Windows Vista – най-най-най…

Ако гледате рекламите за Vista, думата “най-” е измислена специално за нея – всичко друго на света може да бъде в най-добрия случай “по-“, че и това даже е непосилно пред Vista… Дали обаче рекламите са достоверният източник на информация?

Какво би направил истинският хакер в този случай? Не знам. Не съм от тази категория. Със сигурност няма да хвана дебъгера и за една-две нощи да пресея бит по бит пълния програмен код на Vista… Но не ми и трябва. Други са пресели достатъчно от него. Още други пък са прочели внимателно лицензите й, и т.н. Мога да чуя какво ще кажат те, да проверя наслуки десетина неща от него, и да си направя изводите на кого да вярвам.

“Този линуксаджия се опитва да ми промива мозъка” ли? Съжалявам, но не мога да го направя. Ако имате мозък, ще го използвате, и ще си отсеете истината. А ако нямате, промиването му отпада по обективни причини… 😉 Рекламата на Vista e навсякъде наоколо, отворете кое да е ИТ издание, и ще я прочетете. Затова пък аз ще ви представя малко от другата гледна точка.

Ето ви като начало една огромна статия от Питър Гутман – “A Cost Analysis of Windows Vista Content Protection“. Обемът е почти като малка книжка – но, повярвайте ми, всяка дума от него си струва четенето! (Питър Гутман е едно от водещите имена в областта на компресията на данни, криптографията, защитата на данни и т.н. през последните 25 години. Правилно сте прочели – водещо име в течение на 25 години. В бранша, в който за 2-3 години ултрамодерното се превръща в каменна ера.)

Огледайте се наоколо по форумите (особено по-малките, на които няма изгода да пуснеш платен писач да те рекламира), и прочетете мненията на пробвалите Vista. Особено внимание обърнете кой тип хора с какви впечатления остават. Няма да ви казвам какво съм забелязал аз – направете си изводите сами.

Огледайте блоговете наоколо. Не само на ентусиастите на свободния софтуер – въпреки че от тях ще научите най-много. Също ще научите много повече, отколкото от един запис тук.

Прочетете пак рекламите как Vista e желязна, непробиваема и непоклатимо надеждна. След това погледнете security advisories на фирмите, които изследват сигурността на софтуери. Погледнете колко критични sеcurity updates има за Vista за последния месец. Ако рекламата е права, или дори отчасти права, би трябвало да се очаква въобще да няма такива, или да са има-няма един-два, а фирмите за сигурност да нямат какво да кажат… Гледайте, и си правете изводите сами. Включително дали да вярвате на тези неща от рекламите, които не са толкова лесни за проверяване.

Лично мен ме възмути не техническото несъвършенство на Vista. Не е редно комерсиален продукт, който струва купища пари, да се продава толкова недоизпипан, но в края на краищата е разбираемо – нов продукт, голям продукт, човешко е. Ще мине време, ще излязат големи security fixes (пардон, Service Packs!), нещата ще се пооправят. Не това ме плаши. Нито пък недостига на драйвери – това най-малко, драйвери най-много до година ще има за Виста и за тостери и прахосмукачки.

Не ме плаши и степента на “новаторството” му. Вчера един познат се опита да ме впечатли с интерфейса Aero – за целта си беше купил нова супермашина, защото Виста не вървяла на старата му 800 MHz P3 със 128 MB памет и 32 MB видеоплатка. Когато обаче аз пуснах на хилавата му стара машина попадналото ми подръка CD с Knoppix, KDE в комбинация с Bеryl направо вкараха Вистата в мечи гъз! Съжалявам за невъзпитания израз, но е точен – прекратих демонстрацията още преди да стигна до Inside Cube и Sticky windows, защото като гледах физиономията на човека, ми се плачеше. И не ми даде сърце да му кажа, че това са проекти, писани от по шепичка доброволци в свободното им време, покрай другото…

Повече ме плаши параноидно-тоталитарната система и принципи на Виста. Изискванията й към хардуера поставят производителите пред еднозначен избор – хардуерът им ще е съвместим или с Виста, или със свободния софтуер, но не и с двете. Ако драйвер или програма не харесат на юнаците от Редмънд, поредният ъпдейт може просто да ги изхвърли и блокира. (Моето поколение надали е забравило как не ни пускаха на Запад “за наша сигурност и добро”.) Ако откриеш бъг в системата, нямаш право да кажеш за него на никой друг освен на Майкрософт – условие, записано в лиценза ти за нея… Прочетете този лиценз Прочетете изискванията за хардуерни драйвери. Не вярвайте на мен – вярвайте на своите очи и ум. На себе си.

Особено побеснях от описанието на Гутман на DRM системата на Виста. Ако например филмът, който гледаш, е с добро качество, но видеоплатката и/или мониторът/телевизорът ти нямат специални супер-дупер-хипер-защитени изводи, сигналът през които се шифрова и дешифрова, за да не може да бъде презаписван, Виста автоматично ще ти развали качеството на филма. (Което разваляне изисква доста от мощността на компютъра.) Не, не ви майтапя. Повтарям – не ви майтапя!… Бе не чувате ли? Наистина не ви майтапя – наистина е така!!!… И с музиката, разбира се. Как иначе? (И за още много други неща гълта мощност, всичките те само за да може да ви следи и наказва по-добре. Пак не ви майтапя. Съжалявам, много ми се иска да беше шега или злословие – но не е.)

“Добре, че не е и с електронните текстове” ли? Звучи ми като “остригаха ни, издоиха ни, да им благодарим, че не ни и одраха”. Е, ще ви разочаровам. Новите офис-възможности, които ще вървят отсега нататък, могат И това. Ако документът е маркиран като “защитен с авторски права”, няма да можете да го разпечатвате или дори гледате на екран неоторизирано… 2018 ли? Че то още 2008 не е дошла. Онова бъдеще с лекарствата против рак и безсмъртието май не се очертава да е скоро – но това от черните пародии май се носи към нас като бърз влак. И гласовете, които казват “Я стига паника бе, кой те е подгонил? Ходи се лекувай…” са същите, които преди десет години казваха: “Я стига паника бе, кого са арестували за нелегални емпетройки? Ходи се лекувай…”

Не мога да отрека – Майкрософт са инвестирали колосални средства в защитата на съдържание във Виста. Ако бяха инвестирали половината на толкова в сигурността й, надали някога щеше да бъде написан вирус или троянски кон за нея. И все ми се струва, че тези възможности са свръх необходимото просто за защита на съдържание. Не знам, може да е просто “презапасяване”. Но не съм забравил уроците на Фил Зимерман – автора на PGP, първата програма за общодостъпно шифроване на съобщения. “Демократичните правила не могат да са гарант срещу злоупотреба с авторитарни инфраструктури – правилата могат да се променят за една нощ, инфраструктурите обаче остават”.

А също и “Държавите се делят на два типа. В едните шифроването на писмата ви е официално разрешено, и можете да го правите спокойно. В другите то е забранено – което е най-сигурният признак, че то ви е особено нужно и полезно, точно там.”… Аналогиите и изводите са си за вас.

Най-сетне, бесен съм от самата идея – да те накарат да си купиш по-скъп компютър, за да имат мощността да те контролират по-добре дали не гледаш и слушаш каквото ТИ искаш, а не каквото ТЕ искат. Другояче казано, компютърът ти да е платен от ТЕБ, но да слуша, тоест де факто да принадлежи на, ТЯХ. Още по-другояче казано, Виста върви освен с фактура за своята цена, и с фактура за скъп компютър, който купувате на НЯКОГО – Майкрософт, RIAA, MPAA, без значение кой – за да може да ви контролира.

Как мислите – дали не харесвам Виста, защото съм линуксаджия… или съм линуксаджия, защото не харесвам Виста? И подобните неща?

Вие – както искате.

16 thoughts on “Windows Vista – най-най-най…

  1. Евгени

    Ле-е, аз се улаших чак. Мен ме беше страх едно време като имаше постоянни слухове, че ти четат данни от компа и се пращат на М$. Сега направо са като “Големия брат”. 🙁

    Reply
  2. nname

    не знам колко години ще минат докато се наложи тази ОС, може би към 4-5
    не знам за нито едно конкурентно предимство пред XP

    Reply
  3. Eneya

    Ами какво д акажа, като сме овце, заслужаваме да се държат с нас като с овце. Който не му стига акъла да е премслил тези неща – да се чувства совбоден да си скубе косата след това.
    И все пак… господи, ако нещо досега ме е карало почти напълно да се преориентирам напно към Линукс, ето това е доста близичко.
    Хубава статия Григоре, поздрави.

    Reply
  4. lil bit

    Ми напълно нормално е, предвид политиката им, в началото да те обхванат параноични пристъпи 😀
    Открай време политиката им е била такава – не само операционната система, ами и всичкия им допълнителен софтуер и помощни програми са пълни с какви ли не глупости (защото системните ресурси са в изобилие, защо да остават недоизползвани, нали така ;)), по едно време в ИЕ имаше дори картинки и шегички из кодовете (eastern eggs ли как бяха).
    Изобщо Майкрософт са си ялова работа. Това всеки един го знае (дори и почитателите им), и все пак си има доста преимущества да се ползват. Но развитието на юникс системите и “очовечаването” им във вид достъпен за широка употреба и ползване, могат да променят това (освен ако Майкрософт не са завзели света преди това ;))

    Reply
  5. Сашо

    Григоре,
    Защо се палиш? Всичките пари и труд по PMP (Protected Media Path) са наистина хвърлени на вятъра, но такова си беше условието на “правообладателите”, за да има поддръжка за бози като HD-DVD, SACD и Blue Ray (опа, това Сони не го дадоха). Не знам дали си чел Гутман внимателно и няма да препрочитам цялата му статия, но ме майтапиш! PMP работи само за съдържание, което го поиска, пиша го гледайки HD (1080i) кодиран филм през най-обикновен DVI без капка HDCP. Никакво mfpmp.exe в таск мениджъра.
    И за да приключа, AAC е кракната, мрежата е пълна ключове на филми, така че PMP бавно и спокойно ще потъне в забрава – никой няма да се занимава да анулира подписи на драйвери (представи си как revoke-ват ключа на Nvidia), пазейки вече обрана банка.
    Единствения ефект е нарастване на продажбите на нов хардуер, ама то това си е закономерно и неизбежно..

    Reply
  6. Григор Post author

    @Евгени: Една от версиите на IE, мисля, че беше четворката, имаше навика да праща парчета от регистрито ти на MS. Или поне трима мои познати, единият от които не е и чувал за останалите двама (или те за него), твърдят, че са го хващали.

    @nname: Статията по-горе описва едно огромно конкурентно предимство. Не го разбираш заради грешното допускане, че имат значение само тези неща, които са предимства в твоите очи. (Джокер: до по-малко от година ще има конкурентното предимство единствено на нея да можеш да гледаш легални BluRay и HD-DVD-та. И не само това.)

    @Eneya: Линукс не е панацея, нито е безпроблемен. Има си купища всякакви недостатъци. Но за щастие вече са достатъчно малко и дребни, за да са по-маловажни от проблем като този.

    @lil bit: Вземи си едно CD с Knoppix, и си поиграй с него, колкото да го поразучиш. (Ще е кошмарно бавно, защото нещата вървят от CD, и то компресирано, но ако се инсталира, хвърчи.) Ще установиш, че нямаш никакви причини да преминаваш на Vista вместо на него. Ученето на нови неща е съвсем малко повече, а усещането за свобода няма как да бъде описано с думи.

    @Сашо: Именно. PMP работи само за съдържание, което го поиска. Сега ми кажи в тригодишен срок колко съдържание няма да го иска, ако Vista навлезе навсякъде?… AAC e кракнат, но какъв процент от потребителите могат да си инсталират крака? (А под Vista разкрити контент-ключове могат да се ревокират точно така лесно, както и драйверски, Гутман го пише – препрочети го.) Да, ключа на NVidia няма да ревокират – но ще ги предупредят конфиденциално, че ще ревокират ключа им за еди-кой си чипсет, ако NVidia не “се погрижат”, и ние с теб надали ще разберем какво точно е довело до някои промени в хардуера на NVidia. Корпорациите работят така… Поинтересувай се също кои функции се реализират чрез mfpmp.exe, и кои са вградени направо в ядрото – ще те наведе на размисли.

    Така че, уви, не те майтапя. Много ми се иска да те майтапех, и аз щях да печеля от това нещата да не са така (вж. Гутман). Уви, са. След като го разбереш, се замисли за последната стъпка – ако MS бяха отрязали “правообладателите”, щяха ли онези да се откажат да предлагат благинки за Vista? (Джокер: следи как ще се развият нещата около достъпността на Blu-Ray.. Аз също ще следя.)

    Reply
  7. donmarinelo

    🙂 Опитайте се да изтриете Vista без format… 🙂 дава Access denied 😛 и харда стои пълен

    Reply
  8. nubizus

    Само едно ще им кажа на Редмонт. ИЕ6 , който още дълго време ще е важен за девелопърите на веб неможе да се инсталира на виста.
    Убунту(и всеки линукс)през вине може да сложи(благодарение на разработчика на ies4lin) всички иета от 5 насам.
    Ха познайте кое повече ресурс яде впцто(с което трябва да си пускам под виста ИЕ6) или вине.
    Друг пример с хдев видео в винмедиа плеер отчайващо под Убунту (след инстал на кодецците с Аутоматикс/няя конзоли/ цък§плей) перфектно.
    Редмонт разчитат на стандартните си оем практики и пускане на административно ниво.
    Идва едно цяло поколение потребители(сега на 17-18) който няма да мпгат да бъдат излъгани толкова лесно..
    (Последни редове от Виста, следва форматиране ):))

    Reply
  9. growchie

    на чиновниците ни да я закупят в количества по-големи от броя компютрите в администрацията и да измислят някоя услуга, ползваща изцяло vista технология за да гаранират “достъпност на обществото към услугите на администрацията”. С дебелокожието и корупцията сам човек трудно се бори. Но това не значи, че трябва да си мълчи!

    Reply
  10. Дончо

    Статията е добра! И тя, за жалост, е леко тенденциозна, но няма “изцяло независим” човек. Ако не беше така, щяха да я прочетат значително по-малък брой хора, а и Гутман и той сметки плаща :).

    Факт е обаче едно – във Виста има страшно много вложени пари за да се спасява нещо отдавна умряло, а именно – “авторските” (правилния израз е “издателските”) права във формата им, дефинирана и узаконена преди 40, че и повече години. Жалко за вложението, ще остане без особен ефект.

    Но засега наблюдавам едно – ако някой (Windows) потребител сложи Vista, не иска да се връща. Има, разбира се, и изключения, но масата хора са така. За *nix потребителите нещата разбира се не стоят така и там Vista е интересна и щекотлива тема за разговор и бъзици. Което пак не е лошо :).

    Reply
  11. Григор Post author

    @growchie: Именно.

    @Дончо: Някога да си забелязал някой да сложи нова версия на софтуер, и да иска да се връща на старата? Отделни такива случаи има, но са известни точно защото са забележителни с рядкостта си. Така че въобще не ме притеснява, че който уиндоусаджия сложи Виста, не ще да се връща. Би ме притеснило, ако го правят линуксаджии, или ако те почнат да минават на Виста, каквато я знаем сега, и да не се връщат – но не очаквам това да стане скоро.

    Reply
  12. Мариела

    За съжаление изобщо не съм съгласна със статията. Мисля че няма продукт на Макрософт който в началото да не е оплюван и този също относно сигурността. Това обаче с което не съм съгласна е че едва ли не майкрософт ти диктуват да си купиш по-скъпа машина . По същата логика водещите TV компании ти диктуват да си купиш плазмен телевизор. Никой нищо не диктува всичко е твой избор ако ти харесва го ползваш ако не ти харесва не. Ако харесваш черно бели телевизори ок Ако искаш повече ефекти и съраунди и качество си купуваш по скъп телевизорл Така е и с уиндоуса – ако искаш черен екран работиш на дос ако искаш 3Д ползваш Виста. И с колите е така никой нищо не ти диктува. Въпрос на предпочитание и повече пари естествено.

    Reply
  13. Григор Post author

    @Мариела: Не ми се сърди, но (се) лъжеш.

    Да кажем, че ти харесва Windows 2000. Отиди и поискай да си купиш нов компютър с него. След това попитай защо не може, кой го забранява. След това можеш да повториш експеримента и с XP – в доста български фирми (и почти всички западни) ще получиш вече същия резултат. Пак попитай защо и кой забранява, ако не се сещаш… Това ли е “избор”?

    Отиди и поискай да си купиш лаптопче. В три четвърти от случаите в цената му задължително влиза Windows (познай кой, и дали можеш да го получиш вместо това с 2000 или XP). Може да го искаш, за да работиш с Linux – познай дали ще ти върнат парите за Windows. (Аз знам за случай, когато британец беше успял – върнаха му 50 долара. Познай колко години съдене и разходи му отне.) Това ли е “всичко е твой избор”?

    По тази логика, при социализма имахме свобода на гласуване. Всичко е твой избор. Можеш да гласуваш за Тодор Живков, за Тодор Живков или за Тодор Живков. А можеш да избереш и да не гласуваш, и после да си приказвате с разни културно подстригани момци. Или можеш да избереш дори да агитираш за друг, и после десетина години да копаеш метрото. Избор широк, и целият е твой. С какво демокрацията дава повече избор?

    И проблемът е точно че е въпрос не на предпочитания и повече пари, а на съгласие да бъдеш ограничаван, наздираван и контролиран. Не зная дали си забелязала, но никъде в записа ми, или коментарите към него, или статията на Гутман, не се поставя въпросът “Виста е много скъп”. Нека не бъркаме тези неща – много различни са.

    (Между другото, аз искам 3D – и затова ползвам Linux вместо Vista. 🙂 )

    Reply
  14. Морфиус

    Григоре, вметка – всички М$ лицензи са с опция даунгрейд, демек можеш да сложиш с тях коя да е от старите версии.
    Проблема не е в това, проблема е в спрения преждевременно съпорт (готовия SP5 за 2000 така и не го пуснаха въпреки че много мултинационални компании все още ползват сървъри под 2000! И пак опираме до обратната връзка, ако тия големи компании бяха скръцнали на М$ – щеше да има и SP7 за 2000).
    И то при положение, че проблема не е в цената на 2003, а в цената на самата миграция.

    Reply
  15. Antaris

    Аз съм един от потребителите (според някой малкото, според мен многото), който си “сложи” сам Window$ Vi$ta и скоропостижно сам ще си я разкара.
    При Window$ XP изчаках SP1, при Vi$ta май трябва да чакам SP-1.
    Шегата настрана, ама на мен му се реве… Няма такъв мазохизъм…
    Докато не излезе подходящо “подготвен” корпоративен вариант, изкормен от всичкия анти-потребителски талаш на ‘ETH0’ например, не мисля изобщо да го поглеждам това тежко-ароматно г0вн0. Аз така или иначе и при XP ползвам около 1/3 до 1/2 от него.
    И дано производителите на хардуер и софтуер обърнат по-сериозно внимание на операционните системи/дистрибуций с отворен код.
    Мир вам!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *