Корекция на мнение, и други дребни

Писах преди за мнението си за кандидат-депутатите. Както и предполагах, с времето се явиха уточнения и корекции. Ето ги:

6. Яне Янев и гарнитура

Бях писал, че не ми се вярва да е експеримент на “кукловодите” с цел да откъсне и разпилее гласове на недоволни от мафията гласоподаватели. Като гледам с какви количества реклама засипва страната обаче, започва да ми се вярва. Абе откъде тоя борец срещу корупцията взе такива количества излишни пари? Кой с десетина-двайсет излишни милиона е тъп до степен да вярва на приказките му (и още повече пък е заинтересован да няма корупция)?

Което пък ме кара да мисля, че ГЕРБ и Синята коалиция, които са иначе най-честият избор на недоволните от корупцията гласоподаватели, не са гъсти с мафията колкото основната им алтернатива – БСП и ДПС. Ако бяха, защо да се дават тия милиони, за да бъдат откъснати от тях гласове? Двайсет милиона знаете ли колко луксозни мерцедеси, яхти и почивки по Хаваите са? Кой луд ги дава без нужда?

11. Българска социалдемокрация

Оказа се, че Александър Маринов е само евродепутатска илюзия. В челото на националните им листи са Александър Томов и Ивайло Дражев – двама разследвани от прокуратурата. (По принцип, това да те разследва прокуратурата в България, ако не е предизборно, говори по-скоро добре за теб. Само че не и в този случай.) Така че, ако БСП и ДПС са партията на мафията, Българска социалдемокрация се очертава като партията на остапбендеровците и източвателите. Благодаря, без мен.

—-

Друго, което ми е интересно, е че социологическите агенции започнаха да предсказват все по-високи проценти за… ДПС. Това при положение, че електоратът на ДПС на минали избори е гонел 100% активност, а напоследък все повече турци се разочароват достатъчно, за да не гласуват. Че активността сред продаващия гласовете си електорат също на минали избори е гонела 100%, а той не е пораснал съществено оттогава. И че автобусите с екскурзианти от Турция също надали ще станат по-пълни. А пък българите започват да се радикализират покрай кризата, и намеренията им за гласоподавателска активност растат, тоест процентът електорат на ДПС сред гласуващите намалява. Как става тоя номер?

Както и да го гледам, единствената възможност е чрез масови изборни фалшификации.

Защо обаче в полза точно на ДПС? И социолозите как го предвидиха?

Нормално е БСП да не иска да си вдигне гласовете с фалшификации – ще е катастрофа за европейските й позиции, а това може удобно да бъде използвано срещу нея. (Ако случайно не знаете, европейците не пасат трева, и не чакат да видят фактура за рушвет, за да разберат, че го има.) На ДПС обаче надали му пука. Затова вдигнатите чрез фалшификации гласове ще идат за тях, ако и фалшификациите да са вършени основно с пари и от функционери на БСП, и покривани от хората на БСП по върховете на властта, начело с уважаемия ни прецедент. (Пардон, президент. Грешката беше случайна, честна дума!)

Защо съм толкова сигурен ли? Ами, опитах се да си отговоря на следния въпрос:

Защо БСП и ДПС приеха ударно промени в избирателния закон, които да направят фалшифицирането на гласове лесно и недоказуемо? За да не се възползват от това, или за да се възползват?

Особено при положение, че изборните гласове ще ги брои и контролира открай докрай точно една фирма, и тя принадлежи на Азер Меликов – съветникът на Станишев, който регистрира сайта на анти-ГЕРБ и анти-Синята коалиция измислена партия “Нова зора”?

Подозирам, че социолозите са се опитали да си отговорят на същия въпрос. Идиотите между тях отпаднаха от бизнеса още преди време, очевидно са се сетили какво ще последва. То хич не е трудно. И тъй като не бива да дадат едни предсказания, пък официалните резултати да излязат съвсем други, нещата се прогнозират

За социолозите това е “нищо лично, просто бизнес”. Ако на вас обаче ви харесва да ви управляват хора, избрани по тоя начин… не гласувайте. Обясних точно и ясно защо това е най-сигурният начин изборите да ги спечелят най-големите престъпници.

Ако бях религиозен, сигурно щях да се моля: “Господи, бъди милостив, не ни давай каквото… сме заслужили!”

8 thoughts on “Корекция на мнение, и други дребни

  1. Жилов

    Мисля, че Нова Зора не е измислена партия. Отдавна (повече от 15 години) има такава партия и такъв вестник. Купуват го някои пенсионери. Позициите на Нова Зора са носталгично-комунистически, и донякъде напомнят на Атака по желанието за изолация, национализъм, “социална” държава, силно “българско” производство и т.н. Навремето Тодор Цонев, като един вечен бунтар, илюстрираше вестника им.

    Reply
  2. Спас Колев

    “принадлежи на Азер Меликов” е силно преувеличено. Информационно обслужване е държавна, вероятно става дума просто за поредната синекурна длъжност на въпросния гражданин.

    Без да съм специалист, по логично е, ако ще манипулираш избори, да го правиш на ниско ниво (в много разпръснати точки). Така ако те хванат в отделна точка, можеш да твърдиш, че това е локализиран инцидент, който не променя съществено общия резултат. Иска сериозна организация, но да бъркаш в централизираните данни изглежда твърде рисковано.

    Reply
  3. Кръстю

    Иска ми се само да вметна нещо: -Хайде да не гледаме на европейците и евродепутатите като на “моми неродени” , че са по-напред в някои общ.социални въпроси- да, но то е повече историко-иконом. обосновка, донякъде и манталитет…но- ….Няма и месец откакто един клиент французин от Страсбург сподели , че евродепутатите там са също обект на порицание и псувни от населението…По цял ден гонели курвите и пълнели кафенетата, вземали прекалено надути заплати и въртели далавери с хотелиерите…освен това кой-знае каква файда от тях нямало..
    Научих и друго- Че във Франция въпроса с арменския геноцид е криминализиран ,също както холокоста и,т.е ,отричането му се преследва от закона…Вероятно, защото французите не са такива големи демократи като нас…Ние този въпрос знаете как и с чии гласове го решихме….

    Reply
  4. Кръстю

    @ Спас Колев—
    С прякото си участие в предизборната кампания, Азер Меликов изпада в тежък конфликт на интереси по смисъла на чл. 2(1) във връзка с чл. 3 т.22 от Закона за предотвратяване на конфликта на интереси.

    Скандал и безобразна управленска наглост е фактът, че близък съветник на българския премиер беше изобличен в черен ПР срещу опозицията. Още по-скандално е, че въпросният съветник, вместо да бъде уволнен, се готви да брои резултатите от вота.

    Ако Азер Меликов не бъде освободен незабавно като ръководител на “Информационно обслужване”АД, за нас това ще бъде ясен сигнал за опорочаване на изборите и демократичния вот, подчертават сините./БГНЕС

    Reply
  5. Григор Post author

    @Спас Колев: Прав си. Точно затова се прие сегашният закон за преброяването на гласовете, който го прави на практика напълно непрозрачно. Вече няма преброяване на протоколите в секциите, и т.н. – броят се централно, под контрола само на “Информационно обслужване”. Както се и превозват до мястото на преброяване пак в присъствие на твърде ограничен брой хора…

    А “принадлежи на Азер Меликов” е закачка с това как се разпорежда там, по данни на мои познати, които работят там. 🙂 Нямах го предвид буквално, но не съм се изразил подходящо.

    Reply
  6. Todor Uzunov

    Григоре, може да си се изразил неподходящо, но пък си изразил правдоподобно реалноста.
    За мен фалшифицирането на изборите е най-големият проблем. Мисля, че имам всички основания да очаквам и тези избори да бъдат фалшифицирани както така наречените “първи свободни избори” през 1990 година.
    Сигналът беше подаван многократно от лъжливият ни президент. Последваха фамозните промени на закона за изборите в дванадесет без пет или без десет, не правеше впечатление на фона на нагласените по сталински събития. Опитаха се и сполучиха да припомнят на най-възрасните, втората половина на 40-те години на миналият век.
    В мнението си за РЗС не споменаваш заслугите им в тези събития. А с Янетата “на всеки километър” и немислещите се замислят за някой неща, като пари например. Това което прави впечатление е, че иначе пъргавият Яне да подава сигнали до главният прокурор, не му идва на ум да се самосезира и отговори на идващите от всички посоки въпрос “Редовни, законни и справедливи ли са парите в партията му?”. Много съм далече за да знам дали журналистите му задават този въпрос и най-вече настояват ли за отговор.
    Хареса ми експеримента с несъществуващата партия. И във връзка с това винаги се учудвам на критериите на българина за добър политик. Аз ще гласувам за ДСБ и затова ще коментирам тази партия и нейният лидер Иван Костов. Очакванията на българина да заживее добре за нула време с поемането на държавното управление от СДС и правителството начело с Иван Костов преди вече 12 години не бяха напълно оправдани. Аз казвам, не бяха реалистични тези очаквания за да бъдат оправдани. За мен, благодарение на това правителство България днес е там където е: член на НАТО, Европейският Съюз и с работеща пазарна икономика. Това за мен са важните неща, а безбройните подробности и детайли в разискването на които преминава и умира всеки смислен разговор оставям на празнословците и нищоправците. Хората които са успели да подготвят и дадат това на българина и България имат моят глас.

    Reply
  7. Кръстю

    Данни на „Сова Харис” от социологическите проучвания от последната седмица за изборните нагласи за парламентарните избори:

    ГЕРБ – 36.8%;

    БСП – 26.4%;

    Атака – 10.5%;

    ДПС – 9.8%;

    Синята коалиция – 7.8%;

    РЗС – 2.4%;

    Коалиция „Напред” – 2.3%;

    ПП ЛИДЕР и Новото време – 2.2%;

    НДСВ – 1.6%;

    Друга – 0.2%.

    Reply
  8. Любо Николов

    Григоре,
    Макар и със закъснение, огромна благодарност за македонския клип. Побързах да го разпространя. Заслужава си да го видят колкото се може повече хора.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *