МКС – друга държава!

Попадна ми новината, че САЩ щели да третират МКС като “друга държава”. Което ще рече, че при приземяване астронавтите трябва да попълват митнически декларации.

Не знам дали не е партенка. Ако не е, значи е най-големият космически виц до момента.

Като начало, какво става, ако не са попълнили износни митнически декларации при излитането? Всичко, което връщат обратно на земята, ще трябва най-старателно да бъде прегледано от митническите инспектори. Ей тази кутия, бихте ли я отворили? Ама как така не се отваря? Какво значи “секретно”? Вие нещо тука май сте подозрителни – я изчакайте да ви претърсят! Като начало, свалете скафандъра…

Каква е тая апаратура тук? В износната ви декларация я няма. Качена била от други астронавти? Че защо не си я внасят обратно те?… Някакви документи имате ли, че е същата, дето са я качили те? Ако е подменена?… Как така не може да е подменена? Това е чужбина! Ако не е същата, трябва веднага да й платите вносно мито!… Ама не се измъквайте, тези неща с документи се доказват! Какво си мислите, че сте над закона ли?

А пък на вас ви се водят по износна декларация един куп неща, дето ги няма сега. И като гледам, между тях има разни апаратури, дето съдържат държавна тайна. На кого сте ги продали там, зад граница? А? Бе аз казах ли да събличаш скафандъра?… Къде са, като начало, близо триста килограма кислород? И над двеста литра вода?… Не могат просто да са използвани, били са в херметични резервоари, тук пише!… Добре де, щом резервоарите са тук, да кажем, че съдържанието е изтекло. От мен да мине.

За това тук обаче няма да се разберем. Какви са тия над сто кила изпражнения? Нямате документ, че сте ги изнесли, нали? Така си и мислех. А документ за разрешително за внос и складиране на чуждестранни отпадъци на наша територия да имате? И то необезвредени, биологично опасни? Нямате? Моментално да ги връщате обратно на МКС! Тук да не ви е бунище?… Какво ще ги правят там е ваш проблем. Моят е да спазвам закона.

Това какво е? Експеримент с дроздофили? Разрешение за внос на животни имате ли? А тези кълнове тук? Точно така, разрешение за внос на растения. Виждате ли как се сещате?… Поне сертификат, че са от наш произход? Също, дроздофилите ваксинирани ли са? Изискване на закона е внасяните животни да са минали необходимите ваксинации. И астронавтът, който ги сваля, да има нотариално заверено пълномощно от който институт ги притежава, че има право да превозва негови животни – току-виж ги е откраднал? Аааа!

Това какво е? Руска апаратура? Колко е стойността й, да ви сметнем митото?… Бе вие закона не знаете ли?!… Временно ли? В какъв срок ще я изнесете обратно за Русия?… Добре. Ето ви декларация, че се задължавате да я изнесете в срок – попълнете я, ако обичате… Ето че може, нали?

… Багажа го отметнахме. Сега да видим вашите документи, ако обичате… Паспорт, казах!… Какво?! Как така не го носите?! Вие нормални ли сте – да ви пусна да минете границата без документи? Приличам ли ви на трафикант на нелегални емигранти?… Повтарям, с какво ще удостоверите, че това сте вие?… Не ми пука дали цялата държава ви знаела. Моята работа е да ви проверя документите… Знаете ли колко малко ми пука дали сте първи клас военен пилот, или не? Охраната, я приберете този да се поуспокои!

Вие, господине, дано сте малко по-разумен. Вашите документи? Какво, и вие не ги носите? Как така никой няма? Оп-пааа, имаме си купчина нелегални имигранти… Повтарям, не ми пука кой ви познавал, и кой не. Нито пък колко пъти сте летели до МКС. Охраната, имайте грижата и за тези. Ако се установи, че наистина са за които се представят, да се изясни къде са им документите, и дали не са ги продали на някого в чужбина… Имаме ли данни някой друг с полет оттам да е представил документи с тези имена и фамилии? Включително другите пътници от този полет? Не? Въведете ги в компютъра, за всеки случай. До изясняване на ситуацията.

Вие, госпожо, за какво претендирате? А, имате документи? Останалите, погледнете ето тази жена! Как така тя знае как се минава граница, а вие не знаете? За специални ли се мислите?… О, я млъквайте с тези претенции, че не можело. Щом тя може, и вие можете. Нея не я е грижа за свръхтегло, та вас ще ви е… Не ме интересува от каква гордост сте ги взели, госпожо. Когато минавате граница, сте длъжни да ги носите. Я дайте сега да ги огледам.

Къде казахте, че сте били? МКС? Защо ме лъжете, госпожо?… Как така не ме лъжете? Къде ви е входящият печат на границата на МКС? А изходящият?… Глупости. Щом е чужбина, значи трябва да имат граници, и гранични служби. Иначе няма да са чужбина, ще са наша територия… Не ме интересува. Да си назначат гранични служби… Разбира се, че и граничари… А, ама вие нямате и изходящ печат от нашата граница! Напуснали сте държавата нелегално! Охраната, ако обичате. Пазете я внимателно, за нарушаване на границата се дават три до пет години, току-виж избяга. Как къде? Пак към МКС, например. Вече е ходила там, сигурно има контакти с местните. Току-виж и политическо убежище й дадат, и избегне законното наказание.

Изобщо, тая групичка са абсолютни наглеци. Защо ли се занимаваме с тях? Дамата с нарушението на граничния режим я задръжте, тя е за съд. Останалите направо ги товарите на следващия полет обратно за МКС. С всичкия им недеклариран багаж. Как се е допуснало да кацнат без документи, нали самолетните оператори са длъжни по закон да ни докладват предварително?… Бе как не е самолет, погледни я през прозореца! Запорираме я, и докато операторът не подпише съгласие да съобщава предварително кого докарва и откъде, и пълните данни за всеки пътник, и да не вози хора без документи, няма да я освобождаваме.

… Е, запушихме най-сетне тази дупка в граничния режим. Какви ли още ще се намерят? Оня ден чух от познати, някакъв бил получил от Германия нещо направо, без да мине митница. Къде дават така?… През Интернет го бил получил. Очевидно граничният ни контрол там издиша. Крайно време е да го позатегнем… Казват, че китайците се справяли. Ние по-некадърни ли сме? Или по-изостанали?…

7 thoughts on “МКС – друга държава!

  1. Acnapyx

    Сарказмът звучи добре, но вероятно ще излезе твърде свободно тълкуване, подобно на “осигуряването за блогъри”. Ако бъдем обективни, по-вероятно е това да е просто декларация на независимостта на МКС от юрисдикцията на САЩ. Доколкото все пак те основно стоят зад проекта като основоположници – и биха могли при желание да наложат своята юрисдикция. Като се има предвид обаче, че догодина (ако не ме лъже паметта) и последната совалка отива в музея, отстояването на американската собственост върху проекта става, меко казано, проблематично.

    Формално финансирането на МКС вече е разделено между няколко организации… но ако погледнем чия е отговорността за демонтажа при края на мисията (2016-2020), все пак ясно си личи доминиращата собственост на САЩ. Каква точно е целта на формалното третиране като друга държава – нямам идея, защото не съм видял самата новина и формулировката (нямаше да е зле да я линкнеш, за да не се забавляваме само с идеалистични спекулации за значението на решението 🙂 ). Признавам обаче, че така казана, формулировката действително е абсурдна – макар че не се съмнявам, че за нея си има някаква сериозна причина, най-вероятно финансова.

    А замислял ли си се, ако в бъдеще все пак се изгради лунна колония, няма ли тя също да бъде третирана като “друга държава”? И няма ли в този случай да опрем до юридически дивотии в стил “Странник в странна страна”? 🙂

    Reply
  2. Божо

    Реално на МКС се осъществяват срещи между хора от различни държави.
    Значи трябва първо да се изпрати ченге от контраразузнаването. После от разните там служби. Гранична полиция. И накрая, ако останя място за някой по-лек учен, че то капацитетът се запълни.

    Reply
  3. Григор Post author

    @Аспарух: За съжаление чух новината по радиото, така че ми е трудно да я линкна. 🙂

    Иначе, въпросът с демонтажа (или по-точно контролираното деорбитиране) на МКС е решен – ЕКА са поели задължението да го направят. Ще стане в атмосферата над южния Тихи океан, чрез двигателите на последния предвиден към нея АТК. (Към момента това е единственото космическо возило с достатъчен запас гориво и мощност на двигателите, за да деорбитира контролирано 400 тона.) Руснаците може да попречат малко, ако си изпълнят идеята да откачат руските модули и да си ги запазят – по начало АТК се оборудва с руски скачващ възел. Не съществува обаче проблем да му бъде поставен американски, така че пречката няма да е голяма…

    Не виждам каква финансова причина може да обоснове митническото третиране на МКС като друга държава. Колкото до бъдещите лунни колонии, САЩ смятат да строят своя, национална, която няма да е споделена с други държави, и сигурно ще е под техен суверенитет. Което пак не пречи да опрем до юридически дивотии. Доколкото чух, в един момент на руснаците на МКС е било забранено да използват американския тредбан, точно от политическо-национални съображения. За такива неща изразът “what the fuck?!?!” е право в десятката…

    Reply
  4. Петър Петров

    Дивотиите по хората ходят, дори в космоса. Но дивотиите идват все от диваците на земята. Какво би станало, ако някой американец в околоземна орбита има нужда от помощ, но му я откажат, защото аптечката била руска? Знам че това е невероятно, но го казвам с илюстративна цел. Принципно същият случай е ако на някого му откажат тредбан или кафе.

    Reply
  5. Григор Post author

    @Петър Петров: Според мен не е невероятно. Където се е почнало с тредбана, бързо ще се стигне и до аптечката… И си прав, че дивотията тръгва от диваците на земята – ако тези диваци бяха на МКС, щяха да съберат две и две, и да не се почва по пътя, който стига до аптечката, че току-виж те закъсали.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *