Кой управлява Dell?

Следва (леко съкратен) превод на част от запис в блога на Helios:

—-

Марк ван Кингсли има успешна фирма, центрирана около Линукс, в Ню Йорк. Един ден той решил да купи нов компютър. Знаейки, че Dell предлагат варианти с Линукс, той отворил сайта им. Ето неговия разказ:

На 28 април разглеждах сайта на Dell, избирайки си компютър. Една от възможностите беше да избереш между Windows, Ubuntu и FreeDOS. Избрах Ubuntu – и всички модели освен Inspirion станаха недостъпни. Исках Studio, а единственият начин да го купя през сайта беше да дам над 100 долара в добавка за Windows. Пробвах да си сглобя Studio през конфигуратора, и след това да от-избера опцията за Windows, но беше невъзможно.

Реших да звънна на поддръжката им за клиенти и да реша проблема. Когато казах на първия служител какво искам, все едно му бях поискал вода на прах. Прехвърли ме към друг. При него положението беше същото – думите ми някак не успяваха да влязат в главата му.

Накрая ме прехвърлиха към някой (не мога да си спомня името му) от екип “БлекХоук”. Казах на въпросния джентълмен какво искам. Той ми отговори, че не може да ми прати неформатиран харддиск, но може да го направи с Ubuntu или FreeDOS. Това само ме зарадва, така че продължихме с конфигурирането. Когато привършихме, споменах, че нямам търпение да си получа Studio-то.

– Това е Inspirion, не Studio – отговори ми въпросният член на екипа “БлекХоук”.

Казах му за пореден път, че искам Studio, а не Inspirion. Той започна да ми обяснява нещо за някакво споразумение между Dell и Microsoft. Прекъснах го:

– Не ме интересуват споразуменията ви с MS. Искам вашия продукт, не техния.

Отговори ми, че ако не искам Windows, той може да ми продаде единствено Inspirion. Попитах го:

– Вие ми казвате, че Dell Computers не може да ми продаде компютър Dell, ако Microsoft не го разреши?

– Ами, ако ще гледаме на нещата по този начин…

– По какъв друг начин би ги гледал човек?

Последва неловко мълчание. Благодарих му и затворих.

Първата ми мисъл беше, че да кажем, Inspirion е тестван дали работи добре с Линукс. Предполагам, че ако пусна официално запитване до Dell, отговорът им ще бъде този. (Но надали ще обясни защо няма да продадат друг модел с Линукс дори ако клиентът го иска изрично – Г.Г.)

Човекът от екипа “БлекХоук” беше казал друго.

Беше споменал за споразумение с Microsoft. Искам да видя това споразумение.

—-

И аз искам да го видя. А антимонополните комисии и служби в САЩ и ЕС – сигурно повече и от мен. Само че това сигурно ще стане след като Марк ван Кингсли получи от Dell Studio с Линукс.

Въпросът кой управлява Dell според мен е достатъчно безкоментарен. По-интересен обаче е друг въпрос – кой е големият лош зъл в тази картинка?

Дали са Dell? Като че ли не. Те просто са получили изгодно предложение – малко по-добра отстъпка за Windows, ако де факто елиминират конкуренцията му. Нищо лично, просто бизнес.

Нито пък Microsoft. Те просто си вършат работата, борят се с конкуренцията. Нищо лично, просто бизнес.

И какво стана? Убит има, убиец – не. Май логиката по-горе ни прави за смях. Само че къде й е грешката? Кой все пак е виновният?…

Преди време бях прочел някъде нещо интересно за еволюцията на човечеството през последните столетия. Някъде към края на 19 век е имало еволюционен преход. Преди това време преобладаващият процент злини са се вършели под девиза “В името на Бога”. Оттогава насам – под “Нищо лично, просто бизнес”.

Истината е, че Dell и Microsoft съвместно са нарушили антимонополните закони. Те изрично забраняват споразумения, насочени към елиминирането на конкуренцията. И в теорията на правото много подробно, логично и ясно е описано защо точно това трябва да е забранено, чии права погазва, и т.н.

Възможността за подобна сделка е създадена от факта, че Microsoft имат над 90% пазарен дял в операционните системи за настолни компютри. Това е, което им позволява да изкушат Dell с малко повече отстъпка – тази отстъпка надхвърля предполагаемата печалба на Dell от продажбата на компютри с конкуренцията им. На пръв поглед изглежда, че лошите Microsoft изкушават гледащите интереса си Dell, но не е така. Монополното положение на Microsoft създава ситуация, която изкушава Microsoft и Dell да изиграят своите роли в сключването на това споразумение.

31 thoughts on “Кой управлява Dell?

  1. Алекс

    Inspiron въобще не е толкова съвместим с Линукс, колкото твърдят. Имаха раздел Linux преди година в листите с driver-ите, но там имаше само BIOS. Докато наример WiFi картите на Dell (1390) нямат официални driver-и и чак в Убунту 9.04 се появиха някакви, но в restricted drivers. Писал съм им многократно влючително и в глупавите им анкети, че са нужни. Връщаха ми някакви любезни отговори не казващи нищо конкретно и ме прехвърляха от представителство на представителство, докато не ми писна и се принудих да използвах ndiswrapper и Window$-ките, което въобще не трябва да е така според мен. Едва ли ще избера Dell отново.

    Reply
  2. Longanlon

    Следващия път позвъни гневно на съпорта на Мерцедес, защото не предлагат шасито си с двигател на Порше 😉

    Reply
  3. foo

    long*.*, от бая време се чудя може ли да си толкова прост, или просто вечно искаш сканадли около теб и блога ти, та да се катериш в класациите.

    правилния пример би бил нещо от рода “да се оплаче на мерцедес, че колите им вървят само с гориво на OMV примерно, а не и на Shell”.

    но ти разбира се, не търсиш ползотворната дискусия..

    Reply
  4. Григор Post author

    @Алекс: Философията на Линукс е, че драйверите си идват с ядрото, а не с хардуера – затова и ако една машина е истински съвместима с Линукс, не е задължително към нея да вървят драйвери. Нужни са, ако производителят не желае за тях да има драйвер с отворен код, което е признак на комбинация от властомания и некадърност – работата му е да продава своя хардуер, а не чуждия софтуер, нали?

    @Longanlon: Елементарна грешка.

    Мерцедес предлагат колите си с двигател, който произвеждат сами. Dell предлагат компютрите си с ОС на Microsoft, в която нямат пръст. Сравнението би било подходящо, ако Мерцедес не произвеждаха свои двигатели – и в добавка, ако всеки потребител можеше за час да смени безпроблемно двигателя с какъвто поиска, и това да е технически и юридически ОК.

    Ако при това положение се окаже, че Мерцедес продават задължително с двигател на Фиат, и отказват да ти продадат кола без двигател или с друг двигател, дали въпросът “кой управлява Мерцедес?” няма да звучи напълно естествено? Дали няма задължително да е обект на антимонополно разследване? Дали няма всички автомобилисти да казват “данък Фиат”, и да са възмутени? И дали ти няма също да ги подкрепяш?

    Reply
  5. Божо

    @Longanlon Операционната система не е част от хардуера. На един хардуер вървят различни ОС.
    Двигателят е част от хардуера. Даже да може да се смени, всеки модел се произвежда с двигател, направен специално за него. Сравнението е неуместно.

    Reply
  6. Алекс

    @Григор: Съгласен съм. Името на модела обаче е Inspiron, не Inspirion.

    Reply
  7. me

    Честно казано, не виждам какво толкова има за коментар по подобен казус. Ако толкова много държи да си купи лаптоп с Линукс – това са условията. След като иска друг модел – нека да си го купи и да си плати съответната цена, елиминирайки дразнещата философия да не се дават пари на Майкрософт.

    Дай сега ако искаме да си купим мобилен телефон с Android, да се обадим и да оревем света на HTC, че видиш ли искаме точно HTC Diamond2, ама не го искаме с Windows Mobile, а с Android.

    Reply
  8. Пешо

    защо вместо конспиративни теории не потърсите първо по-просто обяснение?
    А то би могло да е, че интереса към Линукс като десктоп ОС е практически нулев. Следователно не си струва да го тестваш и предлагаш само за да направиш кеф на шепа ентусиасти.

    Reply
  9. Божо

    @Пешо като интересът е малък (не нулев) , би трябвало човек да може да си купи компютър без ОС и да си слага каквото поиска, а не задължително да плаща за нещо, което няма да ползва.

    @me същият въпрос – защо да плаща за нещо, което няма да ползва. Операционната система не е част от компютъра.

    Reply
  10. Григор Post author

    @Алекс: Моя грешка.

    @me: Дразнещата философия е не да не се дават пари на Microsoft, а да не се дават пари за нещо, което не искаш, но ти го слагат в цената. Ако ти искаш да си купиш пералня, но в комплект с нея задължително върви (на цена над 100 долара) чувал прах за пране от вид, какъвто ти не ползваш, няма ли да си възмутен? Особено ако производителят на праха няма нищо общо с този на пералните. Няма ли да кажеш: “Бе вие пералните си ли продавате, или праха на Х?” И ако ти отговорят: “Не си длъжен да го ползваш, а само да го платиш”, няма ли да си повъзмутен малко?

    @Пешо: Потребителят ясно и недвусмислено е заявил, че иска продукта ти, и не го интересува дали е достатъчно изтестван за неговата любима ОС. При това положение, независимо какъв е интересът към нея, ти да откажеш да му го продадеш без скъпа добавка, която не е твое производство и бизнес, какво ще рече?

    Всъщност, друго ме учудва повече. Как точно успяваш да не разбереш за какво става дума, от толкова прост и ясен случай? Впечатлен съм… Същият въпрос е и към me.

    Reply
  11. pastora

    @Пешо;@me: Предполагам не би ви подразнило, ако ви продават хляба в магазина задължително в комплект с нож… 😉

    Reply
  12. Acnapyx

    Малко се учудвам на упоритите коментари “по аналогия” – колата и двигателя, хляба и ножа и прочие. Не са съизмеримиПовече обичам класическия виц за хамбургера и кока-колата в Макдоналдс – че той се продава само с колата и го получаваш директно натопен вътре (тук обаче пък цената не е съизмерима 🙂 ). Така че ще го кажа простичко, както го мисля: от една страна, фирмата има правото да реши какво с какво да предлага. Никой не разпъва на кръст Apple, че винаги техните Mac машини са с OS X. Да, можеш да си инсталираш и Windows, но все пак право на Apple като производител е да решат какво предлагат. А свободата на потребителя е да не го купи – и да го потърси другаде, където охотно ще изпълнят желанието му. Но да, факт е, че Apple сами си разработват OS X, така че са в правото си.

    За споразумението с M$: съжалявам, най-вероятно то винаги ще си остане зад някое NDA. Фирмена тайна. Тяхно право, аз лично така или иначе не бих си купил лаптоп с друго освен с Linux. Дори и да го искам за десктоп цели, нямам намерение да плащам Vista, която не мога да търпя – максимум да си кача стар лицензен XP. Така че… вариантът е прост – избираш си друг производител и проблемът отпада. В крайна сметка всички тези системи са асемблирани в Китай, така че каква е разликата? Няма незаменими производители, Dell просто сами са прогонили още един клиент, отказвайки да вземат парите, които той е искал да им даде срещу техния продукт. Толкова по-зле за самите тях.

    Ако питат мен, бих предпочел всички лаптопи да се продаваха въобще без ОС, а аз сам да си я инсталирам по свой избор. Същото важи и за OEM системите, които редовно пробутват пак с Windows. Но тях поне можеш да си ги асемблираш и сам. Ако е въпросът, по същата причина се дразня от задължителното обвързване с определен оператор, за да използваш законно определен модел телефон (обзалагам се, че се сещате кой точно телефон имам предвид!), но въпреки това все пак се намират желаещи да го вземат при такива условия. И никой не съди Apple за антитръстовост, че е договорила ексклузивност с едикойси местен оператор…

    Та моят коментар е: майната им на Майкъл Дел и сие. Ако не си знаят интереса, сами са си виновни. Има и други производители, не сме умрели точно за техните боклуци продукти.

    Reply
  13. Пешо

    @Божо – наистина би трябвало човек да може да си купи компютър без ОС и да си слага каквото поиска. И може да си купи такъв, но не и от Дел. Дел са преценили че няма нужда да си разводняват гамата с нещо което не се търси, и просто не го предлагат.

    @Григор – ти да откажеш да му го продадеш без скъпа добавка, която не е твое производство и бизнес, какво ще рече

    Ще рече че просто не предлагат такава комбинация, а не че участват в заговор.
    А защо не предлагат също не е трудно да се досетим.
    Първо, почти нулев интерес.
    Второ, ще си купи някой лаптоп с гол диск, ще тръгне да инсталира Линукс или каквото и да е, и било поради неграмотност или липса на драйвери нещо няма да тръгне. И после какво става – пича почва да звъни на съпорта. Те му казват сам си го избра, оправяй се, това не го съпортваме. Той им казва хардуера ви е крив, вземете си лаптопа обратно. В крайна сметка ще си го вземат, а междувременно пича ще ги оплюе по форуми и блогове. Или от една страна за фирмата има доста рискове ако предлага подобно нещо, от друга страна срещу тези рискове няма потенциал за сериозни приходи – решението им е съвсем естествено и без да са в някакви пъклени съзаклятия с Майкрософт.

    Reply
  14. Кръстю

    Така е, Аспарух. Мисля, че си прав. Пък честно казано, мисля, че що се отнася до нашите телефонни оператори вземи единия и блъсни другия, не виждам защо да не предпочета този, с който ще ми върви любимия телефон…е, това си е мое мнение..
    Аз не съм компютърджия но имам три компютъра на различни ОС и мога ви кажа, че, според мен Mac машини с OS X са върха. Може би защото първият ми личен компютър в далечната 1993г беше Макинтош (LC 475),който изгърмя преди 2 години от тока и сега извадих от килера и май можел да се оправи.
    Трябва да ви кажа, че на дъщерята и подариха един “диамант” НТС ли беше, що ли с ония тъпия мобилен уиндоус и в сравнение с ай-фона е пълно порно….Единстеното, което ме кефи в него е оная игра с топчето….А и писането с ония шиш е умряла работа..абе, вие знаете…

    Reply
  15. Michel

    Някога всички лаптопи на IBM ThinkPad идваха само с Windows. В наши дни мисля, че има модели и с Windows и също и такива без операционна система изобщо (DOS примерно). Но не съм 100% сигурен… Цената на един OEM Windows не е голяма, между другото… Под 100 долара със сигурност.

    Така или иначе, въпросите за DELL са малко риторични. Так има харесва, така правят. Дори и да не са прави… Може би това ще се промени някой ден. 😉

    Друг пример — в наши дни не можеш да си поръчаш от нито един производител на лаптопи такъв, който да идва с голям екран и качествена матрица на екрана, която да е различна от нискокачествените TN-тип матрици. И да е 4:3. Просто няма! Това дискриминация спрямо потребителя ли е? Да. Можеш да си купиш настолен модел компютър с екран с качествена матрица (примерно, IPS), но не можеш да си купиш лаптоп с такава матрица. Дори Apple не произвеждат и не предлагат такива в момента. Е, и? Ми това е положението. Нищо не може да се направи…

    Някои неща по света просто не са справедливи… 🙂

    PS Да, и помолете моля ви Apple да ви продаде Apple Mac без MacOS X, или ги обвинете в нещо;-)

    Reply
  16. Кръстю

    @Michel, с тази подробност, че ,както казва Аспарух,-“Но да, факт е, че Apple сами си разработват OS X, така че са в правото си.
    Пък и не виждам защо ще си купя “Мас”(какъвто имам, разбира се) и ще го тъпча с боклуците на Майкрософт? Няма логика ,нали… Хайде, да е за по-евтино, ама мерси от такава икономия…Може да не съм навътре в компютрите, ама то не е нужно да си говач за да разбереш коя манджа е хубава…Все едно да дам пари за хубав здрав кон и да му метна скъсано чердже вместо хубаво седло…

    Reply
  17. Божо

    @Michel какво значи “цената не е голяма”
    Защо да плащам за нещо, което няма да ползвам?
    И какво общо има ОС с екраните?
    Пак отидохме при москвичите и двигателите.

    Reply
  18. Григор Post author

    @Аспарух: Според един нормален антимонополен закон би трябвало да имаш абсолютното право да съдиш такъв предлагач. В момента пиша един запис (вероятно ще го смогна чак за утре вечерта), в който на едно място е казано защо точно. Иначе Майкрософт биха могли да предложат същата договорка на всеки производител на хардуер, и всеки ще има изгодата да я сключи. Тогава данъкът Майкрософт става задължителен точно колкото държавните. (Казано другояче, Майкрософт става държавата.)

    @Пешо: Наистина не е трудно да се досетим, по един още по-прост факт – типът от екипа “БлекХоук” се е изпуснал, и го е споменал. Учудването ми как продължаваш да успяваш да не го забележиш, и да настояваш на развеселяващи хипотези, расте все повече.

    @Michel: Матрицата е интегрална, а не лесносменяема от потребителя част от лаптопа, за разлика от операционната система. Дори въпреки това има производители, които предлагат лаптопи на части, и можеш да си сглобиш каквото поискаш.

    И отново: Windows не е продукт на Dell, за разлика от MacOSX и Apple. Единственият начин Dell да отказват да печелят, ако това не означава да продават Windows, е да бъдат подчинени на Microsoft, било като тяхна собственост, било чрез NDA като споменатия от оня Черен Сокол (което е на практика същото).

    Нека огледаме картинката. Причината тази сделка да се случи е монополното положение на Microsoft. Благодарение на него те имат изгодата да я предложат, а Dell – да я приемат. Само че MS имат изгодата да я предложат и на всички останали производители на хардуер. И ако те я приемат, Windows може да стане и 1000 долара – като ти трябва да си купиш компютър, а не ти го продават без Windows, ще ги дадеш. На производителя така му харесва, така прави, светът не е справедлив, и прочее…

    Само че подобна сделка е в пряко нарушение на антитръстовските закони на САЩ, а тези закони са създадени да пазят потребителите, а не мафията, и да правят света по-справедлив. Не е ясно дали Microsoft няма ресурси над тези на щатската съдебна система, затова не е ясно дали няма да им се размине. Но принципно те с Dell в момента са в нарушение на закона. Така че има резон да се очаква нещата да се оправят не някой ден, а сега.

    Reply
  19. Кръстю

    Моля да ме извините за наивния въпрос, но с какво Microsoft са заслужили да имат над 90% пазарен дял в операционните системи за настолни компютри.?!
    През тази 1993 г Варненската община, както и много държавни служби (да не говорим и за повечето частни) бяха оборудвани с “Макинтош”-и ,като моя LC 475, или по-новия модел-“Qadra”.мисля беше, не си спомням точно .Тогава имаха OS -7.5.1
    От едно момче ,което тогава беше продавач-консултант в центъра на “Макинтош”(тогава още не беше “Епъл”) и още следваше,а сега е доцент, научих, че са спрени (или провалени, не разбрах точно механизма) от “най-високо” държавно ниво договорите за внос на софтуерни продукти на “Макинтош” и освен офис -пакета ,който си върви с компютъра, други нямаше…….
    Да не забравяве, че OS -7.5.1 беше фабрично преведена на български и то изцяло, не като “Уиндоуса”, в който впрочем като циганска песен нищо не е доведено до края….
    Тогава последва една масова атака на пазара с машини под “Уиндоус” със зарибяващи програми, разбира се на английски (офис пакета “Кларис”на Макинтош беше идеално преведен на български)..
    ============
    Че като се започнаха едни курсове по английски, по “компютърна грамотност”, направо си спомних филма на Чаплин-“Хлапето”-дето чупеше прозорците ,а той, след него минаваше и ги оправяше ,срещу заплащане разбира се…
    Тоест получи се “Пълното българско щастие”- Ония “отгоре” доволни(???!) “Майкрософт” -доволни, всички производители на компютърна техника (освен “Макинтош)-доволни, учителите по английски също, както и тези по компютърна грамотност….
    Майкрософт бълваше в захлас всякакви приложения, обвързващи и зарибяващи-дискети с игри и пр,(повечето бяха пиратски, но нищо) които хлапетата си купуваха като приложения в списанията, не знам как някой не се сети да набута дискети в снакса, впрочем, може и да се е сетил, но тогава не бяха достатъчно евтини…
    И се получи като при наркоманите- искаме си тъпия “Уиндоус” -и това е…
    Г-н Гачев вероятно е срещнал в книгите какво се вика на това….
    Впрочем, публикувал съм АМЕРИКАНСКИ карикатурни колажи (не мои) , на които великия компютърджия Гейтс е изобразен като Фюрера…
    “””””””””””””””””””””””””
    Много ми се пишеше тази сутрин и благодаря на г-н Гачев за трибуната, дано, ако нямам голям принос към дебата поне съм ви развеселил.
    А що се касае до САЩ, вижте долара и от там ще ви погледне “всевиждащото” масонско око върху пирамидата (може да се каже и финансова)….Абе, случайни символи и работи няма…

    Reply
  20. Пешо

    @Григор: по скоро развеселяващи са приказките за екипи “БлекХоук” , звучи като някакъв компютърен ДелтаФорс където е събран каймака на топ спецовете. Обаче, видиш ли, един от тях неволно се ‘изпуска’ и лъсва истината – Майкрософт и Дел са в комплот срещу Линукс. Това не е развеселяващо, а просто смехотворно.
    А истината е че ако нещо е добро за потребителя, то ще си намери пътя до него въпреки всякакви пъклени заговори. Примерно Фирефох отхапа сериозно парче от дяла на ИЕ, въпреки че ИЕ си върви с ОС. Има още много такива примери, но Линукс не е един от тях и едва ли скоро ще стане въпреки всичките напъни (един от които е въпросното развеселяващо писание).

    @Кръстю: безспорно подобни хватки са нещо обичайно у нас. Но да се твърди, че Майкрософт има близо 95% дял заради това е най-малкото наивно. Не пропускай факта че дела на Уиндоус е близо 95% и при домашните потребители по цял свят. А на тях не може да им забраниш “на държавно ниво” да си купят Мак ако искат, или да си инсталират Линукс.

    Reply
  21. Пешо

    чудно ми е какво толкова има за гледане в статия от преди 7 години.
    При компютрите това отговаря на векове, но всъщност интересното е, че от тогава до сега дела на Линукс не е помръднал забележимо – въпреки че по това време човек можеше спокойно да си купи марков компютър без ОС и после да инсталира каквото си пожелае. Очевидно за никакви заговори не може да става дума, защото и без заговори Линукс си седи на едно място – и то е в рамките на статистическата грешка.

    Reply
  22. Божо

    “Не е ясно дали Microsoft няма ресурси над тези на щатската съдебна система, затова не е ясно дали няма да им се размине. “

    Бе то си е ясно. За да не ги хване антимонополния закон, едни президентски избори бяха изманипулирани, в последствие беше сменен съдията, който гледаше антимонополното дело срещу Microsoft.

    Кръстю е задал много добър въпрос.
    До голяма степен разпространението на продуктите на MS се дължи на политиката на IBM, да продават лицензи наляво и надясно за не много добра (за времето си) но евтина машина, на която върви въпросния софтуер. Но да не забравяме, че опититите на други фирми да произвеждат софтуер бяха спирани понякога по доста неясен начин.

    В социалистическите страни тогава се разпространяваха IBM клонинги без проблем, а имаше ембарго за продуктите на Епъл.

    Та нещата са много навързани.

    Reply
  23. Григор Post author

    @Пешо: Не ме интересува какво е смешно, и какво не. Интересува ме какво е реалността, а какво нечии пожелания.

    Това, че ако нещо е добро за потребителя, ще намери пътя си към него, го кажи на Netscape, WordPerfect, VisiCalc… почна ли, ще ми свърши дисковото пространство. Извън софтуера – на Амига, Атари… ох, пак ще ми свърши дисковото пространство. Извън компютрите – на Бетамакс, Тексас Инструмънтс… пак ще ми свърши дисковото пространство. Ама ти им го кажи. Да знаят защо са фалирали – защото не са били добри. Истински. За разлика от тези, дето са ги изместили…

    Дали Линукс е в границата на статистическата грешка – ако беше, нямаше да можеш да коментираш тук, защото нямаше да имаш Интернет. Да си видял в България провайдер, който работи на нещо различно от Линукс (и тук-таме OpenBSD)? Колко сървъри по света са на други ОС? (Подсетка: дали огромната разлика е между сървърни и не-сървърни ОС, или между познанията на сървърни администратори и тези на обикновени потребители?)

    Най-сетне, че делът на Уиндоус при домашните потребители по цял свят е 95% е изсмукано от пръстите. В различните държави е много различен. Попрочети малко, ще се осведомиш. А ако попрочетеш още малко, може и да се повеселиш на досегашните си коментари. 🙂

    @Божо: Имаше сериозен период, когато ембарго за Епъл вече нямаше. Само че я имаше безумната политика на Епъл, които тогава още не разбираха, че не са единственият производител на хардуер и софтуер на света. Българският им клон просто нищо не можеше да направи срещу тази центтрална политика. А и още тогава Microsoft и IBM вече прилагаха обширно принципа “сделката я печели не качеството на стоката, а количеството на рушвета”.

    Reply
  24. Божо

    А и още тогава Microsoft и IBM вече прилагаха обширно принципа “сделката я печели не качеството на стоката, а количеството на рушвета”.

    Това и отговаря на въпроса на Кръстю. По това време не само Епъл предлагаха напълно преведен софтуер на български, а и макове се използваха в почти всички рекламни къщи и издателства. Фотошоп все още имаше само за мак 😉

    Но далановидност и реална преценка явно е липсвала.

    Reply
  25. Кръстю

    Към Пешо: Не виждам за 7години какво се е променило, дали наглоста на “Майкософт”, или лакомията на колониални правителства(като нашите, не само сегашното) за комисионни.
    Впрочем, аз я публикувах тази “стара” статия в блога си с приложения -весели картинки по темата, а в подкрепа тезата на г-н Гачев-ето един цитат от нея:
    “”””””””””””””””””””””
    —-” За да записвате mp3-ки обаче е необходимо да инсталирате допълнителен (платен) софтуерен пакет към WinXP. Microsoft започват да използват компютрите като средство за тотално завладяване на парите и вниманието ни. За разлика от OS X, WinXP не спира да рекламира и предлага “по-добрите” услуги на Microsoft, дори и след като му откажете учтиво няколко пъти. Това за пореден път повдига въпроси, свързани с етиката и монопола на Microsoft в последните години. Между другото наскоро компанията Be Inc. заведе дело срещу Microsoft за пропуснати ползи, след като се разчу, че Microsoft са изнудвали фирми – производителки на компютри, да инсталират единствено Windows на продуктите си, като по този начин са избутали BeOS от пазара на преинсталирани операционни системи……”
    “”””””””””””””””””””””””

    Reply
  26. Пешо

    @Григор: Netscape, WordPerfect ….. Бетамакс изчезнаха защото не се приспособиха към пазара и изискванията на потребителите. Други го направиха по-добре от тях и ги изместиха.
    Или може би срещу всичките тия е имало заговори за унищожението им?

    Относно Линукс и статистическата грешка – естествено говоря за Линукс само като десктоп/лаптоп ОС, не като сървърна. В темата обсъждаме случка с лаптоп, мислех че е ясно.
    95% при домашните потребители е изсмукано от статистически данни. В различните държави дела може и да е различен, но не много, а средно е над 90%. В мрежата има стотици статистики по темата, и там се вижда и дял на Линукс между 1 и 2.5% което си е баш в рамките на статистическата грешка. Не виждам какво има да се спори поне по това.

    @Кръстю: разбира се, лакомията за комисионни нараства. Не така обаче стои въпроса с дела на Линукс 🙂
    Но да оставим настрана колониалните правителства, да приемем че там Майкрософт измества другите нечестно. Все пак не разбрах какво кара домашните потребители масово да предпочитат Уиндоус? Наглостта на Майкрософт би следвало да ги отблъсква, не е ли така? Имат и чудесна и напълно безплатна алтернатива в лицето на Линукс. И все пак, почти всички ползват Уиндоус. Значи, мисля си, трябва да има и нещо повече – не ще да е само заговори.

    Reply
  27. Pingback: Grigor Gatchev - A Weblog » Blog Archive » Кой управлява Dell - 2: Анализ на системата

  28. Григор Post author

    @Пешо: Да. Например Netscape, които не можаха да отговорят на изискването да се предлагат безплатно към OS-а. Например Бетамакс, които… Уф, пак трябва да пиша фермани, за да покажа, че две плюс две е четири.

    За домашните потребители: аз мога да споделя един друг, по-интересен опит.

    Видял съм стотици хора, които са минали от Уиндоус към Линукс. И десетки, които са започнали с Линукс.

    Между 40 и 50% от познатите ми, които са пробвали Линукс за повече от пет-десет минути, са минали на него. Върнал се обратно към Уиндоус сред познатите ми няма. Дори в рамките на статистическата грешка. Вероятно ако станат твърде много, ще се появи и такъв. Но засега няма.

    Това според мен дава достатъчно добър отговор дали качеството и удобството за потребителя е сред причините за малкото разпространение на Линукс. (И поставя въпроса тогава какви са причините.)

    Нямам повече коментар.

    Reply
  29. Тодор

    Здравейте

    Решил съм да си купувам лаптоп…един приятел който разбира от компютри ме посъветва да е Dell. Разглеждах различни видове но немога да разбера каква е разликата между Dell – Inspiron , Dell – Studio и Dell – XPS. Моля някой който наистина знае за какво точно става въпрос да ми обясни и посъветва какво да избера.Лаптопа ще ми трябва повече за интернет но няма да е лошо ако може и да се използва без проблем за игри.Надявам се някой наистина да ми помогне.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *