Два месеца

Днес се навършват 2 месеца от обявяването на уикито БГ-Фантастика. Тоест – повод за равносметка.

Няма да скрия – изненадан съм. Да не кажа смаян.

Когато го започнах, бях убеден, че ще съм основният, вероятно дори единствен редактор в него. Че я ще му се събира по 1 нова статия на ден, я не, и че няма да стане истински полезно за интересуващите се от българската фантастика преди да минат поне 2 години, и то да стигне 500 статии. Няма как – темата “фантастика от български автори” е една от най-тесните, които човек въобще може да сложи на уики. Но понякога човекът действа импулсивно – или стената, или главата. И тръгва на сражение с вятърните мелници и изобщо с целия свят. И не след много време, за свое смайване и дори ужас, се вижда заобиколен от армия съратници – и печели сражението.

В момента, в който пиша този запис, в уикито има 534 статии. През последния месец се събират средно по над 10 нови на ден; в делничните дни по по-малко, но през уикендите, когато авторите имат повече време, се изсипва порой. Създал се е екип от десетина постоянни редактори, които правят чудеса с енергията, желанието и познанията си. А може би най-вече с ентусиазма си. И от време на време се присъединява и по още някой.

Такъв поток нова информация дневно не бях предвидил. Натоварването си покрай нея – също. Много от редакторите имат изключителни познания във фантастиката, но нямат много опит с уики-форматирането; доста бързо ми се наложи да изоставя писането на нови неща, за да мога да насмогвам с очовечаването на приносите на другите. Ако не беше помощта на Intery (която от няколко дни вече е и първият избран чрез гласуване администратор на БГ-Фантастика), щях вече и да не насмогвам. Дори така пиша тук доста по-рядко, а писането на разкази остана в по-добрите времена… Но редакторите малко по малко стават все по-умели в оформянето на статиите си, така че се надявам отново да почне да ми остава по повече време. 🙂

Добре де, стига съм хленчил. Трябва да се радвам, след като чадото на ентусиазма ми се оказа осиновено от толкова родители, и расте така юнашки. Не бих се учудил, ако БГ-Фантастика е второто по активност българско уики след Уикипедия-БГ. Ако нещата продължават така, не е трудно да се сметне колко статии ще има тук към края на годината.

А колко статии принципно може да захрани като тема фантастиката от български автори? Съмнявам се да е реалистично да се напишат повече от пет хиляди. Ако върви все така, следващата година това число ще бъде достигнато. Тогава?…

Едната насока вероятно ще е да се премине към описване на цялата фантастика, издадена на български. Ако се тръгне натам, ще съм категоричен поддръжник да се описват само изданията, а не и произведенията и цялата парафералия около тях. Иначе ще създадем уики за световната фантастика. На български. И ще ни трябват спешно още няколко хиляди редактори, ако искаме да се справим със задачата в обозримо време.

Друга възможна посока е да започне качване направо на произведения, чиито авторски права го позволяват. Май нещата направо напират натам – вече доста автори и художници подхващат темата и предлагат произведенията си, без дори да съм отворил дума. Истински, класни автори, и майстори художници – не тепърва пробиващи графомани и бездарници. Съмнявам се Джимбо Уелс да е бил толкова смаян от успеха на Уикипедия, колкото аз от това развитие на нещата. Винаги съм се надявал, че с достатъчно молене и врънкане някои автори ще се съгласят да публикуват отделни творби под свободен лиценз. И съм се мислел за оптимист. А сега авторите ме гонят да приема творбите им, свободни за всекиго! Господи…

И – което е най-странното – някои искат да публикуват само рекламни откъси, но много повече са тези, които искрено и спокойно предлагат цели творби, без ограничения, просто за да ги четат хората и да са щастливи. Казвал съм на не един от тях: “Ти така си подяждаш хляба. Ще научиш всички да чакат наготово от БГ-Фантастика, и никой да не плаща труда ти, няма да можеш да живееш от него.” Отговорът винаги е бил някакъв вариант на: “Ще намеря как да живея от него, или от какво друго. Искам творбите ми да стигнат до хората, и да ги радват – това ме прави по-щастлив от парите.”…

Един мъдър писател беше казал: “Ако можеш – не пиши! Истинският талант е, който не може да не пише.” Прав е – истинският творец не може да не твори. Но е спрял точно крачка преди да разбере (а може би преди само да каже) нещо по-важно.

И то е, че истинският човек не може да не дава. Не може да се откаже да носи щастие, да прави околните радостни, да им дава опора и помощ според силите си. В предишен запис бях споменал – ако теолог ме попита защо Бог е сътворил света, бих му отговорил, че сигурно не е можел да не твори.

Мисля, че с БГ-Фантастика стана точно това – събраха се хора, които не могат да не я сътворят. Всеки от тях правил доскоро свои любителски библиографии, или мечтал да прави, или да помага, или каквото и да е, само да може да даде излаз на желанието да сътворява, ако ще това да значи просто да оправя правописни грешки!… Събраха се, намериха се, и сигурно няма лесно да оставят сътвореното от труда им чадо да умре недоносено, недорасло, незапочнало да е от полза за хората.

Мислех, че започвам просто любителски, ентусиастки експеримент – а той отвори пред мен врата на мъдростта. Нищо особено не е, няколко откачалки каталогизират и описват разни дивотии… Но погледаш ли нещата внимателно, осъзнаеш ли какво всъщност става пред очите ти, разбираш – пред теб е екип творци в действие. Събрани и напаснати от необяснимата магия, наречена сътворение. От онова, безкористното, най-истинското, което правиш не за пари, награди или похвали, а защото не можеш иначе. Вече не сенки в мрака, а факли. А превърнеш ли се във факла, нищо не може да те накара да станеш обратно сянка – и да си щастлив така.

… За мен това е истинската равносметка на проекта дотук. Че успях да осъзная урока, който участниците в него ми преподадоха, може би дори без да го разбират. Урокът за величието на ентусиазма, за триумфа на сътворението, за това, че благородство, безкористност, творчество и човечност са едно.

Благодаря ви!

3 thoughts on “Два месеца

  1. Калин

    “събраха се хора, които не могат да не я сътворят”

    “благородство, безкористност, творчество и човечност са едно”

    *усмихвам се с мълчалива радост, отразил светлината и разгорял собствената си, после отивам да си легна, най-сетне в покой*

    Reply
  2. Виктор

    Колко хубаво! Не знам какво да кажа, но, моля, не ме питайте защо тогава пиша.
    Искам да кажа колко се радвам, че има такива хора.

    Reply
  3. sol_lam

    Знаеш ли, всеки път като вляза и направо не вярвам н очите си колко нови статии има от последния път!!! Бих нарекла тази радост “върховна”, но тя е твърде дълбока и мека и не е подходяща думата… Усещането е съвсем ново за мен, че правя заедно с толкова хора нещо наистина добро и важно. Благодаря, че го започна!!! 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *