Извинения до уебщността

Днес за около ден или беше невъзможно човек да се свърже към сайтовете, които хоствам – и комерсиални, и любителски, и лични – или пък те изглеждаха ужасно. Дължа на всички извиненията си.

Историята е типичната за всеки карък. За желаещите да не й повярват, ето я:

До момента фирмата ми разполагаше с точно един сървър за всичко – Дурон на 1.8Г, 512 МБ памет – и той вече издъхваше под купчината сайтове. Преди няколко дни взех доста по-прилична машина, и вчера я колокирах. Прехвърлих повечето информация, но оставих конфигурирането и пускането за днес.

Днес стакатото на клиентите обаче беше по-интензивно отвсякога – май беше ден за компютърни повреди из София. Наложи се и аз да хвърча като финикиец. И към това се добавиха две благи новини: първата – че провайдерите, където е колокиран първият ми сървър (той и неймсървър на системите ни), били сюрпризирани с внезапна нужда от смяна на IP блок (тоест, сървърът вече го няма онлайн), и че в офиса ни, където е вторият неймсървър, нетът е спрял (за едва ли не пръв път за последните 2 години – тоест, и вторият DNS го няма). С една дума, хостингът ни беше в свободно падане, а аз – в невъзможност дори да огледам откъде и с какво да почна.

Оттук и оттам, докато оправях проблемите на клиентите, на бърза ръка изръшках необходимите DNS промени, минах през първия сървър и го преконфигурирах на спринт. След 20 ч. вечерта успях да се поосвободя, и да пусна малко по-прилично и сайтовете. Уикитата ми се поопънаха (БГ-Фантастика и досега не се справя добре с някои шаблони, заради ъпгрейда на МедиаУики – ще мисля това утре-други ден), и кирилицата в повечето бази данни стоеше брутално омазана дълго време. Избави ме от втория проблем един стар приятел и феноменален хакер, като просто погледна където трябва и откри там познайте какво, и от кого добавено?

(23:30:00) < така (23:30:01) < познай (23:30:06) < какво намирам на старата машина (23:30:12) < в /етц/мъсял/мъ.цнф (23:30:14) < # Added by Grigor, to fix the f****n hardwired charset default of MySQL. init-connect    = 'SET NAMES utf8' (23:30:31) < познай сега какво смятам да направя... (23:30:32) > стига бе 🙂
(23:30:36) < ми (23:30:36) < това е Точно така. Лично бях решавал този проблем вече веднъж, но в спринта днес бях забравил. Тази година няма да кандидатствам за астронавт. 😉 Е, сайтовете вече като цяло работят. И смея да кажа, че се бавят при отваряне доста по-малко отпреди. Възможно е на някои места още DNS-а да не е подменил старите адреси за връзка с новите, и да не можете да отворите някои сайтове. Но... голямата част от проблемите са оправени, другите ще оправям утре, а сега отивам да спя. 🙂 (Този запис май е най-типичният запис в сисадмински блог, който може да съществува. 🙂 )

13 thoughts on “Извинения до уебщността

  1. yoalbo

    Благодаря! Помислих си, че повредата е ‘в моя телевизор’, защото преди няколко дни ми се появи проблем с кирилицата (помислих си рецидив от действията ми по отстраняването му – не съм се справила както трябва, очевидно не знам достатъчно)… Но това стана повод да си подобря (update-вам) системата, защото не го правя автоматично, по множество лични причини… В крайна сметка – добре се получи! 🙂 Thanks, еще раз!

    Reply
  2. Michel

    SET NAMES ‘utf8’ неведнъж ме е спасялова от бедите… 🙂

    Разликата е, че ако нямаш контрол над настройките на сървъра (не можеш да редактираш ‘my.cnf’), става номера и като намериш съответното уеб приложение къде точно в кода си се “връзва” към базата данни, и точно там да сложиш ‘SET NAMES’ :)))

    Така или иначе, радвам се, че сървърите са ти back online:)

    Reply
  3. suncho

    Отделно трябва да напиша някой пост как героично се дънят IDN адреси. Ето сега, wordpres-а ти филтрира великия ми сайт заради IDN домейна… :))

    Но те Гугъл се дънят, Windows Live се дъни, какво остава за wordpress. Изобщо това IDN хвана нета по бели гащи…

    Reply
  4. Григор Post author

    @yoalbo: Благодаря за разбирането, и още веднъж се извинявам за секналия нет!

    @Michel: Беше логично това да е дефолта на MySQL, а не latin1_swedish, ама… 🙂 (Още не съм се наспал след случката – дооправял съм дреболии, и сигурно има и още за дооправяне. До БГ-Фантастика още не съм смогнал да стигна.

    @suncho: В такива моменти нямаш време за дреболии като превключване на клавиатури. 🙂 А за IDN – то хвана не само нета по бели гащи. Опитвам се да бутам въвеждането на .бг домейн, и ако знаеш колко народ се оказаха по бели гащи покрай него… 🙂

    Reply
  5. От Човешката

    Здравей. Имам следният въпрос. Вчера вечерта от форума на човешката изчезнаха няколко поста. Има ли някакъв шанс да се възстановят, при положение, че новите постове заеха ID-тата на онези, които изчезнаха. Гледах логове, могове – нищо. Мистика! Освен това server time е с 8 часа напред, което е доста неприятно, защото публикувам нещо в 14:00 ч. пък изписва, че е публикувано в 22:00. Разни такива. Ще сме много благодарни, ако можеш да помогнеш с тези два проблема или поне с времето.

    П.П. Като гледам timestamps на постовете тук, явно времето навсякъде е погрешно 🙂

    Reply
  6. Ерманд

    Хм, към 18:00 ч. (1:59 pm, според сървъра) публикувах коментар от името на “Човешката”, който мистеризоно е изчезнал. В него се жалвах за изчезнали публикации във форума на “Човешката”. Както и да е, те едва ли ще могат да се възстановят. Но, ще може ли да се оправи времето на сървъра, защото е с 8 часа напред – вижда се и от timestamps на коментарите тук 🙂

    П.П. Григоре, извинявай че ти създавам излишна работа

    Reply
  7. От Човешката

    Здравей, Григоре! Благодаря за корекцията на времето. Сега пък има несъответствие с два часа назад. Извинявам се, че пиша тези неща тук. Кажи как ти е най-удобно, за да не задръствам личното ти пространство с излишни неща. Ето настройките:
    Board Settings: System timezone: [UTC +2] Eastern European Time, Central Africa… Enable Summer Time/DST: Yes
    User Settings: System timezone: [UTC +2] Eastern European Time, Central Africa… Enable Summer Time/DST: Yes
    Сега часът е 11:05, а времето на публикацията според форума е 9:05. Това мога да коригирам, като променя часовата зона с 2 часа напред, но това означава и всеки един потребител да направи същото. Please, help! Ако пък ти имаш нужда от някаква помощ – насреща съм.
    Ангел

    Reply
  8. Григор Post author

    Изчезналият коментар, уви, е най-добре да се пусне отново – прехвърлянето на сайтове и бази данни беше на бесен пожар, и сто на сто съм поомазал това-онова. Извинявам се на всички за проблемите, и поемам вината за подобни гафове.

    Времето на сървъра също не е вярно – днес ще го оправя при първа възможност. Просто трябва да мина на място (искам времето по BIOS да е UTC). Извинявам се и за този проблем – изпуснал съм го в бързането.

    Reply
  9. suncho

    о, бг TLD е велика идея (какво е това, .xn--90ae?) но е силно неосъществима. Прекалено големи пари падат, прекалено яко дигсис са хванали златната кокошка за врата… Що не помогнеш първо за създаването на нормален .bg домейн, без глупости като .0.bg, и после да мислим за IDN…

    Reply
  10. Григор Post author

    @Ангел: Трябва вече нещата да са наред.

    @suncho: Не съм убеден, че идеята е силно неосъществима – просто трябва да се бори човек, пък да става каквото ще. 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *