Сечта в Картала – Велико Търново

Едно от поредните посегателства срещу българската екология напоследък почна да нашумява по вестниците. Става дума за сечта на 52 декара вековна гора в търновския квартал Картала.

Нетът вече е пълен с информация за него. Съвсем накратко, историята е следната: през 1997 г. общинският съвет на Велико Търново решава да замени (точната дума е по-скоро “да подари”) тази гора срещу… помещение за съхранение на гориво с площ 100 кв. метра, и месечен наем 300 лева. Облагодетелстваните лица бързо-бързо препродават тлъстата хапка по няма да разберем какви (но с гаранция “пазарни” цени), а новите й собственици я изваждат от горския фонд, обявяват за строителна площадка, и започват да изсичат гората, която носи на града зеленина, чист въздух и спокойствие.

Най-нормално е дори българи да не изтърпят подобно нещо. Във Велико Търново се създава доброволчески комитет, който да защити гората от посегателството. На няколко пъти хората, които бдят около гората, са атакувани от мутри. Изобщо, познатата ни вече помия и отврат… За капак, схемичката активно се подкрепя от кмета на Велико Търново, Румен Рашев. Който не се колебае да подкрепя далаверката с всякакви средства, да се изказва некултурно при разговори за нея, и да обяви за “мутри” познайте кого? Инициативния граждански комитет, естествено.

(Да, изсичането на 52 декара гора не е кой знае какво посегателство срещу екологията. Имах предвид количеството мръсотия, което тече от далаверата, и замърсява обществото ни.)

Ако бях на мястото на великотърновци, бих публикувал в Интернет точен списък на тогавашния общински комитет, гласувал заменката. А начело на списъка бих поставил уважаемия кмет. Бих обявил тези хора за “политически трупове” – хора, които ако се явят на избори, се гласува задължително срещу тях и политическата сила, която представляват, ако ще другите й представители да са ангели небесни. Бих разпечатал списъка, заедно с обяснение и инструкция за действия по изборно време, и го бих разлепил навсякъде из Търново. А когато наближат изборите, бих си взел отпуска, и бих повторил разлепването. Бих допълнил списъка с точен списък кой от тези хора на коя политическа сила е кандидат, за да не се гласува за нея. Бих напускал негови копия из пощенските кутии на съседите си, и бих ги обикалял и убеждавал да гласуват срещу далавераджиите. Ако някой е известен като техен човек – и срещу него. Мафията трябва да слезе от сцената. И изгода от това имат не прокуратура, не съд и не еврокомисари – имаме я само и единствено ние.

И бих ги ударил не само по политическата кариера, но и по джоба. Бих организирал бойкот на стоките или услугите на фирми, в които тези хора имат участие, и не бих приемал работа в тяхна фирма, дори ако трябва да гладувам. Но с огромно желание бих помогнал на конкуренцията им. И каквото още се сетя.

Не, не съм откачен активист. Просто си правя изводите кое е по-важно – дали кефа ми няколко вечери пред телевизора или таблата, или какво ще дишат цял живот децата ми. Вие как мислите, кое от двете е по-важното? Само че без оправдания за мързела и страха си. Нито ще хванат дикиш пред тези, които ви слушат, нито ще очистят въздуха за децата ви.

Стискам палци на Велико Търново, и поздравявам хората, които са имали смелостта да се опълчат срещу безпардонността, алчността и безчовечността. Може би не са идеални. Може би не винаги използват най-точните средства (а трябва – моля ви, бъдете мъдри и силни, постъпвайте като достойни хора, не правете глупости и мръсотии, оставете ги на тези, срещу които се борите!). Но са се опитали да се борят. И ако някой тръгне да ги критикува, аз бих го попитал какво той прави, за да спре тази гадост. Ако е нищо, ще го помоля да си направи услугата да млъкне. Мученето на добитъци не ме интересува – интересуват ме думите на хората. А човек е този, който се бори за доброто.

И, за да не бъда и аз един от добитъците, призовавам всеки, който има ум и съвест, да надигне глас в подкрепа на защитниците на гората и на Велико Търново. Ако на някой му хрумне как мръсната далавера да бъде спряна, и върната, или поне как извършителите й да бъдат наказани така, че нито те, нито други да не посмеят повече – моля ви, кажете го на висок глас! Аз също ще мисля, и ще търся още начини. Колкото повече, толкова по-добре. А ако в София се уреди митинг в подкрепа на търновци, ще намеря начин да отида на него.

11 thoughts on “Сечта в Картала – Велико Търново

  1. roujkabg

    Гриша,

    работата е там, че в общината никой не води стенограми от заседанията и никой не може да каже кой какво е прогласувал тогава с ИЗКЛЮЧЕНИЕ на ЕДИН,
    който е гласувал ПРОТИВ, чието име не се знае. Сега всички без кмета твърдят, че са тоя един и ако не беше жалко, можеше и да е смешно, но УВИ-НЕ Е!

    Според адвокат Васил Бенчев, койно е член на “Комитета за защита на гората” сечта е започнала и няма сила да я спре.

    Тече прокурорска проверка, която не е приключила, но мутрите бързат да секат и дори прокурорското решение да им наложи забрана, тя ще бъде пост фактум и най- много да си платят глобите, които ще им бъдат наложени и които вероятно ще са капка в морето, в сравнение с печалбите.

    Много ми се иска държавата в лицето на институциите да се събуди най- после. Да се заеме с функциите си, да контролира и да направи същото, което обеща да направи с Българският футбол. Проверки и санкции, но и там не е сигурно какво точно ще се пръкне, щом и самото БФС е без лиценз…а Живаго вече е повикан по спешност да спасява Кремиковци.

    Почвам да се питам дали самата ни държвата има лиценз?! Щом Станишев надава политически хленч пред “Таймс” и уверява ЕС, че било заради нас, народа, който толкова много изтърпял и щял бил да остане разочарован…дрън, дрън…а всички знаем,че сме разочаровани най- меко казано, /че понякога бяс ме хваща / именно на тия , които ни управляват.

    Благода за отзивчивостта и гражданската ти позиция и дано се включат още блогъри. Заедно можем по- вече.

    Reply
  2. Божо

    >”кое е по-важно – дали кефа ми няколко вечери пред телевизора или таблата, или какво ще дишат цял живот децата ми.”

    Като погледнеш, на природонаселението не му дреме за каквито и да било безобразия, нито когато му вземат хляба или оставят пенсионираните му родитители без лекарства и т.н. От друга страна, като стана галимацията с цска-то (не че там не беше огромно безобразие и далавера) как скокнаха сума хора да правят митинги…

    То и аз почвам да се чудя аз ли не съм добре, на мен ли ценностната система не ми е наред?

    Да са живи из здрави тези хора, които са се показали като личности, а не като добитък и са отишли да се опитат да запазят гората! И дано да не им направят нещо мутрите.

    Ако има митинг и аз съм там. Кой би могъл да го организира? Еколозите, дето правиха протест за Рила дали няма да се намесят?

    Reply
  3. GRETA

    Трябва да се иска оставката на кмета и търсене на наказателна отговорност.Не само за горите.Неговата мисъл е единствено как да манипулира, лъже и присвоява.Не случайно във Форума на в.Борба го наричат “Великият комбинатор”.То бива, бива озаконено БЕЗЗАКОНИЕ, ама чак толкова не бива.Това е болестта на парите.Унощожителна смрад!!!!!

    Reply
  4. Бранимир Бонев

    Хубава статия, благодаря, че пишеш по проблема. След малко ще те добавя в статията в блога си за това, че си писал по темата. Само дето и да искам, няма как да бойкотирам всички стоки и услуги, които кмета предлага в Търново. Синът му, например, има верига денонощни магазинчета. Жокер.. ЕДИНСТВЕНИТЕ денонощни магазинчета в града

    Reply
  5. Pingback: Още веднъж за изсичането на гори във Велико Търново | •Бранимир Бонев•

  6. Pingback: Вика му се българска екологична политика « Блогът на Селин

  7. roujkabg

    http://www.borbabg.com/5.htm

    Да видим сега прокуратурата дали няма да я свърши същата като кмета.
    Досегашните ми наблюдения от работата й са по- скоро да замита следи, отколкото да ги открива. Дори работата да стигне до Главният прокурор на Репубриката Борис Велчев пак имам основания за съмнение, че казуса ще бъде решен в полза на гражданите на ВТърново, а кмета санкциониран. Но ще поживеем ще видим…

    Reply
  8. 3g

    Българи , наследници на горди хайдути ,дали не е време за изпълнение на присъдите.Щото докато мъдрият се намъдрува,лудият се налудува.Обикновено.

    Reply
  9. Григор Post author

    @3g: Чии присъди? Аз поне не знам някой съд да се произнасял по въпроса. Ако имаш предвид личните си фантазии, добавката ти е на място.

    Такива неща се оправят не с кланета и бесилки, а с мирен, но категоричен протест. Ако преобладаващата част от великотърновци бяха казали: “Моят кмет за следващите избори е този, който поеме категоричен ангажимент да спре безобразието, и да издири с какво престъпниците да бъдат осъдени”, това просто нямаше да се случи. Без никакви саморазправи.

    Хубавото на демокрацията е не че ти дава хляба в ръцете, а че ти дава в ръцете ралото и сърпа, с които да си го засееш и ожънеш. Защо е хубаво ли? Защото така хляб, т.е. свестни управници, получават които са се потрудили да ги издигнат, подкрепят и изберат. Добитъците получат каквито управници са заслужили – крадливи измамници.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *