Коментарна веселба

Наскоро под един стар запис се появи коментар, който здравата ме развесели. Не можах да се сдържа да не му отговоря.

За незнаещите руски – превод:

Владимер:

Привет на украинските събратя! Четох десетина минутки какво сте написали тука но почти нищо не разбрах, нищо, майтап беше да си помъча езика )))

Григор:

Наистина е майтап. Голям.

Тук е България, момко. Украйна е малко по на североизток… Нищо. Ще предам привета ти на украинските събратя. 🙂

Естествено, грешката нито е срамна, нито обидна. Напротив – в опита си да спамва (коментарът всъщност е спам, рекламиращ руски сайт за коли), момъкът е писал доста весело.

По принцип трия спама без право на обжалване. Този обаче ме развесели, и ми се прииска един път и аз да не съм дребнав. Рядко срещам коментари, които хем предизвикват откровен смях, хем смехът е добродушен вместо подигравателен. Затова и само махнах рекламирания сайт. Така и така надали ще е полезен на някого извън Русия, дори на украинските събратя. Но поне да не трупа Гугъл рейтинг. 🙂

12 thoughts on “Коментарна веселба

  1. pierrot

    Най – оригиналният спам в последно време 🙂 Редно е да се почерпи автора за оригиналното решение 🙂

    Reply
  2. Милен

    Григоре, малко си позанемарил руския :). Передам что? Следователно се изисква именителен падеж и трябва да е твой привет.
    Иначе винаги съм се учудвал на разнообразието и оригиналността на рускоезичния спам. Докато англоезичния се върти около пет-шест теми, тематиката на рускоезичния е почти неограничена. Дори на няколко пъти съм попадал на толкова оригинални предложения, че направо съм се изкушавал да си поръчам :). Например веднъж получих реклама за медальони от прозрачна пластмаса с миниатюрни растения в тях. Растенията бяха живи, а медальоните се отваряха за да може да се поливат растенията с капкомер. Когато растението стане прекалено голямо за медальона, може да се извади и пресади в саксийка. От такъв медальон би излязъл оригинален подарък за момиче, пък и цената им не беше никак висока.

    Reply
  3. Sami

    @милен: Че е “твой привет”, “твой привет” е… Само че не е именителен, а винителен – “передам чего”. Който при неодушевени предмети приема окончанията на именителния. Често се бърка, понеже при отрицание пък приема окончанието на родителен падеж.
    (сега тайно се опасявам, че ще дойде Григор и ще ни разбие и двамата ;))

    Reply
  4. Григор Post author

    Няма къде да ходи Григор да не дойде. Само че в момента е преял, и може само да се усмихва добродушно. 🙂

    Reply
  5. komata

    С граматиката всичко е наред, но преводът на думата “прикольно” е неточен! Основното значение на “прикол” и производните му не е “майтап”, а по-скоро “готино” , “кеф”. Оттам вече и “прикол” като “майтап”, или по-скоро в този смисъл по-точният превод е “бъзик”. Така, че в случая смисълът е “Беше ми гот (беше ми кеф, беше ми голям купон) да си поизкълча малко езика”. В смисъл, забавно му е било на младежа. Отговорът си пада съвсем на място, ама преводът му пак е неточен.

    Reply
  6. Милен

    @Sami, всъщност си права за падежа :-), наистина е винителен, но въпроса е что, а не чего от там и объркването с именителен падеж :-).

    Reply
  7. Sami

    @милен, точно понеже въпросът е чего е винителен. Ако беше что, щеше да е подлог и да е в именителен. Абе, я някой украинец да дойде да ни разреши спора, аааааааа…..

    Reply
  8. komata

    Колкото до граматичните спорове, хумористичният стил в случая позволява употребата на “привета твоего” – бие на старославянски и затова е смешно.

    Reply
  9. komata

    А за падежите се сещам за един стар лаф: Я предложный, она дательный. Я творительный – она родительный! И почему же я винительный?! 🙂

    Reply
  10. Милен

    @Sami, въпросът за неодушевени предмети във винителен падеж е что? същия като в именителен, от там идва и объркването на двата падежа. Ако не ми вярваш виж тук: http://ru.wikipedia.org/wiki/Падежи. За одушевени предмети въпросът е кого?, както в родителен падеж. Може да не съм украинец (те никак не обичат руския език, между другото:)), но все пак съм половин руснак :).
    @komata 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *