Отрядите на Боян Расате и полицията

Новината вече я знаете. Боян Расате, лидерът на БНС, ще прави “Национална гвардия”. За защита от циганите и прочее. Юнаците, дето ще са основното й ядро, вече маршируват с кафяви униформи, тренират бойни изкуства и дават интервюта пред медиите.

Гледах вчера интервюто на един такъв юнак. В прав текст заяви, че едно малцинство от години тормози обществото с престъпленията си, и че след като полицията не смогва да го озапти, значи трябва с най-голямо уважение към нея, и с най-добри чувства да й се помогне. Безкористно, доброволно и категорично.

Полицията не е на същото мнение. Поне ако вярваме на изявленията на МВР-истъра Румен Петков. Щели да вземат най-категорични мерки срещу въпросните отряди, и т.н. Какви са тези мерки, предстои да видим. Ако се съди по други обещания на г-н министъра, най-вероятно ще се изразят в още някоя и друга медийна изява, и толкова. Въпреки изплашените изявления на лидери на еврейската общност в България.

Всъщност, отношението към еврейската общност е първият лакмус, който ще покаже каква игра играе Расате. Съдейки по интервютата му, той има остър и пъргав ум, и сто на сто е забелязал, че на практика няма евреин обирджия, крадец или изнасилвач. Ако е загрижен за реда и спокойствието на хората искрен националист, или е решил да бъде самостоятелен политически играч, той ще приобщи евреите, вместо да ги настройва срещу себе си. Ще ги похвали за образцово некриминалното им поведение, ще ги покани изрично в отрядите си. И ще елиминира противодействието на противник с широки връзки и силно влияние. Подтик да ги отблъсква и отчуждава има само ако е нечия марионетка, спазарена за обществено плашило… Ще мине време, ще видим.

Ще се върна обаче към думите на юнака от БНС, защото казват истината право в очите. Въпросната гвардия има доброволци единствено защото населението е пропищяло от престъпността, и от безразличието и бездействието на МВР, на което тя е резултат. Ако МВР си вършеше работата поне малко съвестно, Расате щеше да има още двама-трима последователи, и влиянието им щеше да е колкото на каре белотаджии от квартална кръчма.

Това, което ги превръща в лидери на растяща като гъба кафява армия, е руменпетковизмът в МВР. Увереността, че униформата, и властта й по закон, са единствено за лични облаги и услуги на баджанаци. Голият факт, че МВР е орган не на реда и законността, а на рушветчийството и олигархията – и това, че всеки нормален българин го вижда и знае. И десет писателски съюза да наеме Румен Петков да го хвалят, пак няма да помогне. Обикновеният българин ще знае, че МВР няма да си мръдне пръста за него, и ще вижда единствената си надежда в кафявите гвардейци.

(Поставям още веднъж въпроса: с какво МВР ще заплаща писателското славослагателство? Ако не получа отговор, от следващия път ще започна да предполагам!… И как се пише тая проклета дума, че ми я подчертава автокоректорът? Славослагачество? Словослъгателство? … Все не уцелвам точната дума. Почвам да се чудя има ли я изобщо, или всички възможни са само приближения до нея.)

Накъде ще се насочи тази армия? Ако БНС е просто удобна марионетка-плашило на нашенски политици, нещата са ясни. Армията ще организира антиромски погроми, без да има реален ефект срещу престъпността, но ще отчита дейност. МВР ще организира в отговор анти-БНС мероприятия, без обаче да взима мерки срещу дребната криминална престъпност, и също ще отчита дейност. Нещо като палестинските и израелски екстремисти – мразят се до смърт, но тайно се подкрепят, защото едни без други са за бунището на историята. Армия без враг е ненужна и смешна.

Ако обаче БНС прояви амбиции за реално участие в политиката, е възможно да насочи армията си не към показни акции без реален ефект, а към реално опазване на хората. Това бързо ще повиши авторитета й, и вероятно ще привлече още участници в нея. Но и ще й добави още полета за действие. Вторият лакмус за същността й вероятно ще бъде отношението към наркодилърите, и в училищата, и другаде. Ако се прави, че не ги забелязва, ще е ясно кой кому целува ръка и му вика “кръстник”. Ако обаче започне да взима мерки срещу тях, и да им пречи, дори деликатно и недемонстративно, е вероятно да спечели още повече авторитет. (А реакцията на МВР на търкания между наркодилъри и гвардейци пък ще е лакмус дали има останало каквото и да е свястно в МВР, или министерството е за пълно разформиране и съграждане наново, от нулата.)

Ако гвардията на БНС издържи успешно изпита, ще е ясно – БНС е сериозен претендент за властта, вероятно недостатъчно обвързан с посткомунистическата мафия. Така че бих очаквал тук масиран удар от всички казионни медии. И най-вече от МВР – ясно е, че за корумпираните там това ще е битка за оцеляване. Но ако междувременно гвардията на БНС е спечелила с работата си добро име сред обикновените българи, ударът ще рикошира и ще помете изпълнителите си. Ако всеки ден четеш във вестника, че гвардейците са мръсни фашисти и людоеди, а пък те неведнъж са спасявали от грабежи и наркодилъри децата ти, за гвардейците ли ще развалиш мнението си, или за вестника?

И тук ще дойде третият, най-сигурен лакмус. Дребната криминална престъпност е в значителна част циганска. Едрата престъпност обаче е почти изцяло българска. Тя изважда от джоба на обикновения българин десетки пъти повече пари годишно, отколкото джебчиите и квартирните обирджии. Прави го не по улиците, а в охранявани от МВР сгради, под прикритието и от името на държавата. Но ги вади точно така сигурно, и конкретно от джоба на всеки от нас, както пазарните и автобусни джебчийки. Ако си създадат име на борци с престъпността, БНС рано или късно ще трябва да се справят и с тази престъпност Успеят ли дори само да я подрежат по-сериозно, вероятно властта им е гарантирана за десетки години напред – българинът трудно забравя толкова голямо благодеяние.

Уви, почти съм сигурен, че те ще се окажат поредното плашило, договорено някъде тайно, с участие на мафиотите ни като поръчители. И че ще ги има точно докато има полза от това хората да бъдат плашени с някого, за да не забелязват как междувременно тези мафиоти изпразват джобовете им на едро, чрез бушончетата си във властта. Не, не съм скептик – реалист съм, затова гледам толкова черно. В България обикновените скептици са подвид оптимисти.

Но знам и друго – понякога подобни Франкенщайновци подгонват създателите си. В момента Израел излиза от кожата си, за да смачка Хамас – но е публична тайна, че Хамас е създаден от израелски агенти, за да подрива влиятелната тогава Фатах на Ясер Арафат… Такива случаи има много. Да видим ще успее ли този нашенски Франкенщайн да излезе изпод контрола на създателя си.

Ще мине време, ще видим.

7 thoughts on “Отрядите на Боян Расате и полицията

  1. Victor

    Миии… Ъъъъ… Григор, ето една дума от речника “словослагателство”, ама не зная какво точно значи, може би е за онези хора, в печатниците едно време.
    А за тая гвардия, дето й разрешават толкова време по телевизията, според мен си е ясно като две и две.
    Много по-реална ми се вижда тройно по-високата ми сметка за електричество, която днеска ми дойде. Преди два-три месеца, чакаме на опашка да си платим тока, а един човек минавайки казва:
    “Браво бе, тия ****** как са го измислили бе, хем да им плащаме, хем да им се редиме и на опашка…”
    Никой не реагира от трийсетина души, само аз поех въздух нещо да кажа и това е… Чудих се защо човекът каза ******, после се сетих, че има предвид чешката фирма Чес електро, или както там се казваше.
    Аз съм от Филиповци, със циганите си е било така от край време… Но по онова време чак до походи с вили и лопати не се стигаше, което не значи, че бяхме по-добре със циганите.
    За да се прибере българин в квартала (по-рано село Филиповци) трябваше да мине покрай комплекса (жк. Филиповци, по-рано цк. Филиповци). Това със “цк.” не е майтап, така се водеше едно време, означава “цигански квартал”. Разбира се, хората се шегуваха – “Отивам до “це-ка-то”.”. Нали, сиреч, до централния комитет. А ходеха от селото до цк-то, защото там, при циганите беше здравния пункт, зъболекар, акушерка… Месарница само там имаше… А пък циганите идваха в селото, защото имаше фурна, хлебарница, да си купят ръчен хляб.
    Ако изпуснеш последния автобус, може да се наложи да минеш пеша покрай цк-то. Така много хора пострадаха… Имаше и смъртни случаи. А имаше и един човек, Богомил май се казваше, Багата му викали. Качва се значи Багата на рейса за Филиповци, да си се прибира… Обаче наскоро населените в новопостроеното цк цигани напълнили задната половина на рейса, (Кароса, по-късно Чавдар) и говорят на висок глас, не разбират от забележки и пр… Разказваше се, че няколко пъти Багата отивал при шофьора и му казвал с нетърпящ възражения тон, да кара по-бавно и по-близо до банкета. Това става по околовръстното шосе, по баира между сегашния бул. Европа и Филиповци, а може и да е било по Филиповското шосе, което минаваше напряко едно време, сега там е жк. “Люлин”. Багата изхвърлял циганите от рейса, защото не се разбирали от дума, леко, нали, така в тревата край пътя. И други работи правил, или поне това са приказките. Отишъл в затвора. Идва си отпуска, майка му плаче пред хората и нарежда… А Багата казва:
    “Ти па, мамо, стига си! Знаеш ли колко съм добре там, как ме уважават хората, бригадир ме направиха.”
    Това е било да речем преди 30 или повече години. Ъъъъ… много повече, защото баща ми е бил строител, строил е малко от това цк край Филиповци, така се оженил за майка ми. Значи, преди повече от 44 години е било построяването на цк. Филиповци. Факултета не зная от кога е.
    Показателно е, че по времето, когато край село Филиповци се построява цк-то, за което много други кметове на околни села не се съгласили, кмет на Филиповци е бил човек с прякор Гангстеро. Даже ми е роднина, човек с прякор Турчино е бил поляк и прочее, а човек с прякор Еее, забравих го, нещо беше в смисъл хитрия, измамника, бил председател на ТКЗС. После знаем тия хора как се ползваха от облаги покрай цк-то…
    Гледах в Wikipedia, нищо почти няма за Филиповци. Да взема аз да напиша, ама само аз ли съм оттам? Бая шоумени и прочее има оттам…
    Та така, винаги е имало конфликти между циганите и наблизо живеещи българи. Винаги ще има, но такава просташка власт наистина е за резил, дето сега ги върши тия простотии.
    Който не е живял в близост до цк, не знае почти нищо по въпроса… А не зная сегашните милиционери да са живели, ъъъ, началниците им де…
    Е, прощавайте, циганската тема край няма.
    Само и това да не пропусна:
    Седим двама-трима приятели, ученици. Едно цигане мъкне метална туба, сигурно най-малко 10 л с нафта, защото нафтостанцията я построиха в българското Филиповци, и циганите идваха за нафта. Цигането босо, по снега, едва мъкне… Единия от нас, голям герой с прашка, вика: “Сега ще го улуча по тубата”. Ама далече бяхме, улучи го по главата. Цигането само зарева и още по-бързо замъкна тубата по нанагорнището. Хайде, за други работи, друг път може да ви разказвам…

    Reply
  2. Longanlon

    хехе, ти сериозно ли мислиш, че тия смешници могат да се справят даже с един наркодилър в училище? училищата в София и по-големите градове са точно разпределени между различните групировки, занимаващи се с наркотици, защото от тях идва огромен доход. Всеки нарушил статуквото го налазват с железни тръби, ако е късметлия и с оловно топче с медна риза, ако не е.

    Reply
  3. cut:eater

    абе мен ме плашат, честно казано, подобни самоволни организации, учредени около незнайни и в случая съмнителни идеи. още повече, че тук кой ще контролира :дейността: на патрула не е никак ясно. вие ще кажете, че държавата като липсва, гражданите трябва да се намесят, обаче за мен това не са нормални граждани… доколкото някой в тая страна е нормален… 🙂

    Reply
  4. Григор Post author

    @Читател: Мнението ми е доста близко до това на статията, и до това на първите четири коментара под нея.

    @Виктор: “Словослагателство” наистина е за работата в печатниците, тя е абсолютно различно нещо. А за циганите… какво да ти кажа? Има цигани и цигани, точно както има българи и българи, турци и турци, евреи и евреи… Етносът не е подходящ признак за съдене на хората по него.

    @Longanlon: Подобни щурмовашки отряди, особено ако имат подкрепата на властта, се справят с мафиите. Справка – Мусолини в Италия: и Калабрия, и Сицилия бяха мирясали и образцови като Швеция и Дания. Лошото е, че с такова “лечение” не ни трябва болест. А и в конкретно този случай се съмнявам, че властта ще подкрепи отрядите на Расате – извън това да има плашило, което да размахва.

    @cut:eater: Именно там е проблемът. България винаги са я спасявали ненормалните, защото “нормалните” винаги са се крили под миндера, когато е трябвало да отстоят нещо. Проблемът е, че тези са ненормални дори за целите на спасяване на България…

    Reply
  5. бачо киро

    тук в българия няма роми и никога не е имало. роми има в град рома – рим на български. и няма нито едно историческо, археологическо, генетично или културно доказателство за това, че циганите идват от рим. толкова за куртоазията да наричаме циганите другояче – поне пет пъти са им сменяли имената при комунизма.
    превземането на цял столичен квартал от наркотизирани със синтетика вандали със метални сопи, вериги, секири, и колове с наковани пирони е противокоституционно и всеки, който им попречи, ако ще да има чук на челото и сърп под кръста, би сторил добро на мирните и невинни жители – ама е много лесно да седим отдалеч като кибиците около шахматните дъски в парка и да говорим каквото ни скимне щото ни е напекло слънцето..
    тези, които говорят за защита на най-онеправданите в тази държава – самоопределилите се за българи – не са кафяви фашисти, нито могат да ги измерят с отношението им към някакви нищожни по количество малцинства. тукашните кафявочервени щурмоваци са на държавна издръжка непрекъснато от 1944та насам, и професионалните им наследници са неофициалните частни армии на комунизма – подлизурски наричани от пропагандата “борци” и подобни думи.
    и напълнопасивните полицаи и жандармеристи, и тройното поскъпване на стоки и услуги от първа нужда – захар, ориз, олио, електричество и подобни, станаха възможни заради мнозина мои уважавани и ценени познати, които и днес, през 2007ма година, все още се чешат където не ги сърби и се колебаят дали да не дадат още веднъж властта на онези, които показаха всякак през последните десетилетия, че са най-некадърните управители на държава и икономика, и са най-големите тирани на народа ми – при турците всичките данъци са били по-малко от днешния данък печалба, а на бедняците са давали 30-50 декара султанска земя да я работят и да ядат и данъци да плащат. и не само това, но и културата на българите – уникалните университети наричани читалища, и религията ни – манастирите и черквите – са били запазени през тези четири-пет века бездържавност, а сега комунягите за половин век унищожиха дотолкова усещането за собствена идентичност, че всеки, който не говори за северноазиатския комунистически господар, бива определен за фашист или някое друго плашило от времето на светлото минало. сега, преди няколко години, беше пребит, изтерзан, гавриха се с него и го убиха – един православен свещеник беше уъбит от партийни секретари на същата онази партия, която все се колебаят моите познати дали и този път да не й пуснат.. да, пускат й постоянно, ама за сметката на всинца ни – всеки плаща ограбеното от овластените.
    а още древните са казали: с бездействието си добрите осигуряват победата на злото – добрите, които нищо не сториха, когато комунистическата партия даде богати имоти на отрочето на оф – смд-вмро, и никой нищо не каза за върлуващите техни щурмоваци, защото се бяхме сврели тук на завет в големия град и не знаехме какво става по планините. знаехме какво става по нашите магазини – всеки магазин имаше лепенка с клеймото на поредния дояч – не само държавата може да дои сиреч, ами и други, ама на тях им викат рекетьори, иначе и те имат принос за търговеца колкото и държавата. хем знаехме, хем траехме. после искаме да се отличим от немислещото и недействащото множество – ама това става с дела, с действия, с постъпки, а не с говорене в електронния хайдпарк. и не става с изборна подкрепа на причинителите на хиперинфлация след хиперинфлация – сега имаме триста процента за по-малко от половин година, а до коледа какво ще стане? всичко това благодарение на колебливите нерешителни хъмкания “абе я да ги видим и тоя път дали ще се изложат и дали пак ще ни оберат до шушка или ще ни остане по някой поетак”, и благодарение на категоричното овластяване на комунистите – а това историята го е показала многократно – навсякъде, където комунизмът е бил ефективно отстранен от власт, дътржавата се е въздигала скоротечно и е благоденствала трайно – половин германия след 1945та – за двадесетина години надминава по жизнен стандарт и брутен продукт своите победители от втората война; чили за десет години става от ръба на водопада най-преуспяващата държава на континента си – и до днес имат валутен борд и никак не им е зле; ирак – стреляха ги с ракети и пак гласуваха за собствена конституция защото бяха оживели след комунистическите киселинни вани, тайни полицейски кланове и бойни газове срещу цивилни. а ние сме веднага след лесото по демографска катастрофа – след световния спиншампион – заради колебливите, които искат отново да им се припомни как един долар може да се купува тук за три хиляди български лева и как ровенето по боклукчийските кофи може да се превърне в масов спорт. затова сме икономи1ески като гана и подобни държави, а не сме редом до другите поробевни от комунизма европейски държави – защото те отдавна посочиха слугите на злото, и повече не им дадоха власт, а ние им лъскаме събите с конец да са полирани за следващото оглозгване. и плюем и лаем срещу всеки, който дори на думи възнамерява да защити живота на онеправданите българи. какви сме ние след тези постъпки и бездействия? даааа, мислех този път да не цитирам моя познат от група джендема, но неговите думи са изключително актуални при тази галопираща рекомунизация: “…в това бунище се живее сладко…”

    Reply
  6. иван дачев

    “…в това бунище се живее сладко…”
    Mдаааа,ами честито ни!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *