Двойници

Преди малко научих случайно, че Буш бил кацнал вече в София. Коментарът на един мой познат, Том, който живее в САЩ, беше: “Няма ли как да си го задържите?”. Направо подскочих. Вярно, били сме във война със САЩ през Втората световна, ама това може ли да е повод да се пожелават подобни неща?! Аааа… Отговорих му: “Ами ако тук е двойник, а оригиналът си остане при вас? И се наложи навсякъде да се изявява лично?” Том не отговори. Дано не е получил удар при мисълта.

Сериозно казано, практика на разните държавни глави е да си имат двойници. Брежнев примерно си имаше, наскоро даже май беше излязла негова книга. (На двойника. Книги на Брежнев надали някога са излизали – само книги с неговия подпис отдолу.)

За контраст пък, бай Тошо си нямаше. Дъртата лисица беше напълно наясно с какво удоволствие всеки от подчинените му ще го сбърка с двойника му. Нарочно. Пък и предпочиташе лично да се явява и да си вре носа навсякъде. Стратегията се оказа успешна – трябваше да влезе в открит конфликт с Горбачов, за да бъде свален.

По-сменяемите политици, примерно западните, най-често нямат време да си завъдят двойник. Таман го намериш и доизкусуриш в подходяща клиника, и вече си паднал от власт. А пък и той какво да прави после – да го префасонират на наследника ти? От Ширак няма лесно да се получи Саркози. От Кол Шрьодер пък съвсем. (Ама ако стане, после за Анжела Меркел ще трябва само перука, даже от грим няма да има нужда.) А ако Берлускони види трансформацията си в Проди, очите му ще се обърнат навътре…

По-постоянните са лесни. Примерно Саддам Хюсеин. Сигурно и той не знае колко двойници е имал. Твърди се, че статуята в Багдад, дето американците я събориха, била не негова, ами на негов двойник. Че тоя, дето го “обесиха” после, е двойник, не остана никакво съмнение. Иначе трябва да е ял шмиргелови дискове, докато се е криел – по-мека храна няма как за година-две да превърне перфектната усмивка, поддържана от най-добрите зъболекари на Ирак, в черните остатъци от зъби, които се видяха на кадрите с прегледа на устата му с фенерче след залавянето.

По колко двойника са имали Дън Сяо-пин и любимият вожд Ким Чен Ир, пък надали и Господ знае. И надали и ще научи какво става с тях, когато съответният император падне от власт, без значение по кой начин. Бокаса и подобните му пък надали имат двойници – сигурно биха ги изяли тържествено. Те двойниците или двойниците тях, който превари.

Европейските короновани особи надали имат двойници. Не им трябват. (Има и изключения, де. На един цар, дето беше министър-председател, вероятно отчаяно ще му потрябва двойник, като падне от власт. Поне докато успее да се скрие. Като си дойде от чужбината, завари народ от монархисти. Обеща промени – спази си думата. Като си тръгне, ще остави народ от… не, не точно републиканци. Хора, дето мразят монархията до смърт. Ама пак са си монархисти отвътре. Републиканец се става с малко по-различно отношение към държавата ти.

На целия тоя фон се чудя – има ли двойник Буш. Сто на сто – няма как да няма хора, дето приличат физически на него. За тяхно нещастие. Ама дали ги използва като двойници. Трудно е да се каже. Като знаем, че Холивуд е в САЩ, надали ще е лесно да познаем негов двойник по изгледа. Хубавото е, че има и друг, по-сигурен критерий.

Където Буш не е отишъл, там не е изръсил глупости с поразяващия ефект на атомна бомбардировка. На папата непрекъснато викал “господине”. Като беше на посещение в Испания, направил комплимент на принц Фелипе за добрия му мексикански. Другите му издънки вече не ги помня (Гугъл – сигурно), ама май няма случай да не е оцапал картинката някъде. (Какво приказва, докато си е у дома, знаят всички. Даже американците.) Надали е възможно да пропусне. И надали е възможно двойник да дублира самородната му, гениална и неповторима словесна продукция. Независимо колко добре е обучен, и колко е бит по главата с тежки предмети.

Затова си мисля – добре е да следим какви ще ги изръси Буш у нас. Ако не тръсне нещо, дето да остави целия антураж наоколо в продължение на пет минути да мига на парцали, и след това да отрича, че някой някога е казвал това, просто няма как да е истинският Буш. Трябва да е двойник. Няма как иначе… От нашата журналистика ще е много трудно да го научим, нея като цяло я има не за да информира. Но поне аз ще следя, колкото мога.

3 thoughts on “Двойници

  1. Никола Райков

    “Буш бе много любопитен да разгледа и тракийското въоръжение. Той видя отблизо античните щитове и попита “как действа това”. Проф. Димитров обясни на госта, че тракийските съкровища у нас се вадят от могили. Буш се поинтересува колко могили има в България. 60 000, отговори проф. Димитров. Тогава Буш попита колко от тях са разкопани. Като чу отговора 2-3000, възкликна: “Защо не копаете повече?”
    След античните оръжия Лора Буш пожела да види тракийските златни украшения. Докато дамата въздишаше по накитите, съпругът й разсъждаваше върху нещата от живота. И тогава мъжете са били принудени да отделят част от имането си за жените, каза проф. Димитров. Буш въздъхна тежко и заключи: “И сега е така.””

    Reply
  2. бачо киро

    преди години чух една напълно сляпа жена да казва “абе тоя има двойник – някой път го чуваме как две думи не може да обели след дълго мозъчно напъване, а друг път говори равно като тукашен.” това беше казано по повод на едного, дето е бил цар цял министърски мандат единствено по вестниците – никъде и никога друг път, поне според мнението на един дето е работил като цар – последният румънски крал михай – “едикойси (името на най-големия крадльо на българска земя) нито се е клел, нито е коронясван, нито е царувал, затова не е никакъв цар” – цитирам по памет, защото не ми е работа да помня единствено вредителите на моя народ. всички могат да си припомнят как един чужденец беше назначен у нас и едвам сричаше. според приближените му служители до съзнанието му е достигало (след превод от български на разбираем за него език) една до две от всеки пет думи. имаше си и двойник, но и двамината говореха много повече бисери от буш млади, а изобщо не бяха така и толкова овластени като него – буш е най-влиятелният човек на света, и е дошъл на власт след законни избори, а тоя тук го назначиха кукловодите след енергична и не особено професионална кампания по изпиране на мирогледите на незнаещите и колебливите с помощта на организациите на мун и мормоните, които според официалния регистратор в северна америка имат многомилиарден годишен доход от търговията оръжие-наркотици-роби. за разлика от него един друг известен от многократното медийно гримирване доскорошен полицейски и извънполицейски защитник на определени икономически интереси няма двойник – оня, дето крадливият чужденец награди с високо военно отличие преди да изминат четиридесет дена от смъртта на седем убити българчета, докато невинните им души бяха още тук. няма двойник и назначеният от светската/съветската власт за религиозен първенец привилегирован послушник, който заедно с другите двамина заповяда и извърши побоя, гаврата и убийството на български свещеник и открадна молитвени сгради от собствениците им, заплатени с пари от залъка на децата ни. няма двойник и онзи, чиято психопатологична диагноза се намираше не в джоба му, не в болница някоя, а в канцелариите на компанията многогруп, оня дето отиде до кукловодите и донесе на крадльото един куфар с компромати, та да може да отпочне да управлява цяла държава.
    други двойници – тук има движение за права и свободи, в сърбия има съюз за права и свободи, с дейност като под индиго, сиреч двойник; тук имаше мултигруп. в сърбия имаше мултимекс, пак сродни икономически организации, и никой от хората не роптаеше когато беше създадена една частна телевизия с техните пари, вече препрани от тукашните фактори, пак никой нищо не каза когато телевизията беше прехвърлена като изконсумирано момиче за една нощ на гръцки собственици, абе вижда ли някой изобщо гръцката икономическа колонизация на българия и пита ли се с какви пари откъде и защо така.. че това не са ли двойници на центалния кукловод, който все още иска да диша на системи – разбирай расурсите на колонизираните от него други държави и народи? точно като кучето върху сламата – не е кадърен да използва каквото има, но и не го отстъпва другиму от злоба и алчност. още един двойник се сещам – драг-драг – известен защитник на небългарските интереси и криещ лицето си зад окосмяване както ислямските убийци – както е преводът на думата асасини или хашишини, защото много хашиш са пушили докато са ги дресирали да станат убийците на исляма. тоя човечец вярно служи и добре преживява за което, и в един момент го интервюират на работното му място – в сградата на народното стбрание – е добре, едно от работните места. той отговаря цитирам “…имя и отчество…” и въобще не се усеща че не говори на тукашния език, а на езика на своя психополитически оператор, на кукловода сиреч.
    и все пак най-бих се израдвал на двойник на “жор-ган”, защото напоследък няма кой да разсмива народа, комедиантите станаха министри и посланици или директори и подобно, и много гняв започна да се насъбира при това без да се разбира причината за болката, точно както при медиците, децата и животните – различават болката, пък не откриват причината за нея и нямат решение за премахването й.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *