне бързо до младост ако тръгваш от гара Изток 🙁

    Reply
  11. Григор Post author

    @Вени Г.: Кой и по какво е определил, че това е най-добрата фирма? Според мен би трябвало да се определя по ефективността на работата…

    @Zoran: И на мен ми се иска най-сетне да имаме държавници, а не политикани. Затова и критикувам недостатъците им – за да се почувстват стимулирани да се оправят.

    @Жилов: От два-три дни и аз забелязвам сериозно раздвижване. Работи се, сноват машини, налива се бетон… Но преди това поне три седмици я се мернеше някой да свърши това-онова за цял ден, я не. В участъка Черковна-Ситняково първо разкопаха и изтръгнаха релсите (правейки улицата почти непроходима, и затворена в едната посока), и след това десет дни не се мярна нито един работник. Не можеше ли да я разкопаят десет дни по-късно, че да може да се използва междувременно?

    @Weis: Причината да не може да се стигне бързо от едно до друго място е и отвратителната транспортна планировка на София. Не зная дали другаде по света има град с толкова неконсистентна улична структура. Близо половината големи улици или почват отникъде (като транспортни възможности), или свършват никъде; понякога е въпрос на един пробив, мост или тунел да се свържат, и транспортът да се облекчи, но това не става. Приятно изключение е новият булевард “Вардар”, който свързва края на “Константин Величков” с входа на надлез “Надежда” – изключително е удобен, и много разтовари уличките на съседните квартали.

    Reply
  12. willie (ex. MailSmash)

    Григоре, как може такива работи да пишеш за нашия кмет? Той е толкова “способен”, че няма да се учудя, ако скоро започне да му идва мензис и да може да ражда. 🙂

    Reply
  13. Nk

    Става дума за съвсем проста закономерност, която се наблюдава и по републиканската мрежа:

    – изпълнителят има интерес да вземе колкото може по-голям аванс, да договори колкото може по-дълъг срок и да свърши работата колкото може по-късно; по този начин максимизира ползите от безплатния кредит
    – интересът на инвеститора (Столична община, ИАП, …) е точно обратния
    – ако проявим оптимизъм, администрацията е просто некомпетентна; ако не – освен, че е некомпетента, е и корумпирана

    Ако се намерят данни за общата сума и датите на плащанията, може да се оцени и за колко пари става дума. Но силно се съмнявам, че това е възможно.

    Reply
  14. Григор Post author

    Важното е, че напоследък се пораздвижиха.

    А че механизмът е този – сто на сто, ама по претоварените софийски улици е труден за прилагане. Голяма патардия се рискува, ако се забавят твърде много.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *