Рекламата, рекламатаааа…


– Приятели ме предупредиха, и гледах набързо няколко от предаванията на Music Idol. Прави се оказаха – Фънки наистина се държи като боклук. Не като човек, дошъл да търси таланти, а като мутра в бащинията си. Това не бива да се търпи.

– И какво ще направиш?

– Ще измисля нещо. Примерно ще призова хората да бойкотират предаването му.

– Пука му на Фънки за теб. Ще си го премести в другия джоб. Той паричките си ги взима.

– Мога да постъпя и по-грубо.

– ?

– Да призова недоволните от него хора да бойкотират стоките и услугите, които се рекламират в предаването му. И да убеждават всички около тях да направят същото.

Строго погледнато, не зная дали сценарият на предаването не е такъв – Фънки да е “лошото ченге”. Не го познавам лично, и не зная дали сценаристите не са му написали мутренско-самодоволните реплики. Но и не ми пука особено. Ударя ли по рекламите, ще остане без финансиране предаването. Нека тогава Фънки (или който и да е друг там) да си прави сметка полезни ли са му простащините, или ако няма власт да ги махне, да прецени иска ли да работи с такова предаване.

Много се изписа, че Music Idol е отвратителна пародия на оригиналния American Idol. (Един мой приятел се изрази феновски, но точно – “все едно орки са го правили”.) Миналогодишният беше полу-пародия, но този е отврат. Вместо реалните таланти се подбират и избутват недоразуменията, които да разсмиват и отвращават зрителите. Вероятно с глупавата презумпция, че така ще го гледат, и ще се ангажират да пращат SMS-и повече хора. (За разлика от американското предаване, което се издържа изцяло от реклами, българското се издържа основно от SMS-и с гласувания. Може би точно на тази разлика в издръжката се дължи разликата в ориентацията и качеството.)

Music Idol е само едно от стотиците, може би хиляди подобни предавания по всякакви медии, правени като за пълни идиоти. Или пък като за хора без капка усет за красота, или морал, или съвест, или доброта, или всичко това и още други неща накуп. Не покажем ли на авторите им, че искаме храна, а не помия, ще ни наливат в устата помия, докато не загрухтим… Много от тях обаче просто не разбират от дума. Някои просто не могат да произведат друго, нечии чичови-лелини-братовчедови са, и те самите не правят разлика между храна и помия. Други пък я правят, но се чувстват като мутри в бащинията си, и не им пука.

И двете групи обаче имат едно чувствително място – джоба. Отдръпнат ли се рекламодателите им, моментално ще ни чуят. А обявим ли ние бойкот на рекламираните при тях неща, в знак на протест срещу политиката на предаването, много рекламодатели ще предпочетат да се изтеглят. И на тях джобът им е чувствително място.

Вече сякаш чувам: “И какво като им обявиш бойкот? Пука му на някого…” Не е така.

Независими масмедии в България са на практика само блоговете. И по тази причина са интересни, и привличат читатели. Повече от половината потребители на Интернет четат поне по един блог. А Интернет използват предимно хората, които са активни, интересуват се и са осведомени, и другите гледат тях какво правят, говорят и купуват – тоест прослойката, която определя мнението на масовия потребител. (По мои впечатления, за тази им част, която чете блогове, това важи в още по-голяма степен.) Затова и блогърите имаме огромно влияние и сила в обществото. Вече поне веднъж сме използвали тази сила на практика – само няколко души, уж смешно малко, уж без надежда, но сработи, и получихме резултат.

Нужно е просто да си повярваме, да разберем, че сме силни, и да обединим силите си. Без мафиотска координация, без тайни кукловодски схеми – просто като подкрепяме тези кампании на другите блогове, които ни допадат, към които бихме искали да се присъединим. Като призоваваме читателите ни да се присъединят към тях. За да живеем утре в малко по-свястна държава – ние, и децата ни.

Да разберем, че в демократичните (дори само на хартия) държави принципът “всеки се спасява поединично” е лъжа. Че са истина принципите “всеки умира поединично”, и “свестните се спасяват заедно”.

И нека едно от оръжията в арсенала ни бъде бойкотирането на стоки и услуги, рекламирани в недостойни предавания. Повярвайте ми, ще има ефект.

35 thoughts on “Рекламата, рекламатаааа…

  1. алекс

    Какво знаеш ти! Какви сценаристи – той си е! И – нека цитирам – казва за себе си, че е “паладин” на музиката и нямало да допусне некадърници в нея. На мен, като неизкушена от компютърните игри, ми беше нужно малко време и Гугльо, за да включа къде е хуморът (макар и неумишлен, съдейки по колко сериозно го твърди).

    За да не съм голословна, ей на източникът, в цялата му прелест.

    Reply
  2. Sami

    Хм, веднага се сетих за Белла. Интересно ще е да се разбере дали от кампанията срещу тях е имало резултат. Но това, разбира се, не може да стане по легален начин.
    В директен план, не знам как ще стане обратната реакция. Планирането в медии се прави с месеци напред /май/, така че и да се заформи обществен бойкот, той няма да сработи веднага – те просто са си платили вече времето в съответното предаване и е абсурд да се откажат и да им върнат парите. Друг е въпросът, доколко на самите рекламодатели им пука. Като гледам какви бози има за реклами, имам чувството, че тия хора не им пука и сами да си направят антиреклама. Малко са все още тези, за които престижът на марката е от първостепенна важност. А и, добре известна е приказката, че “няма лоша реклама”. Отделно, пазарът на реклама е доста монополизиран, и изборът на самия рекламодател е с малко степени на свобода.

    Reply
  3. Комитата

    Първо да кажа че Фънки ме кефи. Щом човек иска да пробие като звезда, трябва да издържа на такова отношение. Така че, добре е младите звезди да знаят предварително какво ги чака като напрежение и отношение.

    Второ. Това е човекът, който прави всички концерти на мегазвезди в България – Депеш Мод, Деф Лепърд, Айрън Мейдън, Таркан и т.н.

    http://www.sme.bg му е сайта можете да го разгледате.

    Ако желаете да го накажете най-много, не ходете на организираните от него концерти. Само два концерта да му се провалят и ще фалира. Но не мисля, че това ще се случи. Човекът няма толкова много антифенове 😉

    Reply
  4. алекс

    @Комитата: проблемът не е в дейността, а в отношението му. И, както комай изглежда от интервюто, това се прави с усещането за истинска мисия, а не с педагогически ефект.
    Иначе, браво за концертите, но те не са ни безплатни и благотворителни, така че това си е бизнес като всеки друг – който има парите да вложи, за да получи профита, го прави.

    Reply
  5. voxy

    Адски наивно е изобщо да се разсъждава над подобен бойкот, отделно е антипазарно и какво да си спра колата и shark-а ли щото някоя рекламна агенция е преценила да им набута спот в Music Idol, а пък там Фънки бил казал нещо, което отгоре на всичко си е и самата истина, звучи абсурдно, още повече всеки има право да изразява личното си мнение, нали самите блогове са направени затова, защо се върви срещу мнението на някого защото било еди си какво, винаги ще има мнения които не ни допадат, но е абсурдно да се опитваме да ги заглушим принудително, това ли разбираш под демокрация???
    Не те кефи – имаш дистанционно, не купуваш, не отваряш url-то, ако пийпълметрията работеше в България за TV-то, това би довело до естествен – пазарен спад на рекламата, пазарна икономика брат, който не му понася има Китай

    За блоговете – ако половината интернет потребители четяха блогове, най-популярните щяха да са с поне 20-30.000 уникални дневно, само че са с 1000-2000

    Reply
  6. Григор Post author

    @алекс: тъга…

    @Комитата: Не съм съгласен. По тази логика, би трябвало родителите още на месец-два да почнат да ни пребиват с боксове – тъй ами, на истинския мъж спокойно може да му се случи да попадне на банда хулигани, трябва да е подготвен… Краен пример, но надявам се да илюстрира идеята. А че Фънки е човекът, който кани в България звездите – не е само той, просто той е, който има връзките да уреди тук рекламата на концерта и прочее. А шефовете на ВИС-2 и СИК пък трябва да са паладините на изобразителното изкуство, заради личните си колекции от картини и спонсорствата (дори не бизнес-действията) на изложби…

    @voxy: Пийпълметрията не работи никъде толкова ефективно, колкото гражданското отношение. Ако бяхме в САЩ, идеята да си спреш колата заради подобно нещо би ти звучала като най-естествената постъпка, и би гледал като убитаци тези, които не го правят. (Познай защо в САЩ се живее като в САЩ, а в България като в България.)

    А за блоговете – моят блог въобще не е от най-популярните, а има по около 2000 уникални посещения дневно, и над 15 000 уникални месечно (не всеки чете всичко всеки ден). Така че най-популярните нищо чудно да доближават по 20-30 000 уникални дневно…

    Reply
  7. moni

    Всъщност, колкото и странно да е, миналото издание на Айдъла роди мъничка звездичка – победител, който наистина може да пее. Визирам Невена Цонева. И на живо съм я слушал – пее си момичето. Песни на Кристина Агилера, Марая Кери и други такива. Е да, ама какво стана – спечели тя, издадоха й едно мижаво албумче, колкото да се отчетат и набутаха за текстописци разни псевдовеличия с текстове и музика, писани в час по трудово обучение. Като цяло – добра идея, но отвратителен резултат, бих казал без песимизъл, а с тъга – чисто по български осрахме работата. Не виждам при създалата се ситуация какъв стимул би имал следващият победител при предизвестения обратното на успех в България. По цял свят с победителите се държат като с истински звезди, изграждат им PR, хранят ги, защото после те хранят спонсорите си. Тук идеята е различна – телевизията е всеядно и безпощадно животно, правено от хора, като че ли излязли от песните на Рамщайн от първите им години. В тази връзка изобщо не се учудвам, че са наели такъв знаменит простак като Фънки. Повярвайте ми, това да си ТОЛКОВА ГОЛЯМ ДЕБИЛ също е талант, и то не малък. Във всички случаи предаване, което е свързано като с пъпна връв с чалгата (а целта му е да намери поп звезда, не кючек такава) неминуемо ще залезе в България. Пука му на бай ти Ганя коя е Марая Кери. Той си иска Мара Отварачката.

    Reply
  8. morrt

    @Григор: Въпрос-уловка:
    Да, споделям твоето мнение. Добре, харесва ми и идеята за бойкот на рекламираните стоки. Обаче!
    Аз как да науча кои продукти да бойкотирам, след като заради тъпите реклами въобще не гледам телевизия? Отстрани може да изглежда, че “бойкотирам бойкота”…

    Reply
  9. Божо

    >”Вместо реалните таланти се подбират и избутват недоразуменията, които да разсмиват и отвращават зрителите. ”

    Хмм, до сега не бях гледал нито едно предаване и не знам, какво се е случвало.
    Снощи по принуда гледах предаването. До колкото разбирам, това беше следващ етап, с вече класирани кандидатки.
    Всички до една бяха с много добри гласове, някои по-школувани, други не чак толкова опитни но определено с потенциал за развитие.

    Така че, не знам какво се е случвало в предишните предавания, но определено момичетата, които бяха избрани бяха много способни.
    От тази гледна точка, малко почва да ме съмнява тоя шум дето се вдига, дали не е просто поредната реакция “не сме като тях”.

    А и едно от момичетата беше доста закръгленко, но пееше най-добре от всички. Тук се писа, че въпросният Фънки изгонил дебело момиче. Дали не я е изгонил просто защото не е можела да пее, а не заради килограмите?

    Reply
  10. Калин

    Присъединяваме се към въпроса на morrt. Някой ще се жертва ли да спретне един списък от рекламирани в Music Idol продукти? (Гри, ами то това си е задача-тест за МРЕДЖАН! 😀 Само че няма да го пусна аз, понеже все още държа на диверсифицирането на активните хора там…)

    Reply
  11. Michel

    Моите $ 0.02:

    Не гледам телевизия. Изобщо. Не знам за Music Idol (мяркал съм го 1-2 пъти по пет минути, ако съм на гости някъде), отврат е цялото нещо.

    Така че очевидно не гледам и реклами в предаването 🙂

    Reply
  12. Григор Post author

    @voxy: Звучи ми някак странно. Бих предположил, че посещаемостта на един блог е грубо пропорционална на броя на линковете към него. Наскоро имаше някаква класация на блогове по Технорати рейтинг (брой на линковете към тях) – моят беше някъде далеч надолу, не помня на кое точно място и с колко точно линкове, но сигурно поне десет пъти по-малко от първите. Логично би било да очаквам, че те имат поне десетина пъти повече посещения от мен.

    @moni: Абе, не всички българи все пак са бай Ганювци. Мисля, че напоследък вече има достатъчно културни, образовани и едновременно с това имащи приличен доход хора, за да са достойни за вземане предвид като пазарен сегмент.

    @morrt: 🙂

    @Божо: Към края вече остават хора, които могат да пеят, така е. Но момичето, за което ти питаш, доколкото знам, са го изгонили без изобщо да го чуят. Плюс това, закръгленкото момиче, за което споменаваш, го търпят именно защото пее най-добре от всички. Ако беше на тяхното ниво, да е излетяло. А уж килограмите не бива да са показател – ако бяха, Монсерат Кабале и Лучано Павароти щяха да са прекарали живота си в миене на чинии и косене на (чужди) градини… Най-сетне, на каквито и килограми да са участниците и колкото и да не могат да пеят, такова отношение към тях е оправдано в хумористичен скеч, но не и в шоу за търсене на таланти. То бива простащина, бива… Ако ми остане време, може да спретна един запис на тема какво би било отношението в такова предаване към големи световни и български гласове, ако се бяха явили в него.

    @Калин: Трябва да е някой, който е гледал или гледа предаването, и може да направи списък на рекламите. Аз не го гледам (нямам кога), така че няма да мога.

    @Michel: Боя се, че негледането вече не е достатъчно. Май сме на етапа, където надеждата е само в активен бойкот… 🙁

    Reply
  13. Ани

    Комитата, доколкото разбирам Фънки те кефи, понеже води големи групи в БГ. Е, за това и аз мога да му благодаря. Но не мога да го уважавам. Той е безочлив, жесток и несправедлив. Напомня ми на “бащата на народите” Ким Ир Сен – той дава живот, той коли, той беси, той е богът на масите, той е лечител, композитор, писател, весдесъщ и вседържател. Но добър човек ли беше?
    Пък за това да си звезда… Убедена съм, че отношението на Фънки към кандидатите няма тайната, благородна цел да подготви хлапетата за звездната им кариера. В САЩ Idol-а получава много повече възможности, работи в много по-голям мащаб, а за успеха му/й не са допринесли обиди и псувни по време на състезанието. Точно обратното.
    Иначе идеята да се бойкотират концертите е добра. Само че хората не ходят на тия концерти със съзнанието (и не им пука!) кой е поканил бандата, а заради самата банда. На Атанас Траша и Стефо Метъла най-важното са им билетите за Iron и бирата, драги…

    Да, Божо, Фънки изгони кандидат само и единствено заради наднормено тегло. Както влезе хлапето, така и излезе. Да споменем ли също как журито само нарушава правилника на формата и допусна на 2-ри кръг жена, надвърляща горната възрастова граница? Моето впе

    Гриша, ами ако МА се издържа от СМС-ите, то така или иначе продуцентите в лицето на двамата водещи ще трябва да вадят носните кърпи, ако наистина възмущението е повсеместно (дано!). Да видим дали ще има подобрение в следващия сезон.
    Другото нещо е във връзка с това, което би се случило на Фънки в САЩ. За такова поведение ще бъде съден от поне 2-3 организации за защита от дискриминация, както и от хората, подложени на унижение. Фънки ще трябва да изплаща милиони долари обезщетения. Отделно от това медиите ще го накълцат на ситно, а маса народ ще излезе с плакати против Фънки из цялата страна. Ако този тип има неблагоразумието да си подаде носа навън, всичките му съседи, както и случайни минувачи, които го разпознаят, ще дюдюкат по него. Фънки ще банкрутира и никой няма да иска да го наеме на работа. Освен, може би, някой магистрален МcDonalds (тук това е веригата за бързо хранене с най-лоша репутация и най-ниско заплащане). Край с “дипленето на пари зад бюрото”.

    Reply
  14. asktisho

    Здравей! Темата ти ми привлече вниманието, тъй като съвсем скоро и аз бях мотивиран да пиша за маймунджелъците в Music Idol. Пействам линка, за да не се повтарям: http://asktisho.wordpress.com/2008/03/04/bread_n_blood/

    Напълно съм съгласен с тебе, че Фънки е изрод, който се държи като “мутра в бащинията си”, хехе, какво определение само! Направо му “лепне” 🙂

    На едно мнение сме по въпроса, но аз мисля, че другаде си противоречиш – блоговете са свободни и независими медии, именно защото в тях пишат най-различни хора със свободно и независимо един от друг мнение. Противоестествено е да се опитваш да ги организираш в някаква кауза, която не засяга самото блогване като такова, защото да имаш блог не е някаква отличителна, обединяваща черта между хората, не е някаква принадлежност към определена идея, това е просто още един начинза изразяване.

    Аз също нямам телевизор. Ако искам да гледам нещо – стриймвам, превъртам рекламите, така не се влияя от тях, така не давам пари на хората, които плащат за тези реклами и издържат тъпи шоута като Music Idol. Това е моята форма на бойкот. Но не бих тръгнал на кръстоносен поход срещу Music Idol. За мен казуата не си струва, защото е негативна. Да си насочваме усилията към осуетяване на нещо sucks, дай да ги насочим към по-градивни неща, като например – да накараме нещо да се случи.

    Освен това, мисля, че надценяваш блоговете. Може да са медии, но не са масови. Масовият потребител на информация в България се “храни” от телевизиите, радиата и всекидневниците. Това са повечето хора, а за една “масмедия” цифрата е по-важна от всичко.

    Една непробиваема стена, срещу която се опитваш да вървиш е подчертаният индивидуализъм на българина. Той е още по-силно изявен при интелигентните, мислещи хора, които изразяват себе си чрез онлайн микромедии (блогове). С риск да се повторя – блогването не е някаква обединяваща черта. Всякакви хора блогват и, ако не призоваваш към някакъв проблем, който касае самото блогване като такова (поне е някакво общо хоби, ако не друго), едва ли ще успееш да ги заинтеригуваш. Аз не искам да бъда поредният опозиционер на твоята идея, просто се опитвам да разсъждавам рационално и логично.

    Предаването си е предване и шоубизнесът си е бизнес, а в бизнеса няма място за чувства. Бъди сигурен, че дебелакът играе по сценарий. Сценарият се пише от хора, които знаят какво иска да види масовата им, не-елитарна публика. Тя иска “сеир”. За това плаща. Това получава.

    Станах прекалено многословен. Мисълта ми беше, че хората няма да тръгнат след теб на борба с вятърните мелници. Причината е елементарна – доста от тях харесват шоуто. Други не го харесваме. Но защо да вървим срещу течението? Най-добрият бойкот на една реклама е да се изключиш от фокус групата, която облъчва. Аз си подарих телевизора и в благодарение на това на ден консумирам няколко стотин рекламни съобщения по-малко.

    Обръщам се към теб като към авторитетен блогър, защото уважавам интелигентата позиция, която заемаш в повечето си постове и, защото виждам, че имаш организаторски амбиции. Потопен си в блогосферата “до уши”, както се казва. Тук гласът ти се чува. Не е ли по-разумно да ангажираш лидерския си потенциал в решаване на проблемите на самата блогосфера, вместо в бойкотиране на телевизионни предавания? Не е ли по-голям проблемът, че един човек дойде, излъга десетки блогъри, накара ги да работят без пари, открадна им авторските права, възползва се от тяхната творческа енергия, от времето им, от идеите им и не плати нито стотинка? Много ми е странно защо блоговете мълчат по този въпрос. Може би техните автори все още се надяват, че ще си получат мизерните хонорарчета. Е, няма да ги получат, освен ако не направят нещо по въпроса. Вече се стигна до цигански номера, като “отивам до банката да ви платя” и….после нищо. Така всеки ден. В продължение на четири месеца. Уж сме млади, будни, интелигентни, защо търпим това? Помисли върху този въпрос….

    Reply
  15. Григор Post author

    @Ани: Изпревари ме. 🙂 Грубостта на Фънки подготвя кандидатите не за “професионалния живот” – в нормалните страни в този професионален живот не ги карат да повтарят скоропоговорки, ако заекват, нито ги гонят заради наднормено тегло. Подготвя ги единствено за… Фънки. И другите като него. Подготвя ги да търпят чорбаджийско отношение и унижения… А си мисля, че точно това е, от което те нямат нужда – всъщност, че и те, и всички ние имаме отчаяна нужда да не сме подготвени за подобно нещо. И когато го срещнем, да противодействаме без колебание. Повтарям се – това е, което е направило САЩ богата държава, в която повечето хора се уважават едни други, а липсата му е, което прави България бедна и мизерна.

    @Тишо: Не мисля, че си противореча. Хората също са свободни и независими (или поне трябва да са), и по тази логика трябва да е противоестествено да се обединяват в каузи – но точно това обединение прави създаването на достойни общества възможно. И моят блог е моят глас – ако не чрез него, как иначе да призова?

    За масовостта – да, блогерите и четящите ни сме малко, но пък сме значителен процент от хората, които определяме мненията и настроенията в тази държава. Наскоро с голяма изненада научих, че главният редактор на “Дневник” знае за блога ми, и дори го е чел понякога; повечето други видни журналисти също четат блогове, а немалко имат собствени; “Блогосферата” е едно от почти задължителните четива за всеки журналист за актуални теми. Така че нека не подценяваме влиянието и силата си – не бива. (И ти можеш да помогнеш за това, като просто не подценяваш своите. 🙂 ) И да – българинът е индивидуалист, но докосне ли някоя кауза сърцето му, е готов да даде от себе си за нея.

    Ако блогерите сме верни на истината и света, ще докосваме сърцата на хората, и ще им даваме сила да се обединят и да променят света наоколо към по-добро. Повярвай ми, това не е скучна и изтъркана философия, а ежедневна истина. Разберат ли хората, че това, което им пробутват за духовна храна, е всъщност помия, и че храна се нарича нещо далеч по-добро, няма да искат да се върнат при помията, няма да харесват шоуто в този му вид. И без никакво тръгване срещу вятърни мелници ще го принудят да се промени.

    Негативни и позитивни каузи всъщност няма, поне според мен. Всяко градене е същевременно и рушене, а всяко рушене на лоши неща е в някаква степен градене. Започнем ли да рушим стереотипите на “лошото”, ние отваряме място за доброто. “Лошите” практики биват наказвани от публиката (тя може да иска сеир, но не забравяй, ние имаме голямо, макар и косвено влияние върху нея), а пък предаванията трябва да излъчват, трябва да ядат – ще им се наложи да ползват добрите практики.

    “Авторитетен блогър” надали съм, или поне не мога да се приема като такъв. Нито пък имам организаторски амбиции. Просто мразя да живея в кочина и да ме тъпчат с помия, а измъкването от кочината е невъзможно поединично, става само заедно. Затова и се мъча да организирам хората.

    С проблема, за който разказваш, уви, съм твърде слабо запознат – стоях далече от тази кампания, и не знам достатъчно за нея, за да пиша. И, също като тебе, се чудя защо блогерите търпим всичко това. Ако напишеш една подробна статия за случилото се, с точни факти, с удоволствие ще я линкна, и също ще напиша мнението си към нея. С една дума – пали факлата, Тишо, поне един човек ще те последва. 🙂

    Reply
  16. Бобсън

    ето ви списък на част от рекламодателите за бойкотване
    Globul са баш-рекламодател имат декори в студиото…
    освен това
    MOTO-pfohe
    WashNGo шампоани
    nova brasilia кафета
    Бояна минерална вода
    магазини 2be
    Kinder шоколадови изделия
    reifeisen bank
    Sprite
    savex перилни препарати
    и други, дето не ги записах…

    От мен толкоз приятен бойкот!

    Reply
  17. asktisho

    @ Григор: оптимизмът ти е заразяващ, наистина. Харесвам хора с идеи, които вярват, че няма невъзможни неща. Но все пак надценяваш ролята на блоговете. Да, журналистите ги четат, но после си пишат за кавкото им плащат. В Бълагрив няма независими медии. Дори и всички по-четени блогове да се обединят зад идеята да бойкотират предването (което няма как да стане – виж коментарите по-горе, хората никак не са единни, да разсъждаваме реалистично), ние пак няма да повлияем върху мението на широката публика, която се тъпче с чалга. Хората все още вярват на новините по телевизията и на жълтата преса като на авторитетен източник, дори на рекламите вярват. Тяхното мнение се влияе от популярни медийни образи, като чалга изпълнители, тв водещи и бивши мутри (спортисти) – сегашни политици. Едва 30% от българите ползват Интернет и да – те може да са по-прогресивната част от населението, може и да четат блогове, но все пак си остават 1/3. Една трета. И както сам виждаш, съвсем, ама съвсем не разсъждават еднакво на тема Music Idol. Достатъчно е да видиш колко популярни са олигофренските откъси от това предаване в сайтовете за видео споделяне и в социалните мрежи – кои клипове подбират юзерите, които откъси от тях качват и за кои клипове гласуват, за да се убедиш, че дори болшинствпото от тази една трета си остава тълпа, която иска своите хляб и зрелища. Това е в човешката натура. А ако ти не възприемаш себе си като ‘авторитетен блогър”, как ще накараш милиони души да мислят като теб? Как ще промениш общественото мнение? Как ще се изправиш срещу човешката натура?

    И за да не бъда голословен, ще те върна пак на крещящия пример за арогантно поведение на човека, който дърпа блогърите за носа вече четвърти месец. За него писаха в един от най-авторитетните блогове за технологии в света, няколко пъти при това, писаха дори и в достолепния английски The Guardian. И знаеш ли какво промени това? Нищо. Съжалявам, че така ще те приземя, но изпреварваш времето си. Още не е дошла епохата, в която свободните медии ще могат да формират обществено мнение. Поне не и в мащабите, за които говориш ти.

    И, да, може би ще запаля факлата, благодаря ти за желанието да съдействаш, но има едно нещо, което ме спира. Хората идват в “Писателския блог на Тишо”, за да четат истории, за да вземат отношение по въпроси, които ги вълнуват в ежендевието или просто за да поспорят, но не и да се занимават с проблемите на няколко души, които не са си получили хонорарите. Бъди здрав и не се кахъри за глупости. Елементарните шоута идват и си отиват. Опитай се да мислиш позитивно. И за да сме политически коректни, все пак трябва да отчетем факта, че Фънки, макар и крайно дебилен, понякога говори истини. Music idol не е благотворителна организация, а комерсиално шоу в частна телевизия. И никой не е длъжен да те направи звезда. Да те извади от панелката и да те превърне в богат и известен певец. Но пък за сметка на това може да си позволи да те направи на пет стотинки, защото ти си негова на негова територия, в частно телевизионно шоу, за да се натискаш за слава, за пари и за престиж. Да, Фънки е арогантен son of a bitch, ама да ти кажа, на повечето отрепки, които се явяват на кастинга, за да могат мама и тате да ги видят по телевизора, също не и лиспва аргоантност, щом го правят. Просто си изхвърли телевизора. Ще видиш колко добре ще се почувстваш след това. :))))))

    Reply
  18. Габо

    Не очаквах, че хора като вас могат да бъдат толкова лесно манипулирани от бандата на Плешивия и бТВ.
    И аз не гледам телевизия от доста време, та ми е чудно какво намирате в такива предавания, та ги гледате, а после оплювате.
    А най-смешното е, че ви поднасят избрани моменти от целия кастинг, и вие се хвърляте като кутре на гумен кокал.
    Тоя бил такъв, оня бил онакъв, едните умни, другите лоши. А не осъзнавате ли че просто тенденциозно са подбрани моменти и от едната и от другата страна. Нали трябва ШОУ да става, а вие взехте революция да вдигате.
    Ама трябва да има шоу, щото иначе хората ще се питат – абе що краставиците са по 3-4 лв, що салатите са по 1 лв, защо изгоря влака баш в навечерието на годишнината от Атентата на гара Буново, защо спряха парите по САПАРД и прочее програми.
    Сега вече ми е ясно – Фънки е виновен :)))

    Reply
  19. алекс

    Да ти кажа, Григи, не вярвам подобен бойкот да има смисъл. Въпросът не е защо има реклами, а защо хората гледат подобно нещо. Така че дори това да го няма, ако има глад за него, друго ще изникне и в него пак ще рекламират. Човек не сяда, за да гледа реклами – сяда, за да гледа “шоу”. Така че, докато това е нивото на вкусовете на зрителя, това и ще има.

    Ти, като лекар, най-добре знаеш, че няма смисъл да се лекува симптом, а директната причина…

    Reply
  20. Григор Post author

    @asktisho: Точно там е хватката. Не съм “авторитетен блогър”, но блоговете сами по себе си са авторитетни. Защото пишем в тях не за каквото ни плащат, а каквото виждаме, мислим и чувстваме. И да, може само 30% от българите да ползват Интернет, и само част от тях да четат блогове – но тази част е, която пряко или косвено определя мнението и възгледите на огромната част от българския народ. Те са най-будните, а всеки, с изключение може би на най-най-тъпите, се ориентира по най-будните наоколо. Просто за това трябва повечко време, и много, много и много търпение, упоритост и борба… За въпросния човек – или хванете и го осъдете, или пишете за него често-често, докато името му стане синоним на мошеник и за тези, дето не знаят какво е компютър. Само така ще опазите и новите блогъри от него, и себе си от мераклии за негови последователи.

    Олигофренските откъси са популярни, защото хората търсят на какво да се посмеят, заради тъжната реалност наоколо. И тъй като доста от явяващите се са наистина олигофрени, ще ги има и при най-културното и възпитано жури: предаването няма да загуби от смешността си, напротив. Проблемът тук е не че трябва да е смешно за зрителите, а че “трябва” да е изява на тъп чорбаджилък от организаторите. Да, комерсиално шоу е – но лъже хората. Търси талантите не за да ги направи известни (и да спечели нещо от това), а за да им се подиграе и да ги омаскари (и да спечели много по-малко, но да може този или онзи да се прави на тулупа, дето държи и хляба и ножа). Такива “възпитатели” си имаме в излишък. И реакцията срещу Фънки всъщност е реакция срещу този подход: не сме ви роби, че да се държите с нас така!… Затова я поощрявам – тя е, която може да направи от нас хора, и от България държава.

    @Габо: Нали трябва да се тръгне отнякъде. Хората търпят и стискат за краставиците и салатите, и по 10 лева да станат, пак ще търпят и стискат. Защото ги е страх да се мръднат. А Фънки е по-малко страшен от правителството и мафиотите, които го кукловодстват, и също е боклук за почистване. Така че нека се научим първо с него… ако изобщо сме способни да се научим да си чистим къщата.

    Reply
  21. Калин

    Бобсън – благодаря. 🙂

    Ани, Гри – виждате ли някакви слабости в идеята (не искам да натопяваме някого незаслужено, никак)? Ако не виждате – дайте да добавим списъците с рекламодателите към писмата. После всеки е свободен да избира. Както винаги.

    Reply
  22. Ани

    Габо, повечето от мненията тук показват, че хората в този блог НЕ гледат МА-2. Всеки от нас е видял по едно-две цели предавания (че и по-малко), от което ни се е вгадило. Това, на което се “хвърляме” е фактът, че в България е не просто допустимо да се гавриш с недостатъците на хората, но очевидно се смята за смешно и престижно.
    Пък, както вероятно си забелязал, обсъжданите в този блог теми (благодаря, Гриша!) определено не се ограничават до Фънки, МА и българската телевизия като цяло.

    По въпроса за олигофренските откъси. А Аmerican Idol също има такива. Как мислите, какъв процент перковци се явяват на кастингите в САЩ? И тук показват freaks, ама предимно най-фрапиращите случаи. И без обидни забележки, без подигравки, без жестокости. Акцентът при всички условия остава върху талантите. Ето това ми се ще да е отношението и в България.

    Какво, нима някой мисли, че така шоуто няма вече да е шоу? Че няма да е интересно и популярно? Напротив! И повече кандидати ще се явяват, и по-стойностни. Защото мисля, че никой себеуважаващ се талант не би се унизил да участва в подобна гавра, каквато е МА-2.

    Reply
  23. Ани

    Калине, всякак подкрепям идеята. Да ‘турна’ ли още един линк в блога на предаването?

    Reply
  24. moni

    Григоре, то цялата идея е, че тези, които правят телевизия у нас, се целят именно и право в бай Ганьовците, насаждат байганьовщината и имат всички за бай Ганьовци. “Риалити” шоутата само потвърждават това правило. Скоро гледах и подигравка с Арт Ефир-а, единственото май предаване за култура по националното радио (Христо Ботев, не Хоризонт)… за какво да говорим, какъв друг пазарен сегмент? Нискоинтелигентните са много по-манипулативни, тоест, очакваните печалби от тях са в пъти по-големи от тези от интелектуалците… и в това според мен се корени същината на проблема…

    Reply
  25. Григор Post author

    @Калин: Подкрепям.

    @moni: Авторите на повечето шоута у нас се целят в Бай Ганювците, защото са им социално близки, разбират ги и се надяват, че могат да им въздействат. Но интелигиентните и свестни хора продължават да съществуват, а напоследък стават и все по-платежоспособни – времето, когато пари имат единствено мутрите, отминава. Успеем ли да убедим някого, че си струва да не подминава този пазарен сегмент, пробивът ще бъде направен.

    Reply
  26. moni

    Григоре, хем си много прав, хем не си. Колко от “свестните и интелигентни” (защото в повечето случаи нещата не са съвсем свързани) останаха в България, че да са пазарен сегмент? Да, някои от тях ще се върнат, но не мога по никакъв начин да се сърдя на тези, които ще решат да не се връщат. При това процентът на интелигентните постепенно намалява и според мен, ще достигне един критичен минимум, след което ще вегетира на едно ниво. Телевизията се опитва да въздейства на по-големия сегмент, просто защото е по-голям като количество, мисля си аз. Тълпите необразовани, неграмотни и нискокултурни хора тук, за жалост, се увеличават, и телевизиите като средство за манипулация и “образование” умело използват този факт, за да печелят пари. А “промяната в чипа” не става толкова лесно …

    Reply
  27. Калин

    Ани, Гри – турвайте и съ ни бойте! Аз, като ми се проясни главата утре, ще си лепна списъка на Бобсън във Фантазия.

    Reply
  28. Djgeorgie

    Здравейте. Аз малко късно се включвам, но както се казва – по-добре късно, отколкото никога.
    Аз лично имам малко по-различен поглед над нещата. В крайна сметка на всеки е ясно, че Music Idol е комерсиално шоу, а в момента кои са комерсиалните звезди в САЩ? Това са хора като Rihanna, 50 Cents, The Pussycat Dolls и т.н. Тук не става въпрос за гениални таланти, а за хора които продават. Това е една голяма машина за пари, в която така наречените звезди са само инструмент за изкарване на максимум Profit. За рекламодателя не е важно какво е качеството на шоуто, а колко продава то? С оперни звезди или дебели певици Music Idol няма да продава толкова, колкото с хора като вече супер известната Валентина която пее “Кен Лий”. Иначе, за Funky писах тук така че мисля да не се повтарям отново. И на мен нещата не ми харесват как стоят в бизнеса, но това е друга тема за която не ми се пише в момента, просто цялата идея свързана с правенето на бизнес ми се струва сбъркана в нашата страна. По-точно идеята си е ок, но реализацията е кошмарна.

    Reply
  29. Ани

    Djgeorgie, изпълнителите, които в момента са популярни тук далеч не са само тези. Естествено, че това ще са хора, които са продаваеми. Какъв е смисълът иначе?

    Що се отнася до отворения диспут, обзалагам се, че далеч не всички са били информирани за това събитие. Погледни: доста от хората, пишещи в този блог дори нямат телевизор!

    Що се отнася до мен, няма сила, която да ме накара да се вдигна от тоя край на света, та да кажа на Фънки право в очите какво мисля за него.

    Reply
  30. Григор Post author

    @Djgeorgie: Да, напълно е възможно с оперни звезди, дебели певици или дори с кандидати с перфектни гласове и тела Music Idol да не продава толкова, колкото с “Шест кокошки…” и “Кен Лий”. Само че подобни хуморески ще си се появяват винаги, и не е задължително журито и организаторите да се държат като простаци и боклуци, за да ги имат. Според мен това е кошмарното на реализацията – иначе идеята с хумореските е ок; те са качествен и нужен продукт, просто не за същата аудитория, която пък би ценила перфектен глас. (А може и за нея: аз обожавам добрите, ако и нешлифовани изпълнения на талантите, но и се смея от сърце на хумореските; в случая с Валентина Хасан се радвам и на двете – смях се на “английския” й, но отбелязах и никак нелошия й, ако и напълно необработен глас.)

    Reply
  31. Калин

    Аз го отпочнах.

    Молбата в края е сериозна – знам колко малко сме, които гледаме телевизия, но без обратна връзка идеята зад бойкота губи смисъл.

    Reply
  32. tL_

    Григор, чета ти блога от няколко дни и изградих много уважително мнение и за теб, и за късчето уеб, което си имаш тука. Но все пак мисля, че пропускаш целта – не Фънки/Айдъл ни е проблема, а чалгата. А тя, за съжаление, е световен проблем (никой не може да ме убеди, че Риана, 50цент и т.н. не са чалга), който едва ли ще се реши с бойкот, защото ‘чалга’ не е само стил музика, а е повече state-of-mind. 🙂 Просто хората искат все по-малко да мислят и все повече да се гаврят с нещастието/непълноценността/грешките на другите. Да сочиш другарчето с пръст и да му викаш ‘прасе’ – това е днешното общество. Можеш да се сърдиш на американците, че са създали този вид ‘шоу’, но това е положението…. 🙂

    Reply
  33. Григор Post author

    @tL_: Така е, чалгата е състояние на духа. Но пък има и друг момент: съвременното общество е в социален разпад. Противоречието между културни и некултурни най-сетне, чрез Интернет и други новопостижения, е получило възможност да се реализира чрез разделяне на привържениците на противоречивите течения, до степен те буквално да “живеят” в отделни общества. Затова и борбата срещу чалгата като начин на мислене отслабва – противниците й постепенно се отделят като общество от обществото на привържениците й.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *