Застоялите чернови

В блога ми по всяко време има по петнайсетина застояли чернови.

Понякога това помага да станат по-хубави – истински сладките плодове зреят бавно. Имам време да ги преглеждам отново и отново, да изчиствам и изглаждам пропуснати грапавини. И с времето стават хубави.

Понякога си стоят на ниво няколко начални думи, завинаги. Спомени за мимолетно вдъхновение, отлетяло и забравено… Понякога взенапно долита обратно, и сухото дере внезапно се напълва с журчаща вода, и мисълта придобива форма и прелита през кабели и апарати, нощи и пладнета, за да достигне до нечий екран, и да попие в нечии уморени очи. Осъществила и реализирала се.

Някои със стоенето остаряват безнадеждно. Събитията на живота ги отминават, и те остават мъртвородени, и ги почиствам. А понякога пък ден или седмица след изтриването части от тях внезапно намират живот в други, като пръст, поела по корените и клоните на дървото, за да се превърне в свежи, зелени, лепкави пролетни листчета. И отново, за кой ли път да изживее пролетта, лятото и есента на един живот, и после отново да се превърне в пръст. И после пак да бъде докосната от корени, и поета нагоре…

Има, най-сетне, един странен запис. Един от първите изобщо в блога е, но никога не съм посмял да го публикувам. Един сън, който буквално ме разтърси. След повече от десет години помнене го записах тук, и редактирах неведнъж, но е само бледа сянка на спомена ми – а така ми се иска да можех да предам истинската му сила… Може би трябва да го пусна, въпреки всичко. Дано поне малцина успеят да си представят оригиналната му сила.

4 thoughts on “Застоялите чернови

  1. Таня

    Много моля да го пуснеш този запис, сигурна съм че за нас ще е достатъчно силен, винаги ми е било много интересно и обичам да чета такива работи – не от любопитство, а заради приказността на местата, където ни завеждаш с тези сънища 🙂 Много моляяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяя

    Reply
  2. sv

    Като се има предвид колко ми хареса това, което прочетох от теб до момента, и аз бих те помолила да “пуснеш”:):) този сън. Аз пък вчера сънувах 1, дето не беше много приятен или поне не като приятен го разбрах. Така че ще ми се да чуя нещо друго.

    Reply
  3. Григор Post author

    Ще го прегледам още веднъж, да не съм пропуснал нещо, ще посъбирам ден-два-три смелост, и ще го пусна.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *