Евродокладът за България

Вече излезе. И?

Каза каквото всички знаем. Посочените в него лица отговориха както се очаква от докопали властта байганьовци. Официалните (да не кажа “казионни”, защото от доста време вече това почва да е по-точната дума) медии се чудят как хем да го обсъждат, хем да не наричат крадците крадци. А българите се чешат по главите, вдигат рамене и се чудят – не е ли това най-сетне дългоочакваният признак, че еврокомисарите се готвят да дойдат в къщи да им измият чиниите и да им изперат чаршафите? Че вече и чиниите, и чаршафите смърдят до небето, пък пустите еврокомисари мързелуват и се скатават.

Надали щях изобщо да пиша по темата. Тя е като празните листове от вица за позивите – “че какво да пише на тях, то всичко си го знаем”. Бях се подготвил да посрещна с равнодушие спекулациите на тема “няма да има парички за бедния ни народ”. Но пак не издържах. Май тенеке суратите не ми понасят.

Ако трябва да цитирам доклада по памет, основната причина да бъдат блокирани фондове (и да се готви блокирането на още) е, че “парите (от тях), вместо да достигнат до обикновените хора и да бъдат в тяхна полза, свършват в джобовете на престъпни групировки”. Ако трябва, прочетете това няколко пъти – важно е да го разберем. На ЕС не им е жал за тези пари, те са ги заделили вече. Проблемът е не че ще ги получат обикновените българи, те за тях са предназначени. А че обикновените българи НЯМА да ги получат, защото ще отидат за баджанаците на управляващите. За престъпниците.

(Как да не си припомни човек “До Чикаго и назад”? Моментът, когато показват на Алеко натрупаните в трезора сребърни цепеници. И думите му: “Господи, какъв патриотичен бяс биха разпалили тези цепеници у нас…” Май ни е нужен политикано-български речник. Можем да го започнем със: “За благото на народа” -> “За гушите на мутрите”.)

Така че повод за безпокойство няма. С тези управляващи, и да ни отпуснат парите, ще ги видим колкото ако не ни ги отпуснат – това е, което иде да каже този доклад. От неотпускането им губят престъпните спонсори на управниците ни. Обикновените хора не губим абсолютно нищо. Има смисъл да се кахърим за неотпускането им единствено ако сме част от престъпните групировки. Ако не сме, би трябвало да празнуваме, и да искаме още по-строги санкции – ние пак няма да изгубим нищо, а мафията ще обеднее. Което пък косвено може да доведе до това ние да позабогатеем, където тя не е имала вече сили да ни изтръска джобовете чрез другите си начини да го прави.

Проблемът тук според мен е съвсем друг. А именно, че когато формулират тезата си малко по-иначе – “тази политика не наказва виновниците за сегашното състояние на България” – политиканите са прави. Тази политика наистина не ги наказва. Както написах в горния абзац, те може дори да спечелят от нея.

За състоянието на една държава винаги е виновен народът й. Той е, който избира добри или лоши управници. Той е, който не търпи престъпници на власт, или пък ги търпи. Той е, който активно търси, издига и избира свестни хора, или оставя престъпниците да се самоизберат – те това го умеят, ако няма кой да ги спре. Както и да бъдат извъртани нещата, колкото и оправдания да бъдат събирани от девет кладенци, колкото и лъжи да бъдат трупани една върху друга, това е истината – отговорният за държавата е народът й, и никой друг. Единственият, който може да оправи държава, е народът й. По тази причина, единственият, който има как да е виновен, ако държавата не е оправена, е народът й. И докато той не се захване да я оправя, тя ще стои в лайната, ако ще всички комисари на света да се съберат да й помагат.

Затова и съжалявам, че тези мерки няма да накажат виновните – обикновените хора, по-точно добитъците измежду тях. И затова си мисля, че няма да имат ефект. Престъпниците няма да спрат да крадат сами – ще спрат, когато им вземем ключовете, които сами сме им връчили, и ги изритаме.

За щастие, се готвят и други наказателни мерки, които може би вече ще бъдат поусетени от народа. Под предлог, че парите за подобрени гранични пунктове също се източват, се готви отлагане на приемането ни в Шенген. Чао-чао, пълна свобода из Европа. Хайде във фризера, скорошни безвизови режими с повечето от света. Стойте тук, митничарски кафета, плащани в крайна сметка от купувача в кварталния магазин. И вие, безбройни разрешително-регулационни режими (зам-министър – плащаш милион на месец и ставаш, ще си ги избиеш от процента от рушветите, дето върви нагоре, тройно). Тези неща вкупом вече бъркат в джоба осезаемо. Крайно време е добитъците да почнат да си понасят заслуженото. Уви, и ние покрай тях – но те не усетят ли тоягата, няма да станат хора никога.

Перспективите са точно за това. Докладът сочи като най-награбили се именно спонсори на скъпия ни президент. Дежа вю? Румен Петков и сие? Надали. Това беше преди повече от три минути… Както и да е. Имаме си, значи, престъпен глава. Дали си имаме държавен глава не е ясно, защото не е ясно имаме ли си държава. И бъдещият кумир, идол и настоящ медиен екшън герой, Бат Бойко, също му се подмазва. Виновен бил Станишев (не че е лъжа, де), Първанов бил чиста вода ненапита. Понеже ББ си прави сметката да управлява три години заедно с него. Само че как ще управлява си личи още отсега, точно в такива моменти. Да му оправдаем сметката, или да му я развалим, как ще е по-добре за нас? Вие какво мислите?

21 thoughts on “Евродокладът за България

  1. Вени Г.

    Аз съм от хахавите активисти, които мислят, че гласът им е май единственото нещо, с което разполагат, поради което той не бива в никакъв случай да бъде нуоползотворяван. Въпросът е как защо. А е въпрос, защото е очевадна тежката криза на политиката като форма на представителство на обществените интереси. Тиш ме подтикна към размисли по въпроса, които сигурно ще си пиша в блога, а конкретно за това каякво да ги правим мога да кажа само едно – да гласуваме. Знам, че не звучи ефектно, но друг демократичен начин не е измислен.

    Reply
  2. nin

    Григоре, работата е там, че не само обикновените хора са виновни. Ами хората в партиите, които избират кандидати, хората работещи в администрациите. Политиците ни са просто продукт на едно общо мислене на добитъците и на тези будните.
    Всеки път като чуя как започват да ми приказват колко са лоши политиците и в каква скапана държава живеем, ми идва да покажа, че и човека който ми приказва колко сме зле не е по-добър от тези, които плюе макар и в по-малка степен и по-малко проявено. Случвало ми се е да го казвам в лицето на такива хора (макар вече да не го правя) и не приемат никак добре, че по някакъв начи и те са отговорни за това, което става. Дай им да плюя и да се чувстват жертви и праведни.

    Reply
  3. Таня

    Аз по едно време имах някаква вяра по въпроса и вярвах, че аз мога да направя нещо. Опитвах се и спорех и с близките ми и с познатите ми. Нищо. Изслушват ме любезно хората и си продължават, както преди. Усещам, че се превръщам в добитък, защото не ми се спори вече. предполагам, че и много други така са загубили ентусиазма и вярата си, защото очевидно измежду българите повече са измекярите. Може би ние всичките сме такива, целият ни народ открай време е бил такъв.

    5 века по османско робство и единици помислили и опитали се да направят нещо срещу това. Не е ли видно още от тогава, че ни бива само да плямпаме и да се бием в гърдите – на масата след 5 ракии?

    И като ми казват, че няма кого да избереш – очевидно май е така, след като всички сме такива – дрипльовци и крадльовци до девето коляно. И обикновено най-големите дрипи се развяват начело…, та да може отдалече да се види. Само дето тези дрипи вече са с фасон и отработена измерена реч и сила на гласа…

    Reply
  4. Ghibli

    Всички ли са виновни? И тия, дето гласуват винаги? И тия, дето протестират, пък макар и в парка? И тия, дето не крадат? И тия, дето не хвърлят боклуци на улицата? Всички сме говеда… Жалко.

    Reply
  5. Григор Post author

    @nin: Може би трябва да им го казваш по-често. Да, вероятно в някаква по-мека форма, за да има как да го преглътнат, и да видят, че си прав. Но винаги първата стъпка към лекуването на една болест е осъзнаването, че си болен.

    @Таня: И аз мисля така – че народът ни открай време, поне от византийското робство насам, ако не и от по-отдавна, е народ предимно от измекяри. Но това е без значение. От значение е какви сме ние, които си говорим тук. И какви учим околните да бъдат.

    Да, за да научиш околните да не бъдат измекяри, трябва да им покажеш, че който не е измекярин, побеждава. Но в днешна България за много неща не е невъзможно да победиш. Просто трябва всички тези, които не сме измекяри, да си помагаме в своите каузи. Тогава победите ще започнат да надвишават загубите, а измекярите – да си правят изводите.

    @Ghibli: Да. И тези, които гласуваме винаги, протестираме, па макар и в парка, не крадем и събираме боклуци, вместо да ги хвърляме. Защото не сме научили и останалите да бъдат такива – или поне достатъчно от тях, за да натежат.

    Няма друг, който да ни е длъжен да учи говедата да бъдат хора. Или ще ги научим ние, или те ще научат нас да бъдем говеда. Или децата ни. Нека си изберем едно от двете. И ако то изисква някакви действия, да действаме. Друг, който да дойде да ни го направи, няма и няма да има. Това е разликата между човека и добитъка – човекът сам прави каквото му е нужно.

    Reply
  6. yoalbo

    И една АЛАРМА: Корупция в АЕЦ !!!
    Малко линкове пуснах на моя блог под заглавие: “Комбинация от алчност и невежество” (http://yoalbo.wordpress.com/2008/07/21/1-17/) …

    P.S. не се опитвам да привлека посетители на скромния си блог, ВАЖНО Е! от моя блог малцина ще се информират, но от тук – ДА!

    Reply
  7. Ghibli

    @Григор: ето тук ме изгубихте за каузата 🙁 Досега винаги съм си мислела, че разбирам и споделям тази гледна точка, но тази крайност ми идва в повече.

    Reply
  8. Таня Джекова

    Ghibli: наистина е крайност и на мен също ми звучи тежко, но това е единственият начин, като че ли. Ти имаш ли идея по какъв друг начин може да се променят нещата в България? Някой друг братушка ли да чакаме пак?

    Надявахме се на ЕС, че ще ни решат всички проблеми, но те няма да дойдат и да ни изметат двора, не са глупави, даваха ни пари, за да си го направим сами, ама като не можем да се оправим с крадльовците в собствения си двор, просто ще ни резнат кранчето и ще ни обърнат гръб, както бих направила и аз, ако подавам ръка на някой смръдльо, а той вместо да си купи храна и дрехи, отива и ги изпива или изпуква на покер. Ми много естествено, че ще спра да му помагам и ще му обърна гръб, пък той да се оправя сам както може. Така е и с тъпата ни държава – ние които можем, или не можем достатъчно или не сме достатъчно, за да се справим – затова всички в кюпа…

    Искам сега Вени Марковски да дойде и да ме убеди, как кумът му, или баджанак беше – Сергейчо, не е виновен и как по време на “най-доброто” всъщност в историята ни правителство държавата България се осра пред целия свят. Е сега да дойде да ми обясни, какво се случва, а не да ми разправя, че ние като сме протестирали срещу мерцедесите сме били маргинали… То бива наглост бива, ама никой не излезе да протестира срещу президента – в нормална държава досега щяха да му изядат главата, а той наглецът възложил на ДАНС да проверява ОЛАФ!!!! И изпраща олимпийците вчера – ми аз ако бях сред тях щях да откажа публично тази “чест” и щях да го заплюя в лицето – агент Гоце…

    Reply
  9. Pingback: Няма кой друг! « От моята камбанария

  10. Григор Post author

    @Ghibli: За радост или съжаление, това, което казах, е истината. Няма някой, който да е длъжен да научи добитъците да бъдат хора. Или ще ги научим ние, или те с времето и с лайнодушието си ще научат да бъдем добитъци нас, или децата си. Просто няма как да бъде иначе.

    А истината няма как да е крайна. Тя просто е. Това колко крайна ни се струва всъщност е мерило само за едно – доколко е изкривено мисленето ни… Никак не ми е приятно да го кажа, особено пък към друг. Но това е реалността. Единственият начин да живеем в нея е да приемем, че тя наистина е каквато е. Докато живеем в света на илюзиите си, всеки опит да оправим реалността ще се проваля.

    Reply
  11. Делибалтова

    Това е положението. Има ли още някой, на който не му е ясно, че ако лично не се размърда и помощ няма да получи? Нали уж сме големи, пълноценни хора. Кой не схваща, че е възмутително и срамно да ревем колко ни е крив светът?

    Reply
  12. Иван

    Да предположим че утре изведнъж целият народ се събуди с идеята че веднага трябва да се направи нещо.
    Какво мислиш че трябва да е то?

    Имай в предвид че референдуми не се провеждат (EU) , подписките се губят (АЕЦ), протестите се игнорират (Натура2000).

    Reply
  13. Григор Post author

    @Иван: Ако целият народ реши да направи нещо, примерно да поиска референдум, референдум ще се проведе веднага. Ако реши да направи подписка, подписката ще бъде уважена моментално. Ако реши да протестира, проблемите на Натура 2000 ще бъдат решени още преди протеста.

    Достатъчно е целият народ, или дори само повечето от него, просто да каже: “… или на следващите избори ще гласуваме за който се ангажира да ви вкара от затвора, като за целта, ако е нужно, ви издири и докара от Патагония”, и да си спази думата. Веднъж. Оттам нататък ще е достатъчно само да се прокашлюва намекващо.

    Ето това мисля, че трябва да е то.

    @Ани: Статията наистина е чудесна. Констатация. Както всичко, което пишем всички. Ако и препоръчваше някакво действие, цена нямаше да има…

    Reply
  14. Морфиус

    @Григор:
    Не е нужно целия народ да го намесваме, достатъчни са едни 10 – 20 % да се осъзнаят, че от тях самите зависи собствената им съдба.
    10% са достатъчни да докарат всяко мероприятие, протест или подписка до успешен край, ако наистина застанат зад него.

    Reply
  15. Морфиус

    Статията е замазване на очички, хитро и подмолно.
    Фактите са верни, но изводите не…
    Институциите и управниците не са тези които трябва да решат проблема, обществото трябва да го реши.
    Мандатите не са важни в случая, важно е мисленето и осъзнаването на причинно-следствените връзки.
    На управлението у нас му липсва обратната връзка, който е запознат с техниката знае, че няма как една система да работи без такава връзка.
    А общество се гради като къща… първо трябва да се осъзнае нуждата от нея, после да се направят проектите, после основите, носещите конструкции и чак тогава останалото.

    Reply
  16. Огнян

    @nin
    Абсолютно съм съгласен с теб. Аман от мърморани на които всичко им е криво, а всъщност имат нужда най-напред да погледнат себе си – какви тарикати на дребно са някои (повечето) от тях и всъщност проблемът не им е държавата, а че очакват всичко наготово някой да им го оправи. Не е лошо да се псува по властимащите, но трябва да се предлагат и решения (и съответно да се работи по тях (защото сме си народ от големи разбирачи, обаче само на приказки )).
    Наистина, като им го кажеш в лицето – обиждат се, но явно не им влиза достатъчно навътре в умувете, че да си променят мисленето. В този смисъл – за разлика от Григор смятам, че не по-меко трябва да им се казва, точно обратното – възможно най-твърдо. Дървена глава с перце едва ли ще бъде убедена.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *