Катастрофичен филм

Нали се сещате за онази серия пародийни филми – “Страшен филм”, “Епичен филм”, “Филм за бедствия”…?

Преди няколко вечери аз пък сънувах “Катастрофичен филм”. Нещо като “Филм за бедствия”, ама по-различен. С доста повече бедствия, като начало.

За съжаление не помня целия сюжет. Мержелеят ми се смътно няколко неща:

– Един от главните герои бягаше нанякъде, за да подмамва след себе си гигантски изкопаем радиоактивен динозавър. Целта беше да го закара на територията на противника, за да предизвика атомна война. Падналите атомни бомби трябваше да предизвикат земетресение от 15 степен по скалата на Рихтер, което беше нужно, за да плисне високо в небето гигантската вълна, надигната от топенето на ледовете, която се носеше към гъсто населени брегове. Плисването високо в небето, освен за да спаси хората на брега, служеше и за още нещо: на височина 12 километра огромното количество вода трябваше да срещне студена атмосферна вълна, предизвикана вече не помня от какво, и да я стопли, за да не замрази тя света. Водата вследствие на това пък трябваше да замръзне като една огромна ледена буца, и да се сблъска с и да отбие от Земята падащ гигантски метеорит. Тънкостта беше отбиването да стане по такъв начин, че метеоритът да удари и разруши огромната извънземна летяща чиния, дошла да завладее света.

Друг един от главните герои, който беше биолог, в това време работеше с екип вулканолози. Трябваше бактериите на чумата, която в момента опустошаваше целия свят, да бъдат генетично модифицирани, така че да разяждат вулканични скали. Идеята беше те да разрушат запушалките на вулканите на разни места по света, за да могат те да изригнат катастрофално и едновременно, да напълнят атмосферата със серен двуокис, и така да изтровят мутиралите гигантски мравко-паяци, подхванали света пък от другия край. (Чумата трябваше временно да остане, за да може службите на Онзи Свят да бъдат претоварени, да се повредят и по този начин да бъде отложен краят на света за един милиард години, докато службите се възстановят. След това биологът щеше да се справи с нея, като саботира и взриви колосално електромагнитно импулсно оръжие, създадено от щатското правителство, но свалено от въоръжение като твърде опасно за целия свят – то трябваше да обърне назад биологичното време, и да накара бактериите да реконструират мъртвите тела обратно до живи, и останалите неприети души вследствие повредата в Онзи Свят да ги населят обратно.)

Един трети пък се опитваше да спаси някакъв четвърти, който беше паднал във внезапно отворила се огромна цепнатина в земята, дълбока петнайсет хиляди километра. (Продукт от експеримент на луд учен, който беше разместил нещо пространство-времето, та беше станало възможно в земята да има цепнатина, по-дълбока от диаметъра на Земята.) Та, въпросният трети беше някакъв технолог и беше направил въже, което на петнайсет хиляди километра дължина нямаше да се скъса под собствената си тежест. (За съвсем малко – когато въжето стигна до падналия, той трябваше да си изпразни джобовете, да се подстриже и да си изреже ноктите, за да го издържи въжето. Критичният момент беше, когато нокторезачката му се счупи на предпоследния нокът.) А проблемът беше да го опази от горещината в земното ядро, нали цепнатината минаваше и през него – въжето беше от бъкминстърфулърен, пък той нали е въглерод, гори. Помня, че решиха проблема, като първо бутнаха в цепнатината повредило се и готово да избухне руско супероръжие, което изконсумирва всичкия кислород във въздуха на хиляди километри наоколо – така въжето нямаше как да гори – и една бутилка кислород, за да има падналият вътре какво да диша, след като сработи оръжието.

Абе, направо катастрофична работа…

15 thoughts on “Катастрофичен филм

  1. Eneya

    Това звучи много яко.
    Я направи разказче такова, ако няма да е филм.
    Звучи като страховитата комедия. 😉
    Хайде наистина, напиши го. С голям интерес бих го прочела.
    А и ти отдавна не си писал проза.

    Reply
  2. Григор Post author

    @Кръстю: Продължение не ми се вярва да има. А рекламите… тях пък кой ги помни? 😉

    @Eneya: Не ми се вярва да е смешно, ако го напиша на разказ. Такова нещо трябва да се гледа. 🙂

    А за писането – таман се бях излекувал, все се намира кой да ме подкани да се разболея пак! 🙂

    Reply
  3. Божо

    Това за службите на Оня свят застреля и последната останала попова лъжичка 😀

    (А ти пиши, пиши…)

    Reply
  4. Sveti

    :)) Mного е готино. И аз съм сунувало подобен тип сънища, ама не могат да се мерят с твоя. :))

    Reply
  5. Кръстю

    Вчера сутринта имах доста работа и към два следобяд реших да подремя малко, амо, че се загледах една серия от “Старгейт” по АХN . Та от там за рекламите….15 мин. филм, 15 мин. реклами…То на нищо не прилича…Особено една реклама : “Диарията е самотно занимание….”Забравих кое лекарство ще ме извади от самотата….:-)
    И накрая ,както винаги -следва продължение. За това четенето е по за предпочитане. Освен това филма дава готова интерпретация и остава малко за въображението ми.
    Струва ми се , че няма да е лошо да “обработите” художественно този ,пък и други сънища и да напишете нещо ново за четене…Да оставим Бойко и “демокрацията” да посвършат нещо на спокойствие.
    Какво да се прави, едно от хобитата ми е да давам съвети без да ми ги искат 🙂

    Reply
  6. алекс

    За мен един билет на трети ред, за 3D версията, моля! 🙂

    Ако не игрален филм, като анимация или видеоигра това би било много яко. Стига sharing, свързвай се там с тези от Quake или каквото и да е, продай им сценария – де от тях толкова идеи за препятствия пред геройчето – и готово 🙂

    Reply
  7. Григор Post author

    @Божо: Аз пък се смях насън на момента, в който героят беше в смъртен риск, понеже му се беше счупила нокторезачката. (Затова и съм го запомнил.)

    @Sveti: Това е хубаво, ако не са толкова катастрофични. 🙂

    @Кръстю: Предлагам идеи за обработка на ишлеме. 🙂

    @алекс: Че какво им пречи на тези от Quake да си го вземат? Подсети ги, ако искаш. :-)))

    @Жоро: С филмите за бедствия! 🙂

    Reply
  8. Кръстю

    А-а-а, благодаря, ..Идеи и аз имам , ама писането, писанетооо не ми се получава….Като ония пенсионер, дето като му дали призерватив казал: “-Това и аз го иимам, вътрешното ми трябва!!” 🙂 🙂

    Reply
  9. Sveti

    Ами, драматични са си, но са по-прости.. доста. Ако ти се поглежда, ще сложа линк към един или да пратя на мейла?

    Reply
  10. Божо

    Аз пък се смях насън на момента, в който героят беше в смъртен риск, понеже му се беше счупила нокторезачката.

    Колко са важни дребните неща 😀

    Но си се иска страхотно въображение, да заложиш спасението на света на един недоизрязан нокът 😀

    Reply
  11. Григор Post author

    @Sveti: Дай линк направо тук 🙂

    @Божо: Или много откачен сън…

    Reply
  12. Sveti

    Ами, в такъв случай ето линк, ама не се плаши, че са големи драми просто 😉 сериозно.
    http://sveti.wordpress.com/2009/06/18/%D1%81%D1%8A%D0%BD/


    Мислех си, че през сънища от този тип сънища (такива, които все пак си спомняме горе-долу като сюжет и усещане), много ясно си проличава нивото на детайл, взаимовръзките, които вижда в живота и темпото, с които е човекът в момента.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *