Протест пред Народното събрание – 4

Преди всичко – най-важното: УТРЕ, 15 ЯНУАРИ, ОТ 11 ЧАСА, ПРОТЕСТЪТ ПРОДЪЛЖАВА.

Не успях да бъда пред Народното събрание точно за прословутия момент на атаката на полицията. Но бях в доста други моменти, и гледах и заснети филми – а понякога забелязвам неща и си задавам въпроси, които повечето хора пропускат.

И така, поред:

Почти всички атаки срещу полицаите бяха направени от една доста еднородна групичка. 17-18 годишни младежи с еднотипни облекла и еднотипни маски за лица.

– Защо толкова внимаваха маските им да ги скриват добре не толкова от полицаите, колкото от хората около тях и от камерите? С какво е по-страшно ние да разберем кои са, отколкото полицията да го разбере?

– Защо, когато нападаха полицаите, винаги ритаха и удряха само по щитовете им? Аз поне не видях удар, насочен другаде; поправете ме, ако сте забелязали. (И добре че беше така – полицаите от охраната са просто хора като нас, престъпниците са други! Но не е ли логично да се предположи, че който не е провокатор би се целил другаде?)

– Защо полицаите нито веднъж не взеха бързи мерки срещу атакуващите от тази групичка? Ако мислят, че не биха получили подкрепата на истинските протестиращи, се лъжат!

– Защо, когато полицаите тръгнаха в атака, не докоснаха с пръст точно тези побойници? Те си личаха много добре, надали са ги забравили! Мирни протестиращи и дори случайни минувачи бяха смазани от бой, без да са мръднали пръст срещу никого.

Беше съобщено, че площадът е разчистен заради сигнал за бомба. Един командващ от жандармеристите, на въпроса защо са дошли и те освен полицията, ми отговори (културно и разбрано – благодаря му за това), че е заради сигнала за бомба.

– Само че от случайно подслушан разговор между две от момчетата му разбрах, че на едното “заради тия протестиращи му съсипали целия вчерашен ден”. Дали в жандармерията са нямали сведения от бъдещето?

– Сигнал за бомба – добре. Площадът разчистен – добре. А защо после цял ден никой дори не огледа да види има ли бомба, или не? Хайде добавете поне малко правдоподобност, така лъжата пука по шевовете очевадно…

Бяха арестувани, по данни на полицията, около 150 души. Били се били с полицията, били я замеряли с камъни, и пр. (Като гледам репортажите по някои телевизии, се чудя дали са от същия протест, на който бях. Спомням си за фалшифицирания по нареждане на Филип Боков репортаж от студентския митинг пред парламента през декември 1989 г. И въобще не се учудвам на мнението на Ирина Петкова, че пред парламента са ставали вандалщини и поразии – ако не бях присъствал лично, и аз щях да остана с точно това мнение от репортажите.)

– Провокаторите (защото определено бяха такива) замеряха полицаите само със снежни топки. Няколко деца между 12 и 16 години също хвърлиха снежни топки. (Камък не видях да хвърли никой, но по БТВ показаха полицай с бинтована глава – може и да съм пропуснал.) Защо децата, а и много абсолютно мирно протестирали, бяха пребити зверски, а провокаторите не бяха пипнати с пръст?

Напълно разбирам родителите на пребитите и арестувани деца. И от сърце и душа се присъединявам към думите на бащата на едно от тях:

“Искам да се извиня на всички деца, които протестираха днес. Защото там трябваше да са не те, а ние.”

… Има повече за писане за днешния протест, отколкото ще издържи да прочете и най-търпеливият. Ще завърша с отговора си на един укор по адрес на протеста:

Да, протестът не беше идеален. Имаше провокации, за които се знаеше още от вчера, че са поръчани. Имаше “съобщение за бомба”, за което МВР-шефове знаеха още преди появата му, а много други не знаехме, но се сещахме, че ще го има. Имаше и брутален побой на полицията, почти само върху мирните протестиращи, но не и върху провокаторите – за него само идиотите не се сещаха, че ще го има.

Това е, което ще бъде всеки протест срещу такива управляващи. Не защото ние, протестиращите, искаме да е такъв – искаме да е мирен и културен. А защото, ако ще да протестират ангели, престъпниците във властта винаги ще подсигуряват и провокаторите побойници и вандали, и фалшивите съобщения за бомби (а може и истински, за сплашване), и полицейското насилие.

И точно затова тези протести са толкова важни и нужни. Каквито има как да бъдат. Защото мястото на такива управляващи е не в парламента, а в затвора. И протестите са начинът да разберем, че можем да поправим ситуацията, и да спасим България от тях.

30 thoughts on “Протест пред Народното събрание – 4

  1. Pingback: И ББ е лъжец ! | SS7 blog

  2. Момчил

    Ето кадри как полицай е замерен с паве и как други полицаи са ритани по краката.
    http://btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=124536 (съвсем в началото на репортажа е).
    Личното ми мнение е, че не е социално приемливо на всеки един “протестиращ” да има не един полицай, а един жандармерист и да се стига да боища. Очевидно има по един чифт белезници за всекиго. Ако тези очевидно добре натренирани “машини” не могат да сложат по един чифт белезници, не знам кой трябва да може. В горния клип се вижда как, че те са екипирани за война. Полицаят, който получава паве в каската, си остава на краката и на касата й няма нищо.
    Така подготвени могат да бъдат изпратени само да бият, а не да бранят парламента от хора самоорганизиращи се по интернет, които си прекарват времето пред компютъра или в разходки по планините. Тях и пехливаните от селската кръчма могат да ги набият, но подобни действия не могат да ги сплашат.
    Стана много омотано изказването, но е очевидно, че или не са в течение на какво се случва в България управляващите, или съвсем преднамерено искат да създадат размирици.

    Reply
  3. Донка

    По повод вчерашния протест пред Народното събрание – загубех и последната искрица надежда за излизане от този вечен преход – това не е народ, а мърша.

    Reply
  4. Делибалтова

    Протестирах вчера. Не ме биха, само паднах в снега при първата полицейска атака. Прибрах се мокра и мръсна.
    Ще отида и днес, а ако съм жива, горе-долу здрава и свободна – и утре.

    За съжаление никой не дойде с мен. Нямам агресивна нагласа и ми е странно защо ми звучат гаднярски всички мнения срещу протеста. Хубавото е, че познатите не са против позицията ми, независимо от политическите си пристрастия.

    Reply
  5. Огнян

    Григоре, честно казано, повечето въпроси ми звучат риторично, сякаш не очакваш наистина отговор на тях. С риск да досадя на теб и на хората, които четат блога ти ще се опитам да дам отговор на някои от тях:
    Защо толкова внимаваха маските им да ги скриват добре не толкова от полицаите, колкото от хората около тях и от камерите? – крият се по принцип, не от хората в протеста. Повечето от тях са познати на полицията от ходенето по мачове, прибирани са по повече от веднъж.

    Защо, когато нападаха полицаите, винаги ритаха и удряха само по щитовете им? – едно време ходех по мачове и се е случвало да се окажем пред подобен кордон. Дори и да искаш, не можеш да удариш по нещо различно от щита, освен ако не си 2 метра и с бая дълги ръце.

    Защо полицаите нито веднъж не взеха бързи мерки срещу атакуващите от тази групичка? – пак от опита ми от мачове – защото ако се бяха опитали да ги отделят от тази гъста тъпла, провокаторите, като опитни “бойци”, щяха да се гмурнат в тълпата, да навлязат на 2-3 метра навътре и да ви избутат към полицията и щеше да стане КАСАПНИЦА.

    Защо, когато полицаите тръгнаха в атака, не докоснаха с пръст точно тези побойници? – ако наистина е било така, то тва е един доста интересен въпрос.

    Reply
  6. Божо

    Като гледах кадрите, които се тиражираха по всички телевизии, мисля че имаше монтаж с кадри от 1997-а година.
    И много моменти се повтаряха многократно.

    Огняне, полицаите ако искат много лесно могат да отделят една групичка от друга.
    Те го показаха вчера многократно, когато разделиха протестиращите. Имам идея за техниките, които полицията ползва.

    Reply
  7. Григор Post author

    @Огнян: Повечето провокатори наистина са отлично познати на полицията. Не знам дали знаеш, това е един от основните начини за набиране на квартални тропкачи – прибират хванатия във футболно сбиване или докато тараши кола нощем, и шефът на участъка му казва: “Има два начина да се разберем. Единия го знаеш – мазето, торбичките пясък, бъбреците и т.н. Другия е без да те пипнем с пръст – просто ще тропкаш…” След това на по-старателните и нахъсани тропкачи почват да им възлагат и задачки. Вербуваш 5 души за провокатори за митинга – 300 лева. (Пък някой от вербувачите раздал по 50 лева на човек, друг ги събрал ей така, за боя, и си прибрал парите – според човека.) Затова и не внимаваха особено да се крият от полицията – дори ако случайно ги бяха арестували, си показват лицето и значката, и моментално ги пускат. Страшни са им хората и камерите, защото научат ли ги, секват задачките и паричките….

    За удрянето по щитовете – аз не познавам нормален човек, който би искал да бие по щит. Ако съм побойник и искам да ударя защитения полицай, или ще го замерям по главата, или ще се опитам да му дръпна щита, или ще се приближа и ще се мъча да го ритам под щита, или ако не мога да направя нищо от това, ще стоя и ще дебна някой да се разкрие. Но няма да се хабя да удрям щит.

    А защо полицаите не взеха мерки срещу групичката – всеки път, когато нападаше, тя беше съпроводена от протестиращи, които се опитваха да ги спрат или поне изолират. Ако няколко полицаи бяха скочили върху тези момци, щяха да ги хванат и издърпат без капка проблем, при която и да е тяхна атака.

    А не ги пипнаха и не само при атаката на полицаите. После същите момци трошиха витрини, чух даже че запалили кола. Докато трошеха витрините, полицаите пак седяха и ги гледаха, при положение, че наоколо почти нямаше други хора – можеха абсолютно спокойно да ги приберат. Ако аз започна да троша витрина пред полицаи, дори извън митинг, ще ме смотаят за броени секунди. Някакво логично обяснение защо точно към провокаторите пасуваха?

    Иначе, уви, си прав, че повечето въпроси звучат риторично… 🙁

    Reply
  8. Todor Uzunov

    Нека и нашите деца опитат от червените номера тип “вишински”, за да знаиат, че до каквото се допрат червените, то вече е покварено.
    Моето поколение израсна и живя в лажи, измами, убийства и безнаказаност на червената власт. Десетилетия наред. Много хора са препарирани от страх и до ден днешен. Те на какавто и да е протест няма да излязат.
    Други, след измамата с изборите 1990 година, нямахме повече нерви да търпим и си вдигнахме шапките. Сега поколението дошло на този свят, когато комунизма си тръгна и никога не си отиде, трябва да довършат работата която ние оставихме недовършена.
    Желая ви успех деца!
    PS Моите почитания, целувам ви ръка госпожа/госпожица Делибалтова. Аз мислено ще бъда утре
    с вас пред Народното събрание.

    Reply
  9. Григор Post author

    @Todor Uzunov: Вярно е, че точно от БСП най-много се изявиха в тези номера. Но има и друго – че такива номера би въртял всеки политик, който е алчен и безскрупулен, без значение на цвета му. Затова е важно не да мразим тази или онази партия, а да сме граждански бдителни и решителни към всяка.

    @Габче: Пиши по-дълъг коментар! И от днес също – аз днес тичах по болници (не заради свое здраве), и не можах да дойда. 🙁

    Reply
  10. bodilka

    Приятели,
    моля прочетете долното.
    Знам, че много от нас са гневни на полицията.
    Знам, че може би е имало прекомерна употреба на сила.
    Знам, че невинии са били арестувани или са били удряни.
    Когато има агресори, провокатори, размирници, как ги беше нарекъл Кал, “лумпенпролетариати”?, нещата често излизат от контрол.

    Знам също така, че най-подиграваните, оплювани, обвинявани и унизявани са полицаите.
    С тях се гаври най-вече държавата, после собственият им министър, след него финансовия, после идва ред на кмета…
    Те са онзи буфер, който е длъжен да се подложи на яда на гражданите докато понася очевидната гавра със себе си от страна на държавата.
    Те са хората, които от униформата биват принудени да защитават същите онези подлизурковци в парламента, които са се просрали от евро-кражби.
    Те също са честни, те също протестират. Те са онези, които възпират вандализма (винаги покрай сухото гори и суровото, и от двете страни на загражденията).
    Те също искат да спре корупцията, защото не е фатален корумпираниат катаджия, който прибира десетолевки, скрит в храсталака, а онези, дето прибират стотици хиляди, за да се подпишат някеде, докато разливат затлъстелите си гуши над бели якички, в кожени кресла сред просторни министерски кабинети.

    ЗАТОВА

    СМЯТАМ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ПОДКРЕПИМ ИСКАНИЯТА НА ЧЕСТНИТЕ ПОЛИЦАИ ЗА ЧЕСТНА ПОЛИЦИЯ,
    ЗА ЗАКОНОВА ДЪРЖАВА, ЗА ПРОРЗАЧНОСТ В МИНИСТЕРСТВОТО,
    ЗА СИЛНА ПОЛИЦИЯ БЕЗ ПОЛИЦЕЙЩИНА И ШУРОБАДЖАНАЩИНА!

    ЗАТОВА (не знам как точно и към кого да се обърна), но
    смятам, че всички, които се изправиха пред полицейските кордони на жълтите павета, трябва да застанат рамо до рамо с тях пред студената мраморна фасада на МВР!
    И най-вече ЗАЩОТО СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!

    Ето, копирам темата, публикувана във форума на българските полицаи http://policebg.free.bg . Форум, който е бил заплашен от закриване (запушването на усти работи срещу всички!)
    (давам целия текст на статията, публикувана тук: http://policebg.free.bg/cgi-php/phpbb2/ … .php?t=780 защото за достъп се изисква регистрация)

    Публикувано на: 12.01.2009 00:17 Заглавие: 17.01.2009 г. – гр. София

    Приятели, колеги,граждани….

    Започнахме нещо, което от един т.н. “слух” на една т.н. “групичка от десет човека” се превърна в национално недоволство на служителите на МВР, извади на яве доста крити до сега подробности относно това толкова пазено министерство. Оказа се, че министерството, което се грижи за спазването на законите налага на служителите си да ги нарушават, да ги заобикалят и то с цел “спестяване на държавни средства.” Оказа се, че това министерство е готово да каже “довиждане” на подготвени и кадърни кадри, оказа се, че има интерес това министерство да е слабо, да бъде трън в очите на хората, за да може безпорядъка и беззаконието, което ни залива по улиците да властва и отнема общественото мнение. Оказа се, че т.н. “стъкмистика” в МВР е достойна за учебниците по счетоводство, оказа се, че въпреки масовите напускания, твърдо крити и отричани от ръководството, са останали много кадърни хора, много честни служители, много сърцати полицаи и пожарникари, които искат да работят с чест и достойнство професията, която са избрали, да имат достойно заплащане, ясни правила, ясни правомощия и условия на труд. Тези хора искат да работят, тези хора искат да покажат нередностите, грешките, тези хора искат да помогнат на системата, а от там и на държавата.
    Това национално недоволство започва да предобива ясно подчертан облик, напълно прозрачно обсъждане, напълно прозрачно решаване на тези наболели проблеми.
    С това недоволство вече са запознати и европейски специалисти, които предлагат пълно съдействие и подкрепа. Всяка седмица, ние служителите на МВР показваме ясните си позиции. Ние няма да спрем, докато не видим въдворен РЕД във редиците на ведомството, което се грижи за реда в държавата.
    Както знаете, вече има определена контактна група за среща с министър Михаил Миков, която ще му предаде шест главни искания, обсъдени от стотиците колеги във форумите.
    Затова нека всички колеги, на 17.01.2009г в 11.00 часа се съберем пред Министерството в гр. София, за да можем да покажем ,че зад тези шест служители, които ще внесат исканията, стоят огромна част от служителите. Зима е, за някои София е далече, всички сме на работа, всички сме уморени, всички имаме семейства….. нека бъдем единни !!!
    _________________
    http://www.vbox7.com/play:9fb723f4 – в памет на загиналите колеги

    http://www.vbox7.com/play:d13582df – да опазиш знамето и да те осъдят

    Reply
  11. bodilka

    P.S. Забележете, че обръщението е И КЪМ ГРАЖДАНИТЕ.

    А това сме ние, не е ли така?

    Ето какво предложи Калин (цялата тема: http://www.choveshkata.net/forum/viewtopic.php?f=2&t=145&p=774#p774 )

    “И идеи:

    Като правим „жива верига“ между полицаи и протестиращи – една редица хора стоят с лице към полицатите, една – към протестиращите. Така няма да могат да ни удрят в гръб – независимо кой.”

    Reply
  12. Djgeorgie

    Григор, въпросите ти са интересни, но на мен още по-интересно ми е друго – защо нито една чужда медия не писа по въпроса?
    Когато имаше размирици в Гърция, всичките медии се съсипаха да пишат по темата, тук в Англия всеки ден в новините се съобщаваше какво става в Атина, а сега нито една медия не съобщи че в България има протести, че има бити хора – нищо. Не мога да разбера пак ли се спуска желязна завеса или просто на всички на запад им е ясно що за стока сме и вече изобщо не се занимават дори и да ни коментират.
    Може и аз да съм в грешка, но поне в Лондон нищо нито се чу нито се видя за Българските събития.

    Reply
  13. Aneta

    Ясно е защо не отцепиха групичката маскирани- само глупак не би го разбрал. Но дано на всички им стане ясно ,че и провокациите и съобщението за бомбата бяха подготвени от “любимото” ни правителство , за да се осуети протеста. След като два дни тръбиха ,че ще има провокации явно се надяваха ч е хората ще се уплашат и няма да се съберат. Като видяха ,че въпреки всичко хората се събраха минаха на резервния вариант – съобщението за бомба.Да не говорим ,че с това съобщение за бомба успяха да компрометират и кмета Бойко Борисов.При такова съобщение той като кмет е длъжен да отмени митинга. ЕДИНСТВЕНИТЕ ,КОИТО ИМАХА ИНТЕРС ОТ ПРОВАЛА НА МИТИНГА СА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БСП И ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ, И ТЕ СА ТЕЗИ, КОИТО СА ПЛАЩАЛИ НА ПРОВОКАТОРИТЕ. В момента гледам Нова телевизия – спрягат се кои ли не ,че са плащали на провокатори и всичко това е да се отклони вниманието от истинските организатори на провокациите.

    Reply
  14. tie

    И аз се включвам с едно защо:

    Ето извадка от закона за “събранията, митингите и манифестациите” (от http://lex.bg/laws/ldoc/2132284419):
    “Чл. 6. (1) В събрания, митинги и манифестации не могат да участвуват граждани, които:

    1. носят оръжие или други специално предназначени или приспособени предмети, които може да се използуват против живота и здравето на хората или за причиняване на материални щети;

    2. са в очевидно пияно състояние;

    3. са маскирани с цел да се затрудни тяхното разпознаване.”

    В същото време министър Миков твърди, че са нямали основания да предприемат действия срещу “агресивните групи” (http://www.mediapool.bg/show/?storyid=147866&srcpos=2). Искам да чуя журналист да попита Миков, закона не е ли достатъчно основание за работата на неговото министерство, и ако не е, на какви други основания почиват дейстията им? Знае ли министъра за този закон, и ако случайно знае, защо в прав текст лъже, че са нямали основания да приберат маскираните лумпени?

    Reply
  15. Todor Uzunov

    Драги Григир Гачев,
    не виждам кой ще успорва съществуването на морално нечистоплътни мутации на недоправени и недоносени комсомолци, разнесли се като метастази из партиите от всички цветове на дъгата.
    Самозвани демократи с манталитета, морала и недостойните средства за постигане на целта от времето на зрелият социализъм драпат настървено и неудържимо към всичко и навсякъде.
    Върха на сладоледа-гаврата са тези които до вчера сас сърпове и чукове вбиваха в главата на българина марксизма-ленинизма, днес му насаждат сибиро-кавказка демокрация и справедливост.
    Това е червената поквара която имам предвид драги Григор Гачев. Тя е навсякъде и за тези които не могат или не искат да виждат, тя няма цвят, другото са подробности.

    Reply
  16. Делибалтова

    Калине, гаднярските мнения бяха по медиите. Не съм очаквала друго от политиците и журналистите, но Явор Дачков успя да ме нокаутира с мнението си за протеста, млекопроизводителите и в подтекст – за целия български народ. Попари ме тоя човек! Променил ли се е или представата ми е била грешна?
    Djgeorgie, твоя въпрос го свързвам с впечатленията от Дачков. Да не излезе, че не само нашите политици ги е стах от такъв протест?

    Reply
  17. Любо Николов

    Вероятно малцина знаят, че срещу учителската стачка беше организирана психологическа акция, разработена от специалисти-психолози към Министерството на отбраната. Препоръката им беше нещата да се протакат до 18 дни, след което обществената подкрепа рязко ще спадне.
    Не се съмнявам, че тогавашният успех е насърчил правителството да подобни действия и сега.

    Reply
  18. Габче

    Днес на Народното събрание се е изявила така наречената “Гвардия”. Ето линк с малко повече информация от приятелите ни от СГС “Щастливеца”, с които движим “Място за бъдеще”:

    http://placeforfuture.org/archives/1349

    Reply
  19. Григор Post author

    @bodilka: Това си иска цял отделен запис – надявам се да смогна довечера да пиша.

    @Djgeorgie: Може би защото нашите протести не бяха толкова буйни и масови. Това, което дадоха по повечето телевизии като “митинга от 14-ти”, бяха на практика всички негови размирни моменти, монтирани в едно. Няколкото часа на практика мирно протестиране ги нямаше.

    @Aneta: Не зная кой е платил на провокаторите, надявам се да се разбере, но платени провокатори, които действаха координирано с полицията, имаше. (А и полицаите и жандармеристите ми направиха впечатление – говорих с поне десетина през тези дни, не видях нито един, който да е зъл и надъхан срещу протестиращите. Огромна крачка напред от 1989, и дори от 1997 г.)

    @tie: Отличен въпрос! Направо си е отговор на забележката на Анета. 🙂

    @Todor Uzunov: Виждал съм подобни, че и по-големи простотии, правени от властта дори в САЩ. Затова не мисля, че само комунистите са способни на тях. Всеки политик е способен, ако не го контролираме зорко и строго.

    @Делибалтова: Не съм чул позицията на Явор Дачков, но ако е била срещу митинга, действително ме изненадва. Имах по-добро мнение за него.

    @Любо Николов: Сега ситуацията е по-барутна: има риск протестите не само да не заглъхнат, но и да се разраснат. Хората са изтормозени и изплашени от кризата, и е по-лесно да се вдигнат да пазят правата си.

    @mick: Повечето от промените, които се предлагат там за новата конституция, са излишни – ако например президентът не е мекере, и предлага свестни съдии във ВСС, за няколко години ще се освободим от корумпираното мнозинство там. (Но за това трябва свестен президент, когото да изберем ние – така че съм скептичен.) А всички останали промени могат да се направят с 2/3 мнозинство и от обикновено народно събрание. (Но ще значат партийните корупционери да отрежат сами клона, на който седят – така че не е много по-вероятно от това ние да гласуваме като зрели хора.)

    @Габче: Тези хора са като леке – до каквото се докоснат, го оцапват. Кафяви. И ми е трудно да преценя дали са им платили, за да се лепнат, или са го направили по своя инициатива. (Още повече че едното не изключва другото.) За следващ протест сигурно да очакваме да се изявят Дружеството на педофилите, Партията на алкохолиците-обирджии и Сдружението на масовите убийци…:-(

    Reply
  20. Делибалтова

    Вчера в сутрешното предаване по RE TV Явор Дачков в прав текст заяви, че не подкрепя протест, защото е твърде малоброен. Харесвах старанието му да държи едно прилично културно ниво, но презрението му към “някакви си там малекопроизводители” беше толкова подчертано и грозно, че ме удари като твърд предмет. И по-рано съм се дразнела от склонността му да презира българското, но това предаване беше наистина потресаващо, поне за мен.
    Не искам да преразказвам, само предлагам много по-сдържания му текст: http://glasove.com/news.php?read_comments=57

    Reply
  21. bodilka

    Приятели, граждани, протестиращи и непротестиращи, събудени,
    ВСИЧКИ,

    Обръщам се към вас с апел:

    ДА ПОДКРЕПИМ ПРОТЕСТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИЦАИ И ДА ПОКАЖЕМ, ЧЕ СМЕ СОЛИДАРНИ С ТЕХНИТЕ ИСКАНИЯ ЗА ДОСТОЙНИ УСЛОВИЯ НА ТРУС И ДЪЛЖИМОТО УВАЖЕНИЕ ОТ СТРАНА НА ИНСТИТУЦИИТЕ!

    Полицаите ще се съберат пред сградата на МВР на 17.01.2009 в 11.00 часа за да внесат своите искания и още веднъж да изразят своя протест срещу беззаконието и безхаберието сред управляващите! Същите измекяри, които управляват и тях, и нас!

    ДА ГИ ПОДКРЕПИМ!

    ДА ПОКАЖЕМ, ЧЕ ЗАГРАЖДЕНИЯТА СЕ ПОСТАВЯТ ОТ СТРАХЛИВЦИ В КОСТЮМИ И БРОНИРАНИ МЕРЦЕДЕСИ!

    ДА БЪДЕМ СОЛИДАРНИ С ХОРАТА, КОИТО ВЪПРЕКИ ВСИЧКО ПАЗЯТ ЗАКОНА, ПАЗЯТ НАС, ПАЗЯТ ВСИЧКИ, включително оная зган в Парламента!

    ДА БЪДЕМ ЕДИННИ!

    Да не позволяваме да ни настроят един срещу друг, защото всички сме граждани на една държава и сме един народ!

    Да не позлволяваме да ни използват едни срещу други!

    ЗАЩОТОСЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!

    ДА ПОКАЖЕМ СОЛИДАРНОСТ С БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИЦАИ ЗА ДА РАЗБЕРАТ ВСИЧКИ, ЧЕ НИЕ НЕ СМЕ ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ, А ЗАЕДНО В СВОЕТО НЕДОВОЛСТВО!
    ЗАЕДНО В ИЗЧЕРПАНОТО СИ ТЪРПЕНИЕ! ЗАЕДНО В НОРМАЛНИТЕ ИСКАНИЯ ЗА ДОСТОЕН ЖИВОТ, В КРАСИВА СТРАНА И ПРАВОВА ДЪРЖАВА!

    ВНИМАНИЕ! Присъствието ще бъде САМО пред сградата на Министерство на Вътрешните Работи, сградата зад гранинката на църквата “св. Седмочисленици” (пазара на Граф Игнатиев), точен адрес ул. “6-ти Семптември” No 29.
    БЪДЕТЕ МНОГО ВНИМАТЕЛНИ!
    Прочетох много гадни неща: вижте коментара на някой си Tarikat:
    “Хора,на 17 ти куките ще протестират!
    Тогава ще са без каски и шлемове!Да отидем да им разкажем играта за да видим наистина ли са толкова големи герои.
    Хайде,Ултраси,да им покажем кои са мъжете!”
    Същите млоумници, които предизвикаха безредиците на 14-ти пред парламента, пак ще са там и ще се опитат да направят същото! Предлагам всички, които получат това писмо и решат да дойдат пред МВР да си закачат с карфица на ревера по едно листче, на което да пише “ГРАЖДАНСКО ПРИСЪСТВИЕ В СОЛИДАРНОСТ С ИСКАНИЯТА НА БГ ПОЛИЦАИТЕ”

    Носете си личните документи.
    Не носете предмети, които могат да бъдат сметнати за оръжие.
    Спазвайте код на поведение по време на митинги и протести: http://forthenature.org/news/562
    Не крийте лицата си с шалове и прихлупени шапки. Утре, слава богу, времето ще е меко.

    Reply
  22. mick

    @Григор: Мисля, че сега е момента да се свика ВНС и най-малкото да се премахне изискването за свикване на ВНС при каквато и да е промяна в конституцията. Това е отживелица и запазва статуквото. Абсолютните имунитети също трябва да се премахнат. Прокуратурата и следствието да се махнат от съдебната власт – те са заинтересована страна и трябва да са към правителството. Има хубави идеи там и мисля, че трябва да се направи една дискусия на тази тема. Без ВНС много малко може да се направи, Конституционния съд вече се е произнесъл по този въпрос…

    Reply
  23. Григор Post author

    @mick: Изискване за свикване на ВНС за промени в конституцията няма. Всяко положение в нея може да бъде променено от обикновено НС с две трети мнозинство. Не е трудно… ако има политическа воля. А ако я няма, и ВНС няма да помогне.

    Reply
  24. Pingback: Grigor Gatchev - A Weblog » Blog Archive » Протест пред Народното събрание - продължение

  25. Габче

    Тук май малко се позапълни с коментари, но понеже това, което съм публикувала на блога си е впечатленията ми от 14-ти, ето линк – http://svetliche.blog.bg/viewpost.php?id=278409

    И благодаря, Гри. А онзи и**** от най-новия пост… нямам думи, но реших да не го закачам, не съм човекът, който трябва да направи това.

    Reply
  26. mick

    @Григор – всъщност има изискване за свикване на ВНС когато се правят промени във формата на управление – тук влизат промени свързани със съдебната власт – например прехвърляне на прокуратурата и следствието в изпълнителната власт, президента – промяна на пълномощията му, отношенията между властите, дори май и промяна броя на народните представители.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *