Един свободен обяд

Преди няколко дни колкото се може по-тихичко в Държавен вестник беше обнародвана наредба, съгласно която МВР ще ни следи в Интернет. Всяко наше мръдване в Нета ще бъде регистрирано и записвано от Интернет провайдерите, които ще са длъжни да пазят данните поне една година. МВР ще има достъп до тази информация, без да е необходимо да представя прокурорска заповед или друго основание.

Някои данни (напр. съдържанието на е-майл) нямало да се записват, защото това противоречало на гражданските права – било лична информация. Щяло да се записва само от кого и до кого е е-майлът и точно кога е пуснат. Същото – за съобщенията по ICQ, MSN, Skype и всички останали IM програми. Ще се записва кога и от кого е посетена всяка една страница в Нета, къде какви файлове са обменяни, и т.н.

Дали това от кого и до кого е е-майлът не е лична информация, е ясно за всички. Точно и както коя страница кога е гледана, какви съобщения се обменят, и т.н. Във всеки учебник за вземане на мерки срещу промишлен шпионаж се подчертава дебело колко е важно да криете тези неща, и се обяснява подробно защо; думам ти, фирмо, сещай се, личност… Обратната теза я поддържат само (незаконно) шпиониращите и спамерите.

Дали няма най-подробно да се записват и съдържанията на е-майлите (и пр.), също е ясно за всеки, който не е расъл в парник на Марс. Историята на “превишенията на правата” (т.е. на престъпленията) на нашето МВР е километрична, и няма никакви признаци броят им да намалява, напротив. Някои провайдери сигурно ще се опънат на подобно неофициално изискване (и сигурно ще претърпят законен и противозаконен натиск, за да клекнат – не е за пръв път, спомнете си скорошното противозаконно нареждане на МВР към провайдерите да забранят връзката с някои сайтове). Други сигурно ще се съгласят охотно (също не е за пръв път – пак същото нареждане)… Тези, дето помним социализЪма и свалянето му, сигурно всички се питаме – по-хубав ли е тоталитарният капитализъм от тоталитарния социализъм?

Дали достъпът до тези данни ще се използва от МВР само за разкриване на престъпления? Отдавна съм загубил броя на злоупотребите им в това отношение. Всъщност, много е вероятно именно за разкриване на престъпления да НЕ използват тези данни – те са напълно безполезни срещу средноинтелигиентен престъпник, да не говорим за организирани терористи. Полезни са срещу тези, които действат открито, без да се боят. Личностите, които се опитват да построят гражданско общество, и вярват, че законът ги пази…

Знаете ли кога и от кого е измислен изразът “Ние сме държавата – вярвайте ни!”? От американските журналисти, покрай аферата Уотъргейт. Ако някой случайно не знае за какво става дума – президентът Никсън нарежда на ФБР да подслушва политическите му противници… Ако някой искрено вярва, че Румен Петков и екипът му са много повече демократи от Никсън, ще му призная правото да вярва, че събирането на тази информация ще е насочено срещу престъпниците, а не срещу гражданските активисти. Но и деликатно ще му обърна внимание да потърси попечителство от някой адекватен социално и психически.

Всъщност, ако за някого тази информация ще бъде от полза, това ще са именно престъпниците. Представете си например една голяааама база с е-майл адреси. Кой ще търси най-активно достъп до нея, и ще хвърли много пари и влияние, за да го получи? Спамерите, естествено. А те са направо безвредни – какво толкова от стотина-двеста боклука дневно в пощата ви? Тези, които проверяват кога ще сте на почивка, за да поизпразнят жилището ви, надали са по-глупави от спамерите. А има и такива, които се вълнуват чие детенце е по-подходящо за зарибяване за наркотици, и те са и още по-хитри и с повече пари…

Идеята на Богомил е за протест срещу управниците под заглавието “Един свободен обяд”. Всички, които ценим свободата си, сме поканени на четвъртък, 7 февруари, между 12:30 и 14:30, в градинката пред телефонната палата на ул. “Гурко” 6, срещу сградата на ДАИТС. Протестът е законен; общината е уведомена. Ако се наложи промяна на мястото и/или часа, пак на същия линк ще има информация.

Поканете и вие всеки, който не би искал да бъде участник в задължителен “Биг Брадър”. С предимство при каненето следва да се ползват журналистите, особено тези от свободолюбиви държави в ЕС.

Ще се видим на протеста.

11 thoughts on “Един свободен обяд

  1. Сашо

    ” Малка група от привърженици на Линукс, водени от кандидата за евродепутат Богомил Шопов, протестира днес срещу наредба, която дава възможност на МВР да се бори срещо детската порнография и тероризма в Интернет” – ето такава новина ще произведете, за съжаление.

    Reply
  2. Григор Post author

    @Сашо: Такава или друга, ще я произведем. А ти каква ще произведеш?…

    Reply
  3. Божо

    >”Но и деликатно ще му обърна внимание да потърси попечителство от някой адекватен социално и психически.”

    То май повечето проблеми идват от прекалената деликатност.
    Защото тези, които злоупотребяват с наивността на хората не са никак деликатни.

    Reply
  4. Калин

    Ще се копи-пейстна и тук, да не се изгубя в тъплата ;):

    Ако имате идея към коя ЕС институция да се обърнете – пишете и на тях. (Не видях дали някой вече не го е предложил, съжалявам, ако повтарям.) Щом наредбата “нарушава много от инструментите, гарантиращи човешките права в Европа, като Директивите за защита на данните и Европейската конвенция за правата на човека и Конституцията на Република България (член 34)”, “обжалването” пред евробатковците е един от най-силните инструменти за анулирането й. Казвам го като човек, превеждал част от информацията по казуса “НАТУРА 2000″, с която българските НПО и доброволците от неформалните граждански групи принудиха държавата да приеме НАТУРА в пълния й вид. Протестите също имат ефект, но без натиск отгоре става по-бавно.

    …А дали ще се видим в четвъртък? Не мога да кажа отсега. Зависи какво ще ми се срути на раменете междувременно.

    Reply
  5. Шепот

    Е, отидох. Имаше ужасно много камери + операторите и репортерите към тях, 20ина фотографа, 10ина “цивилни” и 30ина полицаи. Доста малко. Предполагам, че проблемът е в часа и мястото, понеже в нета много повече хора изразиха подкрепа от пояавилите се. Самата аз бях малко притеснена ще го намеря ли къде е това ДАИТС. Може би трябваше да има среща на Славейков и оттам да идем или да е в някакъв друг час, примерно към 17-18 часа, когато хората вече не са на работа и имат възможност да дойдат. Не знам, наистина очаквах по-голяма активност…

    Reply
  6. Pingback: Пещерата на неандерталеца » Blog Archive » Не на подслушването

  7. roujkabg

    В блога на Радан Кънев е публикувана информация за програмата на ЕС,приета от бг правителство.
    Идете и вижте, за какво иде реч и ако смятате, че именно по тази програма българскията народ е получил по-добра информираност ,смигнете ми.

    Аз лично смятам,че без да са ме информирали за програмата на ЕС на стойност 149 милиона,и в какво точно се състои участието на България,взема ли от тия милиони,дава ли?, как ни информират и прочие, но се позовават именно на нея, за да бъдем следени “законово”, защото сме били
    “Надрусани блогъри”

    Да им го надрусам на майка им на чертата, дето й дели краката на две…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *