Студентска хитрост

Не зная дали е истина. Човекът, който ми го разказа, се кълне, че е. И въпреки това ме съмнява… Но ще го разкажа, както го чух. Нека всеки си решава сам.

Има такова учебно заведение – Консерватория. И в него се изучават не консерви, а музика – за съжаление на живеещите наоколо… Там учел и нашият герой, състудент на разказвача. Много добър изпълнител, но абсолютен калпазанин като студент.

И никак не добър композитор. А изпитът по композиция наближавал… След няколко безплодни предизпитни дни, в предизпитната нощ юнакът хванал популярна партитура на Моцарт, и я преписал наобратно. Издрънкал я тихичко на пианото – харесала му. Ура! Имаме за утре надежда!

На сутринта героят ни гордо се явява на изпит с “композицията” си. Сочат му с подканващ жест пианото, сяда той, започва да свири – и след първите десетина такта комисията започва да се смее. С не особено весели нотки в смеха. Изпитваният ги поглежда въпросително, председателят на комисията му дава знак да спре, намества очилата си и пита:

– Колега, случайно да се казвате… (името на известен български композитор, класик на българската музика)

– ?

– Ако съдя по композицията ви, няма как да не сте той. Сигурно смятате да наречете творбата си… (име на произведение от въпросния класик)? – саркастично пита председателят.

Колегата си глътва езика. Ако има нещо, което да не е очаквал, то е да го обвинят в плагиатство. Ако само го скъсат, наесен пак има изпит, но при това развитие на нещата ще види изпит, диплома и прочее през много криви макарони един след друг… Не издържа, и си признава греха с обратното преписване.

Изпитната комисия го изглежда с недоумение, идва до пианото и се опитва да дрънка партитурата му наобратно. Още след първите няколко тона лицата им внезапно се опъват като кожа на тъпан. Без нито дума комисията се оттегля в съседната стаичка на заседание. След петнайсет минути повикват там и колегата. След още петнайсет минути той излиза от стаичката с тройка в книжката, дал тържествена клетва никога на никого да не спомене нито гък за случилото се.

(Ако някой мисли, че мъжете са по-малко клюкари от жените – лъже се.)

17 thoughts on “Студентска хитрост

  1. Gabo

    Много, много стар виц са ти разказали в нов вариант ;))
    за съжаления намерих само един преразказ в Гювеч.бг
    ” Гласове за вица: 293, Добавен на: 24-03-2001
    Изпратен от: в-к Стършел

    На един студент-композитор му предстои изпит по специалността.
    – Не разбирам защо се мъчиш – казва му негов приятел. – Просто вземи прелюдията на твоя професор и я препиши от края до началото, отзад напред…
    – Опитах – тежко въздъхва студентът. – Получава се валс от Шуберт…:”

    Reply
  2. komata

    Не се и съмнявам, че е истина.
    И вероятно далеч не е единичен случай. И не само в музиката.
    Тия, дето драпат да се пишат велики, много често правят така.

    Reply
  3. Григор

    @Gabo: Не се знае кое е първо – вицът или реалността. Както казва Бари Хюгарт, приказките имат по-яки плещи от фактите, и могат да носят по-тежък товар истина от тях…

    @komata: Амбицията е голямо нещо… 🙂

    Reply
  4. Marfa

    Това е студентски мит:) Всъщност са ми го разказвали за Панчо Владигеров – студентът преписал наопаки симфония от Бетовен, занесъл я, а Владигеров победнял: “Ти що си преписал моята симфония еди-коя си, бе?!” Смятай откога шества този виц:) Както и друг, за Лимон Генов, преподавател в Химическия: мъчил много един студент, накрая го накарал да напише формулата на чая. А студентът попитал: “С лимон или без да е чаят?” Такива ми ти работи… Де шега, де на майтап, някъде може ид а е имало малко огън, за да стане тоя дим:)

    Reply
  5. Nick Angelow

    По-достоверната версия на въпроса на професор Лимон Генов към студента е: “колега, какво е pH на чая?”, а подобаващия отговор бил: “с лимон или бе лимон, другарю професор”. И малко встрани от темата — знаете ли как се казва дъщерята на същия този професор Генов? Някакви предположения, ако не знаете?

    Reply
  6. Григор Post author

    Горкият професор – с такова име просто си е просел бъзика…

    Reply
  7. Божо

    >”И малко встрани от темата — знаете ли как се казва дъщерята на същия този професор Генов? Някакви предположения, ако не знаете?”

    Есенция Лимонова Генова

    преподаваше на съквартиранта ми 😀

    Reply
  8. alvin

    Аа, студентски хумор.
    Малко off – любимия ми студентски виц:

    Палава студентка успява да сгащи доцент натясно и прекарва нощта преди изпита с него. На другия ден се явява с отаналите, усмихната и доволна, тъй като е сигурна в успеха си (сигурно е била свръхстарателна), а пък и доцента бил решил, че си е заслужила.
    2 минути след раздадените върпоси, въпросната госпожица демонстративно става и подава бял лист, така че всички да видят как ще мине без грам зор. Доцента се вижда в чудо, но дори вечерните акробатики не могат да засенчат тая пълна липса на такт и академизъм, затова взима книжката и без колебание обявява, че ще пише двойка.
    – Аха – мръщи се студентката на висок глас. – Сега двойка, така ли? А снощи ви беше хубаво с мен, НАЛИ?
    Тишина в залата. Доцентът мисли известно време и пита:
    – Пет стига ли?
    – Стига!
    – Добре.
    Взима книжката, пише и я връща. Студентката излиза доволна от себе си, отваря и какво да види – написан Слаб (2) плюс банкнота от пет кинта 🙂

    Е, честно, това ми е любимото 😀

    Reply
  9. Явор Атанасов

    Учителя ми по немски в техникума се казваше Май Априлов Сяров. Чудех се ако има деца, как ли се казват? :))))

    Reply
  10. бачо киро

    а родителите на мои двама приятели бяха родени майката на 02.02, бащата на 08.03.

    Reply
  11. До Явор

    Аз също съм учил при Май Априлов Сяров до 1983. Дъщеря му се казва Анна-Мария Сярова

    Reply
  12. До Явор 2

    Носеха се слухове, че има син, който се казва Юни Май Сяров. Сяров Беше готин и не се вписваше много в представата за учитл по. онова време.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *