И още за Наредбата

Онази, за подслушването на Интернет.

Наглед тя е чудесно нещо. Помагала да полицаите да ловят разни ТЕРОРИСТИ и ПЕДОФИЛИ. (Ох, аман от плашила. Откога терористите и педофилите се запрескачаха у нас?) На практика обаче е вредна до немай-къде. Данните, които изисква да бъдат събирани, са златна мина за всеки престъпник – от политическия подслушвач, през полицая – автор на мероприятия срещу торенти, блогъри и всяка друга форма на свободомислие в Нета, та до обирджията на домове, или търсещия чие детенце да зариби с хероинче. А пък тези явления, за разлика от педофилските афери или терористичните актове, са ежедневие в милата ни България.

И какво става? Представете си струпани някъде сто тона злато. Най-услужливо, на едно място. Идеалната мишена за крадене… Много ли ви се струва? Сто тона злато струват 2 милиарда и нещо долара. Информацията от Нета струва много повече – само в къщите, които удобно могат да се ограбят с тази информация, има неща за крадене за повече пари… Всички престъпници по света ще свалят шапка на този, който ги струпва на едно място. Представете си конкуренцията за достъп дотам, и парите, които ще влязат в действие.

… Успях да прегледам съдържанието й. Отгоре-отгоре – този уикенд животът ми сервира количество адреналин, от което още не съм се оправил съвсем. Но дори така ми направиха впечатление две неща.

(Забелязвам, че са учудили и други хора, някои още преди мен.)

Едното е, че МВР изисква ДОТИ (службата, която ще осъществява подслушването) да има пасивен достъп до информацията кой какво е правил в Интернет.

На прост български – ДОТИ трябва да може да проверява каквото си пожелае, без провайдерите да могат да разберат какво е то (и че изобщо нещо бива проверявано). Контрол – никакъв. Стоте тона злато стоят на практика неохранявани – достатъчно е да купиш човек от ДОТИ, или да вкараш там свой, и ги имаш… Хитро. Ще е достатъчно да изчакат една година след пускането й, и просто да арестуват цялото ДОТИ – ще държат значителен процент от престъпниците в страната, при почти нулев риск да има между тях някой невинен… Ето как се корумпира и сервира на тепсия на престъпността ключова служба в МВР.

Всъщност, надали ще е и нужно. Ако МВР е това нашето, дето си го знам, и дето в него работят десетки мои познати, до тези данни там ще има достъп куцо, сляпо, сакато и стринката им. Толкова много хора, че просто нямаме толкова престъпни групировки в България, па и в Европа, че да не стигнат хората за всички.

И това са само ДОТИ и МВР. Ами провайдерите? Те са бизнесмени. Записването на тези данни иска доста сериозни инвестиции – сега те не си ги дават, защото не виждат ползата, а пък престъпниците не им ги плащат, защото не вярват, че ще се случи. Ако обаче така и така са задължени да пуснат тая техника, защо да не продадат събираната информация? Ще има кой да им предложи добри пари, а пък те ще имат остра нужда от тях, заради направените по неволя инвестиции. Все пак са бизнесмени…

Всъщност, и това надали ще е нужно. И най-продажният провайдер не би продал тази информация евтино, ще иска сериозни суми. Да намериш някой недоволен от заплатата си негов служител ще излезе малка част от тези суми. Веднъж събирана информацията, ще е много лесно да се изнесе…

И това е чистата криминална престъпност. Дали тази информация няма да бъде щедро използвана при политически мероприятия, и при ловове на вещици сред Интернет-разномислещите, се сетете сами. Нашенското МВР си има практика…

Дотук с пасивния достъп. Още повече ме уплаши обаче вторият елемент от наредбата. В нея има един чл. 5, който още на пръв поглед ми се стори, че иска бая неща – включително такива, които представляват лична тайна по европейските критерии. Как така европейска директива го била искала?… Опитах се да потърся текта на директивата, и да ги сравня, но се оказа, че са ме изпреварили. Просто директивата далеч не изисква пълния спектър на това подслушване, нито пък претендира съответната служба да получава достъп до тези данни без разрешение на прокурор или съд. Това си е чисто нашенско “разширение” на обхвата й.

На пръв поглед – нищо, на което да не сме свикнали. Нашите управници никога не са имали мярка в това колко да стискат избирателите си за гушата. Този път обаче с една наредба те отменят както българския, така и европейския закон за правото на лична тайна. Да не говорим пък, че отменят и българската Конституция… Да, и това не им е за пръв път. Но винаги досега, когато са го правели, зад това са стоели някакви интереси. Би било странно, ако ги няма и сега.

Искам да зная точно какви интереси налагат де факто отмяната на законите (български и европейски) за защита на личните данни.

Искам да зная кой точно е авторът на това “разширение” на изискваната информация. Име и длъжност.

Искам да зная и кой е поискал достъпът до личната информация на Интернет потребителите да се осъществява безконтролно, “чрез пасивни средства”. Име и длъжност.

Искам да ги зная, за да ги оповестя, и да поискам очистването на държавните органи от тях.

Тези хора са опасни не просто за България – защото с действията си я превръщат в тоталитарна кочина. Те са опасни за теб, читателю – твоята лична инфомация ще бъде продавана на престъпници. Те са опасни и за съседа ти, който не знае как изглежда компютърът, а за Интернет не е и чувал – защото, съсипвайки страната като цяло, съсипват и неговия живот.

Те може да са добронамерени, и дори полезни в някои отношения. От една по-безпристрастна гледна точка, и разнасящият чума плъх не е злонамерен, и от него има някакви ползи. Или пък веселият ентусиаст, който не знае що е радиация, но се е докопал до пулта за управление на атомен реактор, и си играе с копчетата, също не е злонамерен, и току-виж оправил някоя заяла ръчка… Не можем да си позволим да ги имаме на държавна служба повече. Всеки ден, в който те още са на нея, може да донесе на държавата ни нова опасност като въпросната наредба. Искам да зная кои са те.

От ДАИТС предложиха да се помисли за разумен компромис на тема наредбата. Предлагам им го. Те (и МВР) ще я оттеглят по своя инициатива, и ще се прочистят от въпросните хора. Под контрол на хора от нашата общност. Ако го направят, аз няма да публикувам конкретните имена пред целия свят, няма да ги изпратя в писмо до мониторинга на България в ЕП, и няма да обявя инициатива преди следващите избори, че ще гласувам за който обещае да изпълни това прочистване “до чисто”, ако ще да са Атака.

Става?

9 thoughts on “И още за Наредбата

  1. Шепот

    Друг е въпросът дали партията, която го обещае, ще го направи после. :Р
    Тази наредба наистина е в нарушение на човешките права. Чудя се дали Европейският съд по човешките права би бил против това, че дори и против оригиналната директива. Чух, че в Европа имало сериозна дискусия по въпроса, особено в Германия.
    И като мои приятели ми кажат “Е, какво, в Америка откога е така ако знаеш” или “Е, и? Шпиониране, какво криеш”, адски се дразня. :/ Хубаво е, че не всички мислят по този начин.

    Reply
  2. Григор Post author

    @Шепот: Попитай тези приятели защо не искат да ги снимат службите как правят секс с гаджето си, да им четат любовните писма и да имат достъп до банковите им сметки. Какво крият?

    А в Америка много отдавна е така, ама в някоя алтернативна реалност. В нашата там беше за кратко така в един хотел, ама после вестниците го разкриха, и един президент си подаде оставката, колкото и да му беше неприятно.

    Reply
  3. suncho

    А аз къде мога да я видя тази наредба?

    А защо трябва да си дам адреса на елеткронната поща за да напиша коментар тук? И колко време ще ми го пазиш? Интересен паралел… Но ти кажи за наредбата.

    Reply
  4. Григор Post author

    @suncho: Наредбата я има на доста места из нета. В блога на Богомил имаше линк към нея.

    А за е-майл адреса – да, трябва да го дадеш. Но не си длъжен да дадеш истинския, или изобщо реален е-майл адрес. 🙂 Просто служи като парола.

    Reply
  5. suncho

    @grigor
    – Парола за какво? А може ли да я няма? – попита лисичето.

    То вярно, че пише Mail, може би мога да си дам и пощенския адрес. Но все пак, не ми го побира ума – като мога да напиша каквото и да е, защо изобщо го пиша? За какво са ти? Или просто е много играчка да си пренастроиж коментарната система?

    Reply
  6. Григор Post author

    @suncho: Определено може и да я няма. Но тогава всеки ще може да пусне коментар от твое име. (Някои хора са се пробвали тук с този номер. 🙂 ) Иначе, абсолютно спокойно можеш да си дадеш пощенския адрес, или майла на Бил Гейтс. 🙂

    Reply
  7. Делибалтова

    Напълно си прав, тези хора са опасни за България. И естествено при гласуването ще си го получат, надявам се не само от нас. Сигурно има доста виновни и ако се разровиш голяма ще е вонята. Така е почти навсякъде в нещастната ни Родина – амбициозни аморални некадърници са окупирали ключовите позиции и действат по проверения принцип “по-свестни от нас не допускаме”. И това ни облива ежедневно, погледни и поредния голям резил с избора на Юхновски. И всички тия са навързани един за друг като свински черва, и се крепят и мачкат всяко свежо стръкче. На мене буквално ми взеха здравето. Имаш ли идея как да спрем възпроизводството на този самозван “елит”?

    Reply
  8. Григор Post author

    @Делибалтова: С действеност и непоколебимост срещу такива. На принципа “мракът не се прогонва с мрак – мракът се прогонва със светлина.” Върховете може да са прогнили, но от някакво ниво надолу основата винаги има здрав елемент – той трябва да бъде открит, изваден на бял свят, и да му бъде показано, че е в негов интерес да очисти изгнилата си шапка, и че хване ли се, ще успее.

    Reply
  9. roujkabg

    А какво стана с правителствената програма за ПРОЗРАЧНОСТ на техните действия?!
    Как се упражнява граждански контрол върху службите?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *