Интересни времена за свободния софтуер

Напоследък май най-хитовата стока на корпоративния пазар стараха фирмите за свободен софтуер. Преди няма две седмици Sun купи MySQL. А преди няма една пък Nokia купи Trolltech… Почвам да се замислям – какво става? Sun се славят като приятел на свободния софтуер, докато Nokia имат доста черен имидж в неговите среди. Откога тръгнаха по една мода?

Такива съвпадения може да са случайни, а може и да не са. И седнах да помисля – има ли нещо общо между двете покупки. От корпоративна гледна точка.

Идеята на Sun е ясна. От няколко време насам, под ръководството на Джонатан Шварц, фирмата възприе политика на комодитизация на хардуера и декомодитизация на софтуера. Казано на български, продава (на прилични цени) хардуер, а софтуера за него е безплатен. Нещо като челен отговор на почти успялата стратегия на Майкрософт да комодитизира софтуера и декомодитизира хардуера, която съсипа много производители на хардуер, и почти съсипа и Sun, а и IBM.

За да работи стратегията на Sun, трябва да имаш пълен софтуерен стек – всякакъв софтуер, който е нужен на потребителите. Важна част от този пакет е базата данни. Нямаш ли качествена база данни, хардуерът ти трудно ще пробие в корпоративния свят – напоследък той иска цялостни готови, работещи решения. Следва философията “компютърът като джаджа с един включ-изключ бутон, и нищо друго”. А ако ползваш нечия чужда база данни, зависиш от производителя й. Oracle го доказаха, като купиха производителите на InnoDB – един от форматите, в които може да пази на диска данни MySQL – и така посяха доста FUD около конкуриращите ги шведи.

На пръв поглед мотивите на Nokia са идентични. Мобилните им устройства работят под поне 3 различни операционни системи – Symbian, WIndows CE и Linux. Кросплатформената интерфейсна библиотека Qt не само би им спестила тройна работа – тя в същото време им дава независимост от външен производител на ключов елемент в “джаджите” им.

Сходството е интересно. И в двата случая движещият мотив не е печалбата – MySQL AB не е високопечеливша фирма, а Trolltech последната година дори е на загуба. Покупките са направени с цел подсигуряване на собствената независимост срещу “дръпване на килимчето” от конкурента. И това ме навежда на много сериозни изводи – то е изгодно само ако пазарът е тесен олигопол с тенденция към излъчване на монополист. Тоест, както на пазара на “компютъруер”, така и на пазара на мобилните телефони може в не твърде дълъг срок да се окажем в положения, близки до монополното.

Понякога това не е толкова лошо. Съсредоточаването на ресурсите на целия пазар в малко фирми обикновено значи още по-интензивна конкуренция, и влагане на големи средства в развойна дейност. Учебникарски пример е безмилостната надпревара между Intel и AMD, или между големите фармацевтични фирми: иновацията спринтира, пазарът печели. В момента обаче, в който единият конкурент закрее, или пък двата се договорят зад завесата, имаме ефективен монопол, с всички гадни последствия. И най-лошото е, че толкова големи монополисти обикновено имат ресурсите да купуват чиновници, държавни регулаторни органи или дори направо правителства…

Има и друг, по-скрит, но може би също опасен елемент. Свободният софтуер вече е самоподдържащо се явление, технологичният му цикъл е затворен, и държи достатъчно пазар, за да е финансово стабилен. Свободният хардуер обаче е все още в зачатъчно състояние. Стратегии на комодитизиране на хардуера биха могли да се поучат от късогледството на Бил Гейтс и компания по времето, когато свободният софтуер се излюпваше, и да вземат мерки да смажат свободния хардуер в зародиш. А на определен етап той може да стане жизнено важен.

Важно е и дали купувачите ще запазят свободата на софтуера, който придобиват. Засега и двата се кълнат, че ще я запазят в пълна степен. Докога обаче?

На Sun бих вярвал, поне на този етап – наистина им е изгодно, и са доказали, че работят в тази посока. Проблемът при тях е, че под “свобода на софтуера” често имат предвид “получавате го безплатно, ама ние командваме как ще бъде писан”. Класически пример е управлението на проекта OpenOffice.org. Sun инвестират в него сума ти средства, но държат контрола му здраво, и това е отблъснало не един и двама талантливи разработчици. Смело мога да кажа, че ако бяха предали управлението на добре съставена фондация, и само упражняваха влияние, проектът щеше да върви доста по-добре.

Nokia са по-мътни тук, а свободата на Qt е не по-малко важна от тази на MySQL – върху нея е съграден десктопът KDE, който май и към момента е най-разпространеният (дори след като вече от години почти всички големи дистрибуции слагат GNOME като водещ). Независимостта на KDE, включително влиянието му върху Qt, са скрепени със споразумения между Trolltech и KDE e.V (юридическото лице зад проекта). Тези споразумения дават доста сигурност, че Qt ще може да бъде използвана в KDE (и другаде) свободно и занапред. Не е невъзможно обаче да бъдат заобиколени някак… Засега от Nokia твърдят, че при покупката са обещали всички споразумения между Trolltech и KDE e.V да се спазват. Да видим.

Мисля си, че не е и нужно да се спазят тези споразумения завинаги. GUI-то като парадигма за интерфейс вече започва да опира в ограниченията си. За много цели е най-добрата възможна, и не зная дали изобщо някога ще бъде създадена по-добра. Но за много вече има по-подходящи възможни, и предполагам, че в един момент ще се тръгне към тях.

И тогава да имаме свободна Qt ще е толкова важно, колкото сега е важно да имаме свободен текстов интерфейс – да, ще се използва, но няма да е достатъчно. Ще е добре да имаме, като свободен софтуер, интерфейс от следващата парадигма. Който ще трябва да създадем сега…

Мамка му, как ми се иска да имах малко повече време, и за това!

11 thoughts on “Интересни времена за свободния софтуер

  1. Ghibli

    (извинявам се, че пиша не по темата)
    Тази вечер телевизорът беше пуснат на Канал 1, а аз влязох в стаята и възкликнах стреснато “ама аз този човек го познавам!” Ще има ли пост за това?

    Reply
  2. tie

    Всъщност Нокиа отдавна залитат по свободния софтуер. Имат немалко интересни “оупънсорс” проекти – http://opensource.nokia.com/projects/index.html. По всяка вероятност ще удвоят усилията си да зарибяват програмисти, докато Android все още не е на пазара. Battlefield Mobile: Who’s gonna get more developers?

    Reply
  3. Георги

    Хвърли едно око ей тук:
    http://www.the451group.com/report_view/report_view.php?entity_id=51385&dealbook=refer

    Както се вижда от първата таблица от 2003-та насам покупките на open-source компании става с все по-голям “volume”. През 2008-ма още през януари има 2 големи сделки. Явно тенденцията ще се запази.

    Още малко четиво по темата: http://blogs.cnet.com/8301-13505_1-9800259-16.html
    Щом Ballmer е тръгнал на пазар за подобни компании явно работата е дебела…

    Reply
  4. Григор Post author

    @Ghibli: Надали. Какво има да се пише по нея – как величието ми се е киприло по телевизията ли?… А по тезите, които застъпих, съм писал тук повече от достатъчно, рискувам да писна и на себе си. 🙂

    @tie: Отначало, докато им изнася – да. Но ако Android умре, колко време ще мине, преди да почнат да търсят начини да проприетизират Qt (а ако може и КДЕ)?… В по-далечен план това ще натори почвата за новия им, по-успешен (ако си е направил изводите) конкурент, но те ще го разберат ли?

    @Георги: Нещата са ясни. Бая силничък вятър духа. Въпросът обаче е какво ще донесе…

    Reply
  5. Таня

    Оффтопик и от мен: аз го пропуснах, но благодарение на Делян наваксах пропуска. НО майка ми, която си ти беше фен покрай разказите и блога, сега вече ти е върл фен 🙂 Както и аз де 🙂

    Хубаво е Григи, защото като има гражданско общество, е добре гласът му да се чува по-често и повече, а ти си един от най-добрите ръководители и говорители 🙂 Извинявай, че пак го казвам и ти се извинявам единствено заради това, че те карам да се чувстваш неудобно, говорейки по начин който ти не харесваш…

    Reply
  6. Григор Post author

    @Таня: Като се гледам по телевизията колко несретно и неумело говоря, направо ми се реве. Ако добрите ни говорители са такива, нищо чудно, че сме на тоя хал. Чудно е, че не сме на по-лош…

    Reply
  7. николай колев

    всъщност Sun отдавна наливат пари в PostgreSQL – Josh Berkus е служител на Sun и работи само по PostgreSQL
    проблемът е че за разлика от MySQL не са фирми и няма как да бъдат купени
    а иначе покупката е ясна – Sun трябва да предложат така нареченият application stack а да могат успешно да си продават сървърите
    преди това подобно нещо направиха Redhat с купуването на JBoss и Oracle с пускането ан своя дистрибуция

    честно казано не виждам на Никоя за какъв чеп им е TrollTech освен ако не искат да избягат от Symbian

    Reply
  8. Таня

    Е, с времето човек придобива повече опит 🙂 Предимство на съдържанието пред формата 🙂

    Reply
  9. Делибалтова

    Разбира се, че не говориш като мазен и ошлайфан политик. Такива си ги имаме повече, отколкото можем да понесем.
    Представяш се наистина чудесно. Интелигентно, естествено и открито, създаваш емоционална връзка със зрителя и няма дори намек от масово демонстрираната грозна самовлюбеност.

    Reply
  10. Григор Post author

    @николай колев: Trolltech не са задължително обвързани със Symbian. Но дават на Нокиа независимост във важен пункт от софтуерния стек.

    @Таня: Уви, скептичен съм, че ще се науча да съм сладкодумен…

    @Делибалтова: Абе като се гледам оставам с друго впечатление…

    Reply
  11. tie

    Дори и Андроид да умре (което, за момента изглежда напълно невероятно), Windows Mobile си остава силен конкурент на Symbian. А докато има конкуренция на пазара на мобилни ОС, Nokia едва ли ще прибегне до затваряне на кода – те не са компания, която прави пари от лицензи така или иначе, и такъв ход би бил напълно нелогичен. По-вероятният лош сценарий според мен е те просто да отсвирят развитието на Qt, което ще има пряк ефект върху KDE. Но да се надяваме, че няма да се стигне дотам – все пак човек не харчи $150M просто за да спре развитието на един тулкит, който дори не е серзиозна конкуренция…

    Да се откажат напълно от Symbian също не е много добра идея – все пак това е една вече “узряла” среда, с тонове работещ софтуер. Аз очаквам някакъв вид сливане между Symbian и Qtopia – вероятно Symbian 4th edition със съпорт за Qtopia. Или някаква Qtopia с възможност за емулация на Symbian среда.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *