.бг (продължение)

Не предполагах, че предишният запис от серията ще предизвика толкова отзвук. Но ми беше интересно да го чета.

Характерът на реакциите обаче ме окуражи. Да си призная, очаквах български казан в най-лошия му вариант. Достатъчно пъти и аз съм правил нещо в България, и съм виждал някой друг да се опитва… Този път обаче повечето реакции бяха по-скоро конструктивни, отколкото унищожителни. Да, имаше немалко “дайте да му сринем нещата”. Но повечето се дължаха на недообмисляне или предпазливост, отколкото на злонамереност. Удоволствие е човек да види подобен поглед към нещата – недообмисленото с времето се обмисля, а предпазливостта никога не е излишна.

(Особено удоволствие ми достави реакцията на Весо Колев в блога на Йовко. Преди на моменти се колебаех дали няма нещо, което да съм пропуснал и недопредвидил. След нея вече съм твърдо уверен, че правя каквото и както е нужно – колкото и спорен да изглежда въпросът… Ако случайно реакцията ви прави лошо впечатление – не се връзвайте, просто Весо е, хм, истински българин. 🙂

Нещо повече. Весо Колев дори подходи конструктивно (благодарността ми тук е и към Йовко), и посочи реален недостатък в настройките на системата ни, макар и не твърде страшен. (Бях използвал в указанието за настройване на неймсървър зони тип stub вместо forward – остаряваща вече ключова дума; моя грешка, не съм чел ръководството на BIND от woody насам, и изглежда съм почнал да го позабравям.) Изказвам личната си благодарност към Весо, и ще предложа на Илия Базлянков да му отпуснем един домейн като компенсация за интелектуалния принос. 🙂 )

Повече ме безпокоят силно ентусиазираните да вземат домейн веднага, на всяка цена. Още веднъж изрично ги предупреждавам: системата още е експериментална. Все още не всички провайдери поддържат тези домейни. Не са утвърдени още от ICANN; теоретично е възможно те да делегират домейна на някой друг, който да не зачете каквото ние сме продали, или да поиска за него твърде различни цени. Бъдете ентусиасти, но преценявайте с разум!

Накрая, за моя лична гордост: вчера ни беше заявен домейнът безмонитор.бг. От човека, на когото няма да го откажа за нищо на света – Виктор Кирилов. 🙂

19 thoughts on “.бг (продължение)

  1. Eneya

    Успех на всички ви. 😉
    Пък аз тъкмо си мислех да купувам домейн за комикса. Ето къде ще е. 😉
    Поздрави.

    Reply
  2. ss7

    Ами Весо за съжаление е прав. Чудя се на акъла на будалите, които купуват .бг “домейни” защо си дават парите за неработеща услуга. Направете го първо TLD , пък тогава искайте пари. Щото сега тая дейност граничи с измамата.

    Reply
  3. Siff

    Напълно съм съгласен, че е добре да има домейни на кирлица – най-малкото ми писна да обяснявм как точно се пише този или онзки български сайт на българи – с едно или две “s”, със “s” или със “z”, с “y”, с “a”, с “i” или с “u” (в зависимост от това коя буква е заместена и т.н. – примери – бол.

    Ще има проблеми и проблемчета, но това е по-скоро част от работата, която трябва да се свърши – поздравления за инициативата.

    Искам да кажа и още нещо: повечето IT специалисти използват фонетична клавиатура по една или друга причина, но много, ама наистина много хора използват БДС. Това, означава ли, че БДС клавиатурата трябва да се премахне?

    Reply
  4. Григор Post author

    @ss7: Не съм убеден, че услугата е “неработеща”. Ако провайдерът ти я поддържа, е чудесно работеща. Ако не я поддържа, можеш да използваш някой от сървърите ни като втори неймсървър (или дори като първи, или единствен – те неймсервират и всички официални домейни), и пак ще е работеща. Нали не обявяваш автобусите в града за неработещи, понеже можеш да се качиш на тях само на определени спирки? Или примерно Вивател, понеже няма 100% покритие в страната?… Също, щеше да граничи с измамата, ако бяхме казали на хората, че услугата е официално утвърдена, има 100% покритие в България и света, и т.н. Да си забелязал да твърдим подобни неща? Или дори да се опитваме да подминем въпроса?

    И за съжаление не можем първо да го направим TLD, пък после да искаме пари. Можем да го направим TLD, ако вече сме разгърнали стабилен бизнес в него – така обосноваваме нуждата и ползата той да съществува. Ако раздаваме домейните безплатно, никой няма да се съгласи, че това се нарича бизнес, да не говорим за стабилен.

    @Siff: Според някои хора – да, означава го абсолютно и без колебание…

    Reply
  5. Nikola Pepelishev

    @Eneya: ако държиш да имаш 4-5 посетителя, които случайно са в “поддържаните мрежи”, давай.

    @Stiff: изричай буквите, които образуват думата според наименованието им от азбуката. Еднозначно е. А навремето по телефона се говореше и с “Б” като “Бургас” и т.н. Възползвай се. Но имам сериозни съмнения, че даже с домейни на кирилица ще трябва да го правиш, ако съдя по нивото на грамотност в нет-а.

    @Григор: Докато за писането на шльокавица в 99% от случаите няма оправдание, то аз не виждам никакво основание да се прави същото и за писане на домейни. Съжалявам, но това, че 5 сървера в България имат препипани конфигурационни файлове, не прави услугата работеща. И сравнението ти с автобусите и интернет услугите не е коректно. Ако си правиш собствена мрежа, то тогава прави вътре каквото си пожелаеш с ДНС услугите и делегирай каквото и както ти дойде – примери много. Чета от доста време в различни блогове споровете и не, не съм съгласен с това да се продават фалшиви, наблягам на фалшиви имена. Колкото до прехваленото удобство да пишеш на кирилица, ще ти дам телефона на майка ми в Канада, да и обясниш как да си пренастрои автоматичните настройки на компютъра, за да може да прочете безмонитор.бг. А след това и телефона на доставчика, за да го убедиш да пропусне и съответните заявки до вашите сървери. Ако ще правите експерименти, то правете експерименти с некомерсиална цел, а не лъжете хората, че им продавате нещо. Защото утре някой излъган бизнесмен ще си принтне на визитката сайта на кирилица, а друг, също толкова технически грамотен ще се опита да го отвори. Или да му напише поща. И на тях ли ще им обясните как да си пренастроят ДНС ресолвърите? Или на админите им, след като ги викнат на килимчето със скандал аджаба защо пощата не стига където трябва? Как ще обяснявате, че не сте ги излъгали и как ще работите с тези админи за в бъдеще, ако това нещо все пак стане официално? И какво ще ми попречи ей-така от чисто любопитство да препипам и моя ДНС сървер и да обявя всичките домейни, регистрирани от вас и да си ги пренасоча към себе си? Включително и пощата. И да си конфигурирам мейл сървера и да я получава? И колко ли служебна кореспонденция ще събера (дано не е много!)? Изобщо много въпросителни към една хем експериментална, хем платена “услуга”. Това е и мнението ми – докато не се появят официално домейни на кирлица, и да това значи да станете TLD, съм против и мнението ми се препокрива с това на Йовко и Весо – ненужно е, неподдържано е, сегментиране на интернет е и каквото още се сетиш. Против. Ако ловенето на балъци се нарича бизнес, то поздравления за новостартирания ви бизнес.

    п.п.и защо да се маха БДС клавиетурата?! Аз пиша по фонетична, но така съм свикнал. Много мои познати пишат по БДС, да не говорим, че ергономично БДС подредбата е поне донякъде съобразена с честотата на използване на буквите в езика ни, пишейки по десетопръстната система. Или поне така са ме учили.

    п.п.п. Много се чудя, ако дам на някой немскоговорящ колега (имам ги доста) адрес от типа http://παράδειγμα.δοκιμή (напечатан на визитка) как ли ще се справи. Обещавам да проверя още днес. Което ме навежда на мисълта – защо ли е пропусната такава огромна пазарна ниша като Германия, Австрия, Турция и т.н. с техните umlauts и прочие допълнителни буквички. Може да пробвате да развиете бизнес и в тези държави ;-).

    Reply
  6. Григор Post author

    @Nikola Pepelishev: Услугата е работеща, просто още няма 100% покритие. По тази логика, никой български мобилен оператор не е работещ, дори толкова години след като са тръгнали. А ние сме тръгнали преди няма три месеца.

    За “фалшиви” – ще оставя това да е твое лично мнение; вероятно мислиш, че признанието от ICANN ще ги направи “истински”. По тази логика, китайските вътрешни домейни също са фалшиви (правени са по същия начин, под ръководството на същата фирма – i-DNS – и т.н.)…

    За експеримента – за съжаление няма как да е некомерсиален, писал съм по-горе защо точно. Но пък сме написали черно на бяло, че е експеримент, че услугата няма 100% покритие, и т.н. Така че аналогията с градския транспорт е 100% валидна. Не знам защо реши, че ще сме излъгали админи, и ще сме виновни пред тях: аз не мисля, че кметът ме лъже, че София има градски транспорт, понеже пред моята врата няма спирка.

    За майка ти в Канада – ако си пренастрои компютъра (вече съм казвал по телефона на доста компютърно неграмотни хора как точно да го направят – оказва се, че става), няма да има нужда да говори с доставчика си. Замислял ли си се защо е технически направено да е не просто възможно, а лесно?

    Какво ще ти попречи да “крадеш” пощата за тези домейни ли? Ами какво ще ми попречи на мен да крада по същия начин тази за легални домейни? Интернет се държи не на царската власт на ICANN, а на взаимна добра воля. Има ли я, няма проблеми. Няма ли я, има проблеми. Китай и Корея съградиха свои домейнови системи благодарение на нея; Израел, арабските страни, Иран, Русия и Гърция вървят с големи крачки по същия път. Ама ние тук сме в българския казан…

    Мнението на Весо е много повече за нас, които правим услугата, отколкото за нея – и не ми е трудно да се сетя за причините за него :-). Нужна е била вече от доста време; поддържана е, и ще става все по-поддържана; сегментирането на Интернет е само привидно (виж по-долу), и т.н. Сещай се още каквото искаш; ако не разбираш защо мисля обратното на теб, ще обясня с удоволствие.

    За визитката с гръцкия език – няма да се справи, включително ако домейнът е на латиница. Просто защото сайтът ще е на гръцки – да, ще се свърже с него, но полза от това нула. (А ако знае гръцки, няма да има проблеми и с домейна. Не е далече от ума, нали?… Хайде сега премисли внимателно аргументите си. Помисли и дали страните, които ползват умлаути, в един момент няма да се справят сами, точно по нашия начин. И дали сегментирането не е между хората, а не между компютрите, и не го “лекуваме” по погрешния начин, и без да се запитваме нужно ли е.)

    Да, правим го без одобрението на ICANN, и взимаме пари. Но това е единственият начин да го направим; наличието на бизнес, основан на тази услуга, е ключов момент в убеждаването на ICANN, че от домейна принципно има нужда. Оттам нататък, мисля, че сме подходили с добросъвестност и коректност, изключително рядко срещани в българския ИТ бизнес… Ще мине време и това ще се разбере. И ако ние спечелим домейна от ICANN, и още повече, ако не го спечелим ние.

    Reply
  7. Nikola Pepelishev

    @Григор
    Да, мнението е мое, лично, разбира се. Наистина не приемам половината от аргументите, (тези за Китай, тези как ще пренастроиш ПС-то на майка ми, при условие, че са филтрирани разни неща на ниво доставчик и т.н.) и очевидно до консенсус няма да се стигне, само времето ще покаже кой крив-кой прав. Усех в начинанието, аз лично няма да си пипам ДНС-ите, докато това не стане официално според моето и на колегите ми разбиране (да, това значи ICANN).
    Сравнението с мобилните оператори също не е от най-коректните, но това пак е мое мнение, най-малкото защото мобилният оператор оперира една мрежа, цяла, която е негова, докато интернет като такъв по принцип е съвкупност от мрежи, свързани на добра воля (или при финансови интереси) и като такъв се крепи на спазването на някои основни стандарти от всички участници. И докато не можеш да осигуриш подобно спазване на стандарти за клиентите си, то се превръщаш в един огромен ББС (спомни си Compuserv, спомни си AOL, чиито потребители си мислеха, че имат интернет). Все пак – успех.

    Reply
  8. Григор Post author

    @Nikola Pepelishev: Не отричам, към момента не спазваме изискванията на Интернет 100%. Но правим, каквото ни е по силите. Убеждаваме провайдери да подсигурят резолвинг, готвим документи, които да убедят ICANN, че такива домейни са нужни, и че си струва да ги дадат на нас, и какво ли не още. Пуснали сме услугата не безплатно, но сме смъкнали цената до където зависи от нас (i-DNS са ни партньори, а не работят за слава и чест, частна фирма са). Просто не винаги е възможно първо да дойде разрешението отгоре, а после да почнеш да правиш нещата…

    Дори да не получим ние домейна, ще сме свършили много от работата да го има, и да е популяризиран. Също, в момента здравата се потим над правила, които хем да позволяват широка инициатива и лесно купуване на домейни, хем да поддържат именното пространство подредено и чисто от киберскуотъри. Такива досега просто не е имало в България, а и извън нея, така че виждаме много зор. Надали ще измислим перфектни, но смятам, че ще са по-добри от сега наличните. А създадем ли такива правила, който и да поеме домейна, няма да има очи да го лайняса с лека ръка. Надявам се. Така че дори да не успеем да вземем домейна, от нас ще е имало полза.

    За ПС-то на майка ти – ако доставчиците я филтрират дори по DNS, бих я посъветвал да се махне от тях на секундата. Това е Интернет колкото един затвор е царство на свободата. Не вярвам да го правят много доставчици.

    А за сравнението с Compuserve и AOL – вярно е само отчасти. Стандартите ги спазваме. Не можем да покрием засега изискванията за 100% покритие, и нямаме официално одобрение от ICANN. Това обаче не е същото като да не спазваш стандарти – покритието и разрешението се придобиват, без да накараш никой потребител да слага нови софтуери и да сменя настройки. Също, ние правим нещата така не защото искаме да държим потребителите в наша клетка, а защото още нямаме силата да им осигурим пълен достъп отвсякъде; съберем ли я, съмняваш ли се, че това ще ни е най-първата задача?… Просто няма как да сме събрали сила още преди да тръгнем.

    И благодаря за пожеланието – и да ти се връща тъпкано. 😉

    Reply
  9. Pingback: Grigor Gatchev - A Weblog » Blog Archive » Зимни автосъвети

  10. ss7

    Работеща казвате 🙂 .

    Ами ако ( само да допуснем) ICANN делегира .бг на друга фирма , какво правим тогава ?

    И другата фирма реши да не се съобразява колко и какви домейни са продадени ?

    Относно днс сървърите – Ами убедете бтк, орбител, тпн , спектър или който и да е от големите доставчици да бърникат по днс-сървърите си.
    Ама нещо не ми се вярва да стане.

    Докато няма работещ TLD, няма и работеща услуга. Само някакви тестове, за които не ви трябват дори и i-DNS .

    Reply
  11. Григор Post author

    @ss7: Може и да го делегира на друга фирма. Но ще е домейн, извоюван с наши усилия и труд. Така че другата фирма ще е добре да се съобрази колко и какви домейни са продадени. Иначе… замисли се кой ще е непочтеният.

    Относно ДНС сървърите – ако имам достатъчно време, ще убедя всички големи доставчици да “си бърникат по днс-сървърите” (въпросното бърникане е 2 реда). А ако го нямам, просто ще убедя достатъчно от endpoint доставчиците да го направят – немалка част от София, и доста места в страната вече имат резолвинг към нас, и продължаваме със срещите. А на който никой от доставчиците му не иска да пусне услугата, може и сам – обяснили сме как.

    Писах по-горе защо точно е нужно нещата да са тръгнали и задвижени, за да може да бъде утвърден TLD .бг. Чудя се колко ли още пъти трябва да го обяснявам?… А работата на TLD зависи не от утвърдеността му, а от поддръжката му. Сори, ама го поддържаме (по-точно i-DNS го поддържа, а ние го резолвваме). Съжалявам, но съм човек, който прави нещата, а не който търси оправдания да не ги направи.

    Я аз да хвана бика за рогата. Искаш ли ICANN да утвърди този домейн, и той да стане легален, работещ и каквото още ти харесва? Ако да, можеш да помогнеш лично. Напиши едно писмо, в което обосноваваш нуждата да има такъв, накарай шефа си да го подпише, и ни го прати, ние ще им го препратим. Ако искаш, можеш да подкрепиш нашата кандидатура за него, ако не – можеш да ни оплюеш, няма да го четем тайно, преди да им го дадем… Ха да видим ти от кои си – от правещите нещата, или от критикуващите със скръстени ръце.

    Reply
  12. ss7

    Аз съм от златната среда 🙂 . Критикувам умерено (само това което е слабост според мен) .

    Дали има нужда от .бг домейн е твърде сложен въпрос, на който не ми се ще да давам отговор 🙂 . Има много “за” , има и “против” .

    Между другото, от 4-5 дни се чудя дали да пипна днс- сървърите да резолват .бг домейна . Засега натежава не-то 🙁 ,
    пък и имаме 2 dns сървъри, на които не мога да задам forward зона (не са BIND) .

    Навит съм да напишем писмо, ама не съм чак толкова добър с писмения англииски, ако дадете сламка ………… е-маила ми го знаеш.

    Reply
  13. Григор Post author

    Ще се опитам до два-три дни да ти пратя примерно писмо (в момента съм направо заринат 🙁 ).

    За ДНС сървърите ти – да ги пипнеш, когато сам си убеден, че е времето, е по-добре, отколкото да се хвърляш веднага, защото Сульо и Пульо те били изагитирали да ги подкрепиш. 🙂 Да подкрепиш с писмо идеята, че такъв домейн е полезен, вече е немалък принос. Ние в момента всъщност правим най-вече това – борим се да го обосновем истински добре. Ако друг получи домейна, ние от Унинет ще го загубим – но трудът ни да извоюваме да го има няма да е загубен, и няма да съжаляваме за хвърлените усилия.

    Reply
  14. Калин

    Впрочем темата се раздуха на най-разнородни места… и в момента, в който попаднах на електронно списание, посещаванo главно от читатели с хуманитарен уклон, дадох лептата си и аз.

    (А тук си затраях, да не озадачавам техничарите.)

    Reply
  15. Константин

    А аз (понеже не съм запонзат много с тези неща) искам да попитам, дали ще има смисъл да си купя домейн на кирилица, понеже аз много държа на тази азбука, не ме бърка оптимизация за търсачки и прочее, просто искам да е на кирилица… само че не знам, тези интернет доставчици които позволяват да се виждат .бг домейните, достатъчно ли са, за да може да се развие един сайт с такъв домейн или задължително трябва да имам втори домейн на латиница, за да имам достатъчно посещения в сайта?

    Reply
  16. Григор Post author

    @Константин: Смисъл има, но е по-добре да си купиш и домейн на латиница. Не сме убедили още всички провайдери да поддържат кирилските домейни, а и да ги убедим, пак няма да е официално, докато ICANN не го утвърди. (Отделно, ICANN теоретично може да реши да не даде домейна на нас – тогава всички изгаряме. 🙁 Затова и взимаме смешни пари за домейн, само колкото да си покрием разходите и да убедим ICANN, че моделът ни е “комерсиален” – това е плюс пред тях.)

    Ако искаш сайтът ти да се посещава и от хора, които нямат български език на компютрите си (и не могат да напишат домейна на кирилица), е задължително да имаш домейн на латиница (а и, както се сещаш, доста от съдържанието на сайта е добре да е не само на български).

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *