Протест пред Народното събрание – 3

Из форумите на “Капитал” видях една идея, която страхотно ми хареса.

Нека си донесем по една-две стари обувки на протеста. Не, не за да замеряме сградата или депутатите. За да ги натрупаме на купчина пред парламента. Може и метли да донесем, и да метем около купчината, за малко веселба. И за да видят тези, които само гледат телевизия, че не ни е страх, въпреки заплахите на хора, на които мястото е не в парламента, а в затвора. (И те го знаят, по-добре от нас – затова и се опитват да ни плашат.)

(Изобщо, като нещата в държавата ни вървят толкова хубаво, защо управляващите направо се посират от ужас при идеята за протест? Дали случайно не са съсипали нещата като през зимата на 1996-97, ако не и по-зле, ама още да не се знае? Тепърва да предстои да гръмне? Аз не знам. Не съм им светил. Но те с гаранция знаят. Така че дали това предположение не е добре информирано, след като точно те го потвърждават?)

И още нещо. Създаден е сайт за виртуален протест. На него можете да се запишете сред протестиращите, ако не можете да дойдете на истинския. Да, истинският протест е незаменим – но ако сте в чужбина, или работата ви наистина не позволява да се отлъчите (такива работи не са много), бихте могли да подкрепите протеста онлайн.

Ще повторя: Сигурно немалко мизерабили ще се опитат да яхнат протеста, за да драскат за власт. Аз ще отида на него, въпреки тях. Защото който чака да дойде идеалното, че да помага, никога няма да свърши нищо добро – и така ще е по-истински враг на доброто и от злия човек, който поне може да бъде убеден и спечелен. И защото това или друго протестиране може да не докара на власт идеалния политик, най-малкото защото такъв няма – но ще ни научи мъничко да бъдем граждански активни, и да отстояваме своето срещу грабителите му. А това е, което може да спаси България. Единственото.

9 thoughts on “Протест пред Народното събрание – 3

  1. Acnapyx

    Въпреки съмненията си, реших да отида. Чудеса не очаквам, нещо повече – сигурен съм, че там ще гъмжи от ДАНС-аджии и провокатори, така че се надявам всичко да мине мирно и достатъчно спокойно. Капката обаче, която преля чашата, беше спешната поправка в закона, само и само да забранят протеста. Плюс “въпроса на техника” и “отговорния диалог”.

    Имам кофти чувството, че в крайна сметка пак ще бъдем безсрамно използвани, но дори и така да е, поне ще покажем, че не сме мърша.

    Reply
  2. Teri

    Мисля, че ще има много хора, които ще се опитат да яхнат протеста, но може и да не е по начина, по който си го представяме. Една провокация, която да доведе до убийство примерно, режисирано обаче. Замислете се на кого би послужило това. Кой би извлякъл дивидент. На тази мисъл ме наведе явно неверния слух за убито пред Кристал момиче и протестите в Гърция и Студентски град. Така че… само се моля да няма такива неща. Това би било истинско манипулиране. Затова пазете се от провокации и по никакъв начин не се поддавайте на тях.

    Reply
  3. Григор Post author

    @Teri: Да, ще ги има, и по много различни начини.

    Но каквото и да се случи, ще е от полза не само на режисьорите си, а и на гражданското общество у нас. На урока, че не трябва да търпим кротко да ни доят, стрижат, дерат и колят. Във вреда на гражданското общество би било единствено ако протестът не се състои въобще.

    Да, ако протестът е масов, весел и абсолютно мирен, ще е най-добре. Това е, към което трябва да се стремим всички. Точно както тези, срещу които протестираме, пък се стремят да го превърнат в касапницата, в която го превърнаха днес, чрез подставени провокатори, несъществуващи “сигнали” и заповеди полицията да бие без милост. За да намалят ползата от протеста – възпитаването на гражданско общество.

    Но и ако се превърне в касапница, протестът пак ще е от полза. От много по-малко, и много по-оцапана полза. Но все пак ще е. За разлика от липсата на протест. Затова, Тери, моля те – ела и ти на протеста, утре, пак в 11 часа. За да помогнеш той да бъде какъвто е редно да бъде, а не какъвто пак ще се опитат да го изманипулират престъпниците във властта. Колкото умееш, за колкото имаш сили, с усмивка, или фотоапарат, или просто с присъствието си.

    @Stanimir: Че протестът ще е различен може да мисли само човек, който не е ходил по такива протести. И не е виждал платените провокатори, как си намигват с полицаите, как внезапно се нахвърлят срещу тях и ритат с привидна сила и злоба по щитовете им и други безопасни за удар места. А когато полицаите атакуват в отговор, как внимателно ги заобикалят и оставят да се изплъзнат, и бият зверски попадналите невинни протестиращи.

    И само човек, който не е ходил по такива протести, може да мисли, че няма да има провокатори и сред журналистите. Било близки до овластените престъпници, било специфични идиоти, издигнати от властниците в ранг на мегафони заради психопатията си, било дори просто купени с пари на ръка.

    По-доброто е враг на доброто, по-страшен от злото. А най-страшният му враг е идеалното. Който чака него, за да го подкрепи, никога през живота си не прави нищо добро.

    Reply
  4. DOORS

    Всички ,който се имат за по-възрастни!!!!!!!!!
    Трябва да се поклоним и да се извиним на нашите деца…………….отдавна не те ,а ние трябваше да сме по площадите и да изринем тази гнусна олигархия!!!!!!!!!!!!!
    ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ,НОВА КОНСТИТУЦИЯ ЗА ГРАЖДАНСКО ,А НЕ ПАРТИЙНО УПРАВЛЕНИЕ!!!!!!!!!!!!!!!!
    ДА НЕ ПОЗВОЛЯВАМЕ ДА СЕ ГАВРЯТ С ЕДИНСТВЕНОТО ,КОЕТО НИ Е ОСТАНАЛО————НАШИТЕ ДЕЦА!!!!!!!!!!!!!!!
    ДА ГИ ПОДКРЕПИМ!!!!!ДА БЪДЕМ С ТЯХ ПО ПЛОЩАДИТЕ !!!!!!!

    Reply
  5. В.Руменов

    Предлагам НИЕ, тези които бяхме брутално гонени и бити по софийските улици от освирепелите полицаи на 14.І.2009, да отидем при градинката на църквата “Свети седмочисленици” утре – 17. януари 2009 към 10.30, за да видим дали същите тези полицаи в протеста си няма да се посвенят да искат да получават двойно повече пари от данъците, които НИЕ плащаме.

    Reply
  6. Григор Post author

    @В. Руменов: Няма да са същите полицаи. Който от тях е осъзнал достатъчно кои са му врагове, за да протестира срещу тях, не би гонил и бил освирепяло по улиците други хора, които протестират заради същото срещу същите врагове. Наистина си струва да отидем – но за да подкрепим протестиращите полицаи. Аз ще го направя.

    Reply
  7. В.Руменов

    Крайно съм разочарован от поведението на организаторите на протеста от 14.І.2009 при срещата със стоманения георги пирински (малките букви не са правописна грешка). Предали са се и са предали протеста, а в частност и мен. Какво значи, че протеста не бил за сваляне на правителството, а само за промяна на системата. Та нали правителството е емблемата и главата на змията наречена “система”.
    Парламентът и правителството щели да удовлетворят исканията на протестиращите и да решат проблемите… Това са само трикове, за да задържат властта, да продължат да ни ходят по главите и да изпразват джобовете ни.
    Млади хора, не се поддавайте на демагогията на комунистите! Явно не знаете колко зловещо цинични са. Когато го разберете ще бъде още по-късно и ще трябва отново да излизате по площадите и отново да ви бият.
    Резултатът от това предателство е, че мен, а вероятно и много други ни губите като подкрепа и присъствие на площадите.
    Моите искания са:
    1. Мигновена оставка на това правителство.
    2. Назначаване на експертно служебно правителство до датата на изборите.
    3. И по възможност никога повече комунисти или техните внучета и издънки в парламента.
    4. Съд за всички отговорни за провала на, така наречения преход, за да може вие, децата и внуците ни да живеете достойно.
    Да сте живи и здрави и успех!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *