Миротворчество-4: Раждането на Империята

Едно време за големите неща не е трябвало да се бие тъпан. Сега обаче тъпан не трябва да се бие за малките неща, те са, за които се шуми най-много. Големите стават тихомълком и на сянка от медиите. Или за тях се споменава с половин уста, помежду другото.

Едно огромно нещо, станало преди няколко дни, е декларацията на Русия на “петте принципа” на външната й политика. Няма да ги цитирам – който иска, ще ги намери и прочете сам. Но ще ги коментирам.

Като начало, заявяват, че много ще уважават света, и ще се отнасят към него добре, стига той да не нарушава интересите им. Нищо ново. Дори Хитлер се отнасяше добре към държавите, които не нарушаваха интересите му. Не че от една сериозна държава с претенции се очаква друго, разбира се. Но когато сред основните принципи се изреждат празни думи, аз лично съм нащрек.

Като продължение, отхвърлят унилатерализма (в смисъл, идеята САЩ да управляват света). Присъединявам се с две ръце и два крака. Само че закъсняха с отхвърлянето – САЩ вече не управляват света. Икономиката им остана на второ място след европейската, в перспектива ясно се очертава да остане и след китайската, а нищо чудно и след индийската. Военните им сили пък станаха за смях и в Афганистан, и в Ирак – може да могат да смазват редовни армии от соц-тип, но определено не са всемогъщи. В тази светлина, отхвърлянето на унилатерализма може да значи само едно – искаме и ние наравно със САЩ. Сред империите.

След това, ще защитават категорично гражданите и бизнес-интересите си по света, ако трябва – с военна сила. Тук вече няма намек. Когато решим, ще се намесим с танкове, за да защитим гражданите и бизнес-интересите си у вас. Ако случайно пък нямате наши граждани, и не сте допуснали наши бизнеси, значи сте толкова недемократични, че това сигурно вече позволява намеса в името на демокрацията… Приликата със САЩ в най-лошия им вариант хич не е случайна. Но не беше ли идеята САЩ да се научат да не се държат като руския цар, а не Русия също да започне? Подобно положение може да радва само фен на принципа “я не сакам я да съм добре, сакам Вуте да е зле”…

И като завършек, абсолютно недвусмислената декларация: Русия има “специални интереси” по света, във всичките си съседни държави, и не само в тях. Тоест, правилото “защита на нашите граждани и бизнеси” не важи, ако те имат някъде специални интереси. Например навсякъде. Нещо като “американските жизнени интереси”, във вариант от съветските карикатури от едното време… Тъкмо си мислех, че напоследък САЩ май запълват необходимостта от световен злодей, и внезапно бяха изпреварени по всички пунктове. Просто с една обикновена декларация. За тези, които имат уши, и слушат.

С едно изречение: тези пет принципа са родилният вик на новата Империя. И няма да се учудя, ако се окажат първият мразовит повей на нова студена война. Да, ЕС е толкова зависим от руските петролни и газови доставки, че няма лесно и бързо да се стигне до тежки скъсвания на отношения (още повече че покрай грузинската криза Медведев беше абсолютно ясен: Русия ЩЕ използва тази зависимост като оръжие при пръв повод – край на приказките за “надеждния доставчик”). Но съм убеден и че ще бъдат положени необходимите усилия тази зависимост да бъде намалена колкото се може по-бързо, както чрез подсигуряване на алтернативни доставчици, така и чрез наблягане на технологии, които намаляват потребността от въглеводородни горива. Така че, рано или късно, новата студена война ще се разрази.

А има възможни и по-лоши развития. В момента, в който пиша това, петролът е на път да падне под 100 долара за барел. От почти 150 преди няма 6 месеца. А руското възраждане е финансирано от цените на петрола. Падне ли той под 50 долара, Русия рискува да се срине икономически; разклащането вече започна с охладняването на ЕС и САЩ. И тогава никой не може да каже какво ще последва – нов Елцинов хаос, или нов сталино-хитлеризъм, и военна агресия срещу който се окаже подходящ за “враг”.

А цената му не е изключено да продължи да пада. САЩ най-сетне разбраха, че си създадоха новата Русия с високите цени на петрола – и все още имат могъщи лостове, с които могат да натиснат цената му много надолу, ако решат. Много се говори как развитието на Китай и Индия ще качи рязко консумацията на петрол, но се забравя – населението и на двете страни е силно концентрирано в сравнително неголеми райони, и сравнително бедно: това стимулира развитието на масов транспорт (железници, метро и пр.), а неговата ниска себестойност и голямата концентрация обезкуражават използването на най-големия консуматор на течни горива – колите и товарните камиони. Така че е напълно възможно в план от 2-3 години (при силен натиск – и по-скоро) цената на петрола да падне до 50 долара на барел. И тогава…

Тогава такива като нас ще е много добре да внимават в картинката. Малка държава с неголяма армия сме, и сме ключов енергиен възел – тоест, идеалната цел за руската армия. Нямаме обща граница с Русия, но ако се очертава нападението й да бъде успешно, това ще е предимство за нея, а армията й разполага с предостатъчно транспортни кораби и самолети. И не е ясно дали НАТО ще стовари военната си мощ, за да ни спасява – горивното кранче е могъщ войник, а политиците ни работят много по-охотно с руските служби (и мафиоти), отколкото с европейските.

И, най-сетне, дори ако ни се размине, ще живеем в свят, в който има една, да си го кажем направо, зловеща империя в повече. Вместо да засрамваме и ругаем САЩ за изцепките им, ще трябва да им се кланяме – “ела, зло, че без теб по-зло”. Неприятна перспектива, нали?

А най-тъжното е, че дори Русия няма да спечели нищо от това. Тя винаги се е изживявала като “следващият Рим”. Но забравя, че Рим е станал нарицателно по времето на Републиката, която е отприщила свободата на гражданите му, а оттам и неговата мощ във всяко отношение – военно, културно, творческо, политическо… Римската империя вдига военната мощ на Рим до върха й, но това е възможно благодарение на огромната основа, създадена от Републиката. (САЩ са минали приблизително по същия път. В момента те се опитват да се превърнат в де факто Империя – и ако това стане, в по-дълга перспектива ги чака каквото е настигнало и Рим.) Но Русия никога не е била Република, отприщила свободата и силата на гражданите си. Затова и от нея има как да стане най-много поредната Империя на злото.

Дано не съм прав. Дано бъдещето ме опровергае. Дано в Русия се установи истинска демокрация, и тя се превърне в свободна държава на щастливи хора. Но уви, засега не мога да видя такова развитие.

И се чувствам длъжен да предупредя – внимавайте, при съседите се роди Империя. От тези, дето имат навика да гостуват неканени, и за дълго. Ако умеете да свързвате дима с огъня, си правете изводите.

14 thoughts on “Миротворчество-4: Раждането на Империята

  1. Noo one, nooooo one

    Браво, добре написано. Разтегни го още повече – ще се получи чудесна книга. Заглавието е супер, вкарай малко мотиви от Междузвездни войни. Дори с досегашния потенциал на написаното може да се превърне в достойно продължение на историята.

    Reply
  2. Соркин

    Кофти тръпка, но Русия никога няма да влезе в държава член на НАТО. Никога. Би трябвало добре да го знаеш.
    Тогава единствената ти друга теза е: “Щатите са тъпи, руснаците са империя, внимавайте в картинката. ”

    Което както и да го погледнеш не е вярно. Може Буш да е тъп, но Ирак и Афганистан няма война, а има изгрждане на нови държави. Щатите спечелиха войните за нула време и на двете места. Сега остава по-трудното – установяване на някаква демокрация.

    Reply
  3. И.Е. Станков

    Русия е натисната до стената тотално. Да им се налага да окупират Грузия е достатъчно показателно.
    С тези пет принципа искат просто да кажат, “със зъби и нокти ще си пазим интересите и ще се мъчим да не се разпаднем”. Империите се опитват да експандират. Русия, поне в момента, е обзета от параноята, че няма да остане задълго в тези си граници. И с право. Виж Китай, виж цялата южна граница на Русия, виж НАТО.

    Светът е съвсем монополярен. НАТО дава над 60% от световния бюджет за въоръжаване. Русия – 3%, Китай – 4%.

    Това не е изказана заплаха от Русия, а писък. Стига сме я правели по-велика и заплашителна, отколкото е.

    Reply
  4. mick

    Аз пък бих го казал: “Залезът на една империя и раждането на друга” 😉

    Reply
  5. Драго

    Пишеш пълни глупости Григоре! Русия ще нападне България на кукуво лято. Ние сме в НАТО, ехо…

    А армията на САЩ е по-силна и има повече оръжия от руската. Руснаците имат само повече ядрен арсенал, но това няма значение, защото стигнели се до него, света отива на кино. Русия има 1 самолетоносач Адмирал Кузнецов, а САЩ имат 12 или 13 по целия свят, плюс повече ядрени подводници, флот, самолети и т.н.

    САЩ разгромиха Ирак, не помниш ли за колко дни превзеха страната и унищожиха иракската армия. А това, че седят там и не правят нищо е част от външната им политика. Руснаците не са никаква империя, това че разбиха мижитурската грузинска армия е “голям подвиг”. Само може да им се присмиваме. Те са назад във всяко едно отношение. Ако нямаха петрол и газ щяха още да живеят в колиби.

    Незнам дали има нещо по-тъпо на света от РУСНАК!

    Reply
  6. ssk

    Драго,
    виж, прекалено съм млад за русофил, но не си напълно прав. Последният сблъсък с Грузия показа, че Европа е страшно предпазлива. Не само в икономически план – да и спрат кранчето на газта, а и във военен. Грузинският конфликт с цялата и външна политика можеше спокойно да свърши зле. Много зле. Ако САЩ беше подкрепила проамериканския президент на Грузия и ако Европа като едни борци за права, пък и ние като част от страните с излаз на Черно море бяхме твърди, Русия едва ли би отстъпила и с поредица глупави дипломатически грешки подобен конфликт би стигнал до 3- та световна. Колкото и да приказвам глупости в този конфликт се засягат Русия, САЩ и Европа. ь

    Въпросът е дали НАТО би подкрепило България при едно условно нападение и окупиране. Било то заради американските бази, външната ни политика или не знам какво си друго. Та те и Русия и Грузия като народи бяха в добри отношение до едно време.
    А аз лично не очаквам Русия да излезе отвъд съседите си, както направи САЩ със Ирак и Афганистан.

    Reply
  7. ss7

    По принцип, както си писал – разлика между сащ и русия практически няма. И демокрация няма – нито в русия, нито в сащ. И двете сили си гледат интересите, които незнайно защо се простират далеч извън границите им. Даже американските интереси нещо се простират по целия свят.

    Не си прав за това, че икономически бум в русия се дължи на петрола, и ще се убедиш в това, когато (и то скоро) петрола падне под 100$ – до около 50$ . Колкото и някой да си криви душата, не може да отрече, че путин е умел и хитър държавник и направи много за русия (не отричам ,че е направи още повече за себе си и приятелите си) . Само направете съпоставка с елцин.

    За съжаление не може да се каже същото за “великия кормчия” на щатите и света, който докара една от най големите икономически кризи не само в америка а и в целия свят. И ако не се бяха договорили с китайците да им помогнат малко, щатите щяха да се сринат икономически доста ефектно.

    По онтошение на новата студена война също не си прав. Направи си труда да прочетеш малко за противоракетната защита и ще разбереш кой дрънка оръжие.

    Reply
  8. ss7

    п.с. От 3 седмици китайците изкупуват огромни количества долари. Да са живи и здрави китайците, не знам каква е сделката, но те спасяват америка в момента.

    Reply
  9. Valeria

    Мне кажется, и старая-то империя никуда не исчезала. Как ни крути, и бывшие союзные республики, и то, что еще осталось – по сути колонии, как их ни назови. А империи всегда выгодна какая-нибудь небольшая война на окраине – тогда жители метрополии не задают неприятных вопросов правительству.
    Энергетическую зависимость, конечно, можно использовать как оружие, но недолго, потому что это палка о двух концах. Если не поставлять нефть и газ в Европу – на что тогда жить? Мы сами загнали себя в сырьевую ловушку: вместо того, чтобы развивать высокие технологии, загубленное сельское хозяйство – да хотя бы и туризм, почему нет? – тупо распродаем ресурсы. В результате падение цен обернется коллапсом, тут Вы правы. Не говоря уже о том, что ресурсы или поздно закончатся.
    Демократии мы, кажется, вообще не создадим никогда. Российское общество крайне иерархично, как-то так исторически сложилось и сейчас продолжается. И все вопросы привыкло решать с помощью силовых структур. Вот Вам свежий пример: мы устроили митинг против закрытия Европейского Университета, и нас пообещали, если это повторится, разогнать дубинками. Санкт-Петербург, XXI век. Какая там демократия…

    Reply
  10. Григор Post author

    @singu: Беше свършила, на практика. Сега обаче започва пак.

    @Соркин: Това, че Щатите и на двете места са спечелили войните, го кажи на гражданите там, които всеки ден живеят под взривове. В Афганистан близо половината територия е под контрола на талибаните, и зоните им непрекъснато се разширяват. Чудя се, защо ли, и дали това означава спечелена война…

    @И.Е.Станков: Империята Русия е отчасти притисната до стената. Демократичната държава Русия има чудесни перспективи. По-точно щеше да ги има, ако съществуваше…

    @Драго: Презрението към другите нации не говори добре за ничий интелект, особено ако е безпочвено. Кланянето пред все по-празни напоследък думи – също. Засрами се!

    @ssk: И Хитлер навремето никой не го очакваше да продължи и с други освен с Чехословакия…

    @ss7: Демокрация вътре в Щатите има, несравнимо повече, отколкото в България (а тук е несравнимо повече, отколкото в Русия); напоследък “великият кормчия” и хората му направиха каквото можаха, за да я орежат, но пак е останало доста. Да, навън и САЩ, и Русия се държат като типични империи – надявах се обаче САЩ да се поучат от глупостите си, вместо и Русия да започне да ги прави, още по-брутално.

    За сделката с китайците и САЩ – елементарна е. Китайците имат нужда от евтин петрол. Основният ценообразувател и на петролния, и на доларовия пазар в последните три-четири години са хеджинговите фондове: влагат в което от двете има повече перспектива, и продават другото. Докато доларът беше зле, фондовете хеджираха в петрол, и затова цената му скочи до небето. Сега доларът тръгва да се оправя, а в същото време има недвусмислени сигнали, че петролният ценови балон ще бъде пукнат, ако трябва, насила – затова фондовете тръгват в обратна посока… Китайците играят същата игра – купуват долари на тон, за да дадат перспектива на долара, и хеджинговите фондове да почнат да влагат в него средства, и да продават петролни фючърси, за да ги получат: така петролът поевтинява.

    @Valeria: Енергийните ресурси на Русия няма да свършат скоро. Технологичният й потенциал също е огромен, а този за селско стопанство спокойно може да изхранва и цяла Европа. Рано или късно ще се стигне и до тях (а и до туризма – защо не, наистина, в Русия има огромно поле за него). Но ако цените на горивата паднат бързо, наистина има опасност от колапс.

    А демокрацията според мен е въпрос на време (и на много борба). Да, руското общество има дълга история на силово решаване на проблемите – но това може да се промени, ако и много бавно и трудно. Лесно е да съветвам отдалече, но моят съвет е – устройте втори митинг покрай закриването на Университета, и поканете репортери от всички чуждестранни медии (освен от руските). Или няма да посмеят да ви набият, или светът ще реагира така, че ще си е струвало синините.

    (Между другото, любопитен съм – как попаднахте на моя блог? Имам много приятели в Русия, но не помня да съм казвал на някого, че имам сайт и блог. Също, виждам, че разбирате български отлично… 🙂 )

    Reply
  11. Valeria

    @ Григор: Да, технологический потенциал велик, но у нас почему-то почти все научные достижения реализуется в одном экземпляре, а производить в промышленных масштабах то ли не хотят, то ли финансов нет…
    А наш Университет уже опять открыли – именно благодаря общественному резонансу. Очень много научных заведений и просто хороших людей (из Болгарии тоже ;)) писали письма президенту и мэру Петербурга, и они испугались (я надеюсь).
    (Мерси за комплимента. Не мисля, че разбирам «отлично», но езици ни много подобни, вероятно, благодаря на Кирил и Методий 🙂 На блог Ви попаднах случайно (но има ли нещо случайно, в същност?) – търсила съм на българската фантастика, намирах Вашите разкази, след това (особено «Извън картината») заинтересувам се от личността на авторът… А Интернет е голям, всичко ще намираш, ако ще искаш… Сега виждам, че не само талантлив писател сте, а и човек с многостранни интереси 😉 И – БЛАГОДАРЯ ЗА ЧУДЕСНА ФАНТАСТИКА 🙂

    Reply
  12. moni

    Аз искам само да спомена нещо, и то не от позицията на фоб или фил, а от позицията на анализатор, прекрасно разбирайки, че half of analysis is ANAL.
    Русия, виждайки, че няма как да се противопостави на САЩ от позицията на “добрия”, реши да извлече външнополитически дивиденти, като … се държи точно като него. Като онова животно, хамелеонът, което придобива окраската на противника си и той не може да разбере къде е. САЩ започнаха да “изнасят демокрация” по отвратително мръсен начин – защо и Русия да не започне да прави същото? Хем си има и оправдание – няколкократно приети (под сурдинка, но все пак) световни прецеденти, като войната с Ирак, несанкционирана от ООН, признаването на Косово. Путин е на път да постигне колосален вътрешнополитически успех – да превърне краха на империята САЩ в Ирак в своя лична победа, копирайки го. Това дори и противниците му го признават.
    На света е имало гениални диктатори. За негениални аз практически не съм чувал. Имало е и гении, които не са били диктатори, но пък за сметка на това не съм чул да са ръководили империи. Обратното също е вярно – на империите начело са заставали и владетели, които са ги докарвали до разруха и крах.
    Противно на мнението на Валерия, аз също бих допуснал, че някой ден в Русия ще се възцари демокрацията. За целта е необходимо и САЩ да се промени. Двете страни са като скачени съдове, когато единият се напълни с екскременти, започва да пълни и другия.
    И моля ви се, опитайте се поне веднъж да погледнете нещата отвъд заслеплението на политическата си пристрастност. Тя няма да доведе до нищо обозримо добро. Противно на широко разпространеното мнение, си мисля, че сме прекалено малки, за да си позволим да бъдем зависими и да влизаме в голям конфликт между световни сили, просто защото в дадения конфликт на нито една от великите сили в него не им пука ни най-малко за нас. Нито ще им пука. И двете страни са го доказали.

    Reply
  13. Григор Post author

    @moni: Всяка властваща клика винаги се стреми да превърне държавата си в тоталитарна, ако собствените й граждани го позволят, и ако околните държави не я притиснат, било чрез примера си на много по-демократични, било чрез осъзнаването, че една тоталитарна държава е опасност за целия свят, и предприети действия да се предпазят. А САЩ в момента все още се водят световният морален авторитет, и почти единствената държава, осъзнала опасността за нея от съществуването на тоталитарни държави. Те са противовесът, който реално пречи на всяко леке, докопало някъде властта, да се обяви за новия Саддам. Затова и когато започнат да се пълнят с екскременти, моментално започва да се пълни целият останал свят. Включително Русия, и включително България.

    А за “прекалено малки” – един много по-велик от Путин човек е казал: “Може това, което правиш, да изглежда дребно и маловажно, но това, че го правиш, е много важно.” Нека помислим за своята сигурност, а и за тази на света. Може да не успеем да оправим света, но това да се борим е много важно.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *