Преди и сега

Не помня на точно колко годинки бях, когато един ден вестник “Работническо дело” излезе с огромно заглавие и в повече страници, всичките пълни с материали на една тема. Темата беше как от този месец заплатите на хората се повишават. По смътни спомени, беше нещо от сорта на:

“За да се повиши материалното благосъстояние на трудещите се, и (дрън дрън дрън дрън), Партията реши заплатите да бъдат повишени. (Дрън дрън дрън дрън…) От този месец всички заплати ще бъдат увеличени с цели 5 процента. (Дрън дрън дрън дрън…) Грижата за добруването на хората, дрън дрън дрън дрън… Повишаването на благоденствието на народа, дрън дрън дрън дрън… Доказателство за непрекъснатия икономически прогрес, дрън дрън дрън дрън… Предимствата на социализма, дрън дрън дрън дрън дрън дрън…”

И на една от вътрешните страници, към края на сбутана в ъгълчето статия:

“За по-добро балансиране на икономическите реалности, отделни цени ще бъдат увеличени с 20%.”

(Както се сещате, а някои може би си и спомнят, “отделните” увеличени цени бяха всички.)

За проклетия, четях изумително добре за ранната си предучилищна възраст. И въпреки че бях фъстък, напълно незапознат с политиката, някак аритметиката не ми се връзваше. Когато обаче попитах дядо ми как така благоденствието се покачва, пък цените растат повече от заплатите, той ми се скара и ми изшътка да си мълча, и да не говоря за това пред никого. Подочух обаче от разговор в къщи един израз, който ми се видя много остроумен, и го запомних – че песимист, това е добре информиран оптимист.

(Добре де, отнесох си и здраво извиване на ухото. Но то беше, понеже попитах баба ми какво значи “тенеке сурати”. И реших, че тя постъпва много лошо, и че аз като порасна, винаги ще обяснявам на децата ми какво значи “тенеке сурати”. Ухото ме болеше здравата.)

На следващите дни от вестници, радиа, телевизори и май и от чешмата в къщи потекоха елейни благодарности от трудовите хора към Партията. Пак попитах дядо ми как става така, след като всъщност те губят. Отнесох си второ здраво скарване, а малко по-късно подслушах и втори остроумен израз – че оптимист, това е добре инструктиран песимист.

(Не “добре платен” – добре платени са повечето сегашни оптимисти. Тогава тези неща идваха по инструкция.)

Странното (пак научено от подслушване на нашите – когато всички живеете в една стая, е трудно да не го правиш) беше, че имаше благодарности и не от добре инструктирани. Просто имаше идиоти, които искрено вярваха на написаното…

Спомних си тази случка по повод едно решение на Столичния общински съвет, с което (цитирам по памет) “за удобство на живеещите в синя зона, те ще могат вече да ползват правото да паркират пред дома си чрез закупуване на винетка, на скромната цена от 70 лева годишно… тази мярка ще спомогне и за намаляване на претовареността на автомобилите в центъра…”

Доколкото си спомням, до това решение живеещите в “синя зона” имаха безусловно право да паркират автомобила си пред жилището си. Без да трябва да плащат за това – в края на краищата, самата “синя зона” отначало беше въведена като “временно решение” (помните ли го?), което “ще бъде прилагано само на много ограничен брой най-натоварени места” (помните ли и това?). Ако имаха втора кола, можеха да паркират и нея, на което сега няма да имат право – втора винетка ще има, разбира се, но ще е доста по-скъпа, разбира се. “За удобство на гражданите… дрън дрън дрън дрън… ще могат да ползват правото… дрън дрън дрън дрън… ще намалее претовареността на центъра… дрън дрън дрън дрън…” Сигурно паметникът на бай Тошо в Правец се е усмихнал до ушите.

Дали е същото като преди? Има една голяма разлика, и една голяма прилика.

Разликата е, че преди, освен че ти качваха цените с 20%, ти качваха и заплатата с 5%. Изгребваха ти джоба с лопата, но и сипваха обратно с лъжичка. Сега лъжичката е забравена – само ти изгребват джоба с лопата. Разбира се, пак за твое благо и удобство, давайки ти права.

А приликата е, че и преди имаше идиоти, които въпреки очевадната нелепост, вярваха искрено на ситуацията – и сега ги има. Щели от центъра да се махнат много излишни “паметници”, които само заемали ценно място за паркиране. Моля?! По мои наблюдения, спрените в центъра коли, които се карат по-рядко от веднъж седмично, са под 1%. Останаха безвъзвратно в миналото времената, когато на всяка пресечка можеше да видиш кола с порасла около и под нея трева, или със спаднали гуми – сега на една такава можеш да изброиш стотици, очевидно карани всеки ден… Но както и да е. Имало е, има, и уви, ще има хора, които никога няма да позволят на фактите да разклатят убежденията (или хрумките) им.

Какво следва ли? Ако живеете в света на съвременните приказки за малки деца, сигурно какво ли не. Ако живеете в реалния свят, следват две неща. Едното е постепенно (в смисъл на непрекъснато, а не на бавно и с по малко) качване на цените на винетките за паркиране пред къщи. Другото е разширяването на синята зона. Доколкото знам, вече съществуват планове да бъде обхванат целият широк център, и да се започне с центровете на комплексите (познайте какво ще последва пък след това). Нали братовчедските и батковски фирми трябва да ядат? Пък техният апетитец…

Чудно е другото. Кога най-сетне ще си отговорим на въпроса дали е луд който яде чуждия зелник, или който си му го дава.

Не зная дали в София има човек, на който това мероприятие да не е извадило 70 лева или от личния му джоб, или от джоба на поне един негов уважаван и обичан познат. То е най-обикновен пладнешки обир. Ако след разходка по пазара се окаже, че някой мургав сръчко ви е измъкнал 70 лева от джоба, какво отношение ще развиете срещу “мургавите”? Е, този път въпросните “мургави” седят в СОС.

Предлагам нещо много просто. Ако имате възможност дали да гласувате “за” или “против” това да окрадат вас, или харесван от вас човек, със 70 лева, как ще гласувате? И ще ви домързи ли да отидете да гласувате, или ще си зарежете риболова, ама ще отидете? 70 лева не са дребна, лесно изкарвана сума и излишна ви сума, нали?

Е, имате тази възможност. Нека направим списък на общинските съветници, издигнали и подкрепили това решение, и на следващите избори за общински съветници да гласуваме срещу тях. И срещу политическите сили, в които участват. Под мотото: “Ти ми открадна 70 лева. Искам те вън от властта, завинаги.” Поемам задължението, когато общинските избори наближат, да публикувам списъка, и да пиша често за инициатиата. И да помагам за пропагандирането и агитирането й.

Дали това ще ни помогне да изберем по-свестни съветници? Не зная. Съмнявам се. Дали обаче избраните, дори ако са същите боклуци, няма да са по-скромни в кражбите си? Тук вече не се съмнявам. Създаде ли се практика крадливците да бъдат изхвърляни от властта, няма да смеят да ни крадат безнаказано като сега. Защото ще треперят някой да не се провикне: “И този е за черния списък!”… А създаде ли се такава практика, тя също може да бъде разширявана, подобно на синята зона. Например с кампании: “Ще гласувам за теб, ако обещаеш публично да вкараш този и този крадливец в затвора; не си ли изпълниш обещанието, влизаш в списъка при него…”

Току-виж малко по малко станем държава, в която разкритията за корупция ще водят до оставката на корумпирания. Подадена под натиска на хората от собствената му партия, които не искат на следващите избори да потънат заедно с него.

(За протокола: жилището ми е далеч извън “синята зона”. Засега. А вашето?)

33 thoughts on “Преди и сега

  1. Pingback: Каквото и да е « Помисли върху това

  2. Bella

    Благодаря за хубавия пост. Може би си очаквал по-скоро коментари от типа “и аз мисля като теб” или “омръзна ми да ме лъжат”. И сигурно всички те ще са с основание. Но всички знаем, че различните читатели виждат различни неща в един и същи текст, аз лично видях най-вече изречението “Какво следва ли? Ако живеете в света на съвременните приказки за малки деца, сигурно какво ли не.” И то много ми подобри настроението. Даже се вдъхнових да напиша цял пост по него. А това в осем часа сутринта в събота, не ми се случва често 🙂 Слънчев ден!

    Reply
  3. Atanas Boev

    И какво е тенеке сурати? На читателите ще обясняваш ли или само на децата си?:)
    И къде пада ударението?

    Reply
  4. Григор Post author

    @Bella: Благодаря ти за коментара. Записът ти е чудесен (и целият блог също)! 🙂

    @Atanas Boev: Ами, нещо като “гьонсурат”, ама по-желязно. А ударението пада на гърба ни.

    Reply
  5. Galarad

    Не съм съвсем съгласен с теб, Григоре. Моята позиция, пък била тя и крайна е, че целият център трябва да стане синя зона, в която никой няма право да паркира безплатно, живущ или не. Винетка на преференциални цени – да. За протокола – след въвеждането на синята зона, започнахме да паркираме служебните си коли много по-успешно, което ни спести човекочасове в обикаляне по пертъпканите улици, срещу наистина скромната цена от 1 лв. на час. Също за протокола – цената на платения паркинг, който се намира непосредствено до жилището ми (което също е извън синята зона) е 90 (деветдесет) лв. НА МЕСЕЦ.

    И още. Един квадратен метър жилище в центъра струва над 2000 евро м2. В краен квартал – под 1000, при това нямаш никакъв проблем с паркирането. Нямам никакъв жал към хората, които с цената на 1 м2 от жилището си могат да платят таксата си за паркиране за 57 години напред.

    Reply
  6. Драго

    Григоре, а всичките гаражи ги давате под наем като магазини и офиси нали? И прибирате по няколко стотин евро месечно…голямото добро утро! Ще плащате не по 70, а 370 лв скоро…!

    Reply
  7. mick

    Аз предлагам да се махне въобще “синя зона” и всеки да паркира където си поиска. Да се блокира както трябва София, че сега има малки пролуки 😉 Да погледнем как е на запад – дали там паркирането в центъра е безплатно за собствениците? А какви са данъците и таксите които те плащат, при вече почти съизмерими цени на имотите? Или не може да става дума за сравнение, щото там е чисто и подредено, а тук мизерия? Предполагам там всичко си е било чисто и подредено от създаването на света 😉

    Reply
  8. Григор Post author

    @Galarad: За служебна кола, която носи непрекъснато сериозни печалби, 1 лев на час паркиране е нищо. За лична кола, която е скъпо излизаща, но необходимост, това е непосилно. Ще разбереш разликата, когато синята зона обхване жилището ти, и цената на платения паркинг до него бъде съответно коригирана. 🙁

    И още: напълно не си прав за цените. Най-скъпите квартали (но далеч под 2000 евро на квадрат) са Докторски паметник и Лозенец – и в двата почти няма сини зони. Разликата между цените в средния квартал от центъра, със сини зони, и средния що-годе приличен краен квартал (да обяснявам ли защо не говоря за гетата?) е около 100 евро на квадрат. Тоест, като сложиш разходите по продажба, покупка и пренасяне, на практика си на нулата. Преди да нямаш никаква жал към хората, обърни внимание на фактите.

    @Драго: В центъра, където е синята зона, почти няма гаражи, подходящи за даване под наем като офис или магазин. А и от малкото подходящи повечето не се дават, собствениците им си държат лимузините в тях… Иначе, въобще не се съмнявам, че ще плащаме скоро по 370 лева. Само че много скоро след това пък вие ще плащате по 70, и ще пищите. И ще чакате да ви влязат в положението тези, на които вие сте се смели, когато те са пищели.

    @mick: Преди доста години бях в Германия – Брауншвайг и Хановер. “Синя зона” там е място, в което след втория час паркиране започваш да плащаш. Държи излишните коли далеч от центъра точно толкова ефикасно, колкото и плащането от първата минута – който паркира за по под 2 часа, използва колата си за работа, и ще я използва винаги. Но пък толкова неефикасно празни джобовете на обикновения германец, и пълни тези на братчедската фирма, че сравнение няма. Също, там законът за гаражи в сградите е от толкова отдавна, че нямат гаражи почти само сградите с историческа стойност – кметства, музеи… Пак съществена разлика със София, не мислиш ли?

    Тук вече от пет години общината се кара с училищата за идеята да се направят паркинги под училищните дворове – идеята чудесна, на практика ще реши проблема с колите в центъра, ама училищата пусто искат процент от прихода. Не го искат за лоши неща, да си оправят базата им трябва. Ама ако за тях се задели, или цените на паркирането трябва да стигнат небето, и никой да не ги ползва, или още по-лошо – за братчедските фирми, дето ще ги градят и стопанисват, да останат нормални по размер печалби…

    Reply
  9. Стойчо

    Защо някой да ти гарантира това, че като имаш апартамент някъде имаш право да паркираш където си посикаш наоколо? Ако си си купил гараж или парко-място – ОК, иначе защо някой да ти гарантира нещо? Доводът, че така е било миналата година не върви.

    Reply
  10. Anton

    Това с винетките е страхотна идея и силно се надявам да се въведе навсякъде, където има проблем с паркирането, включително и по кварталите. Освен това се надявам, че мизерната сума от 70 лева, скоро ще бъде актуализирана и ще стане адекватна – нещо от сорта на 300 – 500 лева звучи добре. И изобщо, София трябва да стане доста по-скъп за живеене град, за да спре да се пълни с хора. Това ще доведе до по-големи заплащания за работните позиции в града, както и до по-качествени служители.
    Не виждам защо 70 лева да е някаква нечувана сума, при положение, че почти всяко домакинство дава поне по 240 лева годишно за кабелна телевизия.

    Reply
  11. Galarad

    “И още: напълно не си прав за цените. Най-скъпите квартали (но далеч под 2000 евро на квадрат) са Докторски паметник и Лозенец – и в двата почти няма сини зони. Разликата между цените в средния квартал от центъра, със сини зони, и средния що-годе приличен краен квартал (да обяснявам ли защо не говоря за гетата?) е около 100 евро на квадрат. Тоест, като сложиш разходите по продажба, покупка и пренасяне, на практика си на нулата. Преди да нямаш никаква жал към хората, обърни внимание на фактите.”

    Григоре, най-малко от теб очаквам да пишеш, без първо да се подготвиш по темата. Това, което си ми написал е абсолютно, тотално невярно. Можеш да погледнеш http://www.capital.bg/shimg/oo_536007.jpg , http://www.aimoti.imoti.net/r.php?id=147 . Преди няколко месеца мои познати продадоха апартамент в центъра, в синята зона, за над 2200 евро на м2.

    Бих искал да чуя твоята визия за решаването на проблема с паркирането в центъра – но не пожелания за паркинги под училищните дворове, а нещо, което ще може да заработи в по-къси срокове. Независимо при кой общински съвет, правителство и президент.

    Reply
  12. Григор Post author

    @Стойчо: Защо някой да ти гарантира това, че като си си купил апартамент някъде, имаш право да ходиш по улиците около него? Още повече пък безплатно? Доводът, че така е било миналата година, не върви…

    @Антон: Дълбоко се надявам да ти се случи да живееш на точно такова място, да имаш кола и нужда от нея, и да имаш дохода на средностатистическия българин. Убеден съм, че това в десетсекунден срок ще те доведе до точно обратната оценка на ситуацията. Иначе, че сумата от 70 лева скоро ще бъде актуализирана, нямам никакво съмнение.

    И изобщо, ако София стане доста по-скъп град, бизнесите ще се изнесат другаде, за да не ги съблече голи нуждата от доста по-високи заплати на служителите им. Това ще доведе до рязко… естествено, спадане на заплатите в града, по пазарните закони. А понеже бизнесите ще вземат със себе си по-качествените служители, това ти желание ще доведе, както и предишното, до точно обратния на този ефект, който предполагаш.

    И да, 70 лева на година за правото да паркираш пред дома си не са нечувана сума. Още стотина за правото да ходиш по улиците и да ги изтриваш според мен също няма да са нечувана сума. И още стотина, за правото да дишаш въздух… Защо не? След като си луд да оставиш “общината” (която всъщност си ти, и улиците, по които паркираш, всъщност са твои) да ти дере кожата за правото да паркираш пред дома си, къде е проблемът и с останалото? Тоя въздух да не пада от небето, бе? Или пък да има прекалено много от него? Я да му светнем една хубава такса. Като се разкарат повечето хора от София, и въздухът ще стане много по-чист…

    @Galarad: Аз познавам хора, които са продавали апартамент и за почти 3000 евро на квадрат. На чужденци, които си бяха направили проучването за актуалните цени по Интернет, вероятно от сайтовете, които си цитирал. После празнуваха изгодната сделка – при пазарлък с българи, които знаят разликата между обявена в Интернет и реално спазарена цена, нямаха никакъв шанс да му вземат и половината на тези пари. Опитай се да предложиш апартамента си за суми като обявените в сайтовете – ако успееш да му ги вземеш, ще е най-изгодната сделка в живота ти. Ще можеш да си купиш после реално същия за поне 20-30% по-малко, след “коментарите” по него. Но нещо не ми се вярва да успееш.

    (Офисът на фирмата ми е малко над 100 квадрата, и се намира на “Оборище”. След “коментарите” наемът му слезе на 300 евро на месец. Погледни сайтовете, които си цитирал, какви наеми предлагат за офис на “Оборище”. И сам реши дали да им вярваш така буквално – освен ако, разбира се, не ме смяташ за свръхгений в пазарлъците.)

    Визия за “нещо, което може да заработи в къси срокове, независимо от общински съвет, правителство и президент”, няма как да има. Който предлага такава, ти продава перпетуум мобиле – ако искаш да бъдеш измамен, това е шансът ти. А това за паркингите под училищните дворове ще е пожелание, докато мислим първо за келепира си на гърба на другите. Мислехме ли за решаването на проблема, тези паркинги вече щяха да са в експлоатация от години. Ще оставя на теб да сметнеш колко коли щяха да поберат. Ако искаш, можеш да прибавиш и един проект за четириетажен паркинг над коритото на Владайската река, зарязан, защото поисканият рушвет бил едва ли не повече от стойността на строежа. Щеше само той да побира почти 10 000 коли – над една десета от това, което се върти из центъра.

    Обратно, проблемът с поскъпването на синята зона няма да реши нищо, освен финансовите проблеми и на внуците на и петнайсетото коляно роднини на определени общинари. Все по-голям процент от автомобилите, които спират из центъра, са там по работа. И понеже без тях работата не върви, и фирмата фалира, ще са там, ако ще таксата да е 10 лева на час. Примерно аз и колегите ми, които по цял ден обикаляме клиенти, дали ще си оставим колите, и ще тръгнем пеша, как мислиш?… Хайде сега обмисли пак дали не си повярвал в “за благото на народа”, пардон, “за изчистването на центъра от коли”. А пък по-високата такса за паркиране от кой джоб, мислиш, ще излезе? Аз ще я светна като надценка на търговските вериги, на които поддържам компютрите. А те – на теб, дето пазаруваш в тях. И проблемът ще се реши.

    Reply
  13. Огнян

    @Galarad
    “В краен квартал – под 1000, при това нямаш никакъв проблем с паркирането”
    Само за протокола – живея в краен квартал (Люлин), най-накрая му, но често когато се прибера след 21-22 часа не мога да си намеря място за паркиране в радиус от 100-200 метра.
    Повечето ми познати от квартала имат същия проблем в една или друга степен. Почти няма блок пред който да може да се паркира “нормално” ако си окъснял. Така че, за съжаление, единственото предимство на крайните квартали – да може да се паркира лесно, до голяма степен вече не съществува.

    @Григор
    “Щели от центъра да се махнат много излишни “паметници”, които само заемали ценно място за паркиране”
    Поне доколкото прочетох информациите, става дума по-скоро за това, че се разрешава по една винетка на апартамент.
    Реално погледнато – пазарна икономика сме, когато търсенето на един ресурс е по-високо от предлагането – цената му се вдига. Определено местата за паркиране са дефицитен ресурс и вероятно догодина ще станат не по 70, а по 170 лева. Проблемът според мен е не, че се слага такава такса – има нужда от нея, а че с тези пари ще си напълнят гушите разни тарикати…

    Reply
  14. Anton

    Съжалявам, че трябва да го кажа, но ти си един доста заблуден човек. Никой няма нужда от “бизнеси”, които са толкова зле, че не могат да плащат нормални заплати на служителите си. Може би тук има твърде много “бизнеси”, особено в сравнение с другите градове, и това централизиране в никакъв случай не е добре, нито за София, нито за остналалите населени места. Не виждам какво печели София от това всички да се стичат да работят тук, това е безумие.
    А, и благодаря ти за пожеланията. Ако не можеш да си позволиш да поддържащ автомобил, ще ползваш градски транспорт, колело и кракомобил. Къде пише, че автомобил се гарантира на всеки под слънцето.
    Освен това, след като общината има грижата да тези улици и тротоари, тя ще ги стопаниства както намери за добре. Начина да промениш как точво да се случва това, предполагам, е да се кандидатираш за общински съветник и да спечелиш сподвижници сред колегите си.
    Аман от дребнаво мрънкане. Във Виена има такава такса годишна за собствениците на автомобили в тяхната “синя” зона (която е доста обширна) и положението в техния център е на светлинни години, от това, което се вижда тук.

    Reply
  15. Anonymous

    Стойчо,

    живеем в 21в и автомобила е неразделна част от човешкото битие и точно човеците, отговорни за нашето битие трябва
    да се съобразяват с повишеният стандарт и нуждите на хората. Затова сме уж държава, затова си избираме управници.

    За какъв чеп са тия общини, кметове, главни и зам. архитекти, и общински съветници? Не за да си уреждат далаверите,
    а да работят в полза на обществото и решават проблемите с паркирането, боклука и т.н

    Защо центъра на Париж не е затворен? Защо няма синя зона? Да не би София да е по- голяма от Париж и да е по-посещавана
    от чужденци? Не съм чула до сега парижанин да каже, провинциалистите и чужденците вън от Париж, както софиянци пледират
    за по- високи такси на хората от провинцията. Това са пълни глупости. Не забраните и полувинчатите решения ще
    премахнат проблема, сътворен още от комунистическо време и продължава и до днес, презастрояване без паркоместа.

    За 20г можеше да бъдат построени толкова много и модерни паркинги, ама как да стане като в тая държава се краде
    безобразно?

    Reply
  16. RoujkaBG

    Стойчо,

    живеем в 21в и автомобила е неразделна част от човешкото битие и точно човеците, отговорни за нашето битие трябва
    да се съобразяват с повишеният стандарт и нуждите на хората. Затова сме уж държава, затова си избираме управници.

    За какъв чеп са тия общини, кметове, главни и зам. архитекти, и общински съветници? Не за да си уреждат далаверите,
    а да работят в полза на обществото и решават проблемите с паркирането, боклука и т.н

    Защо центъра на Париж не е затворен? Защо няма синя зона? Да не би София да е по- голяма от Париж и да е по-посещавана
    от чужденци? Не съм чула до сега парижанин да каже, провинциалистите и чужденците вън от Париж, както софиянци пледират
    за по- високи такси на хората от провинцията. Това са пълни глупости. Не забраните и полувинчатите решения ще
    премахнат проблема, сътворен още от комунистическо време и продължава и до днес, презастрояване без паркоместа.

    За 20г можеше да бъдат построени толкова много и модерни паркинги, ама как да стане като в тая държава се краде
    безобразно?

    Reply
  17. Galarad

    RoujkaBG,

    И след всички тези приказки за общини, кметове, главни и зам. архитекти, и общински съветници, далавери, какво е могло да стане преди 20 години и т.н. – каква е твоята гражданска позиция, твоето _решение_ на проблема с паркирането в центъра на София? Предлагаш да няма такса за паркиране, да няма такса за влизане и да няма синя зона? И моля те, щом задаваш въпроса “Защо центъра на Париж не е затворен” – дай и отговора, защото аз лично не зная. Григор има идея – паркинги под училищните дворове, четириетажен паркинг над коритото на Владайската река за 10 000 коли. Според мен и двете идеи са неосъществими – финансово, от гледна точка на геологията, организационно, от гледна точка на реалността в държавата. Аз съм всеки работен ден в центъра, трябва ми решение _сега_. Не мога да си позволя да чакам избори, да гласувам нов общински съвет и да се надявам, че той “чудотворно” ще измисли решение на проблема, за което аз не съм могъл да се сетя.

    Чудесно е, всеки да има мнение – но още по-добре е, ако предлага и решение. Моето решение е – влизането в целия център да става с плащане на “такса вход” за всички автомобили освен таксита и градски транспорт, с опция за годишна “винетка” за достъп. Мотопеди и велосипеди могат да влизат безплатно. Паркирането е безплатно, защото таксата вход го покрива. Живущите имат право на преференциални цени за годишна винетка. Служебния абонамент за паркоместа отпада.

    Reply
  18. Григор Post author

    @Anton: Всички сме заблудени донякъде, просто някои го осъзнаваме за себе си, а други – само за околните.

    Веднъж вече се опитах да те наведа на размисъл, ама май не е лесно. Нищо, ще пробвам пак.

    Да си представим, че затворим или разкараме всички “бизнеси”, дето не могат да плащат “нормални” заплати на служителите си. Какъв ще е резултатът? Според теб сигурно цъфтящ. Според мен обаче ще е 99% безработица в София. А при такава безработица моментално и тези бизнеси, които могат да плащат нормални заплати, започват да плащат колкото циганин да оцелее. Колко претенции ще имаш, ако знаеш, че за мястото ти чакат 100 гладни човека… доста незаблудени приятелю?

    И за идеята ти имам контрапредложение. Става ли да сложим винетка за паркиране за целия град? Само че нека е не 70, а примерно 50 000 лева годишно. Какво, не ти ли харесва? Ами ако не можеш да си позволиш да поддържащ автомобил, ще ползваш градски транспорт, колело и кракомобил. Къде пише, че автомобил се гарантира на всеки под слънцето? Ааа… Аман от дребнаво мрънкане!

    … Докато бил министър-председател, веднъж Стамболов минал през едно добруджанско градче, и видял там свой стар познат. Заговорили се, питал го: “Как живее народът?” – “Тегли!”… След седмица познатият получил сериозно анонимно дарение. А след месец Стамболов пак минал оттам, и го срещнал. “Как живее народът?” – “Екстра живее, екстра!” – “Лъжеш, мама ти да ***! Народът пак тегли!”…

    @Galarad: При такава позиция има само една възможна идея – да ти празнят джобовете, като те лъжат, че това ще направи центъра по-свободен. Няма да го направи: огромният процент коли в центъра са там по работа, и ще са там, каквото и да става – достъпни паркинги, които да правят друго освен да ти взимат парите, в София почти няма. Живеещият и работещият в центъра просто нямат абсолютно никакъв изход. Точно затова се въвежда тази винетка – защото няма как да мърдаме, докато ни изгребват джобовете с нея.

    Решение _сега_ на проблема с претъпкания център няма, разбери го. Има решение _сега_ на проблема как да бъдат прибрани парите на наивниците. Нека не смесваме двете.

    Иначе, решението ти за центъра е един приличен временен палиатив. Истинското решение обаче са единствено достатъчното паркинги. И за тях има предостатъчно място – под училищни дворове, над реки, под улици и паркове, като сгради на шумни и неудобни за живеене или офиси места… Все отдавна отработени другаде технологии. Има как да се настроят паркинги за повече коли, отколкото някога ще има какво да правят в центъра. Въпросът единствено е как да принудим общинарите си да преглътнат, че няма да гушнат чак толкова голям рушвет, и да задвижат проблема.

    Reply
  19. RoujkaBG

    Galarad,

    предложението и решението трябва да идва именно от ония, които сте избрали да Ви решават проблемите, а не от мен.От мен са само парите за данъци, които плащам. Вече 20г късат пантофи по света да събират челен опит, но явно грижата на управляващите е, не да решават проблемите, а да ги задълбочават, защото нерешените проблеми не носят дивиденти, а пари.

    Решаването на проблемите с уличните кучета, с боклука, с паркирането ще доведе до липсата на пера за крадене, а така “куче влачи диря няма”…ето ти и идеи, които някои кметове реализират.

    http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=20844132

    Японци дават 25 млн. лв. за подземни паркинги

    Японската компания Eito&Global внесе в Община В. Търново инвестиционен проект за изграждане на 10 кръгови подземни паркинга с общ капацитет от 700 паркоместа. Предлаганата инвестиция е 25 млн. лв. Инвестиционното намерение на японците е за 30-годишна концесия на общински терени, върху които ще се направят паркингите.
    Един подземен паркинг за 70 автомобила е 400 кв. м с диаметър на повърхността на земята 19,5 м. Системата се състои от 6 нива с височина от 1,8 м или обща височина 11 м. Уникалната конструкция на съоръженията за подземно паркиране позволява в зависимост от спецификата на терена паркингът да бъде изграден изцяло под земята, както и да се направи комбинация от подземна и надземна част.
    За намерението на Eito&Global да прави подземни паркинги във В. Търново “Янтра ДНЕС” писа преди няколко седмици. Възнамерявам да им предложа терени около поликлиниката, където могат да се направят поне 3 съоръжения, до “Била” в кв. Бузлуджа, възможност има и до Пети корпус на ВТУ, каза вчера кметът д-р Румен Рашев. Арх. Елена Абаджиева, главен архитект на общината, лансира идеята за подземен паркинг, който да направят японците, на площада пред Царевец. Теренът позволява да се изгради най-малко 8-етажен паркинг, ако получим одобрението на НИПК, заяви арх. Абаджиева.
    С подземните паркинги на Eito&Global се запазва зеленината на повърхността. Системата се отличава с ниската си цена и отличните си противоземетръсни качества. Необходимото пространство за един и същ брой автомобили е само 1/3 от това при конвенционалните подземни паркинги, където шофьорите сами паркират. При японската разработка колата слиза с асансьор за 90 секунди и се паркира с помощта на компютър. Като цяло цената е около 35 % по-ниска от цената на нормалните подземни гаражи. Проектът ще осигури най-малко 30 постоянни работни места.
    В. Търново е част от проекта “Европа” на японската компания. Eito&Global планира да изгради кръгови подземни паркинги в Румъния, Словения, Хърватска и Италия, където преговорите с местните власти са във финален етап. У нас вече е постигнато предварително съгласие с общинските власти в София, Варна и Пловдив, заяви Красимир Иванов, представител на компанията.

    __________________
    —————————-
    Must see Veliko Tarnovo

    Reply
  20. Морфиус

    Григор е прав, пропускате поне една подробност – за тези автомобили и тези жилища се плащат данъци на общината!
    Нямам проблем да плащам за място – но да ми осигурят паркинг (където работя съм така, плащам си и си паркирам спокойно, за разлика от стотиците накупчени около сградите автомобили) или колче да го резервирам… другото е изнудване – къде е гаранцията, че като платя тези 70 или 170 годишно ще намеря място – за какво плащам всъщност, рекета на паяка?!?
    Другото което пропускате – паркингите за служебни и посетителски цели в нормалния случай са безплатни за първия 1 или първите 2 часа – с основната идея да се осигури оборот от места, а не да се краде.
    Работещи решения ли искате… а колко време ще работят ако никой не ги контролира?
    Целия проблем на движението и паркирането в София е, че никой от управниците НЕ желае да ги вкара в ред – напротив в хаоса и нашите нерви се краде много по-здраво, а май не само те а и ние не искаме – защото ако са в ред няма да можем да се изживяваме като първи тарикати!
    Та работещото решение иска гражданска позиция (и защитаването и когато и където трябва), а не тарикатлък или мрънкане.
    Още по-малко съждения – на Вуте да му е зле!!!
    Инак решения бол… приложими за няколко месеца до година (все 20 години търпим ще се изтърпи още една) – дори по-горе има няколко.

    Reply
  21. mick

    @Морфиус: “за тези автомобили и тези жилища се плащат данъци на общината!” – данъците са колкото една вечеря за 4ма в ресторант, че и по-малко. А би трябвало да покриват изграждането и поддържането на инфраструктурата…

    Reply
  22. Григор Post author

    @mick: Данъкът за една кола наистина не е висок. Но данъкът за всички коли в София заедно е огромна сума. Напълно достатъчна, за да се поддържа свързаната с автомобилите инфраструктура, и дори да се изгражда нова. (Автомобилите носят огромни общински и финансови приходи не само чрез данъка си – чрез акциза върху горивата и всички други автоконсумативи и части, и т.н. Също, в тази инфраструктура влизат приходи и от много други места – например общината е длъжна да поддържа улиците, дори ако по тях вървят само пешеходци, и за това се заделят суми от общинските данъци.) Така че общината не само е длъжна да ми подсигури решение на проблема – затова я издържам с данъците си, не за да ми бърка в джоба още по-дълбоко! – а и има предостатъчно средства и сили, за да го направи. По-точно, щеше да има, ако не разходваше силите си, за да краде от средствата.

    Reply
  23. Морфиус

    @mick А за останалите доводи нещо?
    Размера на данъците е отделна тема, предмет на тази по-скоро е до колко те се потребяват по предназначение и доколко тези “паркинг винетки” ще бъдат употребени така или както всички очакваме ще потънат в нечий джоб!

    Reply
  24. RoujkaBG

    Не знам кой крив, кой прав в този спор? Знам само, че общината, в която живея във Франция,
    такова животно “Платен паркинг”- НЯМА. Има обозначени места за паркиране, които са
    безплатни, както е безплатен и общественият транспорт.

    Няма винетки, но има магистрални такси. Има достатъчно второстепенни пътища, които по нищо не отстъпват на магистралата и са в перфектно състияние.

    Та се питам” как така френските общини нямат нужда от такси, с които да оскубват гражданите? Нима те нямат разходи? Или просто имат умни и честни управници, които са му намерили колая?”

    Reply
  25. Galarad

    И аз се питам, как така, в Париж, който сигурно е 5 пъти по-голям от София, можеш безплатно да паркираш в центъра? Звучи ми малко като непорочното зачатие… Или пък просто нещата, които твърдиш не са верни. “Умни и честни управници” – get real :).

    Reply
  26. mick

    @Морфиус – Вярно е, че се краде и то, много. Една от причините е, че парите не са достатъчни – след като не стигат да се свърши работата те се крадат и само се закърпва тук там. Има оправдание. После това се услажда и като няма кой да контролира нещата – прибирането продължава.

    А иначе за гаранцията ако платиш 70 лева, че ще паркираш – няма такава, но пък ти дава право ако намериш място да паркираш. Ако искаш и гаранция, си плащаш и то точно за определено паркомясто – да речем на цена 700-1000 лева на година/че то ако се сметне излиза на далавера 60 лв на месец/ може и повече. Кой каквото си иска. Никой не те кара да живееш в центъра и да нямаш гараж. А кой прибира парите в случая не е важно, важното е да има ред и проходимост по улиците. Може парите и за благотворителност да дават ако искат. Все едно да питате защо в Лондон взимат по 5 лири на влизане в центъра и за какво ги харчат и защо не оправят инфраструктурата?

    По въпроса за инфраструктурата – данъците от колите са 40-50 лева на кола и то тези регистрирани в София – да речем 400К*50 = 20 Млн + за апартаментите са да речем 500К*100лева данък = 50 Млн. да закръглим общата сума на 100 Млн, че може да има пропуснати неща – за сравнение това е цената на изграждането на един мол в момента. А само малките улици в София са сигурно над 2500 км. Значи тия пари трябва да стигат за поддръжка и обновяване на улиците. От други данъци не знам колко пари се взимат(май общия бюджет е 500млн), но според мен другите са за булевардите и ключовите съоръжения да речем и за някой паркинг, както и за поддръжка на общинските училища, паркове, служители и т.н. В момента май единствения град който не е осветен в България е София – само големите улици са осветени.

    @RoujkaBG – безплатен обяд няма – всичко идва от данъци, такси и печалби от общинска собственост. Интересно какви са бюджетите на другите столици в Европа?

    Reply
  27. Григор Post author

    @mick: За страшно много неща парите стигат чудесно, но въпреки това се крадат. Последният “батковски” договор беше жива демонстрация – пред 4 фирми, които са се доказали, че правят свестни пътища, е избрана тази на братчето, въпреки че е предложила най-високата цена и най-късата гаранция…

    За 70-те лева и гаранцията – ако ще плащам, искам гаранция. В противен случай се получава “човека взе парите и каза ще видим”. Което е и истинското лице на номера с винетките за паркиране за живеещите в синята зона. А ред и проходимост по улиците на София ще има, когато проима достатъчно гаражи. Просто колите в града, които се използват непрекъснато, и ще се използват и при винетка, са достатъчно, за да го задръстят. Оттам нататък винетката пълни джобове, но не решава проблема – колко пъти да го пиша вече!

    За данъците – основните приходи на общините не са от данъци върху коли и жилища. Погледни структурата на приходите в общинския бюджет, ще го разбереш. Ако пък погледнеш и тази на разходите, и прецениш реалистично “скъпите” неща в него дали реално струват толкова, може да се събудиш утре с мнение, точно обратното на днешното…

    Абе, ще мине време, ще въведат винетките, после и ще им вдигнат цените, и т.н.. Братчедските фирми ще си донапълнят джобовете, а центърът ще остане задръстен. Тогава аз пак ще напомня тази дискусия, а всички, които са поддържали винетките, ще мълчат като пукали или ще говорят вече очевадно смешни глупости… Да, не ме е страх да го кажа открито. Да видим дали няма да стане точно така.

    Reply
  28. mick

    @Григор – предполагам какво ще стане с винетките – ще има нищожен ефект. Просто колите в София се увеличават ежеминутно. Решенията изостават, а и са половинчати. Нещата ще се подобрят едва след като София бъде блокирана толкова яко, че хората започнат да бягат от нея въпреки заплатите. Времето наближава. Качеството на живот в София се влошава с всеки изминат ден и това не е само заради бездействието на общината – просто хората, колите, камионите, са ужасно много. Като се замисля, най-голяма вина има държавата – събраха в София всичко.

    Reply
  29. RoujkaBG

    mick,

    ела и виж щом не вярваш на тия, които се ползват от благата на една социално уредена държава.

    Тук няма помияри по улиците, но не ги и избиват. Тук има поставени кутии на всяка улица, от които
    можеш да си вземеш БЕЗПЛАТНО ръкавици за еднократна употреба и кесийка за кучешко изпражнение,
    както и напарфюмирана салфетка за почистване на ръцете.

    Не си разхождат боклука в бали, а го събират сортирайки го в съответните контейнери,които се изпразват
    редовно. Точно както редовно улиците се почистват от есенните листа, от праха и се мият по строг
    график. Няма дъжд, няма слънце. Вали дъжд и след него улиците се мият от пясък, от наноси. Ежеседмично
    общината сменя цветният парк повсеместно из целият град, но никой не скубе, не къса, не уврежда направеното.
    Както ежемесчно се стригат по график не само обществените, но и частните тревни площи. Няма не искам, няма недей.
    Няма обаче поголовно стригане, а прекалено внимателно да не ти наранят цветята, лозата или нещо твое, което е красиво
    и важно. Около една кръгла шахта засадих разноцветни петунии. Е, не ги острига трактора, а извикаха човек с коса и ножици,
    който да остриже тревата около тях ръчно, за да не ги увредят.

    Пак ти казвам, че общественият траннспорт, паркингите и обществените тоалетни са БЕЗПЛАТНИ.
    На всеки 15минути се движат маршрутки във всички посоки на града по които можеш да си сверяваш
    часовника. Безплатни обяди ИМА в училищата и ежедневно се публикува менюто на учениците по
    местният тв канал, в регионалният вестник и информационният бюлетин на общината.

    Ела и виж, и пак ще си говорим. Всъщност, предполагам, че от видяното ще онемееш и само ще цъкаш с език
    и ще пулиш очи и ще се чудеш и маеш – как е възможно всичко това? Някои народи го могат и са направили.

    Reply
  30. Морфиус

    @mick Няма достатъчно пари и за това се краде… човече по странен довод не бях чувал!
    Пари има и то в излишък, кога ще го проумеете!
    За справка само – бюджетния излишък, тия пари пак от нашите данъци са събрани…
    Просто се харчат за луксозни сгради, луксозни автомобили, луксозни кабинети, солидни рушвети, краде се, пак се краде и остатъка и той се краде… и тук таме някое жалко процентче отива по предназначение.
    Та оправдания – крадем за това ще плащате винетки – НЕ!
    И да се върнем на основите на икономиката, плаща се за стока или услуга, а не за право… ако приемем логиката утре не плачи като поискат пари и за правото да дишаш!

    Reply
  31. mick

    @Морфиус: Бюджетния излишък е друга губерния. Има разлика между общината и държавата.

    @RoujkaBG: Всичко е безплатно – защото някой преди това го е изградил в продължение на много години и след това го е поддържал постоянно. Кой ли е този някой, с какви пари го е направил, или там общината и държавата работят без пари??? За да стане това безплатното, трябват 2 неща добро управление и много пари, и то постоянно.

    Reply
  32. Pingback: Grigor Gatchev - A Weblog » Blog Archive » За колите и автобусите

  33. kiril

    Евала на Григор..какво друго да кажа. рядко можеш да видиш човек който отговаря с ясни доводи и може да затвори доста усти.
    Малко е странно че пиша по темата две години след последният пост….много съжалявам че съм изпуснал “актуалното” време.
    Всичко което е казал Григор по нагоре все ми се е въртяло в главата..но поради бушуващата ми млафда кръв не съм бил в състояние така спокойно да го формулирам в ясно изречение.
    Ето дойде моментът в който общината си показа рогата пак..независимо от решението на ВАС който обяви “преференциалното паркиране” за нищожно юридически….общината готви нов нормативен акт..където обаче се гласи за нови по-високи цени..200-300лв на година.
    Интересно че когато споделя това с доста мои приятели от Обеля, Младост, Люлин..всичките питат ..”ама как така..да си плащам че паркирам пред блока ми…ама не може да бъде”..с две думи..май повечето хора мислят едно а по форумите говорят друго.
    Незнам защо но цялата работа малко ми намирисва на поговорката “на Вуте да му е зле” и на една измислена от мен поговорка валидна за българите “прави всичко възможно та да не се разбере че сме бедни”…
    И последно…..незнма как така излиза че за 90% от пишештите по форумите..разход от 500лв на година са “джобни пари”..а в тая държава средната заплата аха -аха едва преваля 500лв…нещо не се връзва “нормалното разпределение”..:-)..така че излиза че всичко е покрито зад един параван.. че 90% от новите коли са с пари “на заем” и въобще хората си живеят в един живот “на заем” и се заблуждават че ще взимат все по -голяма заплата и без проблем ще посрещат все по-големи разходи………а техният шеф истинският предприемач който се поти да им изкарва заплатите в същото време си казва “господи какво ще правим в тая криза, как ще им плащам заплатите на тези хора”..
    Та така …който иска да изкара че 70лв, 100лв, 500лв са пари за семки..просто лъже..или се заблуждава че ще може цял живот да живее на заем

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *