Протестът “Свобода, а не страх”

Казват, че който не се бори да спечели или запази нещо, не го цени.

Казват също, че който не цени нещо, не го заслужава.

Прави са.

Ценим ли неприкосновеността на личното си пространство? Примерно това да не ни четат писмата, да не ни подслушват телефонните разговори и прочее?

Ако не, е добре да се замислим откъде който не трябва знае за нас каквото не трябва. Дали той не си е заслужил да го знае, с това, че се е преборил, а ние сме заслужили да му дадем тази възможност, с това, че не ни е било грижа?

Идеята да ме подслушват и следят, без съдебно решение, ме тревожи. Не защото съм престъпник. А именно и точно защото не съм.

Да, полицията е за да ни пази, а не за да ни изнудва и тропа на престъпниците. В един идеален свят сигурно наистина го прави… Излъгах. В един идеален свят няма полиция, защото няма престъпници. Има ли полиция, значи тя трябва да бъде контролирана – въпросът “кой ще ни пази от пазачите” е още от древния Рим.

Има и друго. Правото на ненарушимо лично пространство е нещото, което отличава гражданина от поданика. Този, който е първоизточник на всички права, и те произтичат от него, от този, който е по милост храненик на Някой Велик и Всевластен. Накратко – човека от добитъка. И хубавото е, че човек може сам да избере дали да е човек или добитък, с действието или бездействието си. Писал съм неведнъж – добитъкът не бива да бъде правен хора насила. Той трябва да бъде доен, стриган и клан. Той е, който си го е избрал, и вие нямате право да го насилвате на друго. Ако ви е съвестно за него, можете да му давате пример с това как постъпвате. Но нищо повече.

… Мога да пиша още много. Няма смисъл. Не желая да насилвам никого да избере не каквото иска.

Които желаят да бъдат хора, нека заповядат на 12 септември, от 10:30 ч., в градинката между Парламента и Университета. Носете някакъв символ на протеста си – мишка или кабел, вързани около ръката или врата, или плакат, или каквото друго решите, че ви пасва на характера. Не се безпокойте, че ще е тъпканица – в България сме, вероятно ще има да търсите известно време “къде е митингът”, докато го откриете дори в градинка петдесет на петдесет метра.

Ако по някаква причина не можете да дойдете, но искате да подкрепите идеята, напишете го на сайтовете или в блоговете си. Ако ги нямате, можете просто да драснете някой коментар на svobodata.org, или дори тук, дори да е закъснял. Иска ли да изкаже подкрепа, човек намира как. Не иска ли – мълчанието е добър начин да го покаже.

На неподкрепящите ще кажа само едно – никога, ама никога не се оплаквайте, че нямате каквото искате. Непрекъснато, всяка секунда празнувайте, че нямате каквото заслужавате.

46 thoughts on “Протестът “Свобода, а не страх”

  1. Васил Колев

    “аман” е точния отговор.

    “Свобода, а не страх” не би трябвало да е протест, който се налага чрез страх, а точно това става. Да ми обясняват как ще ми записват пощата е пълна глупост (по КОЯТО И ДА Е от наредбите го няма това), а останалите неща в описанието на Бого са точно написани само да плашат без никаква ясна идея за какво става въпрос. А и защо да има – нали иначе няма да привлечем никой?

    Е аз протестирам. Писнало ми е от идиотизъм. Вместо да ме е страх, ще си ползвам криптография, мои си машини, ще помагам на хората за целта и ще се наспя утре, понеже имам нужда.

    Против съм сериозна част от идеята за data retention (забележи, НЕ ЦЯЛАТА, понеже в нея има полезни моменти). Още повече съм против да ме плашат с глупости.

    Лека нощ.

    Reply
  2. Григор Post author

    @Васил Колев: Сериозно ли вярваш, че ако веднъж номерът мине, няма да бъде повторен? И че утре някой няма да прокара през парламента закон да ти записват и преглеждат пощата без съдебно решение, в името на борбата с тероризма и твоето спокойствие? Като за целта ти се забранява да използваш криптография в пощата си, както примерно вече е във Франция? Европейска практика – как да не я приложим у нас!… И сериозно ли тази възможност не те плаши, а предупрежденията за нея те дразнят?

    Ако да, значи живеем в различни държави. Наспи се спокойно утре.

    Аз също имам отчаяна нужда от сън, но ако успея да се вдигна утре навреме, ще отида.

    Reply
  3. Васил Колев

    Смятам, че ако сме опрели да ползваме техните методи със плашенето на хората с несъществуващи неща, напълно си го заслужаваме. Става като “нероден Петко”.

    Иначе – че ще се опитат, е ясно. Само дето те са си най-големия враг, и е далеч по-лесно да им се помогне внимателно да се издънят с някой голям скандал, отколкото да стоим като стотина идиота, които реално погледнато лъжат света за ситуацията и са като ония, дето обясняват как апокалипсиса е след три дни…

    Reply
  4. Кръстю

    Часът наближава…Аз бих добавил вземете си и някой лев повечко, тъй като най-вероятно ще се сберете все стари познати , с някои от които не сте се виждали от … предната подобна протестна акция и след като поканените (а най-вероятно по съвместителство и участващи) журналисти отразят събитието , ще се почерпите в близките кафенета.
    Жалко, че София е доста далеч, иначе щях да се включа и аз…. 🙂
    —————————————-
    Вероятно днес, или утре ще опишеш как е минало и …ще съм познал.

    Reply
  5. Galarad

    “Правото на ненарушимо лично пространство е нещото, което отличава гражданина от поданика. Този, който е първоизточник на всички права, и те произтичат от него, от този, който е по милост храненик на Някой Велик и Всевластен. Накратко – човека от добитъка.”

    Това не си го измислил много добре.

    Григоре, през последните години ставаш все по “хард” и не допускаш възможна правота на някой друг. Коментари са възможни, да, но не и някой, който да разбира нещата по друг начин, който също да е правилен наравно с твоя. В случая, подкрепям мнението на Васил, защото на svobodata.org са написани такива грандиозни глупости, че въпреки желанието ми да подкрепям свободата на словото, информацията и правото ми на лична неприкосновеност, няма как да се подпиша отдолу. За всеки грамотен инженер, за всеки който е имал поне малко взимане даване с институциите е ясно, че това е пълна фантастика.

    “Въпреки, че евро-депутатите гласуваха за гарантиране на правата ни, това, най-вероятно няма да се случи.” – е добре де, как така ще се получи?

    “От 16 април , данни за ВСЕКИ e-mail който изпратите се съхранява в доставчика ви на Интернет за да може да случи на полицията.” – кой е този митичен 16 април, коя година?? Какви ДАННИ се съхраняват – съдържанието ли? Не беше ли по-добре, вместо насаждане на усещане за страх, да се цитира закона?

    Reply
  6. Георги Иванов

    За мен личното ми пространство е важно. Не искам да живея в място, където ме е страх, какво ще напиша дори и в двустранна комуникация, защото някой може да реши да го използва по някакъв начин срещу мен (дори да не е законен).

    Reply
  7. Michel

    Аз подкрепям Григор и каузата, поне за повечето неща.

    Мейлите няма да се съхраняват, но изпращач и получател и IP адреси — да. Кои два компютъра имат комуникация със Skype — също (без да се следи самата кореспонденция). И още неща ще се записват. Все пак, и това не е малко…

    Другото е, нашето МВР си е МВР по своему и трудно се контролира. Те си правят разни неща (законни/незаконни, те си знаят, примери — бол), без реално да има граждански или правителствен, достатъчно силен и прозрачен, контрол. От тази гледна точка, идеята да получат повече права, за следен, не ми харесва…

    Иначе, за протестите — вече малко се поуморих и не мисля, че 100 (или 1000 дори) човека, които ще се съберем някъде и ще има плакати и речи, ще промени нещо… Виж, 100’000 — да, но българите не сме такива. По-скоро чалга-звезда ще събере 100’000 човека на концерт, отколкото да излязат дори и 1000 човека да се борят за Рила, Странджа, Иракли, или пък за свобода на словото, или пък срещу подслушването на трафика… :-/ Е, може и да се случи… веднъж. Или два пъти. Но като цяло, мислещите хора не сме мнозинство, а и пасивността е голяма, така че…

    (извинете за песимизма)

    Reply
  8. Григор Post author

    @Васил Колев: Да, на svobodata.org са написани доста страшни и нереални неща. Но и реални. Вярно е, че те изглеждат дребни на фона на измислените страхотии – но всъщност не са дребни.

    По закон, например, ти не можеш да помогнеш на другите хора да се опазят от тези посегателства. Щом имаш пощенски сървър, значи се явяваш по закона оператор отдалечени комуникации, и като такъв си длъжен да предоставиш на полицията пасивен достъп до сървъра си. Тоест, те ще могат да проверяват наличното без да трябва да ти покажат разрешение от прокурор. Ако откажеш да им го предоставиш, могат да те арестуват и осъдят за нарушаване на закона. (Разбира се, може и да не го направят. Но по закон имат право, и към момента. А как работи този механизъм вече сме виждали. Потрябваш ли им, законът е с тях, наказанието е тежко, и няма да ти се размине само с даване на достъп – или тропкаш, или лошо.)

    Другият въпрос е за какво ще използват те това си право. Ако познаваш хора, които работят в полицията и имат досег със СРС, ще знаеш. В огромният процент случаи се следят или бизнес-конкурентите на който си е платил, или хора, неугодни било на властта, било конкретно на някой шеф или баджанак, или по-богати хора, от обирането или отвличането на които могат да се направят пари. Скандали по въпроса имаше малко, но заглъхнаха бързо, и се разработиха механизми такива неща да се потулват. Вече дори ако си в опозиция, няма да вдигнеш шум – утре ще си на власт, тая инфраструктура ще ти е основният инструмент и в борбата за опазване на властта, и в трупането на пари, не бъди глупав да я рушиш…

    Като цяло: и тези, които защищават правата, понякога говорят и правят глупости. Това не отменя необходимостта от защита на правата, особено когато те са под реален удар.

    @Galarad: Нямам копие от закона подръка, но по спомени, за всеки е-майл по закон се съхранява всичко освен текста му – тоест, пълните хедъри плюс IP-то, което го получава. Същото важи за IM-овете, VoIP разговорите, и т.н. – всичко освен конкретното съдържание. По теорията на закона, това опазва тайната на кореспонденцията ти в достатъчна степен. В реалността, ако си инженер, знаеш точно колко я опазва. А ако не си паднал преди малко от Луната, ще знаеш и с какви цели ще бъде използвана. При положение, че не си нито политик, нито богаташ, си полезен за точно едно нещо – да бъдеш накиснат за някое престъпление вместо реалния престъпник, който обаче е човек на МВР, или някакъв на човек на МВР. (Преди 2 години имаше разкрит такъв случай в “люлката на демокрацията” – някакъв лежал 20 години в затвора за убийство, понеже извършителят бил информант на ФБР, и те решили да си го покрият…)

    Решавай си сам дали това е “насаждане на страх”, или твърде вероятна реалност. И дали не те движи не увереността, че такива неща са невъзможни в България, или вечното “точно на мен ли пък ще се случи”. Ако случайно е второто…

    @Michel: В блога на Пейо има линк към една статия в Капитал. Ако успея да намеря източниците, описани в статията, ще напиша и аз нещо по въпроса.

    Reply
  9. Galarad

    “По закон, например, ти не можеш да помогнеш на другите хора да се опазят от тези посегателства. Щом имаш пощенски сървър, значи се явяваш по закона оператор отдалечени комуникации, и като такъв си длъжен да предоставиш на полицията пасивен достъп до сървъра си. Тоест, те ще могат да проверяват наличното без да трябва да ти покажат разрешение от прокурор.”

    Това (без да съм чел закона) не е възможно – теоретично, практически и т.н. Замисли се малко.
    – фирма Х, част от Американска корпорация У и оперираща у нас, има пощенски сървър. Искаш да ми кажеш, че по закон са задължени да предоставят пасивен достъп?
    – фирма Ю, си е наела колокация и си е направила сървър във Венецуела. Фирмата е Българска. Трябва да даде пасивен достъп до сървъра си ли?
    – Как става ясно кой и къде има пощенски сървър, щом като ВСЕКИ компютър, който има връзка с Интернет може да бъде настроен като пощенски сървър от средно грамотен компютърджия? На режим на регистрация ли подлежат?
    – ползвам Google. БГ полицията и от тях ли ще поиска пасивен достъп?

    “При положение, че не си нито политик, нито богаташ, си полезен за точно едно нещо – да бъдеш накиснат за някое престъпление вместо реалния престъпник, който обаче е човек на МВР, или някакъв на човек на МВР.” – това е някаква шпионска мания, която не мога да разбера. Да беше 1962 година, да приема. Но през 2009, в страна член на ЕС – хайде де :). Има хиляди неразкрити престъпления, има стотици такива, за които ни е ясно кой е виновен, но няма наказан – и ти твърдиш, че МВР ще използват контрол върху комуникациите, за да набеждават някой?

    Абсолютно насаждане на страх е, и е редно хората, които пишат тези текстове да си вземат бележка. Много повече ме е страх от лъжи и полуистини, които незапознати хора приемат за чиста монета, отколкото от това, че МВР ще ме следи денонощно, с цел да ми припише някое престъпление.

    Reply
  10. Господин Гюров

    @ Кръстю
    “Никой не спомена как протече протеста”

    Ами как да споменат, като май не са били там. Чесането на пръстите по клавиатурата е по-лесно.

    Към 10:30 (началния час) се бяхме събрали едва няколко протестиращи плюс тумба журналисти. Бого даде куп интервюта. Постепенно дойдоха малко повече хора, като цяло се събрахме може би 70-80 души (по БТВ слушам за 150-200, но това няма как да е вярно). Бого тегли кратка реч, после едно момиче от СУ говори срещу слагането на камери в университета. Тръгнахме към 11:10. Всичко протече образцово. Абсолютно никакви ексцесии. Вдигнахме колкото шум можахме с 2 свирки, една щракалка и доста скандиране. В градинката пред МВР имаше пак кратка реч, навързахме стари компютърни чарколяци на едно дърво и около 11:50 протестът приключи.

    Чета за разни известни медийни личности, участвали миналата година, тая година не видях такива. Имаше група студенти от СУ с плакат. Нямаше партийни знамена, националисти или анархисти (поне не и като група). Не мога да сравнявам с миналата година, тъй като не съм присъствал тогава, но според Бого тая година е минало по-добре.

    Григоре, искаше ми се да ти кажа “здрасти” наживо, но не намерих някой, който да те е видял. Ако все пак си участвал, извинявай за това, което ще напиша по-долу.

    Много обичаш да наричаш другите добитъци. А как би определил себе си в този случай?

    Сигурно е било много трудно да станеш толкоз рано – едва в 10 часа. Е, и на мен ми беше трудно да стана в 5, ама го направих, пътувах над 3 часа до София (а после и обратно) и бях там. Не умрях от това.

    Reply
  11. Григор Post author

    @Galarad: Фирмата Х, имаща пощенски сървър на българска територия, е абсолютно задължена да спази закона, тоест да даде достъп на полицията до него. Точно както чуждият гражданин Х, намиращ се на българска територия, е длъжен да спазва българските закони. Фирма Ю, която ползва сървър във Венецуела, също би могла да е под удара на тези закони – биха могли да съдят който неин представляващ се намира на българска територия. Става ясно кой и къде има пощенски сървър по IP-тата, описани в MX записите, които се намират в български пулове, или принадлежат на български домейни. Гугъл, доколкото ми е известно, нямат пощенски сървъри на българска територия, и са достатъчно големи, ако българското МВР подгони техен български представител заради достъп до пощата, да направят гаден дипломатически скандал.

    В 2007 г. в САЩ да набедят някого, за да прикрият информант на ФБР, беше възможно. Дали е възможно в 2009 г. в България ще те оставя да си отгвориш сам. Също и дали това е насаждане на страх, или адекватност на реалността.

    @Господин Гюров: Аз станах малко след теб. За съжаление, поради по-малко приятна причина от протест – налагаше се да изяснявам в полицията инцидент с мой роднина. Освободих се чак към 15 часа – уви, тогава градинката вече беше празна. Така че наистина не участвах, колкото и да ми се искаше. (Инцидентът определено нямаше нищо общо с протеста – през нощта някой блъснал момчето, докато пресичало, и избягал. Счупен крак, сътресение на мозъка – нищо трайно, слава богу. Но много ядове и разправии.) Определено не съм направил най-доброто, но поне не съм останал безучастен.

    Reply
  12. Galarad

    След сериозните – нека да го нарека “неточности” – които се изприказваха тук, ето ви реалността:

    http://www.capital.bg/show.php?storyid=456978 – статията в капитал, където се обяснява за Наредбата (Наредба е, а не Закон). Статията е от архива и е платена, затова може да се наложи да се регистрирате, за да я прочетете.
    http://lex.bg/laws/ldoc/2135577924 – текста на прословутата наредба; ако има по-ново издание, нека някой да даде актуален линк.

    Направиха ми впечатление няколко неща от статията на Капитал:

    “Данните за мейлите няма да включват т.нар. Header – информация от коя поща до коя поща е изпратено е-писмото.”

    “”Не зная дали в МВР имат идея, че само ние ще трябва да следим 5000 терабайта трафик на денонощие”, казва Захов.”

    И от Наредбата:

    “ЗА КАТЕГОРИИТЕ ДАННИ И РЕДА, ПО КОЙТО СЕ СЪХРАНЯВАТ И ПРЕДОСТАВЯТ ОТ ПРЕДПРИЯТИЯТА, ПРЕДОСТАВЯЩИ ОБЩЕСТВЕНИ ЕЛЕКТРОННИ СЪОБЩИТЕЛНИ МРЕЖИ И/ИЛИ УСЛУГИ” – забележете, че не става въпрос за данни по принцип, а конкретно за тези, които се управляват от предприятия, предоставящи обществени електронни … … . Някой да може да подскаже кои точно са тези предприятия и как се дефинират?

    “(2) Министърът на вътрешните работи ежегодно предоставя информацията по ал. 1 на Европейската комисия.” – всяко едно ползване на такава информация се отчита.

    Какъв е извода? Няма никаква конспирация, има некадърие. Нищо не сме измислили, а сме преписали от Директива 2006/24/ЕО на Европейския парламент, при това зле. Григоре – никой никакви фирмени мейл сървъри няма да следи, описва и т.н.

    Reply
  13. Кръстю

    @Господин Гюров — Така и предполагах, стотина човека…Може да се е включил и някой абстинентен добитък тръгнал да търси бира в ранния съботен час 🙂
    А студентите най -вероятно са били от журналистическия факултет, да повикат и посвирят на воля, преди да ги е лапнала някоя “свободна и независима” медия…
    А за другото — след като си назначаваме философи, бизнесмени, тайни полицаи и явни мутри, какво ни пречи да си назначим и сървърджии ?! 🙂

    Reply
  14. Господин Гюров

    @ Григор

    ОК; моля да ме извиниш за написаното по-горе, съжалявам.

    @ Кръстю

    Не забелязах “абстинентни добитъци”, мисля че бяха дошли наистина само хора, които знаеха за какво са там. Не забелязах нито едно просташко изпълнение – както писах вече, всичко мина много цивилизовано.
    Нещо интересно като наблюдение – културните хора след определена възраст като че ли се притесняват да викат. Видях немалко такива, които не участваха в скандиранията. Добре, че като цяло студентите още не са пострадали от това явление 🙂

    Reply
  15. Кръстю

    @Господин Гюров — Това за определената възраст и викането : яко ме досмеша. Сетих се за разказа на Чудомир “Де оня глас…” 🙂
    Дойде ми на ум, че ако се спечели някой чалгаджия, или рапър за каузата успехът ще бъде къде, къде по…. Примерно ,Азис да рече: “Хей, хора, искате ли да ви слушкат джисемите и да ви четат пощичката?! –Ще последва мощен ,чалгаджийски рев -“Ууууууу ,Нееееееееее!!!
    Или някой рапър да се изцепи :”Ей, капути, я се спрете да слухтите зверски,
    да не ви хакнем сайта ,министерски…” 🙂

    Reply
  16. Светла (една от всичките)

    Тази сутрин по програма “Хоризонт” на Националното радио казаха, че в Германия на митинга “Свобода, а не страх” са отишли 15 000 (петнадесет ХИЛЯДИ) души. Очевидно на германците проблемът им е доста по-голям от нашия.

    Reply
  17. Господин Гюров

    Хехе, ама и асоциации 🙂

    А който не вярва какви злоупотреби са възможни с информацията и полицията, да прочете тая абсурдна нашенска история:
    http://www.posredniknews.com/site/index.php?option=com_content&view=article&id=1496:2009-09-11-07-50-54&catid=56:2009-04-22-12-31-13&Itemid=217

    И това е днес; а утре, с новите закони и технологии, не ми се мисли…

    Reply
  18. Кръстю

    @Господин Гюров — Защо, викайте, вероятно сте с десетина години по-млад от от мен….аз не мога да викам по технически причини, но като ония папагал показвам с пръсти 🙂

    Reply
  19. Кръстю

    @Господин Гюров –“И това е днес; а утре, с новите закони и технологии, не ми се мисли…” -вероятно имате предвид градацията : биометрични данни, чип и ….. числото на звяра 🙂

    Reply
  20. Господин Гюров

    @ Кръстю

    11 години ни е разликата 🙂 За викане, викам, и моля не ми казвайте, че след 11 години няма да мога 😀

    Да, имам предвид градацията. Човешката идентичност се превръща в нещо, вкарано в компютрите – каквото пише там, това се смята, че е човека. Важното става не какъв е той, а каква е базата данни за него.

    Reply
  21. Светла (една от всичките)

    @Господин Гюров
    Има една стара руска римушка на тази тема, само дето с времето бумажката се е превърнала във флашка:

    “Без бумажки ты букашка,
    А с бумажкой – человек!”

    Сиреч, нищо ново под слънцето… Да живей бюрокрацията? (Тва последното е специален по-здрав за тез, които ни следят.)

    Reply
  22. Господин Гюров

    @ Светла

    Да, не е ново. Разликата е, че стойностите на съответните байтове се подменят много по-лесно (вкл. дистанционно), отколкото лист в хартиената папка на нечие бюро.
    Сега като кажат – “ама тя камерата ви е разпознала, нали ви имаме биометричните данни” – после ходете да спорите ако си нямате работа.

    Reply
  23. Кръстю

    @Господин Гюров — Само може да се надяваме, че с усъвършенстване на технологиите грешките ще намаляват чувствително… Например, интелигентната следящата система ако прецени, че предприемате престъпно деяние, може чрез обратна ръзка с чипа ви да предизвиква с негова помощ отделяне на …някакво психотропно вещество от подходяща мини-ампула (също имплантирана) и да ви “блокира” за известно време. Но тук вече Григор е в стихията си, аз нямам необходимите знания и качества и ще се радвам ,ако в някой следващ запис ни представи някое разказче по подобна тема 🙂

    Reply
  24. Кръстю

    @ Светла — не зная дали си спомняте (по-вероянто не) но в РСО (развитото соц. общество) някои умници бяха решили , че някои професии звучат обидно . Така например кравар по бумагите се водеше “оператор на биологични единици”.
    Та тая интелигентна следяща система може да ни “води” като биологични единици 🙂

    Reply
  25. Светла (една от всичките)

    Абе хич не е оферта да ходиш с чип – дори и в джоба си. Аз преди време изпаднах в шумна хистерия, когато при опит да си купя 3-месечна карта за градския транспорт ми казаха, че вече се правели само електронни такива и ми поискаха всичките лични данни (повече, отколкото попълвах за получаване на лична карта). Врещях, клех, плюх отрова и се тръшках 2 дена и после си купих едномесечна карта – по-скъпа, но картонена.

    Ми не ща чип с личните ми данни в джоба – и туй то! Може и да съм единица биомаса, но нещо не съм съгласна да ме операторстват (за малко да напиша “оперират”). И новите лични документи, които се задават в обозримото бъдеще, ми приличат на някои колоритни метафори от фантастичните антиутопии, които миналия век четяхме вместо фентъзи.

    Reply
  26. Господин Гюров

    @ Кръстю

    Едно време съм чувал израза “оператор на биологична млеконадойна единица”, но си мислех, че все пак е виц. Наистина ли го е имало в официални бумаги?

    Дали ще намалеят грешките – колкото по-сложа е една система, толкова повече начини има тя да се скапе. А и имах предвид възможностите за умишлена подмяна на данни, не само “естествените” грешки.

    Reply
  27. Galarad

    Светла – да, по-голям е проблемът в Германия – http://yro.slashdot.org/article.pl?sid=09/06/16/1657255. Освен това, Германците, като организирана нация, имат Пиратска партия, която подкрепя протеста. И там протестиращите са съвсем наясно за какво протестират, с конкретни искания. Какви са конкретните искания на нашия протест?

    Reply
  28. Galarad

    И още нещо ми идва наум – колко човека според вас доброволно дават всичките си данни на Метро, за да си направят карта? Ами в Била, за да ползват намаления? Това е реалност и е много по-страшна, отколкото МВР, защото никой не контролира Била и Метро за начина, по който използват информацията за вас – кога пазарувате, какво и колко, как се променя покупателната ви способност във времето и какво ли още не. Примерче – отивате да кандидатствате за кредит в банката и там вече знаят, че в последните 6 месеца пазарувате много по-малко, отколкото е нормално, както избирате по-евтини стоки. Айде сега още няколко крос справки – с вашето ЕГН, което сте предоставили любезно вече на някоя друга банка (а банките си обменят информация), става ясно колко пари имате спестени, как се изменя това във времето, имате ли кредити – опа, жилищен – ето и къде живеете.

    Reply
  29. Светла (една от всичките)

    @Galarad
    Именно това говоря и аз – германците знаят какво искат, по-точно – какво НЕ искат. Съвсем конкретно. И отиват с хиляди да го заявят. А тук хората като първосигнални биологични единици САМИ си слагат юларя. Тези, които мислят, съобразяват и ходят да роптаят против ограничаването на личните им свободи, изглеждат като някакви мутанти. С мен, когато избухнах в бюрото на градския транспорт, се отнесоха като с луда. И така и не разбраха защо така се разярих от перспективата да ми се кодират 30-ина лични данни в базата на компанията и чипа на картата за трамвай.

    А на мен ми изглежда направо страшно това, че ми се налага да плащам (отказвайки се от отстъпките), за да оставам ИЗВЪН базите данни.

    Reply
  30. Кръстю

    @Господин Гюров — Сложноста е нещо относително все пак….В случая Говорим за ИНТЕЛИГЕНТНА система , компютърът не е нещо интелигентно на този етап. Както казва един познат -на този етап компютрите правят каквото им кажем, а не каквото искаме. Броят променливи, които компютъра обработва едновременно е далеч по-голям от нашите способности, но крайно недостатъчен…Казват ,че квантовият компютър бил скороочакван.
    А онова не е виц – издържа почти година -някой казал : “Другари, май правим смешни работи ” -и го коригираха….:-)
    А Galarad е много прав – опасноста идва не само от полицията. Нали беше бългаска новаторската “разработка”монтиране на миникамера с дъвка на банкомат , предаваща информацията си на десетина метра на лице с лаптоп в кола…След това и една обиграна циганка може да свие картата ….Колко хора изпищяха, че им са продадени жилища и пр. Има и нотариуси в играта, а електрониката поевтинява с часове…
    От това се страхува нашенеца, а не, че някой щял да му прочете любовните лиготии и да го изнудва. ..При тоя морал това е въпрос на престиж, а не на излагация.Я вижте жълтата (а тя май всичката пожълтя) преса 🙂

    Reply
  31. Божо

    То да са само германците. Ето гърците как протестират. Правителството им се принуди да следи да не се използва дървесина от опожарените земи и да не се строи в тях. Тук някой да е скочил срещу опожаряването на горите? (знаем, че повечето случаи на горски пожари са точно с цел “усвояване” на дървесината и земите)

    Reply
  32. Григор Post author

    @Galarad: Ако ще говорим за реалността, нека да е за реалността, а не за теорията.

    Като начало (и добър пример), в света на теорията може би линкът ти към lex.bg (а и този към slashdot) работи. В реалността е счупен.

    Всичко останало е същото. По закон всичко е брилянтно, както винаги – гадно е само в реалността. По закон политиците не използват подслушването в МВР един срещу друг, престъпниците не го използват, за да следят жертвите си, шефовете на окръжни управления – за да следят пратените им на проверка колеги, следователите в МВР го използват само при нужда и само срещу престъпници, всяко едно използване се рапортува към ЕС, и т.н. Нещата стоят иначе единствено в реалността… Напълно си прав, че един от нас не живее в нея. Ще оставя другите да преценят кой.

    В заключение: че сме преписали зле от евродирективата се знае от доста преди утвърждаването на наредбата. Знаеше се и какво точно ще бъде преписано зле, как точно зле, и най-вече защо точно то и точно така зле. Би могъл да откриеш повече информация по форумите от това време. Но и тя е една много недостоверна и конспиративна, няма как да е вярна. Сигурно ще да е случайно съвпадение…

    Апропо, какво е “ПРЕДПРИЯТИЕ, ПРЕДОСТАВЯЩО ОБЩЕСТВЕНА СЪОБЩИТЕЛНА ЕЛЕКТРОННА МРЕЖА”: всеки, който има уебсървър, майлсървър, телефонна централа или каквото и да било друго електронно комуникационно средство. Не помня точно коя наредба или закон го дефинираше, надали ще ти е проблем да го откриеш сам.

    @Светла (една от всичките): По закон нито общината, нито Билла и Метро имат право да ти искат данни, които законът третира като лични. Можеш да ги осъдиш да престанат, и да ти платят обезщетение. Всъщност, можеш да ги осъдиш да платят обезщетение на всеки, на когото са поискали лични данни, и той се е присъединил към иска ти. Към общината, доколкото си й данъкоплатец, можеш да включиш в иска си и изискване обезщетението да бъде удържано не от общия бюджет, защото той идва от джоба ти, а от заплатите на нарушилите закона. Ако подсигуриш евронаблюдатели на делото (не е трудно), имаш добри шансове. Питай адвокати за повече.

    @Божо: Познай къде пожарите ще престанат, а къде ще горят още по-често…

    Reply
  33. Thermobee

    Започвайки с подчертаване, че мнението ми е полемично, а не тролско, си позволявам да попитам поразпенените защитници на свободата в Интернет – вие имате ли какво да криете от полицията? Значи някое зло ченге, седящо зад компютърния си терминал ще прочете например, че от моя ИП адрес е изпратен ругателен имейл към Бойко Борисов. Примерно. Или съм написал в ИМ програма, че Първанов изневерява на Зорка. Или обяснявам на гаджето, че довечера ще правим това и това. Ами да е жив и здрав да го научи! Тъй като съм почти сигурен, че не търгувате с наркотици, не уговаряте грабеж или не подготвяте преврат, използвайки Интернет средата, от какво се притеснявате? Ако има нещо за криене – няма да се прави през Интернет и толкова.

    Reply
  34. Thermobee

    @Galarad, @Светла.

    Проблемът с личните данни се появи след като влезе в сила безумната законодателна рамка, която урежда въпроса. Преди това щяхте ли да се противите като лелката в градския транспорт ви поиска име, адрес и Единен граждански номер? Не, тогава просто не знаехте, че тези данни се наричат лични и подлежат на хм, защита. Който иска защита на личните си данни, да отиде в манастир или да се затвори в бункер.

    Reply
  35. Кръстю

    @Thermobee — Мисля, че как ще дефинирате мнението си не е толкова от значение. Лошото е, че ТОВА е мнението на около 90% от …поданниците. А още по-лошото е, това което Григор е обобщил преди малко :(цитат)”По закон всичко е брилянтно, както винаги – гадно е само в реалността. ” А аз бих добавил – колкото напредват технологиите ,толкова по-гадна ще става реалноста…Ще дойде време когато трудно ще се скрие нещо ДОРИ извън интернет. Включително и в манастира и бункера…
    За това аз се отплеснах в диалог с Господин Гюров на тема фантастика…Което на пръв поглед също може да се приеме като тролене…само,че на втори е видно, че тая “фантастика” тропа на вратата …и даже леко я е открехнала 🙂

    Reply
  36. Galarad

    @Григор

    “@Galarad: Ако ще говорим за реалността, нека да е за реалността, а не за теорията.

    Като начало (и добър пример), в света на теорията може би линкът ти към lex.bg (а и този към slashdot) работи. В реалността е счупен.”

    Ми поправи ги де, Григоре! Вместо да говориш по памет, кажи ми срещу кой текст от кой закон протестираш точно? Тогава ще мога да се включа и аз в протеста. В слашдот линка не се отваря, защото има една точка в повече накрая, в лекс – поради някакви проблеми в лекс. Трудно ли ще е някой друг да даде линк? Ти примерно?

    “Знаеше се и какво точно ще бъде преписано зле, как точно зле, и най-вече защо точно то и точно така зле.” – ами аз не знаех, не знам и сега. Ще бъде ли проблем да пуснеш линк към тези форуми, за да прочета?

    “какво е “ПРЕДПРИЯТИЕ, ПРЕДОСТАВЯЩО ОБЩЕСТВЕНА СЪОБЩИТЕЛНА ЕЛЕКТРОННА МРЕЖА” ” – много точен въпрос! И на мен ми е интересно да разбера, но не твоята версия, а официалната. Щом протестираш срещу нещо, сигурно е редно да знаеш срещу какво точно? За съжаление ми е проблем да го намеря, ако можеш да дадеш линк, ще съм благодарен; или тълкувание, основаващо се на цитиран източник на информация.

    “По закон нито общината, нито Билла и Метро имат право да ти искат данни, които законът третира като лични.” – по кой закон и защо? Изинявай, но си измисляш – освен ако не адвокат. Ето какво пише в сайта на Метро:

    14. МЕТРО събира, обработва и/или използва информацията (лични данни) предоставена от Клиента за целите по изпълнението на задълженията съгласно договорните отношения, като предоставя цялостна грижа за Клиента и обслужване с персонално внимание чрез организиране на търговски промоции, дейности по маркетингови и анкетни изследвания.
    15. МЕТРО е част от Международната МЕТРО Група. Личните данни на Клиента може да се изпращат от и към международни центрове за база данни на МЕТРО Групата (функциониращи чрез МЕТРО Груп Информационни Технологии ООД) и да се обработват от тях за постигане на целите посочени в т. 14. МЕТРО и Центровете действат съгласно Европейските норми за защита на лични данни, за да обезпечат еднакво добро ниво на тяхната защита, дори когато данните се трансферират в държави, в които има различно ниво на защита на данните.

    Наиснита е редно да питаме адвокати, но си мисля, че МЕТРО са се подсигурили достатъчно добре, както и БИЛА.

    @Thermobee

    Не съм съгласен. На никоя лелка не бих си дал паспортните данни – доколкото аз знам, само полицията има право да ги събира, въпреки, че банките също го правят (но никой не протестира срещу това?). Не си прав за защитата на личните данни – защото, ако имаш уникален идентификатор (номер на паспорт, ЕГН) и го ползваш на различни места, става елементарно да те проследят какво точно правиш. Дори и да не си престъпник, защо някой трябва да знае какво ядеш, колко пари си спестил и на каква длъжност те осигуряват?

    Reply
  37. Светла (една от всичките)

    Григоре,
    Не мога да осъдя общината. То си е съвсем законно. Двудневният ми тръшък, който споменах по-горе, включваше и злобно писмо до компанията за градски транспорт. Не минаха и 2 месеца, когато получих отговор от някоя си г-жа Дафинка Китанова. В него, поркрай пространните извадки от вече широко обнародвани правила и пояснения не по същество, пишеше и следното (запазени са оригиналните правопис и пунктуация): “Автоматизираната система за таксуване на пътниците дава възможност при загубена или открадната гражданска абонаментна карта на електронен носител, тя да бъде блокирана. При наличие на лични данни на картодържателя в централната система за таксуване, се издава нова електронна карта за неизползвания период или нереализирани пътувания. Предвид горното, за гражданските абонаментни карти на електронен носител се води електронен регистър на картодържателите.
    Във връзка с гореизложеното, дружеството „Център за градска мобилност” ЕООД е регистрирано като администратор на лични данни и е вписано в „Регистъра на администраторите на лични данни и на водените от тях регистри” с идентификационен № 0032798.”

    Та така. Според техния извънредно сериозен аргумент личното ми пространство се оценява на остатъка от 130 лв., в зависимост от кога точно евентуално ще ми откраднат картата.

    @Thermobee
    Бясната ми съпротива срещу всевъзможни опити за нарушаване на личното ми пространство датират още от края на 50-те години на миналия век. Това, че сега не ща да нося в джоба си чип с личните си данни, започна като борба срещу опитите на майка ми да ми “подрежда” нещата и с категоричен отказ да ме записват в каквито и да било списъци. Искам да кажа, че подобна териториалност не е някаква мода или дето сега баш сме се присетили, че нещо може да ни притесни. Просто някои хора не са биологични единици в стадото и тяхната индивидуалност не понася никакви натрапници.

    Reply
  38. Григор Post author

    @Светла (една от всичките): Това, че някой е регистриран като администратор на лични данни, и е описан в съответния регистър, му дава правото да съхранява личните ти данни, ако ти се съгласиш да му ги предоставиш. По никакъв начин не му дава правото да ги ИЗИСКВА от теб. Това право имат само органите на МВР, и за определени цели органите на МНО и на МВнР. Продължаваш да си в теоретичната, по закон, възможност да ги осъдиш. Трикът, доколкото чувам от адвокати, е да повдигнеш делото по такъв начин, че при отказ на българските съдилища да може да стигне до Европейския съд – там ще го решат в твоя полза, защото общината е в нарушение на европейските директиви. Съответно, ако повдигнеш делото по такъв начин, адвокатите на общината ще предупредят шефовете си, че вероятно знаеш трика и ще ги гониш до победа, и може и да успееш. За лакома хапка като личните данни на всички транспортиращи се ще е по-трудно, но в края на краищата ще опреш до Европейския съд. А в България има адвокатски групи, които водят подобни дела “про боно” (всъщност срещу процент от обезщетението, което ще получиш).

    (Ако имаш въпроси защо личните данни са лакома хапка, поинтересувай се от някой black hat. И разузнавания, и служби, и големи криминални концерни плащат разкошни пари за големи бази с лични данни. Не е от глупост и излишни пари.)

    @Thermobee: До този закон личните ти данни не подлежаха на защита от закона. Можеше да ти ги поиска и кварталният кръчмар. Въвеждането на този закон в ЕС цели именно защитата им. Друг въпрос е, че нашите вратичкаджии направиха в него колкото дупки можаха. Но поне някои от най-основните положения нямаше как да махнат.

    @Galarad: Аз ли трябва да знам към какво си дал линк ти?!… За форумите и законите – извинявай, ама тоя трик вече не минава. Преди съм се хващал на него, и съм хабил дни да издирвам ресурси, само за да си изсмуче за секунди този отсреща с какво друго да ме прати да си хабя времето. Вече не се хващам. Твоята просвета си е твоя отговорност, аз не съм длъжен да се грижа за нея.

    На сайта на Метро може да пише всичко, живеем при свобода на словото. Аз примерно мога да напиша на своя сайт, че всеки прочел го автоматично се поставя с това в положение на мой роб за неограничен срок. Колко юридическа сила ще има обаче това, респективно декларацията на Метро от техния сайт? Или, ако ти напиша на една хартийка “50 лева”, какво ще ти продадат срещу нея в магазина? Стоят ли наредбите на Метро над българското законодателство, примерно?…

    Ако не си дадеш данните, никой не може да застави Метро или Билла да ти продават. Но по закона за личните данни, ако те ти изискват личните данни, ти имаш право да ги съдиш. Въпросът е как точно ще формулираш обвинението си – “задължителност” не важи, защото никой не те задължава да пазаруваш точно от тях, но “дискриминация срещу спазващите закона” или “нарушено достойнство” биха имали добри шансове… Изобщо, защо не изхабиш малко време на адвокат с тези въпроси? Хем като си му платиш, ще усетиш, че времето на другите е ценно.

    Reply
  39. Galarad

    Последен пост от мен по темата :). Григоре, ще те помоля само за едно – прочети всички неща, които си отговорил и виж колко реална информация има в тях. Има всичко на всичко една препратка към svobodata.org . Нито един линк, нито един цитат. Пишеш за “форумите”, за “закона”, за “адвокатски групи” и т.н., но кои са, къде са, как си разбрал за тях? Ако просветата – моята и на другите, които са още по-незапознати – не е целта на всичкото написано, каква е тогава? Да излезем да викаме, за нещо, което не ни е ясно… Защо ли това ме плаши?

    Инвестирал съм поне два часа лично време, за да се опитам да разбера реално какво казва закона (и пак не съм сигурен, че успях, защото някъде се споменава, че тази наредба 40 вече е отменена и трансформирана в ЗЕС, но има ли след това наредба, няма ли?), каква е историята на протеста, защо протестират в Германия и т.н. Опитах се да дам тази информация на всички, за да могат сами да си направят изводите. Явно това не ти допадна, може би защото не съм съгласен с теб. Това прави ли ме добитък?

    А най-тъжното е, че реално сме от един отбор.

    Reply
  40. богомил

    @Galarad – Един отбор сме. Прав си за нещата. Информацията я има и в свободата и в моя блог по синтезиран начин, но може би трябва в още по- синтезиран, ще се радвам ако ми помогнеш с това, което съм намислил. Пиши ми ако искаш.
    @Васил Колев – Ще се радвам, ако освен да защитиш себе си, както правиш, да напишеш и как другите могат да направят това. Не очаквам да излезеш в събота сутрин да протестираш, но можеш да направиш много добри неща и онлайн. Направи го.

    Reply
  41. Григор Post author

    @Galarad: Вярно е, че сме от един отбор. Но всеки допринася според силите си, а моите вече са на края – имам отчаяна нужда от поне една седмица по 16 часа на ден сън, напоследък съм напълно капнал. Наистина нямам силите да издирвам линкове към всичко – не е твърде много труд, но и за него нямам време. Нито да помня точните източници (а винаги е полезно, не споря). Така че бих се радвал да ги издириш ти, ако имаш времето. Аз не смогнах дори да прочета защо протестират в Германия.

    Форумите са доста; половин-един час ровене в Гугъл би трябвало да ти намери предостатъчно. Адвокатските групи – в момента случайно си спомням името Екимджиев; не помня дали е точният човек за тази цел, но мисля, че той имаше връзка и с други адвокати, предимно базирани в Пловдив, които успешно се справяха с подобни неща.

    Ако наредбата е отменена, значи вече няма наредба. (Което няма да попречи на полицията да те плаши с нея и дори да те арестува според нея. Подобни неща се случват и в най-демократичните държави: разликата между тях и нас е, че там хората търсят начини да си защищават правата, а у нас – причини да не си ги защищават. По същата причина и вече не се хабя да давам твърде много информация, за да свикват хората или да положат сами част от труда да си я намерят, или да я нямат, и да страдат от това, докато не им дойде акъла. На този хал сме от готованство – с повече готованство не очаквам да се оправим.)

    @Бого: Уви, единственият начин Маниакса да помогне реално на другите е да помогне да се промени законодателството по въпроса, например с подкрепа на такива протести. Към момента нормативната база реално дава на полицията правото да затвори всеки пощенски сървър, който не й предостави пасивен достъп, без да изисква съдебно решение. Засега тя не го прави, но може да реши да го направи в момента, в който й се прище. Тоест, от своеволия на властта ни дели единствено кефът на властта. Подобно положение НЕ Е приемливо в държава, която претендира да се бори да стане демократична.

    Reply
  42. Pingback: Полицията вече има официално разрешение да бие бременни и деца по протестите « Кутията за всичко

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *