“Кен лий” – 2

Мислех, че явлението “Кен лий” ще отмине и ще се забрави след един юнашки смях. Всъщност, наистина сигурно ще стане така. Само че не бях подозирал колко юнашки ще е смехът.

Изпълнителката, Валентина Хасан, беше поканена в почти всички известни ми български шоута. (Те не са много, де, нали не гледам телевизия.) В някои дори изпълнявала пак песента. Но това се оказа само началото:

– качените в YouTube и пр. клипове с изпълнението са били гледани общо към 3 милиона пъти;
– тя влезе в списание “People” (не знам подробностите, но се досещам с какво);
– твърдо зае първото място в класацията “Идиотизми в American Idol и сродните му предавания по целия свят”
– покани я лично в шоуто си Лари Кинг (на какъв ли език ще разговарят, сигурно на английски?…)
– филипинци заснеха комедийна версия на случката (с изпълнители в нейната роля, ролите на журито и т.н.)
– “Хасан” към момента било най-известното по света българско име (надали бебето Симеон-Хасан има особен принос за това)
– твърди се, че е получила десетки предложения да я обучават на английски език, и някои и на пеене (да сме честни, момичето има глас)

… Какво ли си мислят в момента хората из разните чужбини за българите? Че имахме цар министър-председател и президент комунист надали много са разбрали. Но изпълнения като “Кен лий” демонстрират някак особено нагледно количеството интелект, на което после се лепва етикетът “Булгар! Булгар!”… Смях не смях, ама да го е срам в момента човек да каже в чужбина, че е българин. И може би не без основание.

28 thoughts on ““Кен лий” – 2

  1. Geo

    Всъщност малко си подценил импресиите в YouTube – почти 5 милиона са, точно в момента. А иначе и аз бях изненадан, като прочетох за успехите, ако може така да се нарекат, на Кен Лий…

    Reply
  2. Виктор

    Аз пък си мислех, нали тия хора, които изпълняват чужди произведения на изкуството нямат писмено разрешение от ония, които притежават правата върху произведенията?…

    Reply
  3. Вени Марковски

    Хората, които си ги мислят тези неща от чужбина за българите вероятно заслужават да си мислят точно това. Това са същите хора, които си мислят, че евреите са в основата на всички злини, че техните народи са гениални, историята им е от хиляди години и т.н., и т.н.
    Хората, които познават творчеството на Борис Христов, Гюзелев, Гяуров, Кабаиванска… Людмила и Даниела Радкови, Александрина Пендачанска и т.н. – те са тези, които НЕ гледат “Кен ли”.
    А пък ако някой в България се заблуждава, че Валентина Хасан предизвиква нещо повече от искрен смях, значи е предразполжен да вярва в световния заговор срещу България. Хората се забавляват, а не се надсмиват над Валентина.

    Reply
  4. voxy

    В YouTube има достатъчно идиотизми от всякакви по националност хора, трябва да си дооста ограничен за да си правиш някакви генерални изводи за цял народ, от едно клипче… а какво мислят такива хора не смятам че е съществено, горе Вени добре го е казал :)))

    Да не гледаш телевизия не е най-голямото геройство, доколкото знам има и други канали освен bTV, Nova и Канал 1, също прави впечатление че много хора гледате по доста странен начин на неща излъчвани по телевизиите и със сценаристи отзад, реакцията прилича все едно в някой филм убият някого и се скочи що има убийство във филма

    Reply
  5. Апостол Апостолов

    Омръзна ми да повтарям: творбата на госпожица Хасан се казва всъщност “Кен ли тулибиди будаучу”! И не се вълнувайте чак толкова много- живял съм 10 години зад граница и знам, че навсякъде по света българите се ползват с репутацията на вселенски простаци. Хасан затвърди това убеждение, доказа нагледно, че хората по света са прави.

    Reply
  6. Делибалтова

    Когато часове след прочитане даден текст ме човърка, нямам избор – коментирам.
    Тук срещам проявление на нещо нездраво, но толкова познато и родно! Всеки българин, захванал се сериозно да развие заложбите си, е близал раните, нанесени му от “добронамерени” сънародници. Това виждам в текстовете ви и изпитвам не по-малка болка от вас, но не заради Валя Хасан, а заради тази наша самоубийствена наклонност.
    Какво лошо направи момичето? На кого причини зло? Обиди ли някой?
    Научена съм да се срамувам от грях, престъпление или подлост. Какво прави тя! Не знае английкски? Голям грях! Имала смелостта да осъществи една детска мечта с постигнати от самата нея умения в детството? Страшно прерстъпление! И какво сега, целокупният български народ я посочи с пръст като срам за нацията, а тя – каква подлост! – носи радостни емоции за наша сметка на други народи!
    А как реагират те, забелязвате ли? Радват й се! Кой знае защо и аз й се радвам. Да не би защото е жизнерадостна и енергична, стреми се към добри цели и не се спира дори пред публично изпадане в смешна ситуация. За мене тя е един силен и положителен човек. Но ние сме винаги готови (вярвам, несъзнателно) да резнем крилцата на подобни.
    И аз имам тази първосигнална реакция. Към другите и към себе си. Знам как това убива порива за развитие.
    И сега за последно: замислете се защо ли Валя получава предложения за помощ в английския и пеенето от цял свят? Струва ми се, не защото я презират и й се надсмиват. Хората постъпват по човешки, прощават й грешките (всеки има право на грешка и прошка), вероятно оценяват качествата й и са благодарни за минутите безгрижно веселие, които им е подарила. Виждат потенциал и подават ръка за помощ.

    Ах, колко ни липсва това!

    Reply
  7. Жилов

    Апостолов, и на мен ми омръзна да те виждам на всеки блог, който чета, но какво да се прави, трябва да търпя…

    Reply
  8. Иво

    Така и не ми стана ясно след толкова време как една неинтелигентна затлъстяваща селска мома (отиваща към лелка) с дразнещ глас на дългогодишна пушачка успя чрез наивната си глупост да раздели така хората и да предизвика бурни дискусии…

    Reply
  9. Григор Post author

    Вярно е, доста хора приемат Валентина с чувство за хумор, и тя предизвиква у тях искреното желание да помогнат. Но много повече са тези, които просто се скъсват да се смеят на глупостта й, и волно или неволно прехвърлят това си наблюдение върху всички българи… Да, идеята за детската й мечта ми импонира. Да, признавам, че има глас. Но, по дяволите, тая жена живее в чужда държава, разбрала е сигурно, че има такова нещо като чужди езици – как е възможно да си вярва, че това, дето го изкарва, е английски? Как е възможно изобщо да не е проверила?!…

    Добре де. Минало бешело, връщане назад няма. Заложби има, признавам й го. Но как ще излезе от сянката на хумореската, която сътвори, не знам. Боя се, че доживотно ще е обект единствено на шеги.

    Reply
  10. Делибалтова

    Благодаря за отговора, Григ! Много приятно е да се комуникира с добронамерени хора. Помагаш ми да си формулирам вижданията. Ще продължавам да те чета с удоволствие.
    Не разбирам, защо те притеснява, ако някой е обект на шега? Та това е част от радостта от живота! Нямам предвид злорадство, сарказъм, подигравки и подобни мизантропски наслади.
    Ми аз съм правила толкова смешни глупости, че стигат за книга, по-дебела от “Храбрият войник Швейк”.

    Reply
  11. roujkabg

    Гриша,
    Валентина Хассан е една обикновена, ама съвсем обикновена като по- вечето нас мечтателка, ДРЪЗНАЛА да опита да осъществи детската си мечта.
    Дори факта, че е недостатъчно образована и неподготвена е смекчаващо “вината обстоятелство”, защото ПОРИВЪТ за сбъдване на една мечта е достатъчно основателен, за да бъде поощряван, подкрепян и стимулиран.

    Обикновените хора просто се забавляват. Сериозните й подават ръка. Какво лошо намираш в това? Бих се радвала за нея, ако й бъде предоставена възможност за образование и изява, каквито живота й в България й е отказал. Предстоят закриване на още училища в Родопите. Каква ще бъде съдбата на тези деца, които носят у себе си някакви дарби, но им се отказва елементарното право да бъдат учени на четмо и писмо. Къде са програмите са компютъризация на образованието, на администрациите, къде са парите от отпусканите европейски фондове, от данъците ни…Вместо това на децата се предлага да вървят пеша с километри на ден, за да идат на школо.

    Днес целият свят си кълчи езика да овладява английски език. Обикновените хора, застигнати от промените в днешните реалности се опитват да наваксват пропуснати ползи. Знаеш, че преди години западните езици не се котираха у нас, за сметка на руският език. Няма да коментирам нивото на образованието у нас през последните 20 години и всеки един успял млад човек го дължи само и единствено на себе си, и семейството си и въпреки министерството на образованието, въпреки всякакви дрън- дрън правителствени програми. Промените у нас се случват бавно и мъчително.

    Филипинците задължително учат английски език, тъй като е официален език в страната им, наравно с тагало /официалният филипински език/,но поради наличието на безброй езици и диалекти между тях / там е нормално жители на един остров да говорят различни езици и да не се разбират помежду си и
    го правят благодарение само и единствено на английският език. Не знам дали си общувал с “пилипинци” и дали имаш представа от техният “пилипински”
    английски език, на който се издават дипломите им. Фонетиката не е проблем само на българите и хората чудесно разбират и искрено се забавляват. В нито един коментар в You tube не се коментираше България, дори името й Валентина Хассан не издава българският й произход и не виждам защо трябва да го приемаме толкова лично, сериозно и от към лошата му страна. Think possitive.

    Нека света се забавлява и се надсмива над собствената си глупост. Валентина е една от нас, а ние сме част от света. Нима в това има нещо лошо?
    Ако успее да развие дарбата си, дори с нечия помощ- какво по- чудесно от това?

    Reply
  12. Sel

    Валентина наистина направи дива кариера. о.О Даже от Universal я канят на договор и записи в Лондон. http://lifestyle.ibox.bg/news/id_1439588755 Прочу се, прочууу… о.О

    Бтв, хванах я преди време по bTV, разказа, че със съпруга й живеят в Испания (или Италия? Не, Испания беше) и притежават два бара, обидени, че не са успели да пробият в БГ. Но тя “смята да инвестира пари в Бълтария”. Беше доста надута, да си призная. :РР Дори заяви, че ако еши да си постави за цел да научи английски, може да го направи за нула време.

    Reply
  13. komata

    Ох.
    Пак ли.
    Мащабите, които взе цялата тая история, продължават да ме учудват.
    В постинга ти обаче ме учудват и други неща.
    Как така си вярвала, че това, което изкарва, е английски? – Ми много просто, не си вярва. Наясно е, че не е английски, както си личи от интервютата й (чак се назорих да ги прочета и изгледам, бога ми, което иначе е последното нещо, което би ме заинтересувало.)
    Как ще излезе от сянката на хумореската, която е сътворила ли? – Ми защо си убеден, че иска да излезе? Тя няма никаква нужда да излиза от нея. А и ако вярваме на интервютата й (не е изключено да казва истината жената), хумореската са я сътворили други на неин гръб – на прослушването тя е изпяла освен това прословуто парче и няколко песни на чист български, а са поискали от нея да изпее точно пък това. Подличко, не мислиш ли? Е, без мен. Когато съвсем умишлено са ми подхвърлили някого да му се присмивам – без мен!
    Пък и се постара жената да понаучи текста, доколкото може, както си пролича от следващото изпълнение. Пак пее смешничко, ама си личи, че се е постарала здравата да запамети думичките. Що така не я похвали за усърдието, м?! Напънала се жената, усъвършенствала се – ми похвали я, де!
    Но вместо да я похвалиш, ти си седнал да се притесняваш, че позоряла българската нация.
    Блях.
    Кво щяли да си помислят чужбинците за българите, видите ли.
    Нищо няма да си помислят за българите. Мислят си куп и най-различни неща, ама за Валентина конкретно, не за нейната националност. Смеят си се се хората, и нищо повече.
    Гледах в Youtube изпълнението на някакъв швед, май кандидат за тяхната версия на същото предаване, на “Dragostea din tei”. Да не обяснявам какъв му беше румънския – целокупната румънска нация сигурно е изпопадала от смях.
    Кой знае защо, никъде не открих коментар, в който някой да се притеснява, че той позори шведската нация, народ, държава и каквото там върви в тоя комплект…
    Честно казано, тия притеснения на тема позоренето на нацията са ми мнооого, ама мнооого смешнички.

    Reply
  14. emo

    разбира се че оня швед позори шведската нация.
    разликата е че ако авторитета на Швеция е примерно 1 000 000 000 и този швед извади 1 точка, резултата практически не се променя.
    а в сравнение с шведите, нашият авторитет е клонящ към 0.

    това за хората които си падат националисти – шовинисти, лично на мен не ми ПУКА.

    Reply
  15. komata

    Колкото до влизането на Валентина в списание “People”…
    Нейното изпълнение е включено в една подборка от 10 изпълнения под заглавие “The wild, weird… and good!”. В същата подборка под № 5 фигурира и още една българка – предишната победителка Невена Цонева с един силно балканизиран аранжимент на “I will always love you”. Оказа се, че нейният чалга маниер на изпълнение и сценично поведение не по-малко забавляват хората от Валентининия “английски”. Опааа, още един позор за нацията :-). Лично аз доста повече се смях на едни ужасно фалшиви канадци (Всички канадци пеят фалшивоооо! Позор за Канада, позоооор :-)! )

    Reply
  16. Григор Post author

    @komata: Действително е подличко да я прецакат по този начин. Но пък, по дяволите, да ЗНАЕШ, че пееш на някакво подобие на език, и въпреки това да идеш с тая песен на конкурс – нямам думи. Особено ако претендираш, че решиш ли да го научиш, ще се справиш за няколко дни. Ми да се беше справила първо, бе!… Това вече не е мечта, а селяния в най-лошия смисъл на думата.

    А за похвалата – да, бе. Изсрала се е на масата – ми напъвала се е, значи, да я похваля?!… Ако пееш на невъзможен румънски, ще ти се смеят 24 милиона, а ако пееш на невъзможен английски, ще ти се смеят 2 милиарда (и то точно тези, дето определят на човечеството мисленето). Има разлика. И съм съгласен с Емо, че и оня швед позори шведската нация – ама харчи много по-малко от кредита, която тя има много повече от нашата.

    Reply
  17. komata

    @Григор: Хм. Не знаех, че някой стедностатистически Джон или Джим определял на човечеството мисленето.

    Reply
  18. Делибалтова

    Стана дискусия. И виждам нови неща с ваша помощ.
    Не ме интересува кой прав, кой крив. Търся истината, за да знам как да преценявам, избирам и постъпвам. Да прогледнем заедно през кривите огледала на зблудите в нациналните ни особености, полека да изправяме кривиците в културата на взаимоотношенията и обществения живот.
    Не мисля, че сме противници в спор. Струва ми се, че се опитваме да си кажем нещо един на друг, но всички говорим на свой “английски”, като Валентина. И не случката с нея е важното, а какви сме ние, разбираме ли се, различаваме ли доброто от злото.
    Обичам ви, но не всичко ни е наред. Щом сме почнали, да караме докрай!
    Валя си има качествата и недостатъците. Прекрасно е, че е жизнелюбива и се стреми към развитие, има гласови данни и желаие за изява, но не е най-интелигентната българка. И няма как да е виновна за това. Несправедливо е да я набеждаваме за лошата репутация на нацията, защото тя никога не е поемала тази тежка отговорност. Поне не в ролята на участник в Мюзик айдъл. Тя не нарушава никакви правила. Явява се, избират я, сега от Комата разбрах, че дори решението да изпълни точно тази песен не бил нейно. Както каза Ружка, тя е най-обикновена, просто човек и може да бъде съдена само като индивид, не като олицетворение на цял народ. Отговорностите й се свеждат до спазване на правилата и тя не ги нарушава.
    Ако търсите виновник, той е някъде сред създаващите правила или извършващите подбор. Ние, зрителите контролираме. Ако не ни харесва и искаме да запазим националната чест не злословенето решава въпроса, а някаква смислена активност.

    Reply
  19. komata

    Напълно съм съгласна с Делибалтова.
    Всъщност, аз изобщо не харесвам Валентина Хасан.
    Смятам я за много глупава и нагловата жена без особени гласови данни.
    Кое обаче ме кара да я защитавам:
    Първо, погодили са й доста кофти номер.
    Второ, мразя да бъда част от тълпата, хвърляща камъни. Обикновено заставам на страната на слабия – дори и когато никак не е прав.
    Трето, според мен цялата история придоби гротескно раздути мащаби.
    И четвърто, намесването на националната чест ми дойде малко в повече. Смятам, че между средноинтелигентен човек и пълен тъпак все пак има разлика. Средноинтелигентният човек надали би си правил изводи за цяла една нация въз основа на нечия персонална излагация. Това според мен е приоритет на пълния тъпак.
    А да се косим за мнението на пълния тъпак…
    Попрегледах коментарите за изпълнението й – останах с впечатлението, че националната й принадлежност се споменава навсякъде просто като факт. Единствените вопли бяха на българи – че не била българка, ами туркиня и т.н. Глупаво.
    Чудно ми е защо никъде не се коментира включването на Невена Цонева в същата подборка на “Пийпъл”.
    А хората по света все пак знаят името не само на Валентина Хасан, а и на Райна Кабаиванска например. А може би дори все още си спомнят Стунджи и Елица (чиято песен аз също никак не харесвам, но това не ми пречеше да се радвам на успеха им).

    Reply
  20. Митко

    Аз не се надсмивам над момичето. Просто цялата ситуация с изпяването на “английски”, физиономиите и реакцията на журито са достатъчно забавни, че да си позволя да се посмея. Даже не ме интересува личността на изпълнителката. Пука ми дали може или не може да пее, дали знае английски, български или какъвто и да е друг език. Не искам и да знам къде е родена, на колко години е, семейното и положение и т.н.
    Просто една забавна ситуация. И толкова.
    Другото е съдене. Със своите последици за съдещия. Но това вече е друга тема.
    Останете със здраве!

    Reply
  21. Апостол Апостолов

    Жилов, ако не ме харесваш, просто не се занимавай с мен! Междувпрочем, фактът, че не ме харесваш, говори за това, че ти нямаш вкус. И не само вкус…

    Reply
  22. ~!@#$%^&*()_+

    момата поне се опитва да направи нещо
    за разлика от тея дето се ДРУГИТЕ ИМ серат в гащите, правят държавата кочина или излагат националната им гордост ;-Р

    Reply
  23. komata

    На няколко места из нета са я обявили за унгарка. Пуста Валентина, айдеее, опозори и унгарската нация 😀 😀 😀

    Reply
  24. Ани

    Апостолов, българите съвсем не се славим като простаци на запад. Не знам (а и не искам да знам) в какви среди си се движил през тези твои 10 години живот в чужбина, но те уверявам, че през последните 3 години ние с мъжа ми формираме мнението на колегите и тукашните ни приятели за това какво представляват българите. Повечето хора ни посрещат на “ура”, възхищават се на начина, по който изпълняваме служебните си задължения, на методите, с които възпитаваме децата си, на храната, която готвим и на откритостта ни. Гарантирам също така, че това не е поза. Иначе нямаше да ни плащат такива заплати, да се борят за това да работим при тях, да се гордеят, че ни познават и ценят времето, което прекарваме заедно.

    Що се отнася до простотията, нейни въплъщения има сред всички народи и националности. Хайде, не си криви душата, виждал си и чужденци-простаци, нали? Да, вероятно по-малко, отколкото българи-простаци, ама какъв процент от живота си си прекарал сред българи и какъв – сред чужденци?

    Reply
  25. Митко

    Едно обикновено музикално изпълнение, а токлова страсти, толкова генерални изводи. Трупат се силни думи. Хора, та това е нещо толкова мъничко и незначително, – не е нужно да се идентифицирате с него, да чувствате срам, накърнена гордост. Май ние (да генерализирам и аз), днешните българи имаме толкова крехко и лесно ранимо его, че една неизпята според приетите представи песен, може да ни накара да се почувстваме унизени. Аз просто приемам, че всеки може да претърпи провал, да стане за посмешище. И това да му бъде от полза за по-нататъшната реализация в живота.
    Момичето просто е направило избор и по свободната си воля се е явило на този конкурс. А всеки избор си има цена. Винаги.
    Бъдете здрави!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *