PSPP

Докато се подвизавах из научните среди, моята софтуерна любов се наричаше SPSS.

Това е програма за статистическа обработка на данни. Прастара – версията, която ползвах, беше 3.1+, за ДОС. Но желязна – каквото и да й сипех, го мелеше с убийствена безотказност. Лимитите й бяха достатъчно широки, за да позволят обработването на каквито и данни да успеехме да съберем. И точността, с която изчисляваше, беше напълно задоволителна. Въпреки че е пакет за обща статистика, за разлика от специализирания за биомедицински цели BMDP, SPSS беше благодат за научната общност на института ни.

От доста време вече не се занимавам със статистическа обработка. Но както старците дори на преклонна възраст рядко пропускат да метнат око към някое натаманено девойче, така и моето сърце трепка при споменаването на някогашното ми супер-швейцарско софтуерно ножче. Беше ме научило да го уважавам истински. И десетки пъти съм съжалявал, че подобно чудо няма свободен аналог.

Затова подскочих с такава изненада, когато преди няколко дни прочетох, че свободен аналог има! Напълно в стил хакерските обрати, той се нарича PSPP. Още не покрива пълния обхват функции на SPSS, но всички обработки, които аз съм използвал, вече са налице. (Всъщност, не знам дали не са налице всички обработки, които има в 3.1+.) И дори приемливите лимити на стария SPSS вече са на практика напълно премахнати. Поддържа неограничен брой случаи, над 1 милион променливи, дължина на имената (различима) до 64 символа, абе… всичко, за което съм си мечтал. Всичко.

Веднага стартирах aptitude с любопитно предположение. Така и се оказа – бездънните недра на Дебиан съдържаха и този пакет, изгубен измежду другите вече над 25 000. Изрових от архивите си няколко файла с данни отпреди 15 години, и два командни файла за SPSS/PC 3.1+. PSPP ги обработи перфектно, без нито една грешка или несъвместимост.

Тази нощ ще спя усмихнат до ушите. Срещнах отново една стара любов. А тя, както знаете, ръжда не хваща. 🙂

8 thoughts on “PSPP

  1. Светла

    SPSS е моята не стара, а нова софтуерна любов, така че да си жив и здрав – още днес-утре смятам да подкарам PSPP на убунтуто!

    Reply
  2. Григор Post author

    @Светла: Трябва да видиш има ли го в пакетите за Убунту – има пакети за Дебиан, макар и много малко, които ги няма в Убунту.

    Също, PSPP е екстра заместител на SPSS/PC 3.1+ за DOS, но не зная дали ще е достатъчно адекватен на най-последните версии на SPSS. (Пробвай го, и драсни два реда дали ти харесва. Ще се радвам да науча.)

    Reply
  3. Светла

    Абе аз инсталирах нещо като PSPP през синаптика, ама нали съм си задръстен леймър, искам да видя графичен интерфейс. Не го виждам в списъка на програмите, като го заредя от конзолата, се показва този надпис:

    PSPP is free software and you are welcome to distribute copies of it
    under certain conditions; type “show copying.” to see the conditions.
    There is ABSOLUTELY NO WARRANTY for PSPP; type “show warranty.” for details.
    GNU pspp 0.4.0 (Sun Mar 2 00:37:48 UTC 2008).
    PSPP>

    И толкоз :-). Пък в сайта им пише, че може да се избира между графичен и не-графичен интерфейс, ама който го може, го може…

    Reply
  4. Григор Post author

    @Светла: “To start the graphic user interface, type psppire from your terminal.” (От указанията за графичния интерфейс в сайта.) 🙂

    Reply
  5. Кръстю

    Г-н Гачев, това няма никаква връзка с темата. http://avstim-bg.com/ Просто някой ми го бе оставил във вид на коментар. Ще ви моля, ако имате малко свободно време да го погледнете и да дадете едно компетентно мнение : Верно ли е това, което обещават, или е поредната модна джаджа, защото парите му хич не са малко?

    Reply
  6. Григор Post author

    @Светла: Свали си пакета (като файл) и го огледай по-внимателно. (Той по същество е архив, с файловете на програмата и още няколко специални контролни файла, които инсталират / деинсталират.) Ще видиш какви изпълними файлове има – пробвай ги.

    @Кръстю: Тези коментари се наричат “спам”. Мнението ми… може да не съм прав, но до доказване на противното ще го смятам за въдичка за глупаци. Ако имам нужда от подобна психотерапия, ще ида на циганка – тя поне ще ме вътри с по-малко.

    Reply
  7. Кръстю

    Благодаря. Така си и мислех,..За тези пари може да се купи един приличен мини лаптоп примерно….

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *