И пак за нета, полицейщината и прочее.

На адреса http://bgpetition.com/svoboda_v_internet/index.html можете да откриете подписка в подкрепа на опазването на гражданските свободи на българските Интернет потребители.

(Между нас казано – не зная кой я е писал, но един спелчекер нямаше да й се отрази зле. И си мисля, че и сега не е късно. Ако си няма човекът, да ми прати файла – ще му го изкоректирам с удоволствие.)

Замислям се за много неща.

Безкористни ли са големите торент тракери? Поне един съм оплювал здраво, заради практики, които нямат нищо общо с интернетското “не бъди зъл”. И да, определено немалка част от трафика им е съдържание със съмнителни авторски права – ако и немалка част да е свободно съдържание.

Толкова ужасни изроди ли са ГДБОП? Като следя какво правят, те от време на време свършват и по нещо полезно за обществото. (За разлика от НСБОП, които напоследък са просто платен еничарски отряд на който пъхне по-дебела пачка или дръпне по-дебели връзки.)

А и за НСБОП, между другото – толкова зъл ли е примерно Явор Колев? Говорил съм лично с него, и ми изглежда като човек, който не би вършил тези неща, ако не му е заповядано отгоре. А и за поне един фрапиращ случай – затварянето на онлайн библиотеката на слепите, създадена от незрящия Виктор Кирилов – съм чувал, че нещата са минали през началника му, МВР-министъра, и просто му е било заповядано “да се погрижи да разкара тези … ” (цензурирам израза – блога ми го четат дами, деца и пр.).

Да, не са. Никой не е бял като ангел, или черен като дявол. Факт е. Потърсим ли за какво да ги очерним или оправдаем, няма да е трудно – абсолютно добро няма, нито абсолютно зло.

Но е факт, че защитата на торент тракерите в момента е защита на свободата ни в Нета. Именно и точно защото успеят ли днес да спрат и забранят тях, утре ще започнат да забраняват и спират който сайт извади мръсните далавери на властта, или просто се зловиди на някой дерибей с пагони. Ако някой не познава политиците ни, и се съмнява… надали мога да му помогна.

Факт е и че ГДБОП юнашки прегазиха един куп закони с разпорежданията си към провайдери да филтрират сайтове в чужбина. А и, колкото и да е странно, с арестуването на Елиян Гешов (бившия вече собственик на arenabg.com). Самата идея на торент технологията е такава, че нещата се обменят между различните пиъри – той няма контрол върху обмена, и е нелогично да бъде привличан като съучастник. Все едно да привлекат БТК като съучастник в терористичен акт, защото терористите си уговорили среща по телефона. Или пък общината, защото терористите се срещнали на площад “Славейков” (общинска територия). А създаде ли се традиция полицията да прекрачва закона, държавата няма бъдеще, и останалите в нея – също. Дано да не е нужно да обяснявам защо и как (освен ако тук не се появят тризначките).

И да, Явор Колев просто “изпълнява нареждания”. И ако не ги изпълни, щели да го уволнят. Само че тази философия вече е чувана неведнъж. Най-известният случай е Нюрнбергският процес, където някои хора се оправдаваха, че просто “изпълнявали нареждания”. Само че не ги оправдаха, и официално постановиха, че изпълнението на такива нареждания е лична вина и на изпълняващия… Да, има огромна разлика между това да посгазиш закона в изпълнение на заповед, и да избиеш милиони хора в изпълнение на заповед. Само че разликата е количествена. Качествената разлика, естествената граница, е на прекрачването през закона. Минеш ли я веднъж, спокойно можеш да се качваш постепенно и кротко до милионите хора – рязка граница няма никъде.

И най-вече защото цялото това “спазване на закона” чрез погазването му се върши под натиска фирма, която “не се знае” на кого принадлежи, но се знае как оказва натиска си – чрез нерегламентирани контакти с властта. Казано на простичък български – мафиоти от същата тая мафия, дето ни е позната до болка, работят както са свикнали, чрез корупция. А на това ще се противопоставям винаги и без изключение, и ще им вредя винаги и с всичко, с което мога.

За да видя един ден държавата си освободена от тях… Може това да не е достатъчно, за да се оправи тя. Но е задължително. Държава плюс тези хора е равно на доматена “република”, без друга (по-добра) възможност. Длъжен съм да се преборя с тях – за да имам спокойни старини, и за да имат децата ми бъдеще.

(Вие – както щете. Неведнъж съм обяснявал, че накрая всеки си получава каквото си е заслужил.)

Затова и ще подпиша тази подписка. С всички съмнения и резерви, които може човек да има, но без никакво колебание.

И ще отида на митинга, с всички, които успея да убедя да дойдат.

7 thoughts on “И пак за нета, полицейщината и прочее.

  1. Сашо

    Аз си мисля, главна дирекция е новото име на старата национална служба, демек НСБОП и ГДБОП е едно и също. Колкото до лейтенант, опс, комисар Колев, ‘що не питаш някой от по-старите книгопродавци по площад “Славейков”, той в края на 90те за тях отговаряше в еди-кое-си РПУ. Оттам със пиратските CD-та стана “специалист по интелектуална собственост”.
    И като стана дума – какво се случва с тези подписки, някой внася ли ги някъде, дори и само за PR-ефект (знам, че нямат правна сила)?

    Reply
  2. Сашо

    Аз си мисля, главна дирекция е новото име на старата национална служба, демек НСБОП и ГДБОП е едно и също. Колкото до лейтенант, опс, комисар Колев, ‘що не питаш някой от по-старите книгопродавци по площад “Славейков”, той в края на 90те за тях отговаряше в еди-кое-си РПУ. Оттам със пиратските CD-та стана “специалист по интелектуална собственост”.
    И като стана дума – какво се случва с тези подписки, някой внася ли ги някъде, дори и само за PR-ефект (знам, че нямат правна сила)?

    Reply
  3. growchie

    С тази разлика, че нацистите не са погазвали законите на собствената си страна (формално погледнато разбира се). Нюмбергските закони лишават евреите от гражданство и дефакто ги приравняват на животните, което идва да покаже, че дори местното законодателство не може да служи за предтекст нарушаване на човешките права.
    По интересен е прецедентът който се разигра след скандалите в Абу Гариб. Вече американските войници носят наказателна отговорност ако изпълняват заповеди на висшестоящ, противоречащи на американското законодателство. Дори в армията вече “така ми наредиха” не е оправдание.

    Reply
  4. Григор Post author

    @Сашо: Грешиш. Две различни неща са.

    @growchie: Да, ама в Щатите политиците ги избират американци, а в България – българи… Sapienti sat.

    Reply
  5. Валентин

    В българския устав също е записано, че войниците нямат право да изпълняват заповеди, ако по този начин биха извършили престъпление.

    Reply
  6. Морфиус

    Законите важат само за стадото, за пореден път го видяхме това.
    И реакциите само потвърждават думата стадо или кръчмарски патриоти.
    Вече сериозно обмислям напускане на територията, държава няма – има обикновенно феодално владение.

    Reply
  7. Григор Post author

    Един ден може да я напусна и аз – но не преди да съм се борил докрай, докато ми стигат силите.

    А скоро това ще е много-много лесно – просто отиваш и се заселваш в по-свястна държава от ЕС. Надали ще е трудно да се намери по-свястна от нашата.

    И когато достатъчно хора изгласуват с краката си, а дерибеите тук изпосталеят, може отишлите в чужбина и забогатели там да се обединят, и да променят някои неща… Или поне тези от тях, които са избягали само външно, не и вътре в себе си.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *