“БНБ удържа на хакерска атака”

Публикацията, доколкото разбрах, е в любимия ми (и на целия български народ) в-к “Труд”.

Подзаглавието й е “Щатски софтуер опази сайта на банката”. Което малко ме сепна. Какъв е този велик софтуер срещу хакерски атаки? Примерно стена? (Че журналистите няма никога да научат какво е хакер, и какво не е, надали има нужда да обяснявам.) Я да видим по-подробно…

Неизвестни хакери били атакували сайта – специалистите на банката били открили там напълно непознат до момента компютърен вирус… Бахмааму! (С извинение към дамите.) Това наистина е новост – вирус, дето заразява сайтове. Абсолютно им вярвам, че е непознат.

Софтуерът за защита бил на американската фирма “Симантек”. (Позната на по-съвестните ми читатели и като “Симеонтек”.) Очевидно фирмата има версия за защита на сайтове от напълно непознати вируси, която не е известна на широката публика – на сайта им няма описана такава. Абсолютно оправдано БНБ са дали стотици хиляди левове за такава секретна и страховита програма. Да не вземете да си помислите, че напразно трошат пари, които могат да бъдат използвани за други неща? Пари, които всъщност са наши (БНБ държавна ли е, или се бъркам?)…

Хакерската атака била най-голямата досега, казват. И преди било имало такива. За щастие, базите данни на БНБ били опазени. (Сигурно вирусът не е успял да ги зарази. Де да знаеш какво да очакваш от един напълно непознат вирус – може пък освен уебсайтове да заразява и бази данни. Или пък да ги трие избирателно.)

Нямало опасност и за Европейската централна банка, с която БНБ била свързана. (Аз пък таман подскочих. Византийска империя, Османска империя, Съветски съюз… ама много я забързахме напоследък! Кога влязохме в ЕС, кога му сринахме банката… Е, тоя път се размина. До следващия.)

Карето с журналистическия коментар отстрани също е ценно. Оказва се, като начало, че вирусът не бил абсолютно непознат, а сравнително непознат. (Спомням си за една пациентка в Медицинска академия, която беше отчасти бременна. Лежеше в една жълта сграда с решетки на прозорците. Не знам защо направих връзката – сигурно днес имам хаотични асоциации.)

Имало вероятност заразата да е от типа троянски кон. Такива, дето идват по електронната поща. Сигурно уебсайтът на банката не е внимавал, като си е чел пощата. Да му се удържат 50 лева от заплатата за наказание! Пардон… Да му се намали напрежението с 50 волта! И ако допусне пак подобно нещо, да бъде преместен на длъжност помощник-уебсайт!

(Аз пък междувременно обявявам конкурс за образователно писмо до уебсайта, в което да го предупредим за опасността от троянски коне в електронната поща. След това ще намерим адреса му, и ще му го пратим. Ще го помолим като го прочете, да покаже на челната страница “Прочетох писмото”, за да можем да спим спокойно.)

… Сериозно: Да бе, ясно. Вирусите са сериозно нещо. (И троянските коне.) Банковото дело – също. Съмнения няма.

Но знам едно нещо, дето е по-сериозно от тия двете заедно. Съчетанието от журналистическа некомпетентност и самоувереност… Старите хора казват: “Да те пази Господ от работлив глупак”. Ама от някои български журналисти очевидно и Господ не може да ни опази. Не знам в коя от двете дисциплини бият работливия глупак, ама май няма значение.

15 thoughts on ““БНБ удържа на хакерска атака”

  1. Димо

    Струва си да се замисли човек дали журналистите разбират от всички неща, за които пишат, толкова, колкото от хакери и вируси… Ако да, понятието “четвърта власт” започва да звучи малко… хм… пак да се замисли човек.

    Reply
  2. Eneya

    Ххахаха, много добра статия и много глупава история 😉
    Да са ни честити журналистите 😉

    Reply
  3. Григор Post author

    @Димо: Според мен разбират от повечето неща, за които пишат, далеч по-малко, отколкото от компютри и вируси. (Не знам как успяват, според мен е нарушение на природните закони, но се справят.) При това положение, понятието “четвърта власт” започва да звучи малко… съвсем като първите три.

    @Eneya, Явор Атанасов: Преди няколко дни си говорих с една банкова касиерка. Тя страшно се възмущаваше от това докъде е стигнала България, и в един момент попита: “Как можахме да стигнем дотук?”. Отговорих й: “Както винаги се стига дотук – с търпение.”…

    Reply
  4. Eneya

    Търпение…
    Цял живот ме учат, че търпението е добродетел. А досега май нищо хубаво не съм виждала от търпението си.
    Само ми се качват разни хора на главата.
    Което ме кара да се чудя колко по-хипетрофирал е резултата над цяла нация??

    Reply
  5. MacTeP

    Де да бяха само журналистите тия дето не си разбират от работата… щеше да е супер.
    Обаче не са само те… и знаете ли кое е по-лошото? Тия като са ги писали тези глупости са си вярвали 🙁
    Кога мамка му(извинявам се за езика) ще си вземат някой консултант по темата?

    Reply
  6. Данчо

    Никога няма да си вземат консултант.
    Те прекрасно си знаят (айде не всички, а повечето – има и откровени дегенерати там), че пишат пълни дивотии, които нямат нищо общо с действителността… И знаеш ли през къде им е? През ципа на бикините им е. Защото дивотиите продават вестника. Не обективното отразяване на действителността. А бомбастично-шоко-пиканто-архиневероятното изкривяване на същата. Ако сега напишеш опровержение с което искаш да ги просветлиш по темата – ще ти кажат “абе да бе да…” и толкова… и след два дена ще пуснат същия материал с точност до последната запетайка в “24 гафа” (ако не е бил пуснат там едновременно с пускането му в “Труп”), а след седмица ще излезе и в “Нощен Труп”… Така се работи по ВАЦ-овски.

    Блаженни тези дето мислят, че все още има журналистика в България… Журанли има, вестници няма.

    Reply
  7. borj

    ИТ журналистите (в България) са рядко неграмотни. Тое характерно за цялата им гилдия с малко изключения, но тези специално … Имам усещането, че като нямат работа за някой журналист и му казват – “Я да отразиш тая ИТ работа” И той смело и безхаберно я отразява.

    Reply
  8. Цветослав Ангелов

    (БНБ държавна ли е, или се бъркам?)…
    Малко се бъркаш – БНБ не е частна институция, но не е на държавна бюджетна издръжка – т.е. парите от твоите данъци отиват за бензин на депутатските мерцедеси и за даунлоуда на мп3-ки от страна на разни служители по министерствата, но не и за антивирусните пакети на БНБ. БНБ има свой самостоятелен бюджет, формиран основно от приходите по управлението на фискалния резерв, задължителните минимални резерви на търговските банки, както и административни такси, а не от милостинята на правителството /в противен случай би била зависима, а това е в противоречие с идеята за независимост на централната банка/.
    Иначе статията във в-к Труд си е чиста проба глупост – доказателство е и изявлението на Подуправителя на БНБ Димитър Костов в последния брой на в-к Банкер.

    Reply
  9. Биляна

    Аз малко да дам инфо “от извора” :))) Това е тълкуването на журналистите на репликата от БНБ: “Има технически проблем и не можем да излъчим курса (б.а. валутния курс за деня), моля имайте търпение!”. Съжалявам, че икономическите и финансови журналисти са с толкова богато въображение, :))) което не ползват когато трябва. Всъщност проблемът беше, че колегите ни бяха спряли сървъра и затова нямахме мрежа и достъп до страницата, за да сложим курса :))) и вероятно някак така се е образувала връзка между вируса и страницата. Иначе БНБ е независима държавна институция, да, но за разлика от повечето “зависими” министерства, не се харчат пари за глупости.

    Reply
  10. Григор Post author

    @Цветослав Ангелов: Да, принципно БНБ не ползва пари от бюджета. Но къде отива излишъкът от нейната печалба, ако не там?

    @Биляна: Погледът ми към покупките на БНБ е малко пречупен през спецификата на записа. 🙂 Иначе – комбинацията от журналистическо въображение и компетентност у някои хора е смазваща. Хубавото е, че са малък процент от журналистите. А лошото – че глупостта им е колосална до степен да затъмнява всичко и всички останали…

    Има едни изследвания за самооценка на студенти. В тях се вижда, че голямата част от студентите имат средни или добри познания, и като цяло адекватна самооценка – а малката част са пълна дупка като познания, но се мисли за най-добрите в курса… Може да има нещо общо.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *