Георги Стоев – 3: Мутра, писател, престъпник или…?

За последните няколко дни се изписа какво ли не за Георги Стоев. Че е тъпа мутра, присвоила си труда на писатели. Че е тъпа мутра, която се е опитала сама да пише, и е написала боклуци. Че е бивша мутра и настоящ писател, който е загинал заради книгите си, или заради разказите си какво е ставало. Че е престъпник, опитал се да се прави на свестен, и окичен с абсолютно незаслужена слава. Нередно и несправедливо.

Къде е истината?

Ако се разровя достатъчно из живота и книгите му, със сигурност ще разбера какъв е бил всъщност. И да, ще е добре някой ден историците да знаят истината. Само че не някой ден, а точно сега, и не само историците, а целият ни народ е добре да разбере една друга истина. Която се научава без ровене в живота и книгите на Георги Стоев.

Може да е бил всякакъв – мутра, писател, крадец, графоман, агент, престъпник, каквото щете. Едно обаче няма как да се отрече – той изнасяше пред очите ни истината за престъпния ни свят. Може би не цялата. Може би не перфектно точната. Но каквото знаеше и не се боеше да сподели. И напоследък отчаяно търсеше начини да разкрие и предаде на закона поне някаква част от тази престъпност, заради което и загина. (Вече в медиите има достатъчно подробности.)

Ти, посетителю тук, мутра ли си? Сигурно не. Престъпник ли си, или пък графоман? Надали. Крадец, или агент на ДС, топил близките си за едното удоволствие? Също не го вярвам. Така че сигурно си много, много по-свестен от Георги Стоев. По документи.

Само че той говореше истината, и търсеше начин да докара поне мъничко правосъдие. На дело, а не на думи вечер под юргана.С ясното съзнание, че това вероятно ще му струва живота. А ти мърмориш насаме, и страхливо се ослушваш дали няма “някой” да те чуе, “някои” да те нарочат, и да ти създадат “някакви” проблеми. Евентуално, случайно да не би някой може би да ти развали рахатлъка…

Да, и аз не съм много по-свестен от теб. И аз само пиша възмутен блог, и ходя по жалки митинги – нищо рисковано и опасно. Само че те карам да уважаваш не мен, а Георги Стоев. Оня, дето може да беше престъпник и мутра, но се опита да се бори срещу… да го кажем с една дума, Злото. А ти може да си чист като ангел, ама мръдна ли си пръста да направиш нещо? Ако не си, ще ме прощаваш, ама нямаш на какво отгоре да се чудиш какъв е бил Стоев. Почуди се какъв си ти, и струваш ли каквото и да било. Както аз в момента се чудя за себе си.

Престъпник, мутра или крадец, Стоев ще остане в историята като борец за нещо свястно. А повечето от нас, свестните и чистите съдебно, няма да останем в нея. Абсолютно заслужено – нямаме с какво. Не че не можем да имаме – така сме си избрали, да нямаме. Просто ще получим каквото сами сме избрали, и заслужили.

Така е редно. И справедливо.

18 thoughts on “Георги Стоев – 3: Мутра, писател, престъпник или…?

  1. Апостол Апостолов

    Е, какъв писател е този, на когото друг му пише книгите? И кой убива писатели посред бял ден на улицата? Въпросите, разбира се, са риторични…

    Reply
  2. roujkabg

    Какъвто и да е бил приживе Георги Стоев, преди всичко беше човек и това го видя цяла България.
    Убийството му потвърди ИСТИННОСТТА на думите му, и го нареди сред честните и доблестни хора.

    Мир на праха му!

    Reply
  3. roujkabg

    Апостоле,

    ДОКАЖИ, че друг му е писал книгите. Не го ли направиш за мен си ЛЪЖЕЦ и КЛЕВЕТНИК.

    Възрастен човек си би трябвало да знаеш “За умрелият или добро, или нищо”

    Reply
  4. Апостол Апостолов

    Аз нямям нужда от НИКАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА, защото не съм следовател.

    Аз знам обаче, че моят колега и приятел Владо Даверов му пишеше книгите. Попитайте го, той няма да го отрече.

    Ти пък явно си младеж с ограничени възможности и не разбираш, че аз не говоря за мъртвия, а за неговото “творчество”.
    Като умен, интелигентен и образован човек аз по принцип не се изказвам за хора, които не познавам. Съветвам те да си
    вземеш поука от мен. За да не се окаже утре, че си защитавал хора, които не заслужават това.

    Впрочем, трябва да те успокоя все пак някак си. Не се безпокой, младостта е огромен недостатък, но за щастие
    той много бързо и много лесно ще преодолява!

    Reply
  5. някой

    Г-н Апостолов,

    Аз също съм образован, и смятам – интелигентен човек, при това по стечение на обстоятелствата познавах Георги Стоев…

    Понеже говорите уж не за човека, а за творчеството му, но всячески се стремите да го оплюете, ще ви кажа накратко какво мисля за него и Вас.

    За Вас накратко – Вие сте един недостоен човек.
    А благодарение на приятеля Ви Даверов излязоха първите книги за ВИС и СИК, заради които никога нямаше да го убият, нито пък някой да го вземе насериозно.
    Реално те не си струва даже да се четат, за разлика от поредицата БГ Кръстника.
    Попитайте приятеля си защо Стоев го е ´´уволнил´´, така да се каже. Или може би знаете за този факт, и затова така се държите тук? Приятелска солидарност?

    За Стоев – да, той наистина не беше писател, и надали някога е искал да бъде. Това беше по-скоро форма на изповед.
    Сигурно е много по-точно да се нарече бивша мутра и престъпник.
    И личността му, и делата му са безспорно противоречиви.
    Младо момче, което подобно на мнозина други като него – от спортните среди, на 20 г., в началото на прехода, попада в месомелачката на подземният свят. И остава там задълго. НО.

    Малцина в този живот успяват да достигнат до катарзис и промяна, от каквато всички малко или много имаме нужда.
    Още по-малко се срещат такива измежду хората в престъпния свят. Които да минат на страната на добрите, обикновените хора, рискувайки живота си. Знаейки добре какво ще ги сполети.
    Това е нормално да буди възхищение. Поне в нормалните хора.

    Затова много ми хареса написаното по-горе, за което поздравявам автора. Не е нужно да познаваш човека, за да оцениш това, което направи. Първо за себе си – да изчисти съвестта си, името си, и второ за обществото – да ни накара да се замислим. Върху ужасните и нередни неща, които всички знаем и виждаме, и просто подминаваме с безразличие. Има далеч по-информирани хора от него в държавата, има немалко други с далеч по-нечиста съвест….не е лесно да излезеш и да кажеш аз съм такъв и такъв, бях, сега искам да свидетелствам….Дайте да променим нещата, така повече не бива да се живее….

    Мисля, че така осмислят и чувстват нещата всички свестни хора, а малцина биха гмогли да го изразят с думи толкова хубаво и ясно, както е в текста по-горе.
    Не съм чел до момента по-добър коментар и изводи.
    Още веднъж поздравления за автора!

    Reply
  6. Апостол Апостолов

    Пет пари не давам аз за някакви треторазрядни мутри! Убили едно лайно- и какво? Много важно! След САМО 2 месеца никой няма да си спомня за тая тахтаба.

    Освен това: боклуците, които Владо написа срещу заплащане, нямат викаква СТОЙНОСТ! НИКАКВА! Евтини, длонопроби булевардни романчета! Никаква стойност- НИТО ЛИТЕРАТУРНА, НИТО ФАКТОЛИГИЧЕСКА.

    Аз съм бил недостоен— Дрисльо- аз съм прочут, богат и прославен човек, а ти си една анонимна отрепка от тълпата. Дразни ли те това? Е, пукни тогава, да ти

    Reply
  7. Григор Post author

    @Апостол Апостолов: Контролирай си речника! Това е блогът ми, а не вестникарски форум. Или се държиш културно, или те изритвам. Ясно?

    Reply
  8. Морфиус

    @Апостол Апостолов, теб и на други места из нета съм те мяркал да се изживяваш като тролче, какво ли компенсираш с това?!?
    Но и за трол не ставаш, много бързо си изтърваш нервите.

    Reply
  9. някой

    г-н Апостолов,

    Не ви знам кой сте и какъв сте, а и това какво мислите за себе си (с други думи високото ви самомнение) не ви дава право да обиждате другите…Било покойният Г. Стоев, било мен, било който и да е друг…

    Иначе като ви прочетох репликата, останах с впечатление, че сте прочут нещастник, богат на комплекси, вероятно ´´прославил´´ се в не един форум….

    То и най-вече заради психически лабилни хора като вас избягвам да пиша по форуми и предпочитам да съм анонимен…

    Повече няма да се занимавам с вас, само горещо ще ви препоръчвам да отидете на психо-преглед.
    Никой уважаващ себе си човек не би тръгнал да разговаря сериозно с хора истерици, а и с кой знае какви други диагнози…

    Относно диагнозите, за да не се сърдите излишно, ще ви цитирам:

    преди два дни сте написали по-горе ´´Като умен, интелигентен и образован човек аз по принцип не се изказвам за хора, които не познавам. Съветвам те да си вземеш поука от мен“

    а днес ´´треторазрядни мутри! Убили едно лайно- и какво?……анонимна отрепка от тълпата´´ (не познавате лично нито мен, нито Стоев, нали?)

    Според мен горните изречения трябва да са писани от 2 различни личности, т.е. или 2-ма души ползвате един профил тук, или, по-вероятно, става дума за известно раздвоение на личността:)
    Но до тук с психоанализа, има си специалисти по въпроса…

    Reply
  10. Ани

    Апостолов, известността, богатството и прославата не са мерило за човечност. Опазил ни Господ от това да приемем личност с твоето поведение за достоен…

    По-добре си върви със здраве, вместо да мърсиш този хубав блог.

    Peace!

    Reply
  11. Апостол Апостолов

    Единственото мерило са финансовите постъплени от блга ми. Моята слава, моите пари, моят статут на прочут, нителитентен и прославен човек мира не ви дават на вас, сивите, нищожни и ммалки измекярчета. Майната ви! Какво ли общувам и аз с нищожества?…

    Reply
  12. Григор Post author

    @Апостол Апостолов: Човек, на който единственото му мерило са финансовите постъпления, очевидно не е от подобните ми. А и при положение, че ние сме толкова сиви, нищожни и малки измекярчета, очевидно такъв прочут, интелигиентен и прославен човек няма нуждата да общува с нас.

    В тази връзка се надяваме да не ти липсваме за в бъдеще. Защото ще те помоля учтиво отсега нататък да не ми гостуваш тук.

    Reply
  13. Григор Post author

    @Апостол Апостолов: Ако съдя по написаното от теб под чуждо име, което изтрих току-що, правиш точно това – разплиташ си пуловера. За мен. По-точно за вниманието на горките ми читатели. Тоест, си най-обикновен трол.

    Също, от блог в България към момента няма как да се изкарват повече от 200-300 лева месечно, освен може би от поръчкови хвалби. (А твоят блог, да си го кажем честно, не е от най-четените.) Така че или си мизерник, ако това за теб са пари и богатство, или си най-тъпият лъжец, който съм виждал някога.

    Ако ли пък навсякъде се държиш така, с гаранция си прочут и прославен. Но надали с каквото претендираш.

    Най-сетне, след като не слушаш какво те молят, си освен тъп и нахален. Така че те блокирам с чиста съвест. Достатъчно сра тук.

    Reply
  14. momo

    12 godini ne sam v balgaria ama sigyrno nikoga niama da se varna…gospod zdrave da vi dava vie kadeto ste tam ….ako niamase i takiva smeli xora Balgaria stese da ia niama v kartata…

    Reply
  15. anjela

    поздравления за блокирането.дедото е осрал сума форуми със своите глупости.вече е баннат от 30 форума.а блоговете му едва ли някой попаднал случайно на тях ги приема за нещо сериозно.драска неща които бяха актуални преди 15 години.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *