Поредната полицейщина в нета

Не знам остана ли наоколо човек, който да не разбра – ГДБОП затвориха всички торент тракери. Като част от борбата срещу пиратството.

Лично моята реакция не е еднозначна. От една страна, категорично не одобрявам пиратството. Творците трябва да получават достойно възнаграждение – иначе няма да смогват да творят, притиснати от ежедневната работа. Истина е.

Но е истина, зад която се прикриват огромен куп други неща.

– “Пиратство” вече почнаха да наричат най-нормални и човешки неща. (Не знам дали някой помни делото, което направи DVD Йон известен – съдеха го, че е разбил защитата на DVD, за да може да гледа законно купени дискове на собствения си компютър.)

– Всякакви закони и права почнаха да бъдат юнашки погазвани в “борбата срещу пиратството”. Не съм забравил случая със сайта на слепите – законът беше на страната на слепите, но НСБОП беше на страната на “праводържателите”. Няма и да го забравя лесно, нито ще простя.

– “Авторските права” са дефинирани така, че да са монопол – а както би казал Бил Гейтс, “монополът е безсмислен, ако не злоупотребяваш с него”. Напоследък се е стигнало дотам пиратството, колкото и срамно да е, да е единствената възможна самозащита от монопола на “праводържателите”.

– До небесата се носи вой за “ограбваните творци” – но го надигат не те, а “праводържателите”, които им дерат кожите. (Отидете да се договорите с някой от виещите да издаде ваша книга, и си направете сами извода кой ви граби.)

– Торент тракерите разпространяват далеч не само незаконно съдържание. Неведнъж те са били за мен първият източник на нова версия свободен софтуер, или свободно произведение. (Не знам дали това не е по-силен движещ мотив зад “спонсориралите” атаката срещу тях, отколкото пиратството…)

– Акцията срещу торент тракерите е безнадеждна. Първо, не е капка проблем те да бъдат изнесени извън България – гостоприемни чужбини колкото щете, и надали ще свършат някога. Други торент тракери, било из тези чужбини, било из околните европейски страни – стотици, може би хиляди (вече из форумите се мотаят предълги списъци). И второ, съществуват далеч по-неуязвими мрежи – еDonkey (с Overnet/Kad Network), Freenet, Gnunet… Потребителите просто ще се изместят към тях.

– Не мисля, че Мрежата трябва да е дива джунгла – но не съм съгласен и с бруталната полицейщина в нея. Днес тракерите. Утре неугодните, под “законосъобразни” извинения. Вдругиден – китайски тип “Интернет”… Да, не съм съгласен из Нета да има безнаказано детско порно, phreaking сайтове, спам-сървъри и т.н. Но как стана така, че към тези неща я се направи по нещичко от време на време, я не, а торент тракерите ги гонят като империалисти? Нещо не е наред…

– Тракерите са средство не само срещу “законния” монополизъм (авторски права и пр.), но и срещу “фактическия”. Изчезнат ли те, много лесно достъпът до големи файлови хранилища ще бъде ограничен до един или няколко големи монополисти, с всички последствия от това. Торент тракерите свалят техническата бариера за създаване на центрове за обмяна на файлове до ниво, което е по силите дори на частно лице.

– На последно място, но може би най-важното – свърши ли по-едрата и по-страшна престъпност? Наркодилърите из училищните дворове? Автоджамбазите? Организираните кражби по домове и офиси? Противозаконните тайни картели между олигополи? Местните феодали и еничерските им “наказателни взводове”? Криминалните схватки между кандидати за луксозни хотели из курортите?… Струва ли животът на само едно отровено от наркотици дете по-малко от всичкия софтуер, който е бил, е и ще бъде откраднат някога в България? Дори ако допуснем, че всичкият, или изобщо някакъв значим процент от него, иначе щеше да бъде законно купен?

Да, против пиратството съм. Но с чиста съвест ще подкрепя противодействието срещу акцията на ГДБОП. Както за да им припомня, че имат други, много по-важни работи, така и за да им спестя усилието да пълнят бъчва без дъно. Нека потърсят други, по-добри начини за ограничаване на пиратството. Ако желаят, с най-голямо удоволствие ще им препоръчам няколко. Да кажат на “праводържателите” да съобразят цените си с джоба на българина, например.

Предполагам, че знаете – но да го кажа и аз: организират се митинг срещу затварянето на торент тракерите. В София той ще бъде в четвъртък, от 17:00 ч., на “Александър Невски”. Организират се и на много други места в страната – на zamunda.net можете да проверите кога и къде ще бъде митингът във вашия град. Не съм от организаторите му, за мое съжаление – но ще бъда сред митингуващите.

Ако смятате да подкрепяте митинга “морално, от разстояние” – благодаря, такава подкрепа не ни е нужна. Окажете я на действията на ГДБОП, или на мръсните далавери на политиците. Ако не можете да дойдете на митинга, защото сте на работа – не се притеснявайте, той ще продължи до късно, не се плашете, заповядайте! Извинението е като четирибуквието – всеки си го има… Най-сетне, ако не сте уверени искате ли да го подкрепите – все пак елате. За да не стане така, че утре ГДБОП или някой друг да направи гадост на вас, а като организирате митинг, на торентаджиите пък да не им пука за вас.

И, най-сетне, не допускайте простащини и бруталности на митинга! Също, не позволявайте да ви въвлекат в такива – бих се учудил, ако тези, които са “спонсорирали” акцията на ГДБОП, не наемат няколко апапи да забъркат някоя каша. И ако не се изкоординират с полицията и някои платени журналисти в стил “Бай Ганьо прави избори”.

Видите ли някой да се опитва да прави бели, моментално насочете и полиция, и журналисти към него. И, най-важното – непрекъснато снимайте случващото се, и ако полицията се опита да ви вземе апарата, направете възможното да го спасите от тях! (Или им го дайте след кратко “колебание”, през което измъкнете картата.) Тези снимки после ще са свидетелството и пред България, и пред света какво всъщност е станало.

До митинга!

19 thoughts on “Поредната полицейщина в нета

  1. dzver

    Григоре, Амотера Лимитид е компания, регистрирана на вирджинските острови и притежава българската Амотера, която пък притежава разни дялове в съдружие с фирми като ЕСТ НЕТ, Евроком (справка от Апис). Въобще раздава го много важна и успява да играе с ГДБОП, при положение че не е ясно кой стои зад нея.

    ИК Труд не се криеше зад измислени фирми и подставени лица. Тези играят много по-грубо. Даже бившите ВИС и СИК отдавна не се крият, но те надали биха тръгнали да се борят за авторски права.

    Имаме 2 варианта. Можем да вярваме, че ГДБОП са добронамерени и да вярваме, че са лично мотивирани. Въпрос на личен избор, докато нещата не излязат на светло.

    Reply
  2. aquarius

    виж сега гачев, не върви големия брат уса като каже “абе айде да поизловите малко крупни мафиоти” нищо да не стане. затва, когато големия брат уса каже “пак сте държава в черния пиратски списък”, срама се измива с преизпълнение на плана.
    все някой трябва да го отнесе, в един момент, вместо който трябва – я медицински сестри, я “пирати” – нищо в природата не се губи.
    така седят нещата в джамахарията :).

    Reply
  3. Божо

    >”бих се учудил, ако тези, които са “спонсорирали” акцията на ГДБОП, не наемат няколко апапи да забъркат някоя каша. ”
    На всички протестни митинги на които съм бил винаги имаше подставени лица 🙁

    Reply
  4. Eneya

    Григоре, а ти ще ходиш ли?
    Аз обмислях да нащракам малко и да пусна една статия след това (а стига, сигурно ще съм само аз…), обаче ще ми е интересно ако се засека и с други блогъри. 🙂

    Reply
  5. monnio

    Имах колебания дали ще мога да дойда, но мисля че ще се договорим с ръководството. Най късно към 6 ще дойда.
    Спомням си обаче митинга с връчването на протеста по случая иракли… журналистите бяха повече от нас, даже със зяпачите. Мъка.

    Reply
  6. Божо

    Щом е писал:
    ” Не съм от организаторите му, за мое съжаление – но ще бъда сред митингуващите.”

    сигурно ще ходи 😀

    Reply
  7. Zoran

    “Полицейщина” е правилната дума и ще наблегна на нея. Същата тази полицейщина виждам и при случая с нашите медицински сестри в Либия и честно казано не съм сP

    Reply
  8. Григор Post author

    @dzver: Грешиш. Имаме 2 начина – или да действаме, тоест да пречим на безпардонността, или да мълчим и търпим, тоест да й помагаме. Вариантите с вярването и двата спадат към втория. Аз обаче предпочитам първия – без да ме интересува на кои острови е регистрирана Амотера, и кой стои зад нея.

    Един добър начин за действие ми се струва да се пропагандират по-нови технологии (по-новите версии на някои торент клиенти имат вграден тракер, така че затварянето на няколко известни големи става безпредметно), и на изцяло разпределени мрежи за обмен. Когато абсолютно всеки научи как се работи с тях, и започне да ги използва, от Амотера ще разберат, че са сбъркали, а кандидат-подобните им ще си направят изводите. Не подкрепям пиратството – но го предпочитам пред полицейщината и гьонсуратството.

    @aquarius: Виж сега… уса, голям брат, джамахирии, планове, масонски ложи и световни конспирации. Моля те, не ми губи времето. Помагаш, или не?

    @Божо: Затова е толкова важно непрекъснато да се снима всичко по-важно, и ако стане някоя каша, всички снимки да бъдат качени на места, откъдето няма как да бъдат махнати. Ще е безценно в разбирането какво точно е станало, и демонстрирането му пред света и тук в България.

    @Eneya: Ще се радвам да те видя там. 🙂

    @Zoran: Не знам дали моралната подкрепа е преди реалната, или не. Знам, че когато са нужни действия, тя струва колкото всеки друг опит за извинение – нула цяло, нула. Съжалявам за нетактичността, но това е фактът. Иска ми се да не беше така, защото уважавам чувствата и мислите на хората, но е. Приказките не струват нито грош – струват действията.

    Струваше ли моралната подкрепа на цяла България за митинга срещу депутатските мерцедеси колкото дори един реално дошъл на него?… Сега е същото. Моралната подкрепа ще помогне да се променят нещата колкото моралната подкрепа за пролетното чистене около блока ще го почисти… Моралната подкрепа я оказвайте на действията на ГДБОП. На митинга окажете реална подкрепа.

    Reply
  9. Григор Post author

    Още малко по въпроса кой е Амотера, и какъв е:

    http://georgi.unixsol.org/diary/archive.php/2007-03-19

    Като познавам Жоро Чорбаджийски, и знам връзките и възможностите му, бих препоръчал на собствениците на Амотера спешно да си потърсят замяна на въпросния господинчо. Ако Жоро е в добро настроение, може да му се размине и само с нещо от сорта на много счупени кости и два-три часа ядене на лайна. Случва се обаче Жоро да е и в лошо настроение…

    Има и още нещо: не знам какво смята господинчото, но е време да му кажем кое е най-популярното хоби сред компютърджиите – бойните изкуства. И че много други, дето по цял ден не излизат от залите за тренировки, или пък имат големи фирми с много и ценна информация за опазване (и много и добре подготвени “охранители”), им дължат много и много услуги, особено на такива с позициите на Жоро… А този господинчо е бръкнал в здравето на ама наистина много народ. Предприеме ли силови действия, било срещу Жоро, било срещу друг, въпросът ще е единствено кой ще превари да стигне пръв до него.

    Е, сега вече знаем на кое конкретно лице дължим проблемите си. Предполагам, че вече на подходящи места почват да се появяват точни данни за него – местожителство, месторабота, по кои маршрути се движи, в кои заведения ходи, къде би се скрил, колко души ще го охраняват и по какъв начин могат да бъдат преодолени… Ако бях на негово място, бих внимавал ама НАИСТИНА много да не дам какъвто и да е повод да се срине каквото е надвиснало.

    Толкова от мен.

    Reply
  10. dzver

    А ако Амотера е свързана и чрез собственост с ГДБОП? Т.е. е собственост на техни настоящи или бивши колеги? Или пък е на някой от правителството от хората, които влияят пряко върху назначенията в службите?

    Една такава връзка е напълно възможна, предвид начина на действие.

    И друго – искате ли да си направим блог-кьоше на митинга и да се видим 🙂

    Reply
  11. Огнян

    Аз ще дойда на митинга заедно с Георги, който е незрящ, за да изразим съвсем ясно позицията си. Бихме се радвали да се видим, Григоре! 😉

    Reply
  12. Григор Post author

    @dzver: Според мен такава връзка е почти сигурна – знаем коя и каква мафия управлява България. Ако ГДБОП са ръцете на тази мафия, то Амотера, и по-точно приходите й, са едно от портмонетата на мафията, тоест чувствителното й място. Време е въпросната мафия да ни почувства, и да разбере, че времето й минава.

    Надали ще ми бъде предоставен микрофонът на митинга – но ако някой от тези, които ще говорят, прочете тези коментари, бих го посъветвал: нека подсети хората да проверят най-старателно за кои филми и прочее събира “авторски права” Амотера. Нека направим списъка им, нека проверим кои са първичните им праводържатели, и нека ги уведомим с писма какво точно върши Амотера. С конкретни факти, имена на произведения и суми вътре. Гледам, че сайтът на Амотера, дето едно време беше списъкът на произведенията, чиито права държат, е внезапно спрян; чува се, че било заради проблеми около техните права върху тези произведения. И продължава да е спрян – тоест, вероятно проблемите са си налице и към момента. А пък чувам, че събирането на плащания за права не е спирало и за миг.
    Ако от Амотера са изрядни – добре. Ако обаче те са пирати, то за бога, нека помогнем на истинските праводържатели да не бъдат ограбвани, нека бъдем достойни граждани и борци срещу пиратството! Нека помогнем на специалистите им по литигация да си получат от Амотера чрез съда всяка една стотинка, която реално или потенциално им е била ограбена – те много добре умеят да доказват какви огромни загуби им причинява пиратството!

    Апропо, нека помогнем и на ГДБОП да отчетат уловени едри и значими пирати, и по този начин да рапортуват добре свършена работа, и да умият лицето на България от лошия пиратски имидж. Каквито и зловещи канали за влияние да има върху тях, когато международният натиск започне да се формулира в конкретни имена на едри пирати, този натиск ще трябва да отстъпи. Нека осигурим на родната ни българска полиция и на цялата ни родина чисти ръце, достоен имидж и чувство за добре свършена работа, успешно доведена докрай!

    Reply
  13. dzver

    Децата от замунда смениха датата на митинга.

    Толкова съм разочарован, че няма на къде повече. Не очаквах, че баш от тях ще дойде издънката. Очаквах бойко да се изложи. НО НЕ. След като 100 телевизии и онлайн медии ти промотират събитието НЕ СМЕНЯШ датата и мястото, никой не е толкова тъп :(((

    Reply
  14. Marfa

    Не е. Уплашен е. Щото по сто медии, радиа и кво ли още не се разбра, че в четвъртък ще има митинг. На тоя митинг се накани да идва куцо и сакато, включително и хора от страната, специално за случая. Никой не очакваше ЧАК ТАКАВА реакция. ГДБОП би отбой, но енергията не спадна, напротив. По форуми и къде ли не хората продължиха да се надъхват. Как се процедира в такъв случай? Явно, че не може просто да се отмени митинга, ако не от друго, от чиста куртоазия не може. Какво се прави в такъв случай, че да не би случайно на властта да й стане некомфортно, да не би случайно някой да си помисли, че има дори и бегъл повей на опасност за неудобство на властта? Сменя се датата в последния момент. Сменя се и мястото. На полянка. На зелено. Сред природата. Ще се ходи да се вика в Южния парк. Ще плашим мирни ексхибиционисти, чакащи случайните си жертви из храстчетата. Ще станем за смях. Както винаги. Е ми да, така се прави.

    Reply
  15. WJ

    Дано само не се получи така че някоя телевизия да излъчи репортаж тази вечер: “На протеста срещу своеволията ГДБОП почти никой не дойде”.
    Причината: медиите не разбрали, че митингът е отложен за неработен в полите на Витоша, защото по това време нямало друг заявен митинг, но пък няколко часа преди това пак там ще протестират пенсионери. Сигурно пенсионерите разхвърлят много чашки от чай или бира и от общината няма да могат да почистят общината?
    Пак трябва да погледна закона и наредбите, но мисля, че там пише, че не се иска разрешение от общината, а тя само трябва да бъде уведомена 48 часа преди провеждането на мероприятието.
    При положение, че се очаква повечето хора да са млади, не знам, дали дъждът, който се очакваше да вали, щеше да е такъв проблем.
    Накрая, какво се оказа? Май сами се прецакахме?

    Reply
  16. dzver

    Може, но преди се клатеха краката само на Румен Петков. След това действие ще почнат да се клатят краката и на ББ.

    Reply
  17. Морфиус

    По тоя повод да се самоцитирам…
    Интернет цензура или как се наредихме до държави като С. Корея и Китай!
    Последните действия на борците с престъпноста (под престъпност не разбираме – наркотрафик, трафик на хора, посегателства с/у живота и собственоста на гражданите и корупция) надмина всички очаквания.
    В момента на основание заповед, 3 от основните доставчици на международен трафик филтрират адрес от спектъра на layeredtech.com (IP то на arenabg.com) както и ThePirateBay.ORG (шведски тракер) и няколко други международни сайтове…
    Което директно ни нарежда редом с Северна Корея и Китай в списъка на държави цензуриращи Интернет пространството.
    След като не остана неовладяна от властите медия, следващия таргет явно е нета, почва се с оправдание – борба с пиратството… следващия път може да забранят достъпа до новинарски или коментаторски сайтове с друг измислен предтекст. А колко време след това ще има форуми се питам…
    И всичко това на фона на залята от наркотрафиканти държава, на фона на промените в закона облагодетелстващи осъдени за трафик на проститутки, на фона на тоталното пренебрежение към живота и собственоста на гражданите, на фона на войната по пътищата, на фона на тоталната корупция!
    Изводите да си ги направи всеки сам.

    Reply
  18. komata

    @Григор: E, не можах да се сдържа.
    “Родната ни българска полиция”.
    Ох.
    “Чувство за добре свършена работа” съм й осигурявала достатъчно често и прекалено дълго.
    И комай ще продължа да й го осигурявам, макар и не в искания от тебе смисъл и план.
    След плодов крем най-много обичам полицаи, дето вика Пипи Дългото чорапче

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *