Тубофло

Дълго време отпушвах запушени канали със суха натриева основа (някогашният “Каналин”, например, е точно това). От известно време насам обаче използвам нещо по-ефикасно – “Тубофло”.

Продава се из всякакви магазинчета за домашна химия и подобни, и струва около лев. Представлява пликче от фолио, малко по-голямо от длан. Два типа е: за топла и за студена вода. Това за студена по мои наблюдения е далеч по-доброто. Пликчето съдържа сухи синкави гранулки. Съставът им не е посочен.

При изсипване в канала се отделят сериозно количество дразнещи газове; преди употреба подсигурете отлична вентилация на мястото!

При употреба като начало подсигурете отлична вентилация – отделят се сериозно количество дразнещи газове. Пуснете малко вода в канала, и изчакайте, докато я поеме. След това срежете пликчето с ножица или нож (на ръка е много трудно да се скъса), и го изсипете в канала, като внимавате да не пипате съдържанието с ръце. След това бягайте по-надалеч, и изчакайте 15-20 минути. Накрая поемете дълбоко дъх, задръжте го, влезте и пуснете водата силно, за да промие канала. Може да се наложи да не влизате в помещението още известно време, докато се проветри добре.

Чудил съм се защо “Тубофло” прочиства по-добре от сухата натриева основа, а и защо реагира с каналните наслагвания толкова буйно. Предполагам, че гранулите съдържат значителен процент калиева основа. Тя е по-агресивна от натриевата (оттук по-буйната реакция, и вероятно по-пълното реагиране с наслагванията). Също, каналните “запушалки” се състоят в значителен процент от мазнини: основата ги елиминира, като реагира с тях, и се получават сапуни. Натриевите сапуни са по начало твърди, и се разтварят не толкова добре като калиевите, които са по начало течни. Оттук и по-доброто прочистване на канала.

🙂

5 thoughts on “Тубофло

  1. Иван

    Лека вметка за отварянето на пакетчетата:

    за разлика от разтворимите кафета (например), където е видимо от къде се късат / отварят пакетчетата, тези на Тубофло са доста по-озадачаващи. Пакетчетата могат да се отварят по височина, а не по ширина. Когато го “открих” това за малко да се посипя с цялото съдържание на едно такова пакетче.

    Надявам се да ти е полезно при следващото ползане

    Reply
  2. yoalbo

    A, интересно! Аз ползвам Peak out, подобно изглежда, преди 2-3 години случайно го открих на рафта за подобни артикули в един от магазините от една известна във Варна верига магазини… Не е лесно човек да се ориентира, особено когато е без очила, ако вече използва такива за четене 🙂
    Една случка: преди няколко години, за да си хигиенизирам къщата (баня, кухня, теракот и пр.), отидох в един такъв магазин и си понакупих разни препарати (без оглед на цената), вкл. Мистър Пропър. Сина ми като си дойде у дома (живееше другаде, на квартира, за да е самостоятелен) се зачуди защо съм купила скъпи вносни препарати, като е можело да си купя по-евтини – български, като Медеа, например. Да, ама аз не ги знаех – видях такива по рафтовете, но нищо не бях чувала за тях, пък и не обменям информация с други домакини (то пък съм една домакиня :)), за да знам какво да си купя. За мене това е интересен пример за информационната роля на рекламата.

    Reply
  3. anonimen

    abe tova ne6to kato mu pro4etoh opakovkata si pomislih 4e durja qdrena bomba v nailonova torbi4ka …. kakvo da kaja pove4e bez da izpsuvam…..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *