Още компютърни идиотизми

Събрани са по разкази на познати, и тук-там от Интернет. За съжаление, нито един не съм го чул лично, така че не съм ги вписал в Перлите на глупостта. Наслаждавайте се.

– Извинявайте, можете ли да ми инсталирате Моцарела Файърфокс?

– Извинявайте, може ли да купя едно Адобе?

– Къде е клавишът за усмивка?

– Ще трябва скоро да летя със самолет. Майкрософт Офиса на лаптопа ми дали няма да се повреди от рентгена на летището?

– Какви езици за програмиране владеете?
– Владея .com, .net и .org.

– Къде са на тая клавиатура клавишите за диференциал и интеграл?

– Можете ли да ми добавите на компютъра 512 милиграма памет?

– Извинявайте, искам да купя една кутийка твърди дискове.

– От кой сайт мога да си сваля малко RAM?
(това май се чува доста често)

– Какво е по-добре да си купя, хардуер или софтуер?

– Имам проблем с инсталирането на един софтуер, дето го купихме вчера. Какво да направя?
– (Ооооххх.) Какъв е проблемът?
– Като стигне инсталирането донякъде, ми показва някакво съобщение.
– Какво е съобщението?
– “Моля, поставете в устройството диск 2”.
– Софтуерът на колко диска идва?
– На два.
– На този, който в момента е извън устройството, какво пише?
– “Диск 2”.
– (Ооооооооххх.) Пробвайте да извадите диска, който е в устройството, и да сложите на негово място Диск 2.
– … Тръгна! Какъв беше проблемът, повреден диск ли?

– Как се набират на клавиатурата главни цифри?

– Как да стартирам уебсайт? Трябва ли първо да го даун… даун-ло-ад-на? Да не хвана някой вирус?

– Мога ли да си разпечатам някак гласовата поща?

– Извинете, имате ли петметров USB кабел за принтер?
– Имаме. Ще искате ли?
– А той колко е дълъг?

13 thoughts on “Още компютърни идиотизми

  1. Ivan

    -От двете компютърчета които светят долу вдясно кое е моето и кое е сървъра ?

    Reply
  2. mname.org

    Повечето хора не са длъжни да разбират езика на компютрите, както вас, IT специалистите. Ядрените физици не ни се подиграват за това, че не разбираме как точно идва тока до къщите ни. Не отричам, че е забавно и смешно, но наричането на обикновеното объркване на някакви нормални хора (разбирай, незаболи глава в монитора по 20 часа на ден) за мен е проява на лош вкус.

    Reply
  3. Божо

    @mname.org тук не става въпрос за специализирани знания, като на ядрените физици, а за неща от бита.
    Компютрите отдавна навлязоха в него и от това, което е написано няма нищо, което да е за IT специалисти.

    А, колко между другото е дълъг пет метровият кабел?
    Този въпрос живо ме вълнува!
    😛

    Reply
  4. Петър Петров

    @mname.org: В твърденията ви има някои неистини:

    1. Разменяте причината и следствието. Не е вярно, че IT специалистите са длъжни да разбират езика на компютрите. Вярното е, че тези, които разбират езика на компютрите (+още други условия) са IT специалисти.

    2. Ядрените физици обикновено не работят в електроразпределително дружество, а в АЕЦ или БАН. Поради това е напълно вероятно да не разбират как точно идва токът до къщите ни. Според мен това силно ограничава възможността за подигравки от тяхна страна, но не мога да съм сигурен, тъй като не познавам лично нито един ядрен физик.

    Отделно, според мен лош вкус и подигравка на хора има тогава, когато има посочени хора. Понеже няма, интересно е, че вие все пак го чувствате. В тази връзка да ви запитам: чувствате ли лош вкус и подигравка, ако горе вместо “Владея .com, .net и .org” пише “1 + 1 = 3” или “Елин пелин е китаец”?

    Reply
  5. mname.org

    Скъпи господин Петров,

    Благодаря за градивната критика. Бих желал обаче да изясним определени понятия, идеи и концепции, за да не се стига до фатален за Вас физически контакт.

    1. Виден е афинитетът Ви към математиката и логиката, което ме навежда на мисълта, че Вие самият сте ИТ специалист. В което няма никакъв проблем, разбира се. Бихме могли да допълним моето съждение с думите “Повечето хора не са длъжни да разбират езика на компютрите, откъде идва водата, откъде идва тока, сложните климатични процеси, орбиталната механика и т.н. и ще си живеят живота just fine*”.

    2. Приемам забележката. Нека се чете “Ядрените физици да ни се подиграват за това, че не сме наясно КАК ТОЧНО ВЪЗНИКВА ТОКА, който идва до къщите ни”. Не приемам за довод това, че “компютрите вече били част от бита”. Аз самият, макар в състояние да правя много неща на компютър, не се чувствам компетентен по въпросите за ел. инсталацията например, и оставям това на специалист (т.е. някой-който-разбира). По същата причина не се занимавам и с водопроводни неща. В този ред на мисли представям си как гледат на мен водопроводчиците и елтехниците, когато не правя разлика между техните цолове, размери, сечения. Ако имаха блогове, със сигурност щяха да ми се подиграват за вопиющото НЕВЕЖЕСТВО. С тези свои мисли не искам, разбира се, да приравня висококвалифицирания труд на ит-специалистите, админите, програмистите и т.н. до този на простите водопроводчици и елтехници, (макар да гледам на всичко това под общия похлупак на понятието ‘инфраструктура’). НИ НАЙ-МАЛКО!

    3. Вие, разбира се, нямате трета точка, но аз държа да отбележа с такава, тъй като, надявам се уважаваният от мен ИТ специалист (и със сигурност още много други неща!) Григор Гачев да не се обиди, че използваме за своеобразна арена неговия блог. Но смятам, че това е за предпочитане пред това двамата с Вас да стигаме до гневна кървава физическа саморазправа. Реших да изложа своите разсъждения по-пространно единствено с цел по-доброто изясняване на позицията си в един все още като цяло надявам се свободен свят.

    * just fine – просто чудесно, Английски език (аз, разбира се, не искам да Ви обидя ни най-малко в непознаване на богатството на английския език, който Вие нищо чудно между впрочем да владеете чудесно. Просто продължавам своето разсъждение, че човек не е длъжен да е специалист по всичко)

    Reply
  6. morrt

    Г-н Петров, Ваш ред е. Моля Ви. Ще го приема като лична услуга.
    Толкова забавно не ми е било, откакто прочетох “Making money”.

    Reply
  7. Светла (една от всичките)

    Хех, аз се справям с прости електричарски задачки из къщата, но не съм в състояние да запомня имената на джаджите. Трябва да ме видиш/чуеш как си пазарувам – “…ммм… ми ей оная работа ми трябва, а също и… ммм… тва до нея…” Затова пазарувам само от един магазин, където вече са ми свикнали и като измуча изразително, веднага се сещат и ми подават каквото ми трябва. И никога не са ми се подигравали или подсмивали – поне не в очите, де.

    Reply
  8. Григор Post author

    @mname.org: Ако се видите на живо, много бързо ще си намерите общите позиции, вместо да стигате до саморазправа. Срещите онлайн предполагат повече директност и сблъсъци, отколкото срещите на живо. Доказано е. 🙂

    Иначе, и в двете твърдения има истина. От една страна, човек не е длъжен да разбира от всичко. От друга, да не разбира от някои неща вече говори за твърде нисък багаж. Трудното е да се определи къде минава границата. Проблемът ми е интересен теоретично, похабил съм за него сума ти време и сили, и към момента съм в изходната точка. Ако някой успее да извади логични и прости правила за определянето на границата, да казва. (“Според средата” не важи: ако средата е от твърде различни хора?)

    (В добавка: не смятам, че труда на водопроводчиците или електротехниците е по-нискоквалифициран, недостоен и т.н. от този на програмистите или ядрените физици. Не съм забравил уроците на дядо ми, лека му пръст – той можеше да ми обяснява със седмици как и защо точно се окопава това или онова, без да каже нито една непотребна дума. Долнопробни и позорни работи няма – има долнопробни и позорни работници, така мисля.)

    Reply
  9. Benedetto

    Стига сте спорили. Я по-добре кажете от кой сайт да сваля малко RAM, че живо ме вълнува тоз въпрос 🙂

    Reply
  10. skoklyo

    На почти всеки му се случва някога да каже такава глупост, че после да се хваща за главата при спомен. Аз например помня как преди 10 години носих щайгата в една фирма да ми слагат сиди, вечерта нещо нещо аз ли бях бъзикал, що ли, но резолюцията на монитора беше по-ниска от обичайното и по никакъв (познат мене) начин не можех да се оправя. Та, тогава се шашардисах, вдигнах се посреднощ и отидох да се жалвам на един мой приятел под прозореца (нямах телефон), че във фирмата може би са ми свили видеокартата и са я заменили с по-калпава 😀

    Също, дълго време живях с убеждението, че обектно-ориентирано програмиране е да правиш програми с иконки, бутончета и прочие, понеже те са обекти, нали 😀

    Но пък и помня, че като малък се чудех каква е тази длъжност Режисьор Негоблажа и защо по знаците на улицата пише ГТОР. Понеже не подозирах за съществуването и смисъла на думата “дублаж” и на латиницата. Но човек може да се диви на куп неща в живота, без задължително да задълбава във всяко едно от тях, понеже един отговор носи десет въпроса и дрън-дрън така нататък. Откъде време да ровиш във всичко, всеки си има приоритети.

    Накратко – човек може да прави и върши глупости и без да е глупак като цяло. Както някой писа – едно време учените алхимици са се претрепвали да правят злато от пикня, че даже и съвсем логични доводи са имали, според тяхното виждане за света 😉

    Reply
  11. Неви

    Ох, смях се от сърце!!! Благодаря!

    Мога да добавя още нещо от практиката:
    Отиват студенти на стаж в горско стопанство (това става около преди 15 години).
    Седнали са пред компа и си пишат заданието. Пишат на WORD5 за ДОС.
    В стаята надниква някакъв горски и бързо се скрива.
    Отива при началника и му вика:
    Шефе, некви хлапетии гледат телевизор оттатъка. А шефа му го пита:
    -И какво гледат?
    А той:
    -Ами, че някакъв филм ще да е, ама беше към края, щото му се виждаха само буквите…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *