RIP: AutoPatcher

Ако някой не знае какво е AutoPatcher – това е колекция от ъпдейтове за Microsoft Windows и Office, която се разпространява на CD. Продукт е на безкористния труд на международен екип, начело с Антонис Каладис. Спестил е вероятно стотици хиляди часове труд на системни администратори на компютри, които не са свързани с Интернет, или не са ъпдейтвани скоро. И е направил по-щастлив живота на потребителте на тези компютри.

Всичко това обаче вече е в минало време. На 29 август юридическият екип на Майкрософт се е свързал със създателите на AutoPatcher, и ги е, хм, “предупредил” да прекратят дейността си.

За мен лично тази новина отначало прозвуча като вестникарска партенка – до степен да не й повярвам, и да изчакам две седмици, преди да реагирам. Големият печеливш от съществуването на AutoPatcher е именно и точно Майкрософт. Нормално беше просто да изчакам, докато се разбере, че новината е закъсняла първоаприлска шега. Или пък че някой в Майкрософт се е объркал тотално, и компанията шумно или безшумно ще си оттегли предупреждението. Вместо това обаче Антонис се изказа, че обмисля възможност да пусне отново проекта, но вече в съвсем друг вид. Значи наистина е бил затворен.

Което пък поставя очевадния и очевадещ въпрос – защо, за бога, на Майкрософт им е изтрябвало това?!

Най-очевидната идея беше, че AutoPatcher може да се използва за заобикаляне на WGA, и прилагане на ъпдейтове, които то не би трябвало да позволява. Наистина, може. Но какво толкова ще си инсталираш така?! Секюрити ъпдейтовете WGA ги позволява така или иначе, а те са реално ценните, другото е дреболии.

Разбира се, може тъкмо сега да идва някаква земетръсно нова технология от Майкрософт, която ще бъде доведена като ъпдейтове и до старите системи, и която да си струва специалното крадене. Тъй де, SP3/XP и SP1/Vista чукат на вратата. Нещо обаче не ми се вярва. Първо, в пълно противоречие с бизнес модела на Майкрософт е – не мога да си ги представя да пуснат такава технология за всеки безплатно, като ъпдейт. И второ, нали тези ъпдейтове и сървис пакове ще дойдат, и ще се види съдържат ли такава велика новост. Ако не, въпросът “защо?” ще увисне с още по-страшна сила.

Друга възможност е Майкрософт да искат ъпдейтовете да се доставят вече само онлайн, за да е сигурно, че са техни. Пак не ме убеждава – елементарен електронен подпис решава този проблем. Така само ще товарят излишно сървърите си…

Възможно е да им е ценна информацията, която получават за компютрите с Windows по време на ъпдейтването. Добре, но… с какво? Нали уж не е идентифицираща? И така или иначе големият процент компютри се ъпдейтват онлайн, AutoPatcher го ползват или големи корпорации (които по дефиниция си купуват легално продукта), или случайни отделни крадци (които са много редки). Критични ли са тези под процент? Звучи странно.

Върти ми се из ума, че е възможно новите сървис пакове да съдържат неща, които може да не харесат особено на потребителя. Или пък задължително изискват Интернет връзка (с къде?! за какво?! и… хайде бе, тези без Нет да мрат ли?!). Да бъдат открити в събрани на CD неща е несравнимо по-лесно, отколкото да бъдат улавяни в (евентуално кодиран) стрийм от данни. Тук обаче навлизаме в сферата на параноята. Същата, която прави за смях хората. Но пък е професионално изискване за сисадмините…

Най-сетне, възможно е наистина да е проява на глупост от страна на юридическия екип на Майкрософт. Звучи извънредно странно и малковероятно. Но корпорации, в които агресивността на мениджъризма е основна добродетел, често правят подобни глупости. Заедно с предимствата на тая добродетел си вървят и недостатъците.

… Не зная. Но ще узная, надявам се.

Напълно е възможно причината да е съвсем доброжелателна, или безобидна, или мениджърско престараване. Не съм чак такъв параноик (сигурно съм лош сисадмин 🙂 ). Възмущава ме, че нямам право да науча каква е работата – и, юридически погледнато, дори да проверя. Ако ставаше дума за свободен софтуер, щях да мога да проверя спокойно. А и надали щеше да ми се наложи: някой проверил, а най-вероятно дори създателите на новината, щяха да съобщят за нея и да разкажат каква е работата. Открито и честно – защото проверкаджии много, а хващането в измама в свободния софтуер е аналогично на заповед за уволнение в несвободния.

За тези, които имат навика да четат написаното на стената – предупредени сте.

5 thoughts on “RIP: AutoPatcher

  1. ju

    Причината е, че не искат някой друг да Update-ва техните Windows-и … тоест да прехвърлят отговорността и доверието за това на авторите на AutoPatcher

    ju

    Reply
  2. Michel

    Хм, глупаво от страна на Microsoft, наистина… :-/

    Аз обикновено update-вам онлайн, но наистина, другият начин е много удобен… Какво ли ще се случи с проекта?…

    Reply
  3. Тоше

    Точно преди няколко дни блогнах по подобна тема, само че за друг софтуер – DIY Service Pack. Програмчето сваля последните (security) ъпдейти за Windows директно от сайта на Майкрософт и прави ISO image от тях. Проверих преди малко – програмчето все още си е налично и може да е от полза на тези, които са ползвали AutoPatcher.

    Reply
  4. Дончо

    Знаеш ли, не е хубаво това, което е станало. Сигурен съм, че въобще не е случайност. Но нека ти кажа защо според мен не е хубаво.

    Значи, много хора приемат пачовете като едва ли не freeware с произволно, свободно разпространение. Това обаче хич не е така – всеки пач е част от операционна система, която е всичко друго, но не и свободна или безплатна. Никой няма право да пре-разпространява пачовете, особено масово (както е бил в този случай). Те не са под такъв лиценз, че да можеш да ги използваш като част от производен продукт.

    Иначе, Microsoft също предлага DVD/CD ISO изображение с поправките. Ето това за месец септември 2007 например.

    А колкото до автоматизацията на инсталациите – да, такава има, при това я има с различни решения. Просто трябва съответния администратор да знае как да го осъществи.

    Reply
  5. Pingback: Grigor Gatchev - A Weblog » Blog Archive » Мразя да пророкувам

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *