Кандидатите за депутати – 2: Мнението ми

Обещах да напиша мнението си за изборните ни кандидати. Оказа се по-трудно, отколкото очаквах – до момента са издигнати кандидатурите само за евродепутати, а далеч по-важните ни избори са националните. Така че спекулирам на тази база и за тях.

1. БСП и ДПС

Заедно, защото са едно неразделно цяло. Партията на мафията, във всички възможни смисли на тази дума.

И двете разчитат на електората, когото съсипват най-страшно, но той гласува за тях, защото са “нашите” – за едните пенсионерите с носталгия по соц-времето, за другите по-необразованите измежду българските турци. Двете заедно съградиха в България учебникарска корупционна икономика, а напоследък и създадоха избирателен закон, идеален за фалшифициране на избори – електоратът им започва малко по малко да проглежда, не могат вече да му разчитат напълно…

Мога да изпиша километричен ферман, но няма нужда. Накратко: тези хора трябва да паднат от власт. На всяка цена. Без значение кой друг ще ги замени. Най-злите врагове на България и българите не биха имали толкова отровно въздействие, и с толкова дълготрайни ефекти. колкото БСП и ДПС. ББ е по-добър от тях. “Атака” са по-добри от тях. Братя Галеви са по-добри от тях…

Всеки глас за тези партии е глас за досъсипването на България. А на евроизборите – и за тровене на ЕС. Знам, че звучи предизборно черноклепски. Само че е буквалната истина. Нямам какво повече да кажа.

2. “ГЕРБ”

Коментарите са излишни. Бойко Борисов и зеленчукова гарнитура. Оперетният генерал. Батман. Бат Бойко. Рамбойко. Много приказки, малко работа. Изпреварва светлината, когато се движи в посоката на свободен микрофон…

Казват, че той е изборът на тъпите и прости хора. Моите наблюдения са, че в България са истински глупави образованите и умните, а тъпите и прости имат някои здравословни инстинкти. Един от тях казва, че в твърде мафиотски времена могат да променят нещата само тъпите и откачените. ББ не е точно откачен, но не е и точно умен, така че не бих се учудил да промени нещата. Например като ги оплеска до степен даже и мафията да се махне.

Обобщение: Оперетен генерал, и комедиен юнак. В нормална страна би бил посмешището на изборите. В България… нищо чудно да е по-добър от средното налично. Господи, как може да си толкова зъл? Да позволяваш да получим каквото заслужаваме…

3. “Атака”

Те пък са като цяло изборът на лумпените (и на малък брой заблудени). В същото време, нищо чудно също да влизат в правилото за носителите на промяната в мафиотска страна. Като минимум, Волен Сидеров е още по-откачен, отколкото ББ е тъп. За мен точната му характеристика е “опасен луд”.

Проблемът е, че Сидеров е перфектната рецепта за миш-маш от арабско-израелски отношения и военна национална катастрофа тип Междусъюзническа война. Което е почти толкова зле, колкото и сегашното царство на мафията. Вярно е, че не вземем ли спешни мерки, имаме шансове за оправяне колкото болен от чума. Само че мярката “Атака” е в категорията на дозаразяване и с бяс. Най-много наистина да не успеем да умрем от чумата.

Като цяло – втората най-лоша възможност след БСП и ДПС. За евроизборите може би дори равностойна – не са толкова хитри, че да тровят толкова успешно, но срамят България още повече.

4. Синята коалиция.

Абсурден хибрид с физиономия на Надежда Михайлова и мозък на Иван Костов. (Останалите не се броят.)

Надето може да е амбициозно и акълно, но това не значи непременно кадърно. Но пък и дори да успее да влезе в правителството, няма да е първа дупка на кавала – не ме нито радва, нито безпокои особено. За евродепутат обаче става, ако и с цял тон “ако”-та.

Костов е друга приказка. За мен е клиничен психопат и властоман. Много обича да се мисли за съвременния Стамболов, и не е далече от истината – оня също е бил такъв. Затова и е успял да постегне България. Може би и Костов би успял, ако имаше шансове за премиер – единствено за него мафията се срещаше тайно да се координира в отстраняването му, и и досега плаща пачки, за да бъде плют по медии. Само че шансовете му за премиер са нула. И жалко – би могъл да е спасение от мафията. Нищо че в нормална държава щеше вероятно да е клиент на психодиспансера.

5. НДСВ (и евентуална гарнитура)

Обещаха нов морал. Спазиха си думата. Такова юнашко и безпардонно крадене и най-гьонсуратите в БСП не бяха посмели да въртят. Някои чак успяха да се включат в мафията – нещо, което свързан с други партии освен с БСП и ДПС човек не е успявал, нито преди, нито след тях.

Колът го поби Негово Величество. Като се сетя за този… индивид, ме хваща гнус, че съм българин. (Нищо, че той по произход не е. И приемното стига, за да лепне лекето на цял народ.) Ако трябва да нарисувам точния антипод на благородство, и изобщо на каквото и да било свястно в човека, мога направо да взема снимката му. Наистина нов морал. Вярно е, че царете рядко са били твърде честни и свестни, но чак такава низост…

Като цяло: Някъде около “Атака”. Отстъпват на БСП и ДПС в съсипването на държавата и обществото с наистина малко. В Европарламента Антония Първанова веднъж защити правата на потребителите срещу една поредна лудост на тема авторски права, но съм склонен да припиша това на нейния ум, а не на партийната повеля. Още повече че този път е на второ място в листата им, тоест е неизбираема.

6. Яне Янев и гарнитура.

Не съм съгласен с характеристиката “лудото Яне”. Не е луд който яде чуждия зелник. Луд е който не се сеща, че предизборните мероприятийни маратони секват в деня след изборите, и се подновяват едва преди следващите.

Някои мои познати смятат, че Янев е експеримент на “кукловодите”. Опит да бъдат прилапани и изхабени гласовете на тези, които лесно пламват срещу корупцията, но не обичат да мислят. На мен лично не ми се вярва. Особено откакто видях в листата им за евродепутати фамозния Добри Божилов. (Ако не ви е познат – виден Интернетски и компютърен специалист по всичко и всичко друго. Прочетете малко негови творения, ама пийте валериан преди това. И хапчета за сърце.) Не ми се вярва и че го пазели МОСАД – от кого да го пазят, кого е настъпил не-театрално?

Заключението ми: Депутат-мераклии от категорията “търчи-лъжи”. В Европейския парламент нямам идея какво ще правят, а и те надали имат. Може и да греша, но нека ме опровергаят с действия.

7. “Лидер”

Демек – Ковачки. Мистър Енергийна промишленост. От нещо години – мистър мераклия да направи своя партия.

Нямам представа какви са намеренията му, нито за какво се бори. Но със страшна сила около него тежат два въпроса. Единият е как е направил първия си милион, а другият – как е направил всички следващи. Защото в енергийния бизнес без подкрепата на яки гърбове и най-вече на дебели вратове не е здравословно изобщо да се влиза. Поне в България. А като си спомня и що за мутри заплашваха противниците на проекта му да бетонира Седемте рилски езера…

Нямам какво повече да кажа. Не ми се и вярва да е нужно. Включително за европарламентьорството им.

8. “НАПРЕД”

Като цяло – Любен Дилов-син плюс ВМРО, и още един-два файтона хора.

Като голям любител и на фантастиката, и на някогашното “Ку-ку”, би трябвало да съм фен на Любен Дилов-син. Само че знам и че немалко време беше депутат и общински съветник в София. И че през това време такива далавери се въртяха и в парламента, и в общинския съвет, че ум да ти зайде – а от него не се чу нито гък срещу тях. Така че си правя изводите как ще се държи и по време на евентуални следващи далавери, където и да бъде поставен – дори в Европарламента. Благодаря, не. По този начин стигнахме дотук.

Заключение: Кредитът ми на доверие към тях вече е изхабен. Бих ги подкрепил, но първо трябва да натрупат нов, а това не го виждам да стане до изборите.

9. “Зелените”

Познавам доста момичета и момчета от тази партия. (Повечето – задочно.) Те са реално хората, които организираха почти всички дошли отдолу протести срещу съсипването на българската природа, престъпното бетониране на гори и резервати, презастрояването на съществуващи курорти до степен да станат негодни за почивка… Вършат го не само преди избори. Така че силно печелят симпатиите ми.

Проблемът им е точно същият – че са идеалисти. Ако стават за управленци, са чудесни, но много рядко стават. За депутати в ЕС обаче са разкошен избор. Личните ми симпатии силно клонят към Богомил Шопов – освен про-екологичната си позиция, той десетки пъти е доказвал, че е човек, който се бори за граждански права и реална свобода, а те тежко недостигат днес в България.

Заключение: Не зная дали ще подкрепя Зелените за националните избори. Може би да, може би не. Но Бого Шопов е моят избор за евродепутат. Преференциално. И с удоволствие бих посъветвал всеки друг да гласува за него. Да, от ново прасенце и нов депутат не знаеш каква свиня ще излезе. Но Бого поне досега има зад гърба си достатъчно опит в това да бъде човек.

10. Съюз на патриотичните сили “Защита”

Тук удрям на камък. Не мога да свържа имената им с нищо, което да ми е направило впечатление. Освен ако Стела Димитрова Ангелова-Банкова не е известната ни вече депутатка Стела Банкова. В този случай – хубаво, ама ако искам да се посмея, си има циркове. Евродепутатите пък надали ще имат шанс да й се смеят, на предпоследно място в листата е.

11. “Българска социалдемокрация”

Единственото име в списъка, което ми говори нещо, е на Александър Маринов. Само че ми говори доста, и то не лоши неща. Вече съм писал за него преди. (Резултатът от поисканата от него проверка по клеветата се замота, и тя се оказа невъзможна. Маринов обаче разбра по косвен път защо, и го разказа – човекът, който е написал въпросната лъжа за него, в момента е шеф в ДАНС.)

Мисля си – човек, който от срам и съвест се е махнал от върхушката на БСП точно в момент, в който тя беше на върха на силата си, струва нещо. А ако е бил и точно човекът, който е държал връзките на БСП с “бизнеса”, струва много повече. И най-вече струва, ако след това махане си е изкарвал хляба с писане на статии за скромни вестници и е пътувал с градския транспорт, вместо да е в няколко корпоративни борда с тлъсти заплати навсякъде, и да пътува с частен самолет от Хавайските до Канарските острови и обратно.

За евродепутат той е второто ми предпочитание след Бого Шопов, и е близо до него. А за българския парламент… ако възгледите ми бяха малко по-леви, щях да съм му пръв поддръжник. (Даже и сега е сред трите възможности, които обмислям. Лявото в България има нужда от социалдемократическа партия, а той се е доказал като свестен човек.)

В крайна сметка: за Европарламента смятам да гласувам за Зелените, и поименно за Бого Шопов. (Българската социалдемокрация и конкретно Александър Маринов са следващите в този списък. Ето, че при внимателно преглеждане на кандидатите се откриват дори не един, а двама достатъчно свестни, за да има смисъл да се гласува за тях.)

За националните избори – ще изчакам да бъдат обявени партийните листи, и ще си дам време за обмисляне до няколко дни преди изборите. Тогава ще пиша отново за кого смятам да гласувам, и защо.

(Засега се колебая между Синята коалиция, ГЕРБ и Българска социалдемокрация. Мотивите ми за всяка от възможностите са абсолютно различни – нямам как да ги сравня. Възможно е обаче списъкът да се промени във всеки момент, и произволен брой пъти. Ще наближат изборите, ще видим.)

40 thoughts on “Кандидатите за депутати – 2: Мнението ми

  1. koshiqm

    Борко е изборът на пичовете и новобогаташите. Не съм съгласен, че е глупав, ако беше такъв щяха да го ликвидират приятелчетата му от групировките, а той се опази. Абе има книги за него, четете, не са измислица работите, според мен 🙂

    Reply
  2. Лъчо

    Аз лично се колебая между Бого и Атанас Чобанов. Най-вероятно ще ги поразпитам за някои неща преди да гласувам.

    Reply
  3. ssk

    Интересно описание. Мненията ни за повечето от партиите съвпадат в голяма степен.

    Бого Шопов обаче ми е антипатичен на мен, въпреки, нещата които наистина направи, просто защото съм му засичал едни, два словесни гафа в Интернет… Все пак не смея да говоря категорично за него, защото не го познавам лично и от достатъчно време.

    От друга страна Зелените са подходящи като мой избор на парламентарните избори. Не за друго, но една малка партия като тях би била чудесна в опозиция (пък и в коалиционно правителство), в ролята си на буфер между интересите на бизнеса и на природата/хората.

    Яне Янев пък ми е още по – антипатичен, особено след като почна да обяснява кой какво направил, когато дойде ред за избори, а преди това си е мълчал… Не знам вече дали е кукла, или поне го използват като разсейка на гласове, както твърди Бойко Пенчев.

    Учудвам се от добрите думи за българска- социалдемокрация. За тях нищо не знам, но може би ще променя това и ако успея да си изградя положително мнение ще накарам поне дядо и баба да гласуват за тях като алтернатива на БСП. 🙂

    Поздрави,
    Станислав!

    Reply
  4. Габче

    Привет, Гри!

    Аз искам да ти покажа ето този човек – http://bulgariangreens.org/kandidat-deputati-za-evropejski-parlament-na-zelenite/#Andrej, това е човекът с глвно Ч, който не спира да се бори в този момент за всякакви безобразия относно бълграската природа, изключителен, но същевременно скромен. Не мога да те накарам да гласуваш за него, но всички от Зелените сме за него, защото Ендрю е един вид посланика на природата – незастроената и съидейника на За да останат хора в България концепцията… иии… абе Ендрю войвода! И всички ще гласуваме за него!

    Радвам се иначе за избора ти.

    Габче

    Reply
  5. Влади

    Благодаря ти много. Аз като артист човек никога не съм се интересувал от политика и още по-малко пък съм разбирал. Напоследък обаче виждам, че нещата не могат да продължават така и реших твърдо, че трябва да се гласува. Обаче политиката е като математиката – изпуснеш ли началото, няма как да наваксаш. И взех да разпитвам разни приятели какво мислят и за кого ще гласуват, приятели, на които много вярвам. Те долу-горе ми казаха същото. Уф, разписах се нещо.. Исках само да кажа, че много имах нужда от един такъв анализ. Ще чакам и анализа за парламентарните избори 🙂

    Reply
  6. Григор Post author

    @koshiqm: ББ е тъп, но хитър. Двете често вървят заедно. И в ситуации, трагични като сегашната, може и да са плюс. 🙁

    @Лъчо: За голямо съжаление не познавам Атанас Чобанов достатъчно. Просто съм го пропуснал някак. Занапред ще го наблюдавам внимателно. Не зная обаче дали ще успее до изборите да ме спечели достатъчно, за да подкрепя него – Бого го познавам от години, и за тях е работил много за свободата в Интернет.

    @ssk: Словесни гафове прави всеки. И аз съм правил неведнъж – с какво право да държа сметка на другите? Важно е за какво е показал човекът, че работи… За Българска социалдемокрация – като партия нямам впечатления от тях, но от Александър Маринов имам впечатлението за човек със съвест. Не ангел небесен, но все пак със съвест. Жертвал ама наистина златна кариера заради нея… Не е лоша база за добро мнение.

    @Габче: Уви, Андрей все ми се изплъзва от погледа. Абсолютно е възможно той да е най-свестният наоколо, но просто не съм успял да го удържа в полезрението си. Отсега нататък ще внимавам в картинката и за него. Властта развращава, особено в България: ако Бого се поддаде на изкушението, е добре да имам резервен вариант.

    @Влади: Анализи се пишат най-лесно. 🙂

    Reply
  7. Кръстю

    Анализът е добър, но мисля, че има някои допълнения-Да, много точна преценка-Бойко не е е от най-умните, но притежава оная селска, Анрешковска хитрост, която , като всяко просто нещо е безотказно- пример-автомат Калашншиков.
    Ако става въпрос за кукли, то ВСИЧКИТЕ ни политици, (с малки изключеуния-например Доган) са кукли…Кукловодите са зад кулисите..
    Верно, че Бойко има афинитет към микрофоните, но тяхното лапане не е безплатно, как мислите, защо от много време се е превърнал в медиен герой- по “независимите” ни телевизии и вестници ,редактирани от агенти на ДС, както знаете, бивш агент и бивша курва няма….
    Тоест, неговото избиране ще смени източващата групировка, добре е ,че вероятно ще бие шута на Доган и хората от смесените райони ще си отдъхнат…Впрочем , както може би ви направи впечатление, с идването на Обама, на Турция не се гледа чак толкова благосклонно, тъй като е общоизвестно че тя е фаворита на САЩ тук…и от кое посолство бяха “акушерите” на ДПС..
    И още нещо .Червените песионери рязко намаляха, тяхното упоменаване го правим повече по инерция…Строителите от Хаимбоаз бяха набор 1920-1930….
    Има нещо друго- малко преди да дойде Виденов на власт, някои мои колеги със сходни фирми ЗНАЕХА какво ще стане, взеха заеми , направиха “покупки” ,после върнаха жълти стотинки, …тоест, “гювеча” се разпределя не само по върховете…Улисани в анализи забелязахте ли, как тихомълком ,на възлови места в държавната администрация се назначиха верни , проверени “наши” хора….
    Така,че тия червени пенсионери се мултиплицират..
    Както е казал др.Сталин- “Кадрите решават всичко”.
    А нашата поговорка е- “Царят дава, пъдарят не дава” -така, че който и да дойде на власт, дупе да му е яко.

    Reply
  8. Григор Post author

    @Момчил: Мдааа… Без коментар. Очевидно никога не е късно човек да стане зарезил… Сори за Александър Маринов. Отпада от списъка ми.

    Reply
  9. Морфиус

    Няколко вметки…
    Нищо не си писал за БНД, едва ли Яне, Лидер или Напред са нещо по-голямо от тях, а и те са на изборите.
    И. Костов, само за Чернобилската трагедия не съм чул да го обвиняват, такава кампания все си има опашка и тя не е в психодиспансера.
    Зелените са оплетени до небесата, нароиха се псевдоформации които успешно приватизираха и имената и лицата.
    И тук е най-важната вметка – изключително много трябва да внимава всеки който гласува с префернциална бюлетина, освен другите мръсни номера има голяма вероятност преференциални гласове за “неправилните” кандидати да се обявяват за невалидни за докосване или пресичане на стените на квадратчето от отметката.

    Reply
  10. Огнян

    До голяма степен споделям написаното в поста и е отчайващо, че (отново) ще трябва да избираме не достойна партия, а просто по-малкото зло. След като няма за кого да гласуваме мисля, че изводът е очевиден – трябва да създадем своя партия и мисля, че хора като теб (Григоре), които са уважани и популярни в блогосферата трябва да поемат инициативата. Идеята е не да се прави лява/дясна/център партия, а морална партия с обединяващи общи прости приоритети. Преди време бях нахвърлял някои бегли идеи в http://ogre.ikratko.com/archives/449.
    Ако оставим нещата да си продължават както досега – само да мърморим по блоговете – нищо добро не ни чака. Не е случайна поговорката “На вълка затова му е дебел врата, защото сам си върши работата”. Просто не можем да очакваме от текущата политическа класа/измет да свърши нещо смислено и полезно за държавата. Ако сега се задействаме, живот и здраве, за по-следващите парламентарни избори (които е много вероятно да са преди 4 год) ще има резултат.

    Reply
  11. Огнян

    Линкът в предишния коментар има нужда да му се махне точката от края, за да работи…

    Reply
  12. Божо

    @Морфиус – много се плашат от Костов. Еиновен е той – и за Чернобил, и за Априлското въстание, и за измирането на динозавЪрите…
    Ето го моето мнение за Костов.

    За Зелените Васил Колев е написал много хубаво и обосновано мнение.
    За тях обаче ще се радвам да ги видя в парламента, като малцинство ще играят полезна роля (те за мнозинство там нямат шанс де),
    А Богомил Шопов и за мен е най-добрият избор за евродепутат.

    Reply
  13. Григор Post author

    @Момчил: Познавам купища наистина бивши партийни членове, а и немалко бивши ченгета. Наистина бивши. Така че не съм съгласен. Според мен просто Маринов е закъсал яко за предизборни средства, и се е изкушил. Което, уви, го прави не по-малко непригоден за властта. Докато се изкушава още предизборно, няма място в нея.

    @Морфиус: За БНД съм пропуснал да напиша, но не смятам, че загубата е голяма. Просто нямам от тях никакви особени впечатления. За Иван Костов – да, определено кампанията срещу него си има много дълга опашка, и няма нищо общо с психодиспансера. Има общо с това, че беше единственият премиер, който сви сармите на мафията. Това не го прави по-малко луд. Нито пък маниите му го правят по-малко ефективен срещу мафията. Той е основната причина въобще да обмислям Синята коалиция като възможен мой избор за НС.

    @Огнян: Уважаван съм (разбираемо :-)) в собствения си блог, който въобще не е цялата блогосфера. Да не говорим, че не е целия Интернет, а пък за цяла България съвсем. А и мисля, и съм го писал неведнъж, че и чуждите политици са същата стока – проблемът ни е не че нямаме свестни политици, а че имаме добитък вместо граждани.

    Така че виждам място за усилията си в две други насоки. Едната е хората да бъдат будени и убеждавани, че ако не изринат сами лайната, в които са до гуша, ще тънат в тях завинаги. Другата е, че ако се напънат да ги ринат, ще ги изринат, поне до степен да не смърдят чак толкова. Този ми запис и дискусията около него показват, че свестни хора вече започват да се намират. С енергична подкрепа за тях (например енергично агитиране на всички да гласуват за тях) вероятно можем да ги издигнем до степен да станат забележими за обществото. Станат ли забележими, хората сами ще започнат да се обединяват около тях.

    И най-вече, може би, да научим тези хора, че екологичната или Интернет каузите са проява на една и съща фундаментална кауза – борбата с мафията, която ни е седнала на главите. Че тази кауза е, за която трябва да си сътрудничат, включително с приоритет пред екологията и прочее. Преборят ли се с нея, почистването и разбетонирането внезапно ще станат много по-лесни. Не се ли преборят с нея, борбата за екология ще е сизифовска до края на света.

    @Божо: В програмата на Зелените има, уви, купища безумия. Тези, които е посочил Васил Колев, са капка в морето. Трудно ми е дори да да си представя състоянието на умствено объркване, което може да произведе такава програма. Тя е и причината, заради която вероятно няма да гласувам за Зелените за парламента. Много са ми симпатични, но познанията им в политическата и държавническата теория изглеждат… пази Боже. Стринките ми от село вероятно са ако не по-компетентни с терминологията, то с гаранция по-здравомислещи. Не само че повечето елементи в програмата им са най-лошата възможност по съответния въпрос, но и са съчетани по начин, който би бил съсипващо неефективен (доколкото реално не е постижимо да е абсолютно неработещ).

    Съжалявам, ама не мога да подкрепя подобно нещо, колкото и да са ми симпатични хората. Нека първо научат таблицата за умножение, пък после да искат да стават професори по математика. Некомпетентни хора, включително много симпатични и готини, вече сме имали в парламента достатъчно. Не са ни оправили.

    Reply
  14. Огнян

    @Григор
    Жалко, че искаш да се ограничиш само с “енергична подкрепа”. Щом дори и хора като теб само това предлагат – всичко е загубено.

    Reply
  15. Божо

    Аз също не мисля да гласувам за Зелените на парламентарните избори. Ъъъ… зелени са още…
    Мислех за Синята коалиция, но сега след последните новини от Избирателната комисия:
    http://dnes.dir.bg/2009/05/28/news4523881.html

    нещата стават още по сложни.

    Reply
  16. Thermobee

    Уважавам позицията ти да гласуваш за Зелените, но ясно трябва да си кажем че те няма шанс да влязат нито в националния парламент, нито да изпратят евродепутат. Скромното ми мнение е, без да отправям каквито и да е било упреци или критики спрямо Зелените е, че гласовете за тях са заагубени гласове, просто защото отнемат от гласовете на опозиционни партии (Синята коалиция) и по този начин наливат вода в мелницата на днешните управляващи, които именно погубиха българската природа.

    Reply
  17. Григор Post author

    @Огнян: Според мен грешиш. Повтарям – проблемът ни е не че нямаме свестни политици, а че нямаме граждани.

    Ако аз примерно се кандидатирам, в най-добрия случай от мен би могло да стане свестен политик. Но какво от това? Дори най-свестният политик, ако остане достатъчно дълго начело на стадо добитъци, накрая ще започне да ги дои и стриже. Дори ако не е престанал да бъде свестен. Просто защото който не иска да се бори за нещо, а го чака сервирано на тепсия, НЕ ГО ЗАСЛУЖАВА. Ако го получи, би било нечестно към малкото, които се борят.

    Затова смятам за много по-важно и нужно да научим хората да не бъдат добитъци. Да бъдат граждани. Ако успеем в това, всичките ни политици или ще станат свестни, или ще ходят да метат улиците. Държави, в които свястното управление се дължи на силно гражданско общество, имат свястно управление за много по-дълго, отколкото държави, в които то се дължи на случайно избран свестен политик начело на народ от добитъци.

    @Момчил: Задаваш отговори. (Но е добре, че ги задаваш – нужно е да бъдат четени от колкото се може повече хора.)

    @Кръстю: Така е, но е много трудно да се направи разликата в реалния живот. Особено по данни на медиите.

    @Божо: Няма да се учудя на нищо. Но предполагам, че ще ги регистрират накрая. Комисията е почти изцяло от хора на БСП, а ако не регистрират Синята коалиция, правят чудесна услуга на ГЕРБ.

    @Thermobee: Не смятам да гласувам за Зелените. Но ако смятах програмата им за свястна, щях да гласувам за тях без колебание. Шансовете им зависят именно от моя глас. Да кажа, че нямат шансове, би било все едно да се оправдавам, че не чистя в къщи, понеже няма шансове да бъде изчистено (защото няма кой да чисти, след като аз не чистя).

    Reply
  18. Кръстю

    Знаете ли, мисля, че наближаваме върха на падението. Всички. Г-н Томов, “братя”Галеви….КАНДИДАТИ, ……пуснати от ареста . Как би го приел това един гражданин на една нормална страна, прочитайки новината в пресата?! —Първа реакция-“Че толкова ли няма кадърни и достойни хора, че допират до арестанти…и още няколко заключения в тази посока.
    Приемаме, че те са много достойни хора…Тогава какъв е извода- България е недемократична, мракобесна страна, в която най-добрите и способни хора са обект на покурорски и съдебен терор..

    Reply
  19. Найден

    В последната година направих нещо като “terminal investment” на сили в Зелените та от тази позиция засега тези коментари:
    1. Как се очаква точно нови лица, които от немай къде, по принуда се забъркват в политика да не са “зелени”? Т.е. въпроса е защо например Григор Гачев и Васил Колев, виждат маса кусури, но не ги разписват до степен да заменят някакви съществуващи небивалици и не ги сложат на масата (едва ли защото смятат, че Зелените са закостенели и няма да приемат алтернативи). И от кой точно самодостатъчен индивид/група се очаква да види забележки в блог xy и да ги разбере, коригира и т.н. С такава степен на включване просто никоя организация, както предлага Огнян не би могла да се изправи на крака. Значи продължаваме да чакаме неродена мома, неволята или както там. Обаче ако винаги сколасваме на малко групи да правим нещо просто никога няма да се случи нищо. Така че помислете преди да оставите Зелените да отплуват в канала. Много ще се радвам когато повече хора започнат да се включват в Зелените именно с подобнамотивация.

    2. Програмата за парламентарните избори на Зелените не е публикувана, но при едно навременно включване, особено големите недоразумения в нея могат да се избегнат. Та ето отново – топката отново е у вас. И не в такава безизходица не се приема отговора “ама на мен не ми се занимава с тия простотии”, освен ако нямате зелена карта или нещо подобно.

    3. Странно е като хора с висока степен на информираност да не сте забелязали, че регистацията на Социалдемокрация в ЦИКЕП върви на името на Томов. Та изненадата от присъствието му беше много очарователен нюанс 😉
    До после

    Reply
  20. Иван

    Доста повърхностен и едноизмерен анализ.
    Като за спор в кръчмата е перфектен 😉

    Reply
  21. Григор Post author

    @Найден: Не се включвам с конкретна критика на програмата на Зелените най-вече по една проста причина. И тя е, че хората са си дали труда, направили са партия (без моя помощ, ако изключим едно-две дребни дарения и някой и друг запис тук), написали са програма (наивна до немай-къде, ама са я написали), и изведнъж идвам аз и им казвам в лицето: “Вашата програма нищо не струва, аз ще ви напиша много по-добра”. Просто… не съм чак толкова нахален. (Предполагам, че мотивацията на Васил Колев е същата.) И определено не очаквам да видят блога ми, па да се коригират по него (всъщност, не съм очаквал изобщо да обърнат някакво внимание на блога ми).

    Има и друга причина. И тя е, че идеалистите (за каквито смятам Зелените) обикновено възприемат света през себе си. За тях нещата са добри, чисти, свестни (или обратното), и най-вече простички и еднозначни. А политиката, особено политическите програми, са сложни за преценяване, и почти винаги нееднозначни. Вярно е и че идеалистите са обикновено много добронамерени дискутьори, и с тях се стига до добро решение. Но отнема много време, а се боя, че го нямаме.

    (Това не значи, че ако някой сериозно се интересува от анализ на програмата на Зелените и посочване на грешките, ще се скрия. Просто към момента съм претоварен, и нямам времето да заделя няколко часа да го напиша единствено за свое удоволствие. Нека като върша нещо да има смисъл и извън моя кеф.)

    @Иван: Който може да направи по-многоизмерен анализ, е добре дошъл. 🙂

    Reply
  22. Пешо

    Доста точно описание на наличностите.

    Все пак не съм съгласен за някои неща. Според мен Синята коалиция не е абсурден хибрид, създаването и е нещо естествено, макар и доста закъсняло. И нещо добро, защото има шанс да консолидира гласовете на много от активните и можещи хора.
    При всичките си кусури, Иван Костов не е чак “клиничен психопат и властоман”. Според мен той направи много, и държавата все още върви по инерция от негово време.
    Аз ще гласувам без колебание за Синята коалиция.

    Зелените са симпатична сбирщина без ясна цел и идея за нищо друго освен зелените им работи, както те си ги представят. Нищо против, но не бих гласувал за тях на тези избори най-малкото защото гласа ми ще се изгуби.

    За ББ не знам какво да кажа. Определено не е интелектуален титан, но наистина би могъл евентуално да задвижи нещата в положителна посока. Проблема е, че не е ясно кой ще свърши реалната работа. Аз се интересувам от политика доста над средното, но от ГЕРБ освен ББ са ми известни само Ц. Цветанов (безлична персона, сигурно е идеален за шпионин) и Фъндъкова (тя ми изглежда ОК). Мога да разпозная по физиономия и икономическото им острие, което не изглежда да става за нещо повече от главен счетоводител. На дебата с БСП ГЕРБ изглеждаха смешни, но все пак смешните са за предпочитане пред мафиотите. Ако смешните имат читав партньор, може и да излезе нещо.

    Reply
  23. Кръстю

    @Пешо — Чудно ми е, как човек ,като вас ,който се интересува от политика “доста над средното”, счита за сериозни и взема за чиста монета тези Бойко-Сергееви дебати, медийно шоу и пр. Радкини вълнения ,а не проумява, че иде реч за лека подмяна на източващите с реверанс към ЕС?
    Та не ви ли се струва, че и ютията като включите ,може да продума нещо за Бойко?То това е и целта на кукловодите- да ни предлагат зрелища вместо хляб , или както пуснаха едно емблематично , политическо шоу по НТв- “Да разлаеш кучетата”…да, така смеейки се ще поемем дебелия по безболезнено, както чичко стоматолог показва весели картинки на децата, преди да им дръпне зъбчето.
    А що се касае до финансови експерти и евентуален финансов министър, то в страна като нашата, с такава тежка и лека промишленост, селско сопанство и производство изобщо, един главен счетоводител на хлебозавод би се справил отично.
    С източването и шуро-баджанашките далавери има кой да си блъска главата.

    Reply
  24. Огнян

    @Григор
    Разбирам и уважам твоята позиция, но просто не мисля, че с “просвещение” може да се постигне значим ефект. Дървени глави сме си и с приказки не става. Просто хората трябва да видят, че има смислена алтернатива (която в момента липсва). Не става въпрос ти лично да се кандидатираш, имах предвид като начало да се започне една дискусия за това как можем да се организираме, в която да участваш ти и други хора като теб.
    Извинявай ако съм по-рязък, но просто на мен това с “да научим хората да не бъдат добитъци” ми се струва доста пасивно и отделно от това – утопично, ако се действа на дребно.

    Reply
  25. Thermobee

    @Григор

    Схващането ти теоретично е абсолютно вярно. Но на практика (за конкретните избори, в конкретната държава, с конкретния т.нар. “електорат”) гласуването за Зелените на тези избори е causa perduta и само може да отнеме гласове от партиите, които биха могли да променят статуквото.

    Reply
  26. Петър Петров

    Григор, всеки има право на мнение и поздравления за, че така умело си изложил своето. Само си забравил да споменеш и този път изрично крайната и най-ужасна алтернатива за поведение – негласуването и всякакви извинения, че това било “бойкот” на изборите.

    Reply
  27. Григор Post author

    @Пешо: Иван Костов не само го смятам за клиничен психопат и властоман, но и се надявам да е такъв. Има времена, когато единствено лудите могат да спасят една държава, и се боя, че сега в България е такова. Мисля, че успя да направи много за България именно защото е такъв. (Не винаги най-свестните за съсед по маса са най-свестните и за държавен глава.) ГЕРБ… и според мен са куп безлични хора. Надявам се ББ освен тъп и хитър да се окаже и безгранично амбициозен – това е другата форма на лудост, която може да ни помогне в момента.

    @Огнян: Просвещението е бавен, труден и отчасти сизифовски път. Но според мен е единственият дългосрочно ефективен. И съм напълно съгласен, че ако хората видят, че има свястна алтернатива, това ще е чудесно просвещение. За такова нещо бих работил с удоволствие.

    @Thermobee: Там е проблемът. Всяка нова партия има нужда от едно-две минавания през избори и оставания под чертата, докато успее да набере достатъчно гласове, за да влиза в парламента. Ако не бъде подкрепена тези един-два първи пъти, тя изчезва. До момента сме загробили купища свестни алтернативи защото “още са непознати, и гласът ни ще остане изгубен”. Иска ми се поне веднъж да помогна да не се получава тази грешка. (Но е вярно и че свалянето от власт на БСП и ДПС е толкова остро належащо, че може този път да почувствам гласа си остро необходим за целта.)

    @Петър Петров: Негласуването (или гласуването с празни, или задраскани бюлетини), под предлог че така се постигало нещо различно от закрепването на пак същите, за мен са психическо заболяване без никаква надежда за лечение. Десетки пъти съм говорил с умни хора, поразени от него – фактите не успяват дори да ги докоснат. Доказвал съм с прости математически сметки на математици как то постига единствено запазването на статуквото. Все едно гледам зомбита или хипнотизирани – гледа те в очите, гледа как на масата 2+2 прави 4, и продължава да се кълне, че прави 5. Чак почвам да се чудя дали не е приложено някакво психотронно оръжие, дето поразява определени хора, и дали тази категория луди, дето вярва в психотронни оръжия, не е всъщност права…

    Reply
  28. Кръстю

    Г-н Гачев, това гласуване с нередовни бюлетини би довело до ЕДНО – показване на света, че ТУК НЕ ИСКАМЕ да продължава така…..Как мислите, Априлското възстание сериозно ли е застрашавало Отоманската империя?!! – НЕ ,разбира се….Но е дало повод интелектуалци от Запада и Русия (забележете интелектуалци, защото западните правителства и особено Англия са били на друго мнение) да нададът вой и най-важното добър повод на другата империя ,Руската да си разчисти сметките с турците…
    Разберете най сетне ,че по МИРЕН начин , т.е чрез избори , без помощ от вън нищо няма да стане…Нито Костов, нито Волен, нито Болен, нито най-зеления от зелените може да ни “оправи”!
    ТЕ дърпат конците на всичко….а една лястовица пролет не прави…
    И това дето ми казахте веднъж, че бюлетината била най-добрият скалпел, си е чиста ИЛЮЗИЯ, да не казвам зомбиране…Има едно психично заболяване, вие по -добре знаете, може би, при което страдащите заживяват в един собствен свят ,в който важат някакви техни стандарти , правила ит.н..
    Знаете ли какво ми бе казал един стар комунист на времето: “-Власт се взема с бюлетинка ,но се пази с карабинка!!”
    Да, “Совите не са това, което са ” г-н Гачев.И освен това, вероятно знаете, че в математиката има едно понятие- “Необходимо, но недостатъчно условие “.Точно това са и изборите у нас за оправяне на работата. Този така наречен “мирен преход” си има ЦЕНА г-н Гачев, и тя е: при45 години продължил социален експеримент, наречен кой знае защо комунизъм, след това най-малко още толкова , т.е, досега са минали едва 20, така, че търпение му е майката, за бащата -не знам , много бяха любовниците, ДНК анализа е скъп.
    Що се касае до Бойко ,той е човекът-амбиция- Стана генерал, стана кмет на столицата, вероятно ще стане и министър-председател…От близката, а и по-далечна история виждаме, че критерият не е кой знае колко висок…А, и като става дума за математика, забелязал съм, че зависимоста между гласуващите и ползващите интернет е обратно пропорционална.
    Преди малко гледах прогнозата на Галъп(да, вероятно е манипулативна, но все пак….)- “Ако изборите бяха днес….” (“Избори2009” е сайта, изпишете в търсачката и ще го намерите) и се забелязва патова ситуация —т.е коалиция Бойко- БСП не е невъзможна….даже ми се струва, че по някои медии започнаха да ни подготвят за това….Е, шеф ще е Бойко, разбира се! Той ще е на трибуната, така,че спокойно!

    Reply
  29. Божо

    И кой ще се трогне, че българите не били гласували, или са гласували с бели бюлетини?
    Най-много някой да каже “на тия им трябва ярем”.
    При Априлското въстание хората са се вдигнали на бунт, за да потърсят правата си, показали са, че заслужават друга съдба, а не са се отказали демонстративно от тях.
    Това е разликата.

    Reply
  30. Кръстю

    @Божо – за съжаление прав сте. Има и друга разлика- за една доста голяма част от народа това безвремие е доста приемливо – да , разбирам, че може би проявявам цинизъм, но помислете малко и ще видите че съм прав, а така не ми се иска. Искам след тези избори да бъда опроверган нацяло….дано!!! Нека не съм прав, но България се оправи…Жалкато е, че статистиката до сега е доказвала моите твърдения и не се радвам, “вервайте ми”.
    Някой бе казал, че “свободата е бреме”, а друг, че “роденият в килия мечтае да стане надзирател”.

    Reply
  31. Григор Post author

    @Кръстю: Към аргумента на Божо ще добавя още един – там, където биха се развълнували от това какво искаме, идиоти няма. Те отдавна знаят с абсолютна точност какво искаме.

    За съжаление обаче знаят и че го искаме от тях, а не сме готови да си го направим сами. И че дадат ли ни го те, ще ни свикнат да сме храненици, дето чакат на друг. А такива не им трябват. Хич. Защото ако не ни променят, ще превърнем целия ЕС в това, в което сме превърнали България. Не вярвам перспективата да им харесва.

    Така че ако се напънем да си оправим нещата така, че да имаме шансове да се справим, може и да получим помощ отвън. Деликатна, колкото да превърне почти достатъчното в достатъчно. Но ако само симулираме опити, ще получаваме само симулации на помощ. Най-малкото защото това заслужаваме. Нали?

    Reply
  32. Кръстю

    Знаете ли, снощи по телевизията един зевзек предложи на майтап, да изберем някои идиоти, които да обявят война на някоя сериозна държава, която да ни победи, да ни превземе и оправи..
    Що се касае до европиеците, и тях ще ги открехнем, нали знаете, че лошият пример е по-заразителен…(Вече има примери за координирани отношения).А лично аз не съм голям оптимист за светлото европейско бъдеще и не гледам на ЕС като на “хилядолетен райх..” И той скоро ще изтрещи като съветския, и ние няма да сме основна причина за това…Та като казвах навремето(преди шашмата) за Съветския, мислеха ,че се бъзикам….Една колежка ми бе казала: “-Кръстьо, теб не мога да те разбера кога си сериозен и кога се майтапиш!”
    На което отговорих : “Е, до сутринта има време, като се събудиш, може да налучкаш отговора”…и се дръпнах навреме, разбира се….
    =============
    Нека си починем малко…днес времето е хубаво, струва ми се, че към тая тема ще се връщаме още преди и след изборите….

    Reply
  33. Кръстю

    А-аа, забравих. @Пешо: –Да не изтърве вълнуващия дебат между Бойковият заместник -Ц.Цветанов (безличната персона, според него) и сегашният министър на вътрешните работи на тема–“полицейско положение и протести” –тази вечер, в 18.30ч -НТв -“На 4 очи” с Цв.Ризова.
    ==========
    Снощи, в късните новини подхвърлиха оная недомлъвка, дето споменах, за възможна коалиция на Бойко с БСП….,или(!) -избори отново на есен….
    Май, защото Гоце и & не харесва Костов за ортак….даааа..
    ===========
    Исками се да дам един жокер за ЕС: Те никога не са горели от желание да ни приемат , ние бяхме ПРЕПОРЪЧАНИ (дипл.еквивалент на натрапени) от …..хайде до тук….

    Reply
  34. Pingback: Grigor Gatchev - A Weblog » Blog Archive » Корекция на мнение, и други дребни

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *