Китайските власти – 2

Преди няколко дни писах за една наистина трудно представима разпоредба на китайските власти – забрана живите Буда в Тибет да се прераждат без тяхно разрешение. Тя обаче се оказа само върхът на сладоледа – както и с други ледени работи, девет десети се оказаха незабелязани покрай нея.

Ето малко от попадналите ми новонареждания:

– Забранява се излъчването на негативни новини и репортажи. (По-точно такива, които показват в негативна светлина вътрешното положение в Китай.) В частност, се забранява показването на недоволни хора и претъпкани автобуси. Май имаше и още изрично указани неща, ама ги забравих.

– Забранява се изпращането на SMS-и с нецензурно съдържание. (Предполагам, че при определени условия – например много порно-SMS-спам – това би било донякъде оправдано. Само че много, ама много се съмнявам положението да е такова. Точно в Китай. И се замислям какви ли нецензурни неща, които касаят властта, се разменят по SMS там.)

– Забранява се откриването на нови Интернет-кафета. (Тук няма да коментирам. Това, че са блокирали почти всеки външен сайт, където се споменават думите “свобода” и “демокрация” – и най-вече и твърдо китайската Уикипедия – не е от вчера, знаем си го. Съвременната Велика китайска стена е Made by Cisco.)

– Забранява се разпространяването на слухове. Вече са арестувани 50 души по обвинение в това “престъпление”. (Как да не си припомни човек Висоцки – “ходят сплетни, что не будет больше слухов; ходят слухи, будто сплетней запретят”..)

– Забранява се на телевизиите да излъчват операции за смяна на пола, пластични операции, липосукции и прочее. (Любопитен съм, колко телевизии в Китай са се засилили да показват такива операции?)

– Забранява се на таксиметровите шофьори в Шанхай да се хранят, докато в колата има пътник, и… да се прозяват. (За храненето – де да знам, да си представим за момент, че шанхайските таксиджии са пословично некултурни, и някой е решил да вземе крути мерки. Но за прозяването?!?!)

Да си призная, не разбирам нуждата от такива идиотско-комични забрани. Ако положението в Китай е толкова на границата на демократичен взрив, смятат ли сериозно, че ще успеят да го удържат с подобни глупости? А ако не е чак толкова, защо са им изтрябвали?… Наистина не разбирам.

Много добре обаче разбирам нещо друго. Най-силните икономики са тези, които налагат на света социалните си правила. А по мерките на Китай подобни забрани са съвсем обикновени. Ако това стигне дотук, нищо чудно самозабравковците, които оставяме с овче безразличие да си купят място във властта с кебапчета, ще ни нахлузят хомоти и оглавници и буквално. И ще ни задължат с наредби да им благодарим за тях, и да им ръкопляскаме за грижата…

Хубаво са го казали прадедите ни – “играе ли мечката хоро при съседите, чакай я скоро и в твоя двор”.

Така че може да е добра идея да попомогнем на съседите да укротят мечката. Колкото и както можем. Защото ако не успеят, Средният Българин (с) после има да се чууууди откъде му е паднало на главата това-онова, и как е стигнал до него…

(Какво е Средният Българин (с) ще опиша някой път в друг запис.)

5 thoughts on “Китайските власти – 2

  1. [vladi]

    Ако това стигне дотук, нищо чудно самозабравковците, които оставяме с овче безразличие да си купят място във властта с кебапчета, ще ни нахлузят хомоти и оглавници и буквално. И ще ни задължат с наредби да им благодарим за тях, и да им ръкопляскаме за грижата…
    Сякаш вече не е станало

    Reply
  2. Albinos

    В Китай овен, че цари див комунизъм и дива диктатура изостават в много отношения. Говори се, че китайския щял да стане поредният световен език. И аз мисля, че запада трябва да помогне на съседите да укротят мечката.

    Reply
  3. mick

    Повечето демокрации на които искаме да приличаме в миналото си са били колонизатори или пък са били в центъра на някаква империя. По този начин те са акумулирали огромни средства, завзели са позиции, чрез които и сега поддържат демокрацията си, ако средствата не им стигат просто обявяват дадена държава за ос на злото, превземат я, осигурявайки плацдарм на своите избрани компании(обръч от фирми – познато нали). Освен това демокрацията в тези супер държави е фризирана… уж може да правиш каквото си искаш, ама в крайна сметка винаги избираш президент от две три фамилии 😉 Що се отнася до Китай, да не забравяме, че това е единствената държава която съществува от 7 хиляди години – някъде там – та мисълта ми е че там държавниците явно знаят какво да правят. Е разбира се има и глупави забрани както се вижда, но важното е, че държавата се развива. В много случаи важното е да има решение, независимо, че е глупаво. Преставете си какво би станало ако там има демокрация – половината китайци ще избягат от там – гаранция, освен това ами ако им се падне като нашето народно събрание? само че умножено по 200? И всеки един депутат да се прави на господ и в същото време нищо да не върши??? Ще се получи гражданска война, там хората не си поплюват като в България, не търпят хиляди шефове – един им стига.

    П.П. Какво ли казват за нас и нашите закони китайците?

    Reply
  4. Григор Post author

    @mick: Ние и нашите закони не ги интересуваме, като цяло. С редки изключения (малка част от живеещите в чужбина), китаецът смята всеки не-китаец за получовек. В най-добрия случай.

    Reply
  5. бачо киро

    след половинвековната информационна изолация и наследствено предаваните залбуди, много пъти отиваме до задънената улица, в която не намираме цветята и птичките, а изсъхнали кучешки отпадъци и миризливи умрели градски гризачи.
    ето какво можем да прочетем, дори на български, за да си сверим часовниците дали е така както господарите на нашия кръгозор са решили да бъде в главите ни – китайци говорят за сегашен китай на страницата “епохални времена”: http://epochtimes-bg.com/epochtimes_articles/2005-12-20.htm
    ето още нещо от китайци за китай – http://mediatimesreview.com/may06/DarkSideChina.php
    и за да не си помислим, че това е само в една изолирана голяма азиатска страна, ето какво е при съседите им в индия: http://e-vestnik.bg/1996
    а за състоянието на господарите на мисълта на мнозина мои съвременници ето какво е тяхното състояние: http://e-vestnik.bg/2095

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *