Foxconn и Linux

Нещо подобно се очакваше. Не го очаквах точно от Foxconn, но… животът винаги ни изненадва.

Често ползвам кутии на Foxconn за компютрите, които сглобявам. Преди три дни една от тях, на която бях поверил главния сървър на фирмата, ме изненада с лошото си захранване. Гнусна и оплетена хардуерна история беше причинила спадане на напрежението в хостинг центъра, където стои сървърът. Беше спаднало само с десетина волта, но моят сървър се оказа сред трите (от не знам колко десетки) машини, които това беше успяло да извади от строя.

Както и да е. И в най-добрата стока може да се промъкне брак. Но когато производителят в същото време покаже и манталитет на умишлен вредител, нещата излизат от неизбежната случайност, и влизат в некадърността. От днес преставам да купувам кутии на Foxconn. И като протест срещу мръсния им номер, и като мярка за подобряване на качеството на машините, които използвам.

(Ако не ви се чете историята от линка по-горе, накратко:

Касае се за дъна на Foxconn, чийто BIOS е специално написан така, че да се държи коректно под MS Windows, но да забива и срива Linux и OpenBSD. Прави го, като проверява операционната система, която се стартира, и се държи коректно или некоректно в зависимост от резултата.

Би могло, естествено, вариантът за Linux да е омазан случайно, без зла умисъл. Това обаче не дава отговор защо за Linux е предвиден специален, отделен вариант на поведение на BIOS-а. При всички останали варианти на поведение, предвидени за различните версии на Windows, Linux работи безпроблемно. Като се прибави и кореспонденцията с персонала на Foxconn, съм почти сигурен, че грешката не е случайна.

За успокоение на пингвинистите: в статията е даден и начин как проблемът да бъде заобиколен; отделно от това, вероятно в следващата версия ядро ще бъде предвидено специфично справяне с точно тези дъна. Така че Foxconn или ще оправят проблема спешно и ще се извинят, както е редно, или негативите ще са единствено за тях.)

3 thoughts on “Foxconn и Linux

  1. Тоше

    Историята си има продължение. Трябва да призная, че това ще даде храна за размисъл на обсъждащите теорията за световната конспирация и студената война на Майкрософт срещу Линукс.

    Reply
  2. Григор Post author

    @Тоше: Майкрософт нито са измислили израза “нищо лично – просто бизнес”, нито пък са го приложили в най-ужасяващите му форми. В ИТ бранша обаче успяха да си спечелят името на фирма, издигнала този принцип в оправдание за всяка мръсотия…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *